Skip to main content
Ημέρες
:
Ώρες
:
Λεπτά
:
Δευτερόλεπτα
20 July - 23 July 2023

20 Ιουνίου – 23 Ιουνίου 2024 | Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

Οι Αριστοναύτες ξανάρχονται στο Ξυλόστρο και στο Δερβένι...
Aristonautes are coming back to Xylokastro & Derveni...
#festival #summer #art

Το Φεστιβάλ Αριστοναύτες είναι μία πρωτοβουλία του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης που διοργανώθηκε για πρώτη φορά με επιτυχία το καλοκαίρι του 2022 σε συνεργασία με το ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων και συνεχίζεται για τρίτη χρονιά φέτος. Οι δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, κινηματογράφο για όλη την οικογένεια, ημερίδες (Aristonautes Lab), εκπαιδευτικά εργαστήρια εμψύχωσης, χορού, ποίησης,  έκθεση εικονικης πραγματικότητας, βραδιές αστροπαρατήρησης, αξιοποιώντας διαφορετικά σημεία εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου.

Τη συνολική καλλιτεχνική επιμέλεια αλλά και την εκτέλεση παραγωγής του φεστιβάλ έχει η έμπειρη ομάδα του ANIMASYROS Productions, σύμβουλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων αναλαμβάνει η σκηνοθέτης, θεατροπαιδαγωγός Τζωρτζίνα Κακουδάκη και συντονίστρια του Aristonautes Lab η θεωρητικός χορού – δραματουργός Μπετίνα Παναγιωτάρα.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αίτησης συμμετοχής

Και φέτος, το Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ 2024 απευθύνει ανοικτό κάλεσμα προς του δημιουργούς του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης να καταθέσουν την αίτηση συμμετοχής τους  και τις ιδέες τους για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 23/6/2024. Το κάλεσμα αφορά σε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες καλλιτέχνες που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί σε χώρο του Δήμου που θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Η καλλιτεχνική ομάδα του Φεστιβάλ καταβάλει κάθε προσπάθεια να εντάξει κατά το δυνατόν περισσότερους καλλιτέχνες και ομάδες στο πρόγραμμα των ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΩΝ 2024.

Η θεματική του φετινού Φεστιβάλ είναι «Η Ελευθερία της Όρχησης». Πώς μπορεί να αποτυπώσει ένα έργο τέχνης την ελευθερία της κίνησης; Πώς η σημερινή καλλιτεχνική δημιουργία λαμβάνει υπόψη της, σε επίπεδο έμπνευσης και διάχυσης, μορφές που περιλαμβάνουν την κίνηση σε οποιαδήποτε εκδοχή και συνθήκη; Όλες οι δράσεις του φετινού Φεστιβάλ σχεδιάζονται γύρω από τον συγκεκριμένο άξονα που φέτος εμπνέεται από τον χορό. Έτσι και οι δημιουργοί του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης καλούνται να εμπνευστούν από τη συγκεκριμένη θεματική και να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για τα παρακάτω πεδία: 

  • Εικαστικά (συμμετοχή σε έκθεση ζωγραφικής)
  • Χορός (συμμετοχή σε εργαστήριο χορού)
  • Ποίηση (συμμετοχή σε ποιητικό εργαστήριο)
  • Άλλο (διευκρινίστε)

Η προθεσμία κατάθεσης προτάσεων λήγει την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024


Μήνυμα Δημάρχου

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης επενδύει συνειδητά σε καινοτόμες εξωστρεφείς πολιτιστικές εκδηλώσεις, έχοντας την πεποίθηση ότι σημαντικές πολιτιστικές δράσεις αναβαθμίζουν το επίπεδο ζωής μας, αλλά και συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάδειξη της ιστορικής, πολιτιστικής και τουριστικής ταυτότητας του τόπου μας.

Το πολυθεματικό  Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ, έχει εξελιχθεί σε έναν καινοτόμο καλλιτεχνικό θεσμό φέρνοντας στο προσκήνιο το ομώνυμο  αρχαίο λιμάνι, επίνειο της Αρχαίας Πελλήνης και σταθμό της Αργοναυτικής εκστρατείας. Με το Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ που θα λάβει χώρα από 20 έως 23 Ιουνίου, για 3η  συνεχόμενη χρονιά, ο Δήμος μας σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα Animasyros σηκώνει την αυλαία στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού με ένα θέαμα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Συναυλίες,  εικαστικές εκθέσεις, προβολές Animation, εκπαιδευτικά εργαστήρια , πρωτότυπες δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, συνδυάζονται αρμονικά θέτοντας στο επίκεντρο τον θεατή και προβάλλοντας δημιουργικά το πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο του τόπου μας.

Σας καλούμε λοιπόν να απολαύσετε για μια ακόμη φορά αυτό το υπέροχο πολιτιστικό ταξίδι, συμμετέχοντα ενεργά και ανακαλύπτοντας την πρωτότυπη καλλιτεχνική μας πρόταση.  

Βλάσης Τσιώτος

Δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης#aristonautesfestival on Instagram

View More from #aristonautesfestival on Instagram

Πρόγραμμα

Πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις για όλους. Οι συμμετοχές άνοιξαν. Δήλωσε συμμετοχή!

Πρωτότυπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες έρχονται και φέτος, από τις 20 έως 23 Ιουνίου, στον Δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ 2024.

 Η ομάδα του ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων αντλεί έμπνευση από την φετινή θεματική του Φεστιβάλ “Η Ελευθερία της Όρχησης” και επιμελείται και φέτος ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εργαστήρια χορού, ποίησης, ανιμέισον και κεραμικής, μία βραδιά αστροπαρατήρησης με τηλεσκόπια αλλά και μία μαγευτική περιήγηση στην περιοχή, σε συνεργασία με καταξιωμένους εκπαιδευτές και επαγγελματίες. Οι δράσεις απευθύνονται σε όλους, κατοίκους του Δήμου αλλά και επισκέπτες όλων των ηλικιών και απλώνονται σε διαφορετικά σημεία του Ξυλοκάστρου και της Ευρωστίνης.

Μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές μορφές τέχνης, να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να παίξουν, να διασκεδάσουν, να δουν με μία άλλη ματιά τον Δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης ανακαλύπτοντας ανεξερεύνητες πτυχές του, να ζήσουν ξεχωριστές εμπειρίες.

Παρακάτω το πρόγραμμα των φετινών εκπαιδευτικών δράσεων:

Εργαστήριο ποίησης με τον Νίκο Ερηνάκη

Πέμπτη 20 & Παρασκευή 21 Ιουνίου | 11:00 - 13:30
Αισθητικό Δάσος Πευκιά, Ξυλόκαστρο
Για μέλη του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ & ενήλικες

Ο ποιητής και επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας Νίκος Ερηνάκης θα βρεθεί στο Φεστιβάλ Αριστοναύτες για μια συνάντηση–ποιητική συνομιλία για τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και με ανοιχτό κάλεσμα προς τα μέλη της τοπικής κοινωνίας. “Κυματικές αναδιπλώσεις ποιητικού λόγου και ηχοτοπίων από όσα φαίνονται προς όσα είναι. Ανάμεσα στην υλική πραγματικότητα και στην ψηφιακή υπερπραγματικότητα της συγχρονίας μας, η δυσκολία της συνομιλίας παραμένει. Όσα όμως επέμειναν να καίνε μέσα μας χαρτογραφούν μια αίσθηση κέντρου. Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν να κατοικήσουμε αυτόν τον διττό κόσμο ποιητικά; Μέσα από μια διαδραστική ποιητική πρακτική θα εξερευνήσουμε εκ νέου τη φύση και το αξιακό περιεχόμενο της ανθρωπινότητάς μας, τι την συγκροτεί και τι μπορεί να την εξελίξει περαιτέρω.”

 

Εργαστήριο χορού με τη Μαρία Κολιοπούλου

Πέμπτη 20 & Παρασκευή 21 Ιουνίου | 17:00 - 19:30
Θέατρο Άγγελος Σικελιανός, Ξυλόκαστρο
Για παιδιά, εφήβους, ενήλικες & άτομα 60+ ετών

 Το διήμερο εργαστήριο χορού, με εισηγήτρια την χορογράφο και δασκάλα χορού Μαρία Κολιοπούλου, εστιάζει στη φετινή θεματική του Φεστιβάλ “Η Ελευθερία της Όρχησης” και αντλεί έμπνευση από τη θάλασσα, την αέναη κίνηση, τις διαφορετικές κατευθύνσεις και δυναμικές και τους τρόπους με τους οποίους αυτές μεταφράζονται στο σώμα μέσα από την τέχνη του χορού.

Stars in motion -Βιωματικό σεμινάριο με τεχνικές θεάτρου & αστροπαρατήρηση με την Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Παρασκευή 21 Ιουνίου | 20:30
Οροπέδιο Ζήρειας
Για εφήβους & ενήλικες

 Μια ξεχωριστή βραδιά αστροπαρατήρησης με τηλεσκόπια, όπου οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν στον αέναα κινούμενο έναστρο ουρανό συνδέοντας αρχαίους μύθους με τους πλανήτες του γαλαξία. Στο εργαστήριο, με εισηγήτρια την δραματουργό, σκηνοθέτη, θεατρολόγο και θεατροπαιδαγωγό, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, μέσα από τεχνικές θεατρικών αυτοσχεδιασμών και μικτών τεχνικών αφήγησης, θα δώσουμε ονόματα στα αστέρια που βλέπουμε σε τρεις φάσεις: σε σχέση με αυτά που ήδη ξέρουμε, ιστορίες και παραδοσιακές αφηγήσεις για τη δημιουργία του σύμπαντος, σε σχέση με αυτά που παρατηρούμε και σε σχέση με αυτά που φανταζόμαστε.

 

Εργαστήριο ανιμέισον & κεραμεικής με τον Thomas Künstler

 Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Ιουνίου | 11:00 - 13:00
Αισθητικό Δάσος Πευκιά, Ξυλόκαστρο

Για παιδιά 6 έως 9 ετών (Σάββατο) | Για παιδιά 10 έως 14 ετών (Κυριακή)

Με αφορμή τη φετινή θεματική του Φεστιβάλ “Η τέχνη της Όρχησης”, τα παιδιά εξοικειώνονται με τις βασικές αρχές της τέχνης της εμψύχωσης, μαθαίνουν να κινούν μπροστά στην κάμερα κεραμεικούς χαρακτήρες και αντικείμενα με έμπνευση από την κίνηση των κυμάτων της θάλασσας του Ξυλοκάστρου και δημιουργούν τη δική τους, πρωτότυπη ταινία ανιμέισον, υπό την καθοδήγηση του καταξιωμένου σκηνοθέτη και stop-motion animator, Thomas Künstler. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρες για δύο ξεχωριστά γκρουπ, για παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών (Σάββατο) και για παιδιά ηλικίας 10 έως 14 ετών (Κυριακή).


Αρχαία μονοπάτια: η συνάντηση της δύσης και της ανατολής - Περιήγηση στις ορεινές περιοχές του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης
από τη Μαρία Γιάννου

Κυριακή 23 Ιουνίου | 10:00
Σημείο εκκίνησης: Δημαρχείο Ξυλοκάστρου
Ώρα επιστροφής στο Ξυλόκαστρο: 19:30
Για ενήλικες & οικογένειες με παιδιά

Μια πρωτότυπη περιήγηση στους ορεινούς όγκους της περιοχής, από την ξεναγό Μαρία Γιάννου. Από τη Ζάχολη και το Ρέμα των Μύλων μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο και την Πελλήνη, ο Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης συνδέει τις κουλτούρες της δύσης και της ανατολής και αναδεικνύεται ως σημείο συνάντησης πολιτισμών. Το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί στάση για πικ-νικ σε ειδυλλιακή τοποθεσία μέσα στα δέντρα στα Μεσαία Τρίκαλα.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Η συμμετοχή στα εργαστήρια και στις εκπαιδευτικές δράσεις του Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ 2024 είναι δωρεάν με απαραίτητη προκράτηση.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στις παραπάνω δράσεις, μπορείτε να αποστείλετε μέιλ με τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας, αριθμός συμμετεχόντων, ηλικίες συμμετεχόντων - παιδιά/ενήλικες) σημειώνοντας τις δράσεις για τις οποίες ενδιαφέρεστε (μία ή/και περισσότερες), στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Για τη συμμετοχή στα εργαστήρια και στις εκπαιδευτικές δράσεις, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Νέα του Φεστιβάλ

#Aristonautes2024 | #OpenCall

#Aristonautes2024 | #OpenCall

07 Φεβρουαρίου 2024
Day 1 is a wrap!

Day 1 is a wrap!

08 Ιουλίου 2022

ΧΟΡΗΓΟΙ