Μέση Συνοικία Τρικάλων

Μέση Συνοικία Τρικάλων

Το παρόν κείμενο προέρχεται από το προηγούμενο website του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Μείνετε συντονισμένοι για το νέο μας, εμπλουτισμένο κείμενο, με ανανεωμένες πληροφορίες και μοναδικές φωτογραφίες!

Είναι ένα πανέμορφο χωριό με εξαιρετικό κλίμα και πανοραματική θέα. Ήταν πάντα στη "σκιά" της Άνω συνοικίας, και οι αρχοντικές οικογένειες της Μεσαίας συνοικίας, των: Ζούζουλα, Κακριδή, Τσαλδάρη, Ιωάννου, ήταν κατά κάποιο τρόπο αντίπαλες των ισχυρών Νοταραίων, Δασαίων κλπ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτές οι οικογένειες δεν κατέβηκαν μετά την απελευθέρωση στο Ξυλόκαστρο, αλλά προτίμησαν τη Συκιά.

Την εποχή της Τουρκοκρατίας είχε αναπτυγμένη κτηνοτροφία. Προπολεμικά είχε αρκετό τουρισμό. Το 1935 χτίστηκε το ξενοδοχείο η "Ζήρεια" των αδελφών Πάγκαλου. Το μονοθέσιο σχολείο του χωριού ιδρύθηκε το 1900. Πολιούχος της συνοικίας είναι η "Μεταμόρφωση του Σωτήρος". Στο ναό υπάρχει η εικόνα του Προδρόμου, αρίστης τέχνης, την οποία ιστόρησε ο αγιογράφος Πέτρος Βάλβης το 1816. Άλλες εκκλησίες είναι του αγίου Τρύφωνα, το εξωκλήσι του αγίου Ιωάννη και η παμπάλαια μονή της Παναγίας.
Φημισμένο είναι το πανηγύρι του χωριού που γίνεται στις 6 Αυγούστου, γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ο χορός και τα τραγούδια αρχίζουν από την παραμονή το βράδυ και κρατάνε όλη την ημέρα της γιορτής μέχρι το πρωί της επομένης.

Το 1946 ιδρύθηκε γαλακτοκομικός συνεταιρισμός "Ζήρειας" με 46 μέλη και πρόεδρο τον Νικ. Κορδαλή. Το 1956 ιδρύθηκε και δεύτερος γαλακτοκομικός συνεταιρισμός με 21 μέλη και πρόεδρο τον Αντ. Κορδαλή.

Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών υπάρχουν τα ξενοδοχεία: "Ζήρεια" - "Χελιδορέα" - "Μύσαιον".

Παλαιότεροι πρόεδροι της κοινότητας: Δημ. Βασιλάκος - Βασ. Πάγκαλος - Σπυρ. Δέμης - Γεωργ. Κλωνής - Σπυρ. Μπούρδης - Παν. Ράλλης - Ανδρ. Πάγκαλος - Βασ. Μαυραγάννης - Ματθαίος Γεωργόπουλος - Ευθυμία Κουμούση - Σταύρος Πάγκαλος.

Παλαιές οικογένειες του χωριού είναι: οι Φατουρόπουλου ή Φατούρου - Ζούζουλα - Ιωάννου - Τσαλδάρη - Κακριδή - Βαγενά - Κούρκαφα - Γκουρβέλου - Ράλλη - Μαυραγάννη - Μπούρδη - Καμπανέλου - Τάρλα - Λυμπεράκου - Πάγκαλου - Τσοκάρη - Μαλαχάτη - Κουμούση - Μπονάτσου - Δηλαρά - Πουγκιάλη - Ζαχαρή - Μπαρουξή - Δεμερούτη - Κλωνή - Λάμπρου - Ρηγούλη - Γεωργόπουλου - Κάσσιου - Σταματούλη - Σταθακόπουλου κ.ά.