Skip to main content

Χαμομήλι

Χαμομήλι
Οικογένεια: Asteraceae


Είναι ποώδες, μονοετές φυτό και αυτοφύεται σ’ όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδας. Η γνωστότερη ποικιλία χαμομηλιού είναι η Chamomilla recutita.
Παλαιότερες προσπάθειες καλλιέργειας δεν ευδοκίμησαν.
Προσαρμόζεται περισσότερο σε πεδινές περιοχές με εύκρατο κλίμα. Αν και φυτό ξηρικό είναι επιθυμητή η εδαφική υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξη του.
Κατάλληλα εδάφη τα αμμοαργιλώδη με αρκετή οργανική ουσία.
Σε σκιερά μέρη αυξάνεται η περιεκτικότητα σε χαμαζουλένιο
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο που σπέρνεται στο χωράφι στα πεταχτά ή με μηχανές.
Απαιτούμενη ποσότητα 1-2 κιλά/στρέμμα
Για να φυτρώσει ο σπόρος απαιτείται καλό όργωμα και ψιλοχωμάτισμα καθώς και κυλίνδρισμα μετά την σπορά.
Κατάλληλη εποχή σποράς το φθινόπωρο (Οκτώβριος-Νοέμβριος). ΢πορά την άνοιξη καταλήγει σε μικρότερη παραγωγή.
Απαιτούμενη ποσότητα σπόρου 1-2 κιλά/στρέμμα η οποία ανακατεύεται με τριπλάσια ποσότητα ποταμίσιας άμμου.
Συμβάλλει στην καλύτερη ανάπτυξη ένα τουλάχιστον βοτάνισμα το Φεβρουάριο ή Μάρτιο ή τη χρήση κατάλληλου ζιζανιοκτόνου.
Συγκομίζεται όταν βρίσκεται στο στάδιο της άνθισης, σε αντίθετη περίπτωση υποβαθμίζεται η ποιότητα.
Στις συστηματικές καλλιέργειες η συγκομιδή γίνεται τον Μάιο.
Η μέση στρεμματική απόδοση ανέρχεται σε 300 κιλά χλωρών ταξιανθιών (συλλογή με ειδικές τσουγκράνες) ή 600-700 κιλά με χορτοκοπτικό γιατί συγκομίζονται τμήματα βλαστών.
Σχέση ξηρού προϊόντος προς χλωρό 20-25%.
Θεωρείται από τα καλύτερα ευστόμαχα και αντιφλογιστικά αφεψήματα.
Γνωστό από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του (αντιπυρετικό, αντινευρολογικό,

Πηγές
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
site: www.minagric.gr

Χαμομήλι Χαμομήλι

Χαμομήλι Οικογένεια: Asteraceae

Άλλες εναλλακτικές καλλιέργιες