Skip to main content
Ημέρες
:
Ώρες
:
Λεπτά
:
Δευτερόλεπτα
20 July - 23 July 2023

20 Ιουνίου – 23 Ιουνίου 2024 | Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

Οι Αριστοναύτες ξανάρχονται στο Ξυλόστρο και στο Δερβένι...
Aristonautes are coming back to Xylokastro & Derveni...
#festival #summer #art

Το Φεστιβάλ Αριστοναύτες είναι μία πρωτοβουλία του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης που διοργανώθηκε για πρώτη φορά με επιτυχία το καλοκαίρι του 2022 σε συνεργασία με το ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων και συνεχίζεται για τρίτη χρονιά φέτος. Οι δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, κινηματογράφο για όλη την οικογένεια, ημερίδες (Aristonautes Lab), εκπαιδευτικά εργαστήρια εμψύχωσης, χορού, ποίησης,  έκθεση εικονικης πραγματικότητας, βραδιές αστροπαρατήρησης, αξιοποιώντας διαφορετικά σημεία εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου.

Τη συνολική καλλιτεχνική επιμέλεια αλλά και την εκτέλεση παραγωγής του φεστιβάλ έχει η έμπειρη ομάδα του ANIMASYROS Productions, σύμβουλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων αναλαμβάνει η σκηνοθέτης, θεατροπαιδαγωγός Τζωρτζίνα Κακουδάκη και συντονίστρια του Aristonautes Lab η θεωρητικός χορού – δραματουργός Μπετίνα Παναγιωτάρα.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αίτησης συμμετοχής

Και φέτος, το Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ 2024 απευθύνει ανοικτό κάλεσμα προς του δημιουργούς του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης να καταθέσουν την αίτηση συμμετοχής τους  και τις ιδέες τους για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 23/6/2024. Το κάλεσμα αφορά σε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες καλλιτέχνες που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί σε χώρο του Δήμου που θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Η καλλιτεχνική ομάδα του Φεστιβάλ καταβάλει κάθε προσπάθεια να εντάξει κατά το δυνατόν περισσότερους καλλιτέχνες και ομάδες στο πρόγραμμα των ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΩΝ 2024.

Η θεματική του φετινού Φεστιβάλ είναι «Η Ελευθερία της Όρχησης». Πώς μπορεί να αποτυπώσει ένα έργο τέχνης την ελευθερία της κίνησης; Πώς η σημερινή καλλιτεχνική δημιουργία λαμβάνει υπόψη της, σε επίπεδο έμπνευσης και διάχυσης, μορφές που περιλαμβάνουν την κίνηση σε οποιαδήποτε εκδοχή και συνθήκη; Όλες οι δράσεις του φετινού Φεστιβάλ σχεδιάζονται γύρω από τον συγκεκριμένο άξονα που φέτος εμπνέεται από τον χορό. Έτσι και οι δημιουργοί του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης καλούνται να εμπνευστούν από τη συγκεκριμένη θεματική και να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για τα παρακάτω πεδία: 

 • Εικαστικά (συμμετοχή σε έκθεση ζωγραφικής)
 • Χορός (συμμετοχή σε εργαστήριο χορού)
 • Ποίηση (συμμετοχή σε ποιητικό εργαστήριο)
 • Άλλο (διευκρινίστε)

Η προθεσμία κατάθεσης προτάσεων λήγει την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024#aristonautesfestival on Instagram

View More from #aristonautesfestival on Instagram

Πρόγραμμα

  Αναλυτικά οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αριστοναύτες 2023

  ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ – «Εντός & εκτός ορίων» - Μουσική βραδιά με τη μέτζο σοπράνο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ελένη Βουδουράκη

  Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023 – 21:00 | Πλατεία Αγίου Βλασίου - Ξυλόκαστρο

  Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ Αριστοναύτες 2023 θα γίνει και φέτος με μια ξεχωριστή μουσική βραδιά στην Πλατεία Αγίου Βλασίου στο Ξυλόκαστρο, με ελεύθερη είσοδο για όλους!
  Η Ελένη Βουδουράκη, η μέτζο σοπράνο με την διεθνή σταδιοδρομία, ερμηνεύει μέσα από τα δικά της προσωπικά «φίλτρα», τραγούδια των Beatles, Simon & Garfunkel, Aretha Franklin, Barbra Streizand, Μάνου Χατζιδακι, Μίκη Θεοδωράκη καθώς και τραγούδια με άρωμα Μεσογείου.
  Συνοδεύουν στο πιάνο ο Μάρκος Κώτσιας και ο Σταύρος Παργινός στο βιολοντσέλο - μαντολίνο


  Εικαστική έκθεση με έργα ντόπιων καλλιτεχνών

  ΕΚΘΕΣΗ: 6-9 Ιουλίου | Οικία Σικελιανού, Συκιά

  Για άλλη μία φορά, η Βίλλα Σικελιανού ανοίγει τις πόρτες της αποκλειστικά για το κοινό του Φεστιβάλ Αριστοναύτες, φιλοξενώντας και φέτος μία εικαστική έκθεση. Φέτος, το φεστιβάλ απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στο τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό του Ξυλοκάστρου και της Ευρωστίνης, μέσω ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας, για την αποστολή καλλιτεχνικών προτάσεων και η έκθεση θα αποτελείται αποκλειστικά από δικά τους έργα. Φωτογραφία, ζωγραφική και κατασκευές συγκροτούν το ενδιαφέρον σύνολο των εκθεμάτων.

  Συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Φωτεινή Γιαννουλατου, Μυρτώ Δημητριάδη, Ιωάννα Ζαχαρή,  Μάνια Λάμπρου, Βασίλης Λιάκος, Βασιλική Πανίτσα, Κωνσταντίνα Ρέππα, Λάμπρος Σάββας, Εύα Τερζή, Σοφία Τριανταφύλλη.

  Έκθεση 1ου Δημοτικού Σχολείου Ξυλοκάστρου

  Παράλληλα, στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ εντάσσεται και η εικαστική έκθεση που παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ξυλοκάστρου (Ρωμέση 2, Ξυλόκαστρο) με έργα μαθητών από όλη τη χρονιά. Η έκθεση έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη εντύπωση και συζητήσεις, καθώς παρουσιάζει την πρωτότυπη δουλειά των μαθητών, που καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ήρθαν σε επαφή με το έργο σημαντικών δημιουργών που διατρέχουν όλη την ιστορία της Τέχνης. Όπως λέει η διδάσκουσα εικαστικός Μάρθα Τζαβάρα: “Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ξυλοκάστρου εκθέτουν τα έργα τους από το μάθημα των Εικαστικών του σχολικού έτους 2022-2023. Μια έκθεση ζωγραφικής από παιδιά που όμως απευθύνεται και σε μεγάλους!

  Πώς η γνωριμία με μεγάλα ονόματα της τέχνης γίνεται αφορμή για την δημιουργία μικρών θαυμάτων και μεγάλης χαράς; Πώς δείχνει ο κόσμος μέσα από τα μάτια ενός παιδιού;

  Έργα ατομικά και ομαδικά που δημιουργήθηκαν με ενθουσιασμό και αγάπη, γεμάτα χρώμα και φαντασία θα μείνουν αξέχαστα τόσο στους μικρούς δημιουργούς , όσο και στους επισκέπτες της έκθεσης. Μια γλυκιά ανάμνηση περιφάνειας και συγκίνησης!”.

  Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 11:00-13:00 και 19:30-21:00

  Άλλες εικαστικές εκθέσεις

  Μια ακόμα πρωτότυπη, υπαίθρια έκθεση περιλαμβάνει το πρόγραμμα των Αριστοναυτών. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα βλέπουμε μία εγκατάσταση με 8 Ιστιόπανα των Αριστοναυτών (surf banners) στην παραλία του Ξυλοκάστρου («νησάκι»), με δημιουργίες που έφτιαξαν οι φοιτητές του ΣΤ’ εργαστηρίου ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, ειδικά για το Φεστιβάλ Αριστοναύτες. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεργασία του Φεστιβάλ με την ΑΣΚΤ. Επιμελούνται οι καθηγητές Γιώργος Καζάζης και Παναγιώτης Σιάγκρης.


  Θεατρικό Εργαστήριο με τον σκηνοθέτη Τάσο Πυργιέρη

  Παρασκευή 7 Ιουλίου, 17:30 - 20:30 | Κλειστό Θέατρο Άγγελος Σικελιανός - Ξυλόκαστρο

  Ο γνωστός σκηνοθέτης Τάσος Πυργιέρης παραδίδει ένα εντατικό θεατρικό εργαστήριο, ανοιχτό σε όσους θέλουν να ανακαλύψουν και να αποκτήσουν επαφή με την διαχρονική αξία της θεατρικής δραματουργίας. Οι συμμετέχοντες θα εντρυφήσουν στο πώς φτιάχνεται μία θεατρική επαγγελματική παράσταση, με θέμα φυσικά «Το βλέμμα του θεατή»: Πώς αντιμετωπίζουμε έναν θεατρικό ήρωα; Πώς χρησιμοποιούμε τα σωστά αντικείμενα; Πώς τοποθετούμε το σώμα και πώς ελέγχουμε τα συναισθήματά μας; Πώς προσεγγίζουμε δραματουργικά έναν ρόλο; Στο εργαστήριο θα χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα από θεατρικά έργα που συνδέονται με τη φετινή θεματική.


  Μ’ ένα τριφύλλι φως – Ο λυρισμός της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη, μέσα από τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού

  Παρασκευή 7 Ιουλίου – 20:30 | Βίλλα Σικελιανού, Συκιά

  Σε μια μοναδική παράσταση ποίησης και μουσικής στη Βίλλα Σικελιανού, ο στοχασμός, τα λυρικά χρώματα, οι αισθήσεις, η υπερβατική σκέψη του Οδυσσέα Ελύτη συναντούν την πνευματικότητα και την ευαισθησία της μουσικής του Γιώργου Κουρουπού, δίνοντας πλήθος ονειρικών, θαλασσινών, πολύσημων εικόνων. Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η οποία και έχει επιμεληθεί τη βραδιά, απαγγέλει αγαπημένα ποιήματα του σπουδαίου νομπελίστα ποιητή, ενώ την παρουσίαση συνοδεύουν στο τραγούδι η μεσόφωνος Άρτεμις Μπόγρη και ο πιανίστας Θανάσης Αποστολόπουλος. Διάρκεια: 60 λεπτά

  Η είσοδος στην εκδήλωση γίνεται με προσκλήσεις (περιορισμένος αριθμός), που θα διατίθενται από τον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

  «Μ’ ένα τριφύλλι φως»

  Ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης  - Μουσική: Γιώργος Κουρουπός 

  -Τα παιδικά μου χρόνια (απόσπασμα από τον Μικρό Ναυτίλο)

  ♪- Τοσοδούλα τύχη (τραγούδι από Τα Ρω του Έρωτα)

  - Η Πορτοκαλένια (ποίημα από τον Ήλιο τον Πρώτο)

  ♪- Ακόμα μια φορά (τραγούδι από τους Προσανατολισμούς)

  ♪-Γεγονός του Αυγούστου (τραγούδι από το Φωτόδεντρο)

  -Της Σελήνης της Μυτιλήνης (ποίημα, α΄ μέρος, από τα Ετεροθαλή)

  ♪-Μονάχη κι έρημη (τραγούδι, Σαπφώ αποδ. Οδυσσέας Ελύτης)

  ♪-Ανέβαινε ψηλά η πανσέληνος (τραγούδι, Σαπφώ αποδ. Οδυσσέας Ελύτης)

  -Κι ανάμεσα σε μαλακά σκεπάσματα (ποίημα,Σαπφώ αποδ. Οδυσσέας Ελύτης)

  ♪-Αγάπες μου (τραγούδι, Σαπφώ αποδ. Οδυσσέας Ελύτης)

  -Συναυλία των γυακίνθων, ΙΧ (ποίημα από τους Προσανατολισμούς)

  ♪-Όλβια Ντόννα (τραγούδι από τους Προσανατολισμούς)

  -Συναυλία των γυακίνθων, Ι (ποίημα από τους Προσανατολισμούς)

   ♪- Δεκατρία όγδοα με αγάπη (solo πιάνο)

    - Μονόγραμμα V και VII

  ♪- Κατασταλαγμένη μουσική (τραγούδι από τους Προσανατολισμούς)

  ♪-Η Πεντάμορφη στον Κήπο (τραγούδι από τους Προσανατολισμούς)

  - Ύμνος στη Μαρία Νεφέλη (ποίημα από τη Μαρία Νεφέλη)

  ♪-Η Νεφέλη (τραγούδι, από τη Μαρία Νεφέλη)

  -Περασμένα Μεσάνυχτα (ποίημα από τα Ελεγεία της Οξώπετρας συνδυασμένο με μουσική)

  ♪-Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα (τραγούδι από το Σηματολόγιον)

  -Μ.Σάββατο,25 (ποίημα από το Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου)

   ♪-Το χρυσό κλειδί (τραγούδι από τα Ρω του Έρωτα)

  - Κατοίκησα μια χώρα (απόσπασμα από τον Μικρό Ναυτίλο)

  ♪-Τύχη (τραγούδι από τα Ρω του Έρωτα)

  Τραγούδι: Άρτεμις Μπόγρη

  Πιάνο: Θανάσης Αποστολόπουλος

  Απαγγελία: Ιουλίτα Ηλιοπούλου


  Προβολές ταινιών ανιμέισον για όλη την οικογένεια

  Παρασκευή 7 Ιουλίου - 21:00 στον θερινό κινηματογράφο “Ηλεκτρα” Ξυλοκαστρο & Κυριακή 9 Ιουλίου – 21:00 στον θερινό κινηματογράφο «Το διάλειμμα», Δερβένι

  Οι φετινές προβολές περιλαμβάνουν δύο περίφημες ταινίες ανιμέισον και πραγματοποιούνται με την επιμέλεια του ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, αλλά και τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας με ταινίες ανιμέισον για όλη την οικογένεια. Συγκεκριμένα:

  Την Παρασκευή 7 Ιουλίου θα δούμε στον θερινό κινηματογράφο “Ηλέκτρα” στο Ξυλόκαστρο, την ταινία“The Bears' Famous Invasion”, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Μια ταινία κινουμένων σχεδίων σε σκηνοθεσία του Lorenzo Mattotti, βασισμένη στο ομώνυμο αγαπημένο παιδικό ιταλικό βιβλίο, που έγραψε και εικονογράφησε το 1945 ο σπουδαίος Ιταλός συγγραφέας Dino Buzzati. Θα δούμε τις περιπέτειες μιας ομάδας αρκούδων που ζουν στα βουνά της Σικελίας υπό τις διαταγές του βασιλιά Leonzio. Κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερα σκληρού χειμώνα, οι αρκούδες μένουν χωρίς φαγητό και έτσι αποφασίζουν να εισβάλουν στο Μεγάλο Δουκάτο της Σικελίας για να μπορέσουν επιβιώσουν.

  Ο Leonzio όμως, ελπίζει επίσης να βρει εκεί και τον γιο του, Tonio, που είχε απαγάγει κυνηγοί λίγα χρόνια νωρίτερα. Η ταινία είναι κατάλληλη για παιδιά από 6 ετών και πάνω. Με ελληνικούς υπότιτλους.

  Την Κυριακή 9 Ιουλίου, ακολουθεί το “Πολύχρωμο όνειρο”, στον θερινό κινηματογράφο “το διάλειμμα στο Δερβένι, σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας. Η ταινία του σκηνοθέτη Jan Balej, που απέσπασε το βραβείο "Τσεχικός Λέοντας" το 2020 στην κατηγορία κινουμένων σχεδίων, το σημαντικότερο βραβείο της χώρας, είναι μια περιπέτεια γεμάτη έξυπνο χιούμορ, που ασχολείται με το διαχρονικό θέμα της σύγκρουσης μεταξύ της απεριόριστης εξουσίας από τη μία και της επιθυμίας για ελευθερία, γενναιότητα και αγάπη από την άλλη. Μια ομάδα καλλιτεχνών φτάνει στο Νησί ενός παντοδύναμου ηγεμόνα, όπου επικρατεί αυστηρή αστυνομική επιτήρηση. Μια ανεπιτυχής βολή από κανόνι κατά τη διάρκεια της παράστασής τους, θα προκαλέσει μια σειρά απρόσμενων γεγονότων. Ο νεαρός Ντριν, η Τούβη και ο γλάρος Νάθαν θα εμπλακούν σε μια άνιση μάχη με την ολοκληρωτική διοίκηση, που θα αλλάξει τελικά τις μοίρες όλων των κατοίκων του νησιού - ανθρώπων και γλάρων. Η ταινία είναι κατάλληλη για παιδιά από 8 ετών και πάνω. Με ελληνικούς υπότιτλους.


  Θεατρικό Εργαστήριο με τον σκηνοθέτη Τάσο Πυργιέρη

  Παρασκευή 7 Ιουλίου, 17:30 - 20:30 | Κλειστό Θέατρο Άγγελος Σικελιανός - Ξυλόκαστρο

  Ο γνωστός σκηνοθέτης Τάσος Πυργιέρης παραδίδει ένα εντατικό θεατρικό εργαστήριο, ανοιχτό σε όσους θέλουν να ανακαλύψουν και να αποκτήσουν επαφή με την διαχρονική αξία της θεατρικής δραματουργίας.

  Οι συμμετέχοντες θα εντρυφήσουν στο πώς φτιάχνεται μία θεατρική επαγγελματική παράσταση, με θέμα φυσικά «Το βλέμμα του θεατή»: Πώς αντιμετωπίζουμε έναν θεατρικό ήρωα; Πώς χρησιμοποιούμε τα σωστά αντικείμενα; Πώς τοποθετούμε το σώμα και πώς ελέγχουμε τα συναισθήματά μας; Πώς προσεγγίζουμε δραματουργικά έναν ρόλο;

  Στο εργαστήριο θα χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα από θεατρικά έργα που συνδέονται με τη φετινή θεματική.

  Μ’ ένα τριφύλλι φως – Ο λυρισμός της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη, μέσα από τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού

  Παρασκευή 7 Ιουλίου – 20:30 | Βίλλα Σικελιανού, Συκιά

  Σε μια μοναδική παράσταση ποίησης και μουσικής στη Βίλλα Σικελιανού, ο στοχασμός, τα λυρικά χρώματα, οι αισθήσεις, η υπερβατική σκέψη του Οδυσσέα Ελύτη συναντούν την πνευματικότητα και την ευαισθησία της μουσικής του Γιώργου Κουρουπού, δίνοντας πλήθος ονειρικών, θαλασσινών, πολύσημων εικόνων. Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η οποία και έχει επιμεληθεί τη βραδιά, απαγγέλει αγαπημένα ποιήματα του σπουδαίου νομπελίστα ποιητή, ενώ την παρουσίαση συνοδεύουν στο τραγούδι η μεσόφωνος Άρτεμις Μπόγρη και ο πιανίστας Θανάσης Αποστολόπουλος. Διάρκεια: 60 λεπτά

  Η είσοδος στην εκδήλωση γίνεται με προσκλήσεις (περιορισμένος αριθμός), που θα διατίθενται από τον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.


  Συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου

  Σάββατο 8 Ιουλίου – 21:30 | Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, Ξυλόκαστρο

  Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ύστερα από μία πορεία που μετρά πια 30 χρόνια ιδιαίτερα επιτυχημένης παρουσίας στην ελληνική μουσική σκηνή, επιλέγει φέτος να παρουσιάσει τις πιο ξεχωριστές στιγμές της σε μία συναρπαστική καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Η αγαπημένη ερμηνεύτρια έχει κινηθεί σχεδόν σε όλο το φάσμα της μουσικής δημιουργίας, καταγράφοντας πολύ μεγάλες προσωπικές επιτυχίες, τραγούδια που αγαπήθηκαν από όλους, αλλά και αλησμόνητες συναυλιακές στιγμές.

  Στη συναυλία της στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Ξυλόκαστρο, το Σάββατο 8 Ιουλίου, δίνει έμφαση στις μουσικές εκείνες με τις οποίες μεγάλωσε και την καθόρισαν: Η σπουδαία ελληνική μουσική παράδοση, από τα δημοτικά της Νάουσας μέχρι τα διαχρονικά νησιώτικα, συνδυάζεται αριστοτεχνικά με κορυφαία λαϊκά, ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια των μεγαλύτερων συνθετών μας, φτάνοντας μέχρι το δισκογραφικό της παρόν και τις σύγχρονες διασκευές των τραγουδιών του Απόστολου Καλδάρα από τον τελευταίο δίσκο της, που είναι αφιερωμένος στον μεγάλο συνθέτη. Φυσικά δεν θα λείψουν και τα εμβληματικά τραγούδια που αγαπήσαμε από τη φωνή της σε πρώτη εκτέλεση.

  Η τέχνη, η γνώση, το ταλέντο και το πάθος της Ελένης Τσαλιγοπούλου ως ερμηνεύτριας, καθώς και η ευρηματικότητα και η δεξιοτεχνία των εξαιρετικών μουσικών που τη συνοδεύουν και συν-δημιουργούν μαζί της επί σκηνής, υπόσχονται μία μοναδική συναυλία, γεμάτη αγαπημένα τραγούδια που άντεξαν και αντέχουν στο χρόνο. Ένα σύγχρονο διονυσιακό πανηγύρι, με εξωστρέφεια, αισθητική και υπέροχες ερμηνείες, που θα γίνει η πιο ταιριαστή υπόκρουση στο Φεστιβάλ Αριστοναύτες 2023!

  Πριν τη συναυλία θα υπάρχει dj set με τον Γιάννη Παπαδόπουλο - ώρα έναρξης 20:30.

  Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/eleni-tsaligopoulou-xylokastro/

  Εισιτήρια:

  • Βιβλιοχαρτοπωλείο Θ.Δ.Αδαλάκης, Π. Τσαλδάρη 41, Ξυλόκαστρο, Τηλέφωνο: 2743 028350
  • ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΜΑΡΙΑ "ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ", Π. Τσαλδάρη 43, Ξυλόκαστρο, Τηλέφωνο: 2743 024828 
  • Τριτάκης Μάριος Δ., Τσαλδάρη Παναγή 34, Ξυλόκαστρο, Τηλέφωνο: 27430 22354
  • ΦΕΙΔΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, Δερβένι, Τηλέφωνο:27430 32842 
  • Βιβλιοπωλεία Οικονόμου Σικύωνος 26, Κιάτο, Τηλέφωνο: 27420 22423
  • Βιβλιοπωλεία Οικονόμου Εθνικής Αντιστάσεως 3, Κόρινθος Τηλέφωνο: 27414 40100
  • Βιβλιοπωλεία Νόημα, Ακράτας Αχαΐας, Τηλέφωνο: 2696039039

  Εκπαιδευτικά εργαστήρια

  Όπως και την πρώτη χρονιά, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ Αριστοναύτες κατέχουν δεσπόζουσα θέση στο πρόγραμμα, απευθύνονται στους κατοίκους του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, όλων των ηλικιών και πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία του Δήμου. Φέτος, το φεστιβάλ περιλαμβάνει:

  Εργαστήριο ανιμέισον για παππούδες και εγγόνια με τις ανιμέιτορ και εικονογράφους Άννα και Φανή Οικονόμου

  Παρασκευή 7 Ιουλίου – 11:00-14:00 | Αισθητικό Δάσος Πευκιά, Ξυλόκαστρο - θέση Βρύση

  Είναι γνωστό πως το animation είναι μια τέχνη που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Όταν, όμως, μικροί και μεγάλοι ενώνουν τις δυνάμεις και τη φαντασία τους για να δημιουργήσουν animation, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μαγικό. Σε αυτό το 3ωρο εργαστήριο, βασισμένο στη θεματική "Με το βλέμμα του θεατή", παππούδες και εγγονάκια παρέα θα μάθουν, θα παίξουν και θα πειραματιστούν με την τεχνική του stop motion animation, με στόχο να γνωρίσουν αυτή τη μορφή τέχνης, τόσο ο καθένας ξεχωριστά, όσο και ο ένας μέσα από τα μάτια του άλλου.

  Εργαστήριο ποίησης με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου για το ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

  Σάββατο 8 Ιουλίου, 10:00-13:00 | Αισθητικό Δάσος Πευκιά, Ξυλόκαστρο - θέση Βρύση

  Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου θα βρεθεί στο Φεστιβάλ Αριστοναύτες για μια συνάντηση–ποιητικό αναλόγιο, το Σάββατο το πρωί στην παραλία Ξυλοκάστρου, αποκλειστικά για τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου αναφέρει για το εργαστήριο: “Ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης και έκφρασης είναι η ποίηση. "Μία πηγή αθωότητας γεμάτης από επαναστατικές δυνάμεις" κατά τον Οδυσσέα Ελύτη. Για την διαφορετική οπτική, την συναισθηματική χρήση της γλώσσας, για τις αξίες που προβάλλει η ποίηση, για την επίδραση της πάνω στη συνείδηση μας θα μιλήσουμε στην συνάντηση του Σαββάτου”.

  Διήμερο εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά με χρήση μικτών τεχνικών ανιμέισον, με τον βραβευμένο σκηνοθέτη και ανιμέιτορ Δημήτρη Αρμενάκη

  Σάββατο και Κυριακή 8-9 Ιουλίου, 11.00-14.00 | Σαρανταπηχιώτικα, Δερβένι

  Στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αριστοναύτες, ασχολούμαστε με με το stop motion και τη κίνηση χάρτινων χαρακτήρων, εμπνευσμένων από μικρά ζώα  τοποθετημένα σε τοπία του Ξυλοκάστρου. Σκοπός είναι η εξοικείωση των παιδιά με την τέχνη του ανιμέισον και τη συγκεκριμένη τεχνική, κάτω από την ομπρέλα της φετινής θεματικής "Με το βλέμμα του θεατή”, Το workshop θα πραγματοποιηθεί σε δύο ημέρες, για δύο ξεχωριστά γκρουπ: Το Σάββατο για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών και την Κυριακή για ηλικίες 10-14 ετών. Στο τέλος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν δημιουργήσει τη δική τους, πρωτότυπη ταινία ανιμέισον.


  Εκπαιδευτικό εργαστήριο: «Βιώνοντας την Αργοναυτικη Εκστρατεία ως θεατής», με τη δραματουργός, σκηνοθέτη, θεατρολόγο και θεατροπαιδαγωγό, Τζωρτζίνα Κακουδάκη

  Κυριακή 9 Ιουλίου, 10:00 – 15:00 | Λαογραφικό Μουσείο, Καμάρι

  Αριστοναύτες και κοσμοναύτες. Μια αφήγηση στο παρόν, για το παρελθόν και το μέλλον.

  Το θεατρικό αυτό εργαστήριο έχει ως στόχο να συνδέσει τη μυθολογία με το παρόν, να δημιουργήσει μια γέφυρα στον χρόνο, μέσα στον ίδιο τόπο.

  Το εργαστήριο, μέσα από ποικίλες θεατρικές τεχνικές και με σημεία αναφοράς στην αρχαία Πελλήνη και το λιμάνι Αριστοναύτες, από όπου οι κάτοικοι της περιοχής έπλευσαν στην Αργοναυτική εκστρατεία, θα επεξεργαστεί την έννοια της αναχώρησης,  την συμμετοχή σε κοινές αποφάσεις, το δικαίωμα στην επιλογή, την αφήγηση από την πλευρά του νικητή και του νικημένου. Θα εστιάσει κυρίως στην έννοια του ταξιδιού, της ανάγκης  να ανακαλύψουμε τον κόσμο, να φέρουμε μαζί μας την εμπειρία του άλλου και να οραματιστούμε τον εαυτό μας σε ένα εφικτό ή φαντασιακό μέλλον.


  Νέα του Φεστιβάλ

  #Aristonautes2024 | #OpenCall

  #Aristonautes2024 | #OpenCall

  07 Φεβρουαρίου 2024
  Day 1 is a wrap!

  Day 1 is a wrap!

  08 Ιουλίου 2022

  ΧΟΡΗΓΟΙ