Κάτω Συνοικία Τρικάλων

Κάτω Συνοικία Τρικάλων

Το παρόν κείμενο προέρχεται από το προηγούμενο website του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Μείνετε συντονισμένοι για το νέο μας, εμπλουτισμένο κείμενο, με ανανεωμένες πληροφορίες και μοναδικές φωτογραφίες!

Βρίσκονται σε απόσταση 25km περίπου από το Ξυλόκαστρο σε υψόμετρο 900m περίπου, με πολύ καλή θέα στον Κορινθιακό αλλά και στη Ζήρεια. Η επικρατέστερη εκδοχή για την ονομασία Τρίκαλα είναι τα τρία καλά:

1. Καθαρός αέρας, καλό κλίμα με μηδέν υγρασία,

2. πολλά αμπέλια που βγάζουν πολύ καλό κρασί,

3. άφθονα πηγαία νερά με ξεχωριστή γεύση και γλυκύτητα.

Στο κέντρο του χωριού υπάρχει παραδοσιακή πέτρινη πλατεία που σκιάζεται ολόκληρη το καλοκαίρι από δύο αιωνόβια πλατάνια. Εκεί θα βρείτε επίσης τρεις παραδοσιακές ταβέρνες με τοπικές γεύσεις (και όχι μόνο) καθώς και άφθονο ντόπιο κρασί.

Είναι η παλαιότερη συνοικία των Τρικάλων και αποτελεί ιστορική συνέχεια του αρχαίου Πύσαιου της Πελλήνης. Ο περίφημος Παυσανίας, στο τέλος του βιβλίου του "Αχαϊκά" και μετά την περιγραφή της Πελλήνης, αναφέρεται και στην κώμη Μύσαιον: "Σ' απόσταση εξήντα περίπου σταδίων από την Πελλήνη βρίσκεται το Μύσαιον, ιερό της Μυσίας Δήμητρας, ιδρυμένο από κάποιον Αργείο Μύσιο, που, κατά τους Αργείους είχε κι αυτός δεχθεί στο σπίτι του τη θεά Δήμητρα. Μέσα στο Μύσαιο υπάρχει άλσος με ενός είδους δένδρα και άφθονο πηγαίο νερό. Εδώ τελούν επταήμερη γιορτή προς τιμήν της Δήμητρας κ.λ.π. Συνεχίζει "Σε πολύ μικρή απόσταση από το Μύσαιο υπάρχει ιερό του Ασκληπιού ονομαζόμενο Κύρος, όπου προσέρχονται άνθρωποι και γιατρεύονται από το θεό. Και εδώ υπάρχουν πηγές με άφθονο νερό και κοντά στη μεγαλύτερη πηγή είναι στημένο το άγαλμα του Ασκληπιού".
Το τοπονύμιο Μύσαιον με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε Νύσαιον ή Νύσαικον μέχρι τον περασμένο αιώνα και Νύσακας μέχρι σήμερα.

Το Ασκληπιείο "Κύρος" ήταν από τα αρχαιότερα (5ος π.χ. αιώνας) και μεγαλύτερα ιερά του Ασκληπιού, μέσα στις εκατοντάδες των Ασκληπιείων της αρχαίας Ελλάδας. Η λέξη "Κύρος" έχει την έννοια της ισχύος, του δυναμώματος, κάτι σαν τα σημερινά σανατόρια ή αναρρωτήρια. Αυτού του είδους τα Ασκληπιεία περιελάμβαναν περισσότερα του ενός κτίρια, όπως το ναό, το ιερό, το άβατο, όπου το κατακλιντήριο ή εγκοιμητήριο, ξενώνες, λουτρά, γυμναστήριο κ.λ.π.
Οι Πελληνείς απεικόνιζαν σε νομίσματά τους ένα άγαλμα του Ασκληπιού που το πιθανότερο είναι να ήταν αυτό που υπήρχε στο ιερό "Κύρος", ένα σωστό νοσοκομείο της εποχής του με μεγάλη συρροή πιστών.
Οι ασθενείς, που μέχρι προ ολίγων ετών κατέφευγαν στο απαράμιλλο ιαματικό κλίμα των Τρικάλων για να βρουν θεραπεία, πιθανόν να μην γνώριζαν ότι ήταν σε αυτό ακριβώς το μέρος που οι πρόγονοί τους χιλιάδες χρόνια πριν επισκέπτονταν για τους ίδιους λόγους.

Την εποχή της Τουρκοκρατίας η συνοικία αυτή συναγωνίζονταν την Άνω, τον "αρχοντομαχαλά", σε πλούτο και σε ανεπτυγμένους πνευματικά ανθρώπους. Τα εδάφη της είναι πιο εύφορα των άλλων συνοικιών. Άρχοντας σε αυτή την συνοικία αναφέρεται ο Τουρναβίτης και αργότερα ο Ανδρίκος Νοταράς, ο αδερφός του αγίου Μακαρίου. Ο Ανδρίκος έφτιαξε μεγάλο πύργο και ο Μακάριος ανακαίνισε το ναό του αγίου Δημητρίου που βρισκόταν κοντά στον πύργο. Είναι ένα καταπράσινο χωριό με ονομαστές πηγές: Μεγάλη Βρύση - Τραγανιστή - Βρύση Καλογήρου - Σκουφάρι - Γούρνες - Μαχουμιά - Φλώκα.
Τα κάτω Τρίκαλα έχουν τις μονοθάλαμες εκκλησίες: άγιο Δημήτριο, άγιο Ιωάννη, άγιο Μακάριο, άγιο Ανδρέα, άγιο Νικόλαο και την αγία Καθολική.
Η Κάτω Συνοικία έχει το πανηγύρι της στις 29 Αυγούστου, Αποτομή της Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου.

Το 1932 ιδρύθηκε αγροτικός συνεταιρισμός με 103 μέλη και πρόεδρο το Νικόλαο Βαρβαρίτη.
Πρόεδροι της κοινότητας υπηρέτησαν: οι Απ. Βαρβαρίτης - Ιωάν. Παπακωνσταντίνου - Γεωργ. Θ. Καραπανάγος - Ευστ. Γκουρβέλος - Δημ. Καλύβας (1960-1966) - Γεωργ. Ρέλλιας (1966-1968) - Χρήστος Θεοδωρόπουλος (1968-1974) - Νικολ. Βαρβαρίτης (1975-1978) - Γεωργ. Χαρτσιάς (1978-1982) - Παν. Γιάννος (1982-1989) - Χρήστος Γκουρβέλος (1990-1998) .

Παλαιές οικογένειες της Κάτω Συνοικίας Τρικάλων είναι: οι Κροκιδά, Γρουμπού, Σπυρίδωνος (Ξυλέρης), Παυλόπουλου, Θεοδωρόπουλου, Σπανόπουλου, Χαλκιά, Καραπανάγου, Χαρτσιά, Καλύβα, Μαστέλλου, Σταματόπουλου, Δημητραρά (Ταρλές), Δρούγκα, Κοροβήλου, Γιάννου, Βαρβαρίτη, Κουίνη, Μπεγδιαργούτη, Ζώη, Ρέλλια, Φλασκή, Γαλάνη, Μπησιώτη, Σιώκου, Ρουσινού, Ρέστα, Μάρκου, Βλαχοσωτήρου, Πολυχρονόπουλου, Φατούρου, Ράλλη, Ακράτου, Δελή, Στίκα, Τριανταφύλλου, Μίχου, Κουτσούρη, Σκιρδή, Μπαστούνα, Μπουκούτα, Κανταρέ, Δέμη, Μενούνου, Πολίτη, Μπαρουξή, Μπότσου, Ραύτη, Θάνου, Βραχνού, Δεμερούτη, Παπαδημητρίου, Λουκόπουλου, Μπούρμπουλα, Μητσούλα, Χαβέλη, Κούμαρου, Αντωνόπουλου, Καλαρά, Δαμασκηνού, Γκοβότζου, Γαβρά, Γύφτου