Day 01 | Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

7-10 July 2022

Πρόγραμμα - Day 01 | Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της 1ης ημέρας.


ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ – Λυρική βραδιά με αποσπάσματα από όπερα & οπερέτα

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022 – 21:00 | Πλατεία Αγίου Βλασίου - Ξυλόκαστρο

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ Αριστοναύτες θα γίνει με μία συναυλία λυρικού τραγουδιού, με προεξέχουσα την κορυφαία Ελληνίδα μεσόφωνο, Αρτέμιδα Μπόγρη. Μαζί της η εξαιρετική σοπράνο Χρύσα Μαλιαμάνη και ο διακεκριμένος πιανίστας Σπύρος Σουλαδάκης. Η λυρική βραδιά θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αγίου Βλασίου, στο Ξυλόκαστρο.

Διάρκεια 70’

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τα αποσπάσματα από τα έργα:

 1. “Canzonetta sull’aria” Ντουέτο Susanna-Contessa (Οι γάμοι του Φίγκαρο) W.A.Mozart
 2. “ L’ora fatal s’appressa...Giusto ciel “ Άρια της Pamira (Η πολιορκία της Κορίνθου) G.Rossini
 3. "Je veux vivre” Άρια της Juliette (Ρωμαίος και Ιουλιέτα) C.Gounod
 4. “Habanera” Άρια της Carmen (Κάρμεν) G.Bizet
 5. “Barcarolle” Ντουέτο Giulietta- Nicklausse (Τα παραμύθια του Χοφμαν) J.Offenbach
 6. "É strano…Sempre Libera” Άρια της Violetta (Τραβιάτα) G.Verdi
 7. “Près des remparts de Sėville” Άρια της Carmen (Κάρμεν) G.Bizet
 8. “ Viens, Mallika...Sous le dôme épais”  Ντουέτο Lakmé- Mallika (Λακμέ) L. Delibes
 9. “ Quando m’en vo" Άρια της Musetta (La Bohème) G.Puccini
 10. "Una voce poco fa” Άρια της Rosina (Ο κουρέας της Σεβίλλης) G.Rossini
 11. "Meine Lippen, sie küssen so heiß” Άρια της Giuditta (Η χώρα του μειδιάματος) F. Lehár
 12. “Somewhere” Τραγούδι ενός κοριτσιού (West side story) L. Bernstein
 13. "Art is calling for me” Άρια της Princess Stellina (Η γόησσα) V.Herbert
 14. “ Chacun a son gout’ Άρια του πρίγκηπα Ορλόφσκυ (Η νυχτερίδα) J.Strauss (στα ελληνικά)
 15. “ Αχ! Δε μπορώ να υποφέρω” Ντουέτο Πριγκήπισσας- Μπέτυς (Η πριγκήπισσα της Σάσωνος) Σ.Σαμάρας
 16. "Γλέντι που θ΄αρχίσει” Άρια της Βιβίκας (Ο Βαφτιστικός) Θ.Σακελλαρίδης
 17. "Θέλω να δω τον πάπα’ Τραγούδι της Άννας (Θέλω να δω τον Πάπα) Θ. Σακελλαρίδης
 18. “ Τον καιρό εκείνο τον παλιό’ Ντουέτο Βιβίκας- Κικής (Ο Βαφτιστικός) Θ. Σακελλαρίδης

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ και PERFORMANCE σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών: «Nouveau Regime»

ΕΚΘΕΣΗ: 7-10 Ιουλίου | Οικία Σικελιανού, Συκιά

PERFORMANCE: 9 & 10 Ιουλίου | Οικία Σικελιανού, Συκιά

Το Φεστιβάλ Αριστοναύτες παρουσιάζει τη δράση Nouveau Regime, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με θεματική εμπνευσμένη από την ιστορική μνήμη του σπουδαίου Έλληνα ποιητή και τη ζωή του στην περιοχή. Πρόκειται για μια δράση που  εξερευνά τη σχέση του δημόσιου χώρου με τη σύγχρονη τέχνη, υποστηρίζοντας τη δημιουργία νέων έργων, βασιζόμενων σε επιτόπια έρευνα.

Ένα κτήριο που μετράει περισσότερα από εκατό χρόνια ζωής και συγκεντρώνει περίτεχνα στοιχεία από αρχαιοελληνική, βυζαντινή και ενετική αρχιτεκτονική γίνεται πεδίο παρατήρησης για 16 νέες φοιτήτριες/ες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Οι φοιτήτριες/ες «ανακαταλαμβάνουν» την κατοικία που έχει στεγάσει την αμφιλεγόμενη σχέση της Εύα Πάλμερ και του Άγγελου Σικελιανού, «εγκαθιδρύοντας» ένα  Νέο Καθεστώς [nouveau Regime] βιωμένου χρόνου πάνω στο παλιό [ancien Regime]. Προσεγγίζουν ζητήματα της σύγχρονης κατοίκησης ενώ ταυτόχρονα διαπραγματεύονται με τα ίχνη που άφησε πίσω η πρόσφατη ταραχώδης διετία.

Αντικαθιστούν προσωρινά με δικά τους έργα -ζωγραφικά, γλυπτικά και ψηφιακά- τις φωτογραφίες, τα έργα τέχνης, και τα μικρά προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας Τυπάλδου. Αυτή η εφήμερη αντικατάσταση, αντί να εξαφανίζει τις ιστορίες των ανθρώπων που κατοίκησαν μέσα στην αριστοκρατική βίλα, τίθεται σε συνομιλία μαζί τους. Το ζωηρό άμεσο παρόν και το ιστορικό παρελθόν προσεγγίζονται ως μία ολότητα μεταβολών. Οι φοιτήτριες/ες, ενώ ταράζουν  για λίγο την υπεραιωνόβια μπουρζουαζία, απαντούν στην ανάγκη να αφηγούνται τις δικές τους καθημερινές σύγχρονες ιστορίες.

*Nouveau regime: σημείο αναφοράς η αντικατάσταση του παλαιού καθεστώτος [Ancien Regime] της μορφής διακυβέρνησης στη Γαλλία με χαρακτηριστικά απόλυτης μοναρχίας από το νέο που έφερε η Γαλλική Επανάσταση.

Την έκθεση επιμελούνται οι Γιώργος Καζάζης, (Καθηγητής, Διευθ. ΣΤ’ εργ.)  και Γιάννης Σκαλτσάς (Αν. Καθηγητής, Διευθ. Ε’ εργ ).

Με την υποστήριξη των Τζίμη Ευθυμίου (Μέλος Ε.Δ.Ι.Π.), Παναγιώτη Σιάγκρη (Μέλος Ε.Δ.Ι.Π.), Κατερίνας Μπότσαρη (Υπ. Διδάκτορας), Παρασκευής Τεκτονίδου (Υπ. Διδάκτορας).

Συμμετέχουν οι φοιτητές:
Νίκος Αθανασάκης, Ελευθερία Αμολοχίτη, Αλεξάνδρα Αψωκάρδου, Θεοδώρα Βασιλειάδου, Αναστασία Γεωργίτση, Ελισάβετ Γκολφινοπούλου, Λένα Δουρμούσογλου, Φαιδρά Καράντζου, Κατερίνα Κορρέ, Παναγιώτης Μεϊντάνης, Αικατερίνη Μπόθου Βουτεράκου, Ευάγγελος Νάνος, Γιάννης Ξέρας, Κατερίνα Σκόρδου, Μαριτίνα Τσελέπη, Γιώργος Τσιάκος
Περφόρμανς: Κατερίνα Γιαννοπούλου, Ευάγγελος Νάνος

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Ιουλίου, σε μία ιδιαίτερη βραδιά υπό τους ήχους της άρπας της Clio K.

Η Clio K., με τον πρωτότυπο τρόπο παιξίματος και τους διαρκείς πειραματισμούς της επαναπροσδιορίζει το ρόλο της κλασικής άρπας στις σύγχρονες μουσικές τάσεις. Η μουσική της έχει επιρροές από τη free jazz, τη σύγχρονη μουσική και την ανατολίτικη μουσική παράδοση, στοιχεία που ενσωματώνει σε ένα ταξίδι από μελωδίες και ρυθμούς, αναμνήσεις και συναισθήματα.


Νέα του Φεστιβάλ

ΧΟΡΗΓΟΙ