Δενδρό

Το χωριό ιδρύθηκε περίπου το 1835 και πήρε την ονομασία του από κάποιο πανύψηλο και μεγάλο δένδρο που ήταν χαρακτηριστικό στην περιοχή "Γενατιάτικα". Ένα τέτοιο δένδρο υπήρχε έως το 1995 περίπου, στη θέση του νεκροταφείου του χωριού και ίσως να ήταν το ίδιο δένδρο.

Στο Β.Δ. μέρος του χωριού στα σύνορα με την Πελλήνη στη θέση "Τσέρκουβα" υπάρχει παλαιός πέτρινος φούρνος και στη θέση "Πόρτες" ήταν η πύλη για την είσοδο στην Αρχαία Πελλήνη, όπου αν γίνουν ανασκαφές θα έρθουν στο φως πολλά αρχαία.

Η εκκλησία του χωριού κτίστηκε το έτος 1910, είναι μονοθάλαμη πέτρινη, βασιλικού ρυθμού και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αγ. Κωνσταντίνου. Στο νότιο μέρος του χωριού συναντάς το εξωκλήσι της Παναγίας της Ευαγγελίστριας που κτίστηκε το έτος 1870 όπου σήμερα είναι και το νεκροταφείο του χωριού.

Το παλαιό πέτρινο μονοθέσιο σχολείο που λειτουργούσε μέχρι το 1967 και καταστράφηκε από τους σεισμούς. Μέχρι πριν λίγα χρόνια που σταμάτησε η λειτουργία του τα παιδιά στεγάζονταν σε παρακείμενο κτίριο.
Η κύρια απασχόληση των κατοίκων από την ίδρυση του χωριού ήταν η κτηνοτροφία και η γεωργία. Οι βασικές καλλιέργειες σήμερα είναι της σταφίδας, του αμπέλου και της ελιάς. Το έτος 1930 ιδρύθηκε ο Συνεταιρισμός πώλησης Σταφιδοκάρπου, με πρώτο πρόεδρο τον Σπήλιο Μαντά και 38 μέλη. Από το έτος 1936 λειτουργούσε το ελαιοτριβείο του Γεωργίου Μαντά που εξυπηρετούσε τους κατοίκους της περιοχής για την παραγωγή του ελαιόλαδου, όπου και σήμερα λειτουργεί σε άλλο κτήριο με νέο ιδιοκτήτη.

Η ύδρευση του χωριού έγινε το έτος 1961 επί προεδρίας Αποστόλου Μανδελιά, από τις πηγές "Νίσακα" Μ.Σ. Τρικάλων και ήταν από τα πρώτα χωριά της περιοχής που υδροδοτήθηκε με προσωπική εργασία των κατοίκων. Πριν, το νερό που χρειάζονταν οι κάτοικοι για τα νοικοκυριά τους το έπαιρναν από τις δύο βρύσες του χωριού, τη βρύση "Πέττα" και τη βρύση "Δενδρού" που υπάρχουν και σήμερα. Η ηλεκτροδότηση του χωριού από τη ΔΕΗ έγινε το έτος 1967.

Εξερευνήστε τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης