Skip to main content

Ανοιχτό κάλεσμα προς τους δημιουργούς του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης για συμμετοχή και κατάθεση ιδεών

15. März 2023

Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ 2023:
Ανοιχτό κάλεσμα προς τους δημιουργούς του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης για συμμετοχή και κατάθεση ιδεών

 

Το Φεστιβάλ Αριστοναύτες, μία πρωτοβουλία του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης που διοργανώθηκε για πρώτη φορά με επιτυχία το καλοκαίρι του 2022 από το Ν.Π.Δ.Δ. Ηλίας Κατσούλης σε συνεργασία με το ANIMASYROS. Οι δράσεις του Φεστιβάλ περιλάμβαναν συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, ημερίδες και εκπαιδευτικά εργαστήρια, αξιοποιώντας διαφορετικά σημεία εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου.

Οι ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ στοχεύουν στη διάχυση της τέχνης, ώστε αυτή να είναι προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες, που προσκαλούνται να συμμετάσχουν στις δράσεις και να βιώσουν τον τόπο τους διαφορετικά. Ταυτόχρονα, και οι επισκέπτες ανακαλύπτουν και πάλι τις ομορφιές και τις δυνατότητες της περιοχής, μέσα από ένα διαφορετικό βλέμμα.

Φέτος, το Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ 2023 απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα προς του δημιουργούς του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης να καταθέσουν την αίτηση συμμετοχής τους  και τις ιδέες τους για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί από τις 29/6 έως τις 2/7/2023. Η καλλιτεχνική ομάδα του Φεστιβάλ καταβάλλει κάθε προσπάθεια να εντάξει κατά το δυνατόν περισσότερους καλλιτέχνες και ομάδες στο πρόγραμμα των ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΩΝ 2023.

Η θεματική του φετινού Φεστιβάλ είναι «Με το βλέμμα του θεατή». Πώς μπορεί να αποτυπώσει ένα έργο τέχνης την οπτική του θεατή σε αυτό; Πώς η σημερινή καλλιτεχνική δημιουργία λαμβάνει υπόψη της, σε επίπεδο έμπνευσης και διάχυσης, την υποδοχή της από το κοινό; Όλες οι δράσεις του φετινού Φεστιβάλ σχεδιάζονται γύρω από τον συγκεκριμένο άξονα. Έτσι και οι δημιουργοί του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης καλούνται να εμπνευστούν από τη συγκεκριμένη θεματική και να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για τα εικαστικά, το θέατρο, την ποίηση και άλλες τέχνες. 

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για τις παρακάτω δράσεις:

  • Εικαστικά: Η Οικία Σικελιανού θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες της αποκλειστικά για το κοινό του Φεστιβάλ Αριστοναύτες για να φιλοξενήσει και πάλι μία εικαστική έκθεση (ζωγραφική, γλυπτική, μικτές τεχνικές, κ.α.). Αυτή τη φορά η έκθεση θα είναι αφιερωμένη στο ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό, και θα φιλοξενήσει αποκλειστικά και μόνο δημιουργίες καλλιτεχνών που διαμένουν και εργάζονται στην περιοχή ή κατάγονται από αυτήν. Οι δημιουργοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην έκθεση καλούνται να στείλουν μέσω της πλατφόρμας συμμετοχής τις προτάσεις τους, με φωτογραφίες έργων τους που μπορούν να ενταχθούν στη θεματική «Με το βλέμμα του θεατή», συνοδευόμενες από την κατάλληλη περιγραφή/αιτιολόγηση. Ευπρόσδεκτες είναι και προτάσεις για τη δημιουργία νέων έργων στο πλαίσιο της θεματικής αυτής, που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023. Η έκθεση θα διαρκέσει και τις τέσσερις ημέρες του Φεστιβάλ Αριστοναύτες.

  • Θέατρο: Ο γνωστός σκηνοθέτης Τάσος Πυργιέρης παραδίδει ένα εντατικό θεατρικό εργαστήριο, ανοιχτό σε όσους θέλουν να ανακαλύψουν και να αποκτήσουν επαφή με την διαχρονική αξία της θεατρικής δραματουργίας. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 1 & 2 Ιουλίου, οι συμμετέχοντες θα εντρυφήσουν στο πώς φτιάχνεται μία θεατρική επαγγελματική παράσταση, με θέμα φυσικά «Το βλέμμα του θεατή»: Πώς αντιμετωπίζουμε έναν θεατρικό ήρωα; Πώς χρησιμοποιούμε τα σωστά αντικείμενα; Πώς τοποθετούμε το σώμα και πώς ελέγχουμε τα συναισθήματά μας; Πώς προσεγγίζουμε δραματουργικά έναν ρόλο; Στο εργαστήριο θα χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα από θεατρικά έργα που συνδέονται με τη φετινή θεματική. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα καταλήξουν σε παρουσίαση, την Κυριακή 2 Ιουλίου το βράδυ, στην Οικία Σικελιανού.

  • Ποίηση: Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής ποίησης, θα βρεθεί στο Φεστιβάλ Αριστοναύτες για να παραδώσει ένα masterclass – ποιητικό αναλόγιο, το Σάββατο το πρωί στον Πευκιά. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να προσεγγίσουν, μαζί με την ποιήτρια, έργα που έχουν επιλεχθεί ειδικά λόγω της σχέσης των ποιητών με την περιοχή του Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, όπως οι Άγγελος Σικελιανός, Αργύρης Χιόνης, Κώστας Καρυωτάκης, αλλά και άλλοι που μπορούν να συνδεθούν στον θεματικό άξονα του φετινού φεστιβάλ. Το μάστερκλας απευθύνεται στο ποιητικό δυναμικό της περιοχής, αλλά και σε ανθρώπους με ιδιαίτερη σχέση και αγάπη με τον λόγο και την ποίηση. Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές μέσα από την πλατφόρμα, συμπληρώνοντας στο αντίστοιχο πεδίο μία μικρή παρουσίαση της σχέσης του ενδιαφερόμενου με την ποίηση. Για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.

  • Άλλο: Δεκτές γίνονται προτάσεις που μπορεί να αφορούν σε άλλα πεδία δημιουργίας, όπως μουσική, χορός κ.α. Η επιλογή θα γίνει ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των χώρων και την πιθανή σχέση του κάθε έργου με τον θεματικό άξονα «Με το βλέμμα του θεατή».

Η αναλυτική περιγραφή της πρότασης και η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος βρίσκονται στον ιστότοπο του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης: https://www.xylokastro-evrostini.gov.gr/el/phestibal-aristonautes/nea-phestibal-aristonautes/6840

Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως και τις 31 Μαρτίου.

Για κάθε διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein..

Κατηγορία


Επικοινωνία

  • Τηλεφωνικό κέντρο: 2743360200
  • Γραμματεία: 2743360201
  • e-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein.

Σχετικά άρθρα