Παναρίτι

Η απογραφή του 1700 αναγράφει το Παναρίτι στην Κορινθία. Και ο Πούκεβιλ το 1814 μνημονεύει τον οικισμό στην Κορινθία.
Κατά τον Σωκράκη Λιάκο η ετυμολογία της λέξεως ανάγεται στην Κελτική, Γαλλική και αρχαίαν Ελληνική γλώσσα και σημαίνει τόπο με νερά. Στην κεντρική Αλβανία δύο ομώνυμα χωριά βρίσκονται στα δεξιά του Αώου ποταμού επί του στενού της Κλεισούρας σε απόσταση 22 χλμ. ανατολικώς του Τεπελενίου. Βόρεια του Τεπελενίου σε απόσταση 23 χλμ. υφίσταται άλλο χωριό Παναρίτι, ΝΑ αυτού σε απόσταση 2,5 χλμ. βρίσκεται η Πρυγέλα και ΝΑ αυτής σε απόσταση 8,5 χλμ. το Μπούμπεσι και τα τρία χωριά επί της ιδίας γραμμής από ΒΔ προς ΝΑ. Παρατηρούμε ότι και τα τρία χωριά επί της ίδιας γραμμής υπάρχουν και στην Αργολική πεδιάδα.

Στην Ελληνική Τοπογραφία του 1904 διαβάζουμε για το Παναρίτι.
Επίσης γνωρίζουμε ότι το 1537-1540 μεταξύ των Αλβανικών φυλών που πολέμησαν στο πλευρό των Ενετών εναντίον των Τούρκων, στο Ναύπλιο ήταν και η Φάτρια Παναρίτι.

Προστάτης του χωριού είναι ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος. Υπάρχει η παλαιά εκκλησία του αγίου στο νεκροταφείο του χωριού που χτίστηκε περίπου το 1800. Ο νέος ναός του αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο κέντρο του χωριού χτίστηκε το 1987. Υπάρχουν και τα εξωκκλήσια, "η αγία Κυριακή" πολύ παλαιό εκκλησάκι που ανακαινίσθηκε το 1958 από τον Λουκά Μουρίκη, ο "Προφήτης Ηλίας", η "αγία Παρασκευή" και ο παμπάλαιος ναός της "Παναγίας" (Κλήσια Μπούκουρα) που είναι χτισμένος πάνω στα ερείπια του ναού της Αρτέμιδος.
Μέσα στο χωριό ευρίσκεται και ο ναός του αγίου Θεόδωρου.

Προπολεμικά ήταν ένα ανεπτυγμένο χωριό, πλούσιο σχετικά από την παραγωγή της σταφίδας, με αρκετά καταστήματα.

Από το 1914 που δημιουργήθηκε η κοινότητα Παναρίτι υπηρέτησαν σαν πρόεδροι οι: Δημ. Μπελεσιώτης - Επαμ. Καμπούρης - Δρός. Ζαρουχλιώτης - Νικ. Ξενόπουλος - Αλεξ. Παπαδόπουλος - Αποστ. Γεωργίου - Ηλ. Αγγελίδης - Αναστ. Τεάζης - Παν. Μπαγιώτης - Νικ. Χασούρας - Κων. Κοντογιάννης - Αποστ. Σίδερης - Γεωργ. Μπελεσιώτης - Χρ. Μουρίκης - Δημ. Κοκιούσης - Ιωαν. Χαλκιάς - Λιμπ. Κολοβίνος - Αποστ. Καπετανόπουλος - Χρ. Ζαρουχλιώτης - Κων. Καμπούρης - Τιμ. Μουρίκης.

Στο Παναρίτι λειτουργεί Δημοτικό σχολείο και Γυμνάσιο. Το χωριό παράγει σταφίδα, ελιές, μήλα, αχλάδια.

Παλαιές οικογένειες του χωριού είναι: οι Μουρίκη - Βασιλόπουλου - Χασούρα - Μπασιώτη - Μπελεσιώτη - Καμπούρη - Αγγελίδη - Κοντογιάννη.

Στην απογραφή του 1879 το χωριό είχε (549) κατοίκους, το 1889 (633), το 1920 (736), το 1940 (1.032), το 1961 (730), το 1991 (429).

Εξερευνήστε τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης