mobility.2017

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Στις δράσεις της Κυριακής για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στο Δήμο μας, συμμετείχαν, μικροί και μεγάλοι με μεγάλο ενθουσιασμό.
Οι συμμετέχοντες του διαδραστικού παιχνιδιού «Μονόπολη», ξεκινώντας από τον Πευκιά μέχρι το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, διέσχισαν την πόλη του Ξυλοκάστρου περπατώντας και είχαν την ευκαιρία να γνωρίζουν σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικά, στις 16 στάσεις, έμαθαν ιστορικά στοιχεία για τον Σικελιανό, την οικογένεια Νοταράδων, τον Τσαλδάρη, τον Φραντζή κ.α. και ταυτόχρονα απόλαυσαν μια όμορφη πεζοπορία στο κέντρο της πόλης.

Η δράση ολοκληρώθηκε εντός του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής όπου οι γονείς με τα παιδιά τους ήρθαν σε επαφή με ένα νέο είδος μετακίνησης, την ηλεκτροκίνηση. Ηλεκτροκίνητα πατίνια & ποδήλατα περίμεναν του συνδημότες μας όπου στον προστατευμένο χώρο του Πάρκου τονίστηκαν οι κανόνες ασφαλείας και οδικής συμπεριφοράς που διέπουν τις μετακινήσεις με αυτό το είδος. Αποσαφηνίστηκε σε όλους, και ιδιαίτερα στους γονείς, ότι τα ηλεκτροκίνητα οχήματα – πάρα το μικρό τους μέγεθος – είναι οχήματα που υπόκεινται στον ΚΟΚ και δεν είναι παιχνίδια.

eek.2019.02

Οι στιγμές διασκέδασης και χαλάρωσης κορυφωθήκαν με την κλήρωση ενός ποδήλατου σε όσους συμμετείχαν.    

Τις εκδηλώσεις πλαισίωσαν ο Δήμαρχος κ. Βλάσης Τσιώτος και οι αντιδήμαρχοι κα Ελίνα Μενούνου και κ. Τάσος Λόντος.  

Τη ξενάγηση στο οδοιπορικό αυτό ταξίδι έκαναν η αντιδήμαρχος κα Ε. Μενούνου σε συνεργασία με την κα Μαρία Παναγουλοπούλου. Επίσης, οι δράσεις υποστηρίχτηκαν από τον κο Ν. Χαβέλη εκ μέρους του Συλλόγου «Κυλλήνιος Άδωνης» και του Σώματος Ελλήνων Οδηγών (ΣΕΟ).

Η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί σταθερή δέσμευση της Ε.Ε. και σημαντική προτεραιότητα για το μέλλον του Δήμου μας. Οι εναλλακτικές επιλογές μετακίνησης που μας δίνονται όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, ο συνδυασμός των ΜΜΜ με τον προαστικό, κ.α. δημιουργούν περισσότερο δημόσιο χώρο προσβάσιμο για όλους, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών και των γονέων τους, των ηλικιωμένων, των ατόμων με διαφορετικές κινητικές δεξιότητες κ.ο.κ καθιστώντας τον Δήμο μας πιο φιλικό στους ανθρώπους αλλά και στο περιβάλλον.
Καλούμε λοιπόν, όλους, γονείς και παιδιά να συμμετάσχουν στις δράσεις μας που σκοπό έχουν να μάθουμε διασκεδάζοντας. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε να προωθήσουμε εναλλακτικά μέσα μετακίνησης, να ευαισθητοποιηθούμε και να αλλάξουμε συμπεριφορές και συνήθειες.
Ο σεβασμός και η ασφάλεια στη μετακίνησή μας είναι ευθύνη όλων μας.

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης συνεχίζοντας τις δράσεις για την ΕΕΚ 2019 καλεί μικρούς & μεγάλους την Κυριακή 6/10 στις 10:30 να συμμετάσχουν σε ένα διαδραστικό παιχνίδι «Μονόπολης» στο κέντρο του Ξυλοκάστρου.
Σημείο εκκίνησης έχει οριστεί το Δάσος στο σημείο που βρίσκεται πίσω από το Τουριστικό Περίπτερο Ξυλοκάστρου και τερματισμός θα είναι το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.
Με το παιχνίδι αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε από την μια άκρη της πόλης μέχρι την άλλη, γνωρίζοντας σημεία του τόπου μας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Όλοι οι συμμετέχοντες θα μπουν στη κλήρωση για ένα ποδήλατο.
Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής όπου μετά τη λήξη του παιχνιδιού θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε την ηλεκτροκίνηση στο Δήμο μας. 

Κινούμαστε στον παγκόσμιο ρυθμό της Ηλεκτροκίνησης!

Οδηγούμε Ηλεκτρικό Πατίνι και σας παρουσιάζουμε τους βασικούς άξονες που διέπουν την μετακίνησή μας στην πόλη, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια και στη σωστή διαπαιδαγώγηση των υποψήφιων οδηγών. Οι δημότες μας θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια καθώς και να τα οδηγήσουν στην εκδήλωση του Δήμου στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Ξυλόκαστρου. #WalkWithUs #MobilityWeek

Quiz: Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο χρόνο σας παίρνει να κάνετε τις καθημερινές σας δουλειές στην πόλη χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο;

Μαντέψτε πόσο χρόνο χρειαστήκαμε εμείς χρησιμοποιώντας ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης!

Βρείτε την απάντηση που ψάχνετε στο τέλος του βίντεο.

Οι δράσεις που έχουμε προγραμματίσει από τη μεριά του Δήμου είναι οι εξής:

1.     Διαδραστικό παιχνίδι «Μονοπολης» στο κέντρο της πόλης του Ξυλοκάστρου με δώρο ένα ολοκαίνουργιο ποδήλατο κλήρωση

2.     Την ίδια ημέρα στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής θα πραγματοποιηθεί επίδειξη ηλεκτροκίνητων οχημάτων όπου όλοι θα έχουν την ευκαιρία να οδηγήσουν ηλεκτροκίνητα πατίνια, ηλεκτροκίνητα ποδήλατα κ.α.

3.    Διαδραστικό παιχνίδι ζωγραφικής και κατασκευών στο Δερβένι όπου οι μαθητές θα μας παρουσιάσουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο των εικόνων πως φαντάζονται την περιοχή που ζουν. Εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες διατρέχουμε μια διαδικτυακή καμπάνια στην ιστοσελίδα αλλά και στα social media του δήμου

4.    Επιπρόσθετα, θα διακινηθεί ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο προκειμένου να «συνομιλήσουμε» με την τοπική κοινωνία για το πώς αντιλαμβάνεται την κινητικότητα στο δήμο μας.

5.    Παρότρυνση της εκπαιδευτικής κοινότητας στην προώθηση του κοινού μας οράματος για έναν δήμο με βιώσιμη κινητικότητα, ασφαλή και φιλική σε όλους.      

6.    Βιωματική δράση & διανομή φυλλαδίου σε συνεργασία με τον «Orfeas» Organization για την ευαισθητοποίηση των συνδημοτών μας για τα άτομα με διαφορετικές κινητικές ικανότητες προωθώντας τον σεβασμό και τη καθολική προσβασιμότητα στο δήμο μας.

7.    Επεξεργαζόμαστε και σύντομα θα υλοποιήσουμε μια σειρά μόνιμων μέτρων παρεμβαίνοντας στις δημοτικές υποδομές όπως ράμπες ΑμεΑ για πρόσβαση στη παραλία (ΕΣΠΑ), υποδομές ΑμεΑ στα σχολεία του Δήμου (Φιλοδημος ΙΙ), νέα στέγαστρα στάσεων στο δρομολόγιο Δερβένι -> Ξυλόκαστρο (Φιλόδημος ΙΙ), κ .α.

8. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους αρμοδίους φορείς, επεξεργαζόμαστε την ιδέα του Rail Biking αξιοποιώντας τη παλιά σιδηροδρομική γραμμής του ΟΣΕ που διασχίζει τον δήμο μας (από το Μελίσσι μέχρι το Δερβένι), αλλά και όλη τη βόρεια ακτή της Πελοποννήσου προωθώντας τον εναλλακτικό τουρισμό στη περιοχή μας.

Φέτος, λοιπόν, καλούνται όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να επιλέξουν στις μετακινήσεις τους το περπάτημα το οποίο προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία, στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία μας αλλα και στην επικοινωνία μεταξυ των πολιτών.

Επιπρόσθετα η εξάρτησή μας από το αυτοκίνητο αυξάνεται ολοένα και περισσότερο με αποτέλεσμα να καταλαμβάνεται περισσότερος δημόσιος χώρος για δρόμους και παρκινγκ αυτοκίνητων πάρα χώροι για ποδήλατα, πεζούς, πάρκα κ.α.

Το ίδιο συμβαίνει και στον Δήμο μας οι συνδημότες μας δυσκολεύονται να αφήσουν το αυτοκίνητο στις καθημερινές μετακινήσεις τους ή τουλάχιστον να μετακινηθούν εναλλακτικά.

Η ΕΕΚ μας δίνει μια καλή ευκαιρία να προωθήσουμε τις εναλλακτικές επιλογές που έχουμε στο Δήμο μας και ταυτόχρονα να μεταλαμπαδεύσουμε το φετινό σύνθημα που μας καλεί όλους να περπατήσουμε στο Δήμο μας.

Την Κυριακη 22 Σεπτεμρβιου - Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο – καλούμε όλους τους συνδημότες μας να αφήσουν το αυτοκίνητο και να επιλέξουν το ποδήλατο & το βάδισμα για την μετακίνησή τους

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου–Ευρωστίνης - για ακόμη μία χρονιά - συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (ΕΕΚ).
Η «ΕΕΚ» έχει καθιερωθεί από το 2002 ως ο σημαντικότερος θεσμός για την προώθηση βιώσιμων προτύπων κινητικότητας στις πόλεις της Ευρώπης και κατ’ επέκταση για την περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθητοποίηση.
Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών κοινωνιών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους.

Στόχος είναι η ενίσχυση των ήπιων τρόπων μετακίνησης, όπως το βάδισμα, το ποδήλατο, τα πατίνια, η αύξηση της χρήσης των ΜΜΜ, ο διαμοιρασμός όλων των μέσων και ο συνδυασμός αυτών σε κάθε διαδρομή.
Η επίτευξή του στόχου αυτού θα έχει σαν αποτέλεσμα πόλεις καθαρές, ήσυχες, ασφαλείς, οικονομικά ενδυναμωμένες, προσβάσιμες και προσπελάσιμες από όλους και εν τέλει ιδανικότερες για την καθημερινή διαβίωση όλων των κοινωνικών ομάδων.

Ο Δήμος μας στην προσπάθεια υιοθέτησης των αρχών της βιώσιμης κινητικότητας και προώθησης του θεσμού της ΕΕΚ θα πραγματοποιήσει μια σειρά δράσεων για μικρούς και μεγάλους όπως διαδραστικό παιχινιδι «Μονοπολη» στο κέντρο του Ξυλοκάστρου, επίδειξη ηλεκτροκίνησης στο Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, ενημερωτικές επισκέψεις στα σχολεία, διαδραστικό παιχνίδι ζωγραφικής στη πλατεία Δερβενίου, δράσεις για την προώθηση της καθολικής προσβασιμότητας, και πολλές ακόμα.

Σας καλούμε λοιπόν όλους να «περπατήσετε μαζί μας»

Τα άτομα με διαφορετικές κινητικές ικανότητες αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες κατά την μετακίνησή τους στο Δήμο μας.

Οφείλουμε σεβασμό με έμφαση την καθολική προσβασιμότητα...

Οσοι βρεθείτε στο κέντρο του Ξυλοκάστρου αύριο προβληματιστείτε λίγο περισσότερο πώς θα μετακινηθείτε και πού θα παρκάρετε... #WalkWithUs #MobilityWeek

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης συμμετέχει, για συνεχόμενη χρονιά στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Η δράση ορόσημο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Βιώσιμη Κινητικότητα & τις Έξυπνες Μετακινήσεις προωθεί την αλλαγή στη συμπεριφορά των Ευρωπαίων πολίτων, καθώς και στη χρήση εναλλακτικών μέσων μαζικής μεταφοράς.

Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 16-22 Σεπτεμβρίου, περισσότερες από 2.000 πόλεις της Ευρώπης - και όχι μόνο, καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος μας, υιοθετώντας το φετινό σύνθημα της Ε.Ε. για «Καθαρή, Κοινή & Έξυπνη Κινητικότητα», διοργανώνει μια σειρά δράσεων, με έμφαση στη χρήση ποδηλάτων και διαμοιραζόμενων αυτοκινήτων.

Η χρήση αυτών των εναλλακτικών μέσων μεταφοράς μας επιτρέπει να μειώσουμε τις δαπάνες μετακίνησής μας και ταυτόχρονα να μειωθεί το ενεργειακό μας αποτύπωμα, όσο αναφορά τις εκπομπές C2O. Επιπλέον, τα Διαμοιραζόμενα Μέσα Μεταφοράς μας δίνουν την δυνατότητα επικοινωνίας με τους «συνταξιδιώτες», αυξάνουν την κοινωνικότητά μας και δημιουργούν ένα ευχάριστο κλίμα στις διαδρομές μας. Παράλληλα, η είσοδος έξυπνων τεχνολογιών, όπως εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα και διαδικτυακές πλατφόρμες (Carky.gr, Carpooling.gr, Sharemycar.gr), διευκολύνουν την αστική κινητικότητα συμβάλλοντας και αυτές στην εξοικονόμηση χρήματων και στη βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης.

Πεζοδρομία στο Δήμο μας

banner.mobility.week

banner.mobility.week

Εξερευνήστε τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης