Something new is coming to the Municipality of Xylokastro-Evrostini...

Ημέρες
:
Ώρες
:
Λεπτά
:
Δευτερόλεπτα
7-10 July 2022

7–10 Ιουλίου 2022 | Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

Κάτι νέο έρχεται στον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης...
Something new is coming to the Municipality of Xylokastro-Evrostini...
#festival #summer #art

Ένα νέο, πρωτότυπο, πολυθεματικό φεστιβάλ ξεκινάει φέτος το καλοκαίρι στον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Το Φεστιβάλ Αριστοναύτες εντάσσεται δυναμικά στον χάρτη των περιφερειακών φεστιβάλ της χώρας, χάρη στις καινοτόμες δράσεις του, που περιλαμβάνουν βιωματικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες, συναυλίες, εκθέσεις, περφόρμανς, δράσεις δικτύωσης και προβολές. Το Φεστιβάλ είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, σε συνεργασία με το Ν.Π.Δ.Δ. Ηλίας Κατσούλης και τη δημιουργική ομάδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros.

 Το όνομα του Φεστιβάλ επιλέχθηκε ως μία δημιουργική συνομιλία με το ομώνυμο, ακμάζον λιμάνι της αρχαίας Πελλήνης, στην περιοχή του Ξυλοκάστρου. Η ισχυρή πολεμική και ναυτική δύναμη της Πελλήνης και η σημασία του λιμανιού αναφέρεται και στο Θουκυδίδη, ενώ λέγεται πως το λιμάνι των Αριστοναυτών αποτέλεσε ορμητήριο της Αργοναυτικής Εκστατείας.

Το Φεστιβάλ Αριστοναύτες θα έχει ετήσιο χαρακτήρα και για την φετινή, πρώτη του χρονιά θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες από 7 έως 10 Ιουλίου 2022. Οι δράσεις του Φεστιβάλ συνδυάζουν δημιουργικά διαφορετικές μορφές τέχνης σε ένα πλέγμα καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων, με θεματικούς άξονες την αειφορία, την τέχνη και τη συνύπαρξη.

Βασικός άξονας του Φεστιβάλ Αριστοναύτες είναι η κινητοποίηση και η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, για τους κατοίκους της οποίας έχουν σχεδιαστεί ειδικά βιωματικά εργαστήρια. Με την ίδια λογική, οι δράσεις αγκαλιάζουν όλο το εύρος του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, φτάνοντας από τα παραλιακά έως τα ορεινά σημεία του και αναδεικνύοντας με τρόπο μοναδικό τα σημαντικά τοπόσημα της περιοχής, όπως και την αρχιτεκτονική, φυσική και ιστορική μοναδικότητά της. Έτσι, το Φεστιβάλ Αριστοναύτες ξεπερνά τα τοπικά όρια και προσκαλεί τον επισκέπτη να δει την περιοχή με καινούργιο βλέμμα και να βιώσει νέες εμπειρίες.


Μήνυμα Δημάρχου

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης επενδύει συνειδητά σε καινοτόμες εξωστρεφείς πολιτιστικές εκδηλώσεις, έχοντας την πεποίθηση ότι σημαντικές πολιτιστικές δράσεις αναβαθμίζουν το επίπεδο ζωής μας, αλλά και  συμβάλουν καθοριστικά στην ανάδειξη της τουριστικής ταυτότητας του τόπου μας.

Το νέο  Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ αντλεί την ονομασία του από το ομώνυμο ακμάζον λιμάνι της αρχαίας Πελλήνης και αποτελεί το πρώτο βήμα προβολής μιας σημαντικής ιστορικής περιοχής του Δήμου μας, φιλοδοξώντας να εξελιχθεί σε πολιτιστικό θεσμό.

Με την διοργάνωση του Φεστιβάλ το οποίο συνδυάζει δημιουργικά διαφορετικές μορφές τέχνης, στοχεύουμε να επιτύχουμε την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων σε βιωματικές δράσεις, αλλά και να αναδείξουμε μέσα από θεματικές εκδηλώσεις σημαντικά τοπόσημα της περιοχής μας στους επισκέπτες.

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης αξιοποιώντας δυναμικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα τοπικά όρια, φιλοδοξεί να ανανεώσει το στίγμα της περιοχής στον πολιτιστικό και τουριστικό χάρτη της χώρας με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Βλάσης Τσιώτος

Δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης

Μήνυμα Αντιδημάρχου Πολιτισμού

Με το Φεστιβάλ "Αριστοναύτες" που θα λάβει χώρα από 7 έως 10 Ιουλίου, ο Δήμος μας σε συνεργασία με το ΝΠΔΔ Ηλίας Κατσούλης και τη δημιουργική ομάδα Animasyros σηκώνει αυλαία στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού.

Πρόκειται για ένα νέο Φεστιβάλ που εγκολπώνει και προωθεί ποικίλες μορφές τέχνης ενώ συνάμα έρχεται να αναδείξει σημαντικά τοπόσημα της περιοχής μας.

Εκτός από τις συναυλίες, τις εκθέσεις, τις προβολές animation, τα εργαστήρια, φιλοξενούνται και πρωτότυπες δημιουργικές δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για παιδιά, νέους και ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που θα πραγματοποιηθούν σε σημεία μοναδικής ομορφιάς.

Προσκαλούμε όλους τους δημότες και επισκέπτες μας να αγκαλιάσουν το πολυθεματικό αυτό δρώμενο και ευελπιστούμε τη δυναμική ένταξή του στο χάρτη των περιφερειακών Φεστιβάλ της χώρας.

Ελίνα Μενούνου

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού

Μήνυμα Προέδρου του Ν.Π.Δ.Δ. «Ηλίας Κατσούλης»

Το Ν.Π.Δ.Δ. «Ηλίας Κατσούλης» θέλοντας να προσφέρει καινοτόμα πολιτιστικά δρώμενα σας καλωσορίζει στο πολυθεματικό- πολιτιστικό φεστιβάλ «ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ 2022», ένα γεγονός που απλώνεται σε όλο το Δήμο και στοχεύει να προκαλέσει πανελλήνιο & διεθνές ενδιαφέρον, αποβλέποντας στη δημιουργία μιας ετήσιας δράσης ανάπτυξης που συνδέει τους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού & της ποιότητας ζωής της περιοχής.

Με δύο μουσικές συναυλίες, προβολές ταινιών, εκπαιδευτικό εργαστήριο και μια εικαστική έκθεση, στοχεύουμε στην πυροδότηση του ενδιαφέροντος τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και των επισκεπτών της.

Ελπίζουμε στη θετική ανταπόκριση του κοινού και στην εδραίωση ενός νέου πολιτιστικού θεσμού.

Ιωάννης Σκέρος

Πρόεδρος ΝΠΔΔ «Ηλίας Κατσούλης»


Συνοπτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αριστοναύτες:

 •  Λυρική βραδιά με αποσπάσματα από όπερα και οπερέτα στην Πλατεία Αγίου Βλασίου – Ξυλόκαστρο, με την κορυφαία Ελληνίδα μεσόφωνο, Αρτέμιδα Μπόγρη. Μαζί της η εξαιρετική σοπράνο Χρύσα Μαλιαμάνη και ο διακεκριμένος πιανίστας Σπύρος Σουλαδάκης / 7 Ιουλίου
 • Εικαστική έκθεση στην οικία Σικελιανού στη Συκιά, εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή, σε συνεργασία με τη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών / 7-10 Ιουλίου
 • Παρουσίαση performance στην οικία Σικελιανού, εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών / 8 & 9 Ιουλίου
 • Festivals Lab στο ξενοδοχείο Sikyon Coast Hotel And Resort στη Συκιά, συνάντηση εργασίας φορέων από φεστιβάλ και πολιτιστικούς οργανισμούς από όλη τη χώρα. Φετινό θέμα εργασίας είναι οι μετασχηματισμοί που προέκυψαν στο πολιτιστικό πεδίο με την πανδημία και η πολιτιστική δράση στη μετα-covid εποχή / 8 & 9 Ιουλίου
 • Εκπαιδευτικά Εργαστήρια Ψηφιακών Τεχνών για παιδιά, με θέμα την Αργοναυτική Εκστρατεία, στη Συκιά και στο Δερβένι. Τα εργαστήρια θα καταλήξουν στη δημιουργία μιας πρωτότυπης ταινίας κινουμένων σχεδίων. Εκπαιδεύτρια: Έλενα Παυλάκη / 9 & 10 Ιουλίου
 • Φυσιολατρικό Εργαστήριο για παππούδες και εγγόνια, στο Ρέμα των Μύλων, στα ορεινά του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και στο αστικό δάσος του Πευκιά στο Ξυλόκαστρο, με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και προώθηση της ανακύκλωσης. Εκπαιδεύτρια: Μαρία Λουκία Μητράκου / 8 & 9 Ιουλίου
 • Προβολές ταινιών animation από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Αnimasyros, σε Δερβένι και Ξυλόκαστρο. Οι πολυβραβευμένες σε διεθνή φεστιβάλ σύγχρονες ταινίες του Animasyros KIDS και η ταινία Καλάμιτι- το κορίτσι συμφορά (Calamity, une enfance de Martha Jane Canary) που απευθύνεται σε μικρά και μεγάλα παιδιά, έρχονται σε πρώτη προβολή για το ευρύ κοινό / 9 & 10 Ιουλίου
 • Μεγάλη συναυλία του Γιάννη Χαρούλη στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στο Ξυλόκαστρο / 9 Ιουλίου

#aristonautesfestival on Instagram

#aristonautes, #aristonautesfestival2022, #concert, #summerconcerts

01 Ιούλιος 2022
Ένας από τους δημοφιλέστερους καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής, ο Γιάννης Χαρούλης, καταφθάνει στο Ξυλόκαστρο μαζί με τους μουσικούς του, για μία μεγάλη συναυλία στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής! Το Σάββατο 9 Ιουλίου, υπόσχονται να μοιραστούν μαζί μας τραγούδια, μουσικές και χαρές που όλοι έχουμε ανάγκη. Παλιά και νέα τραγούδια θα γίνουν ένα το φετινό καλοκαίρι, όπως ακριβώς μια καλή παρέα που δεν κοιτά ηλικίες, χρώματα και διακρίσεις. Προπώληση: ticketservices.gr και σε βιβλιοπωλεία του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Βρείτε τα σημεία προπώλησης στο aristonautes.eu @giannisharoulis @xylokastro_evrostini #aristonautes #aristonautesfestival2022 #concert #summerconcerts

#aristonautes, #aristonautesfestival2022, #animation, #familytime, #summer

30 Ιούνιος 2022
Το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Ιουλίου, το Φεστιβάλ Αριστοναύτες φιλοξενεί προβολές ταινιών animation για όλη την οικογένεια, σε πρώτη προβολή για το ευρύ κοινό, με την επιμέλεια του @animasyros! Στις 9 Ιουλίου, στην πλατεία του πρώην Ειρηνοδικείου στο Δερβένι στις 21:00, θα προβληθεί μια επιλογή των καλύτερων ταινιών animation για όλη την οικογένεια που παρουσιάστηκαν στις πρόσφατες εκδόσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros. Στις 10 Ιουλίου, στο Παλιό Μουράγιο στο Ξυλόκαστρο στις 21:00, σε συνεργασία με το @institutfrancaisgrece θα προβληθεί η ταινία "Calamity, a Childhood of Martha Jane Cannary", που αφηγείται μέσα από υπέροχες εικόνες τις απαρχές της ιστορίας της γυναίκας- θρύλου της Άγριας Δύσης, Καλάμιτι Τζέιν. Είσοδος ελεύθερη - περισσότερες πληροφορίες: aristonautes.eu #aristonautes #aristonautesfestival2022 #animation #familytime #summer

#samosyoungartistsfestival,

29 Ιούνιος 2022
Το Festivals Lab έρχεται να καλύψει ένα κενό στη σύγχρονη πολιτιστική πολιτική και παραγωγή. Ξεκινάει φέτος, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει και ως τόπος δικτύωσης αλλά και δημιουργικής σκέψης μεταξύ φορέων του σύγχρονου πολιτισμού. Κεντρικός θεματικός άξονας του πρώτου Festivals Lab θα είναι οι μετασχηματισμοί που προέκυψαν στο πολιτιστικό πεδίο με την πανδημία και η πολιτιστική δράση στη μετα-covid εποχή. Συμμετέχουν: @megaron_athens, @olympiafestival , @2023eleusis, @piraeustheatre @ziriafestival, Φεστιβάλ Ναυπλίου / Nafplion Festival, Loutraki Festival, @animasyros, Electric Nights, @dramafilmfestival , #samosyoungartistsfestival, Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, @dancedayschania_festival @primarolia_fest Στις 9 και 10 Ιουλίου, στο ξενοδοχείο @sikyoncoastresort στη Συκιά. Είσοδος με πρόσκληση. Η συνάντηση θα μεταδοθεί μέσω facebook live στη σελίδα του Φεστιβάλ Αριστοναύτες στο Facebook.

#aristonautes, #aristonautesfestival2022, #animation, #education

27 Ιούνιος 2022
Τα παιδιά φτιάχνουν τη δική τους πρωτότυπη ταινία κινουμένων σχεδίων! Το Σάββατο 9/7 στο Δημοτικό Σχολείο στη Συκιά και την Κυριακή 10/7 στο Δημοτικό Σχολείο στο Δερβένι, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και υπό την καθοδήγηση της έμπειρης εκπαιδεύτριας και animator Έλενας Παυλάκη, οι μαθητές θα εμπνευστούν από την Αργοναυτική Εκστρατεία για να γνωρίσουν την τέχνη του animation. #aristonautes #aristonautesfestival2022 #animation #education

#aristonautes, #aristonautesfestival2022, #education, #animation

24 Ιούνιος 2022
Το ξεχωριστό αυτό εργαστήριο προσκαλεί παππούδες μαζί με τα εγγόνια τους, να συμμετάσχουν σε δύο πρωτότυπες δημιουργικές δράσεις, που εμπνέονται από την ποίηση και το περιβάλλον. Σε συνεργασία με τα ΚΑΠΗ Ξυλοκάστρου και Δερβενίου, το εργαστήριο θα διεξαχθεί για δύο γκρουπ, που υπό την καθοδήγηση της έμπειρης εκπαιδεύτριας Μαρίας Λουκίας Μητράκου, θα δημιουργήσουν μία ταινία κινουμένων σχεδίων με στοιχεία από την φύση. Στις 8 Ιουλίου στο αστικό δάσος του Πευκιά, έμπνευση και αναφορά για το εργαστήριο θα είναι το ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη "Ύπνος" της συλλογής Νηπενθή, όπου ο ποιητής αναφέρεται στο μοναδικής ομορφιάς πευκόδασος του Ξυλοκάστρου, το οποίο αποκαλεί « πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας». Στις 9 Ιουλίου στο Ρέμα των Μύλων, ένα ξεχωριστό σημείο στα ορεινά του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, η δράση έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και την προώθηση της ανακύκλωσης. #aristonautes #aristonautesfestival2022 #education #animation

#aristonautes, #aristonautesfestival, #aristonautesfestival2022, #art, #performance

22 Ιούνιος 2022
Η Οικία Σικελιανού, σημαντικό τοπόσημο του Ξυλοκάστρου, ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αριστοναύτες! Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, εμπνευσμένη το έργο του σπουδαίου ποιητή και τη ζωή του στην περιοχή, δημιούργησε τη δράση "Nouveau Regime", που περιλαμβάνει εικαστική έκθεση με έργα φοιτητών και περφόρμανς. Η έκθεση θα λειτουργήσει καθ' όλη τη διάρκει του Φεστιβάλ (7-10 Ιουλίου), από τις 11:00 έως τις 20:00. Η περφόρμανς θα παρουσιαστεί στις 8 και 9 Ιουλίου. Περισσότερες πληροφορίες στο aristonautes.eu #aristonautes #aristonautesfestival #aristonautesfestival2022 #art #performance

#spyrossouladakis, #aristonautes, #aristonautesfestival2022, #concert, #summer

20 Ιούνιος 2022
🎉Στις 7 Ιουλίου, στις 21:00 στην Πλατεία Αγίου Βλασίου στο Ξυλόκαστρο, γιορτάζουμε την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ Αριστοναύτες, με την κορυφαία Ελληνίδα μεσόφωνο, Αρτέμιδα Μπόγρη! Μαζί με την εξαιρετική σοπράνο Χρύσα Μαλιαμάνη και τον διακεκριμένο πιανίστα Σπύρο Σουλαδάκη, θα μας προσφέρουν μια μοναδική λυρική βραδιά, με αποσπάσματα από όπερες και οπερέτες. ℹΑναλυτικά το πρόγραμμα της συναυλίας στο aristonautes.eu 🎊On July 7, at 21:00 in Agios Vlasios Square in Xylokastro, we celebrate the official opening of Aristonautes Festival, with the leading Greek mezzo-soprano, Artemis Bogri! Together with the excellent soprano Chryssa Maliamani and the distinguished pianist Spyros Souladakis, they will offer us a unique concert with excerpts from operas and operettas. Detailed program of the concert at aristonautes.eu @artemisbogri @chrissamaliamani #spyrossouladakis @xylokastro_evrostini #aristonautes #aristonautesfestival2022 #concert #summer

#aristonautes, #aristonautesfestival, #festival, #concert, #animation, #education, #culture, #art, #performance

08 Ιούνιος 2022
📢Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αριστοναύτες ανακοινώθηκε!🎉 📌Από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου θα απολαύσουμε: μεγάλη συναυλία του Γιάννη Χαρούλη, λυρική βραδιά με την κορυφαία μεσόφωνο Αρτέμιδα Μπόγρη, εικαστική έκθεση και περφόρμανς σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ, θεματικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και παππούδες, προβολές ταινιών animation και το Festivals Lab, τη μεγάλη συνάντηση εργασίας πολιτιστικών φορέων από όλη την Ελλάδα! Δείτε αναλυτικά τις δράσεις στην ιστοσελίδα των Αριστοναυτών: https://www.xylokastro-evrostini.gov.gr/el/phestibal-aristonautes @xylokastro_evrostini @giannisharoulis @artemisbogri @animasyros #aristonautes #aristonautesfestival #festival #concert #animation #education #culture #art #performance

#aristonautesfestival, #volunteer, #volunteersgreece, #opencall, #art, #festival

06 Ιούνιος 2022
📢 Είσαι κάτοικος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και θέλεις να ζήσεις από κοντά τη μεγάλη γιορτή των Αριστοναυτών; 🎉 Έλα στην παρέα των εθελοντών του φεστιβάλ, για να δεις από κοντά τα events, να γνωρίσεις τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες και εκπαιδευτές, να προσφέρεις τις γνώσεις και την καλή σου διάθεση και να ζήσεις την εμπειρία της διοργάνωσης. 👉Οι εθελοντές του Φεστιβάλ Αριστοναύτες θα συνεργαστούν με την ομάδα παραγωγής και θα συνεισφέρουν αποφασιστικά στη διεξαγωγή των events, την προετοιμασία των εγκαταστάσεων, την ταξιθεσία, τη φιλοξενία και φυσικά τη σωστή ενημέρωση του κοινού, στα info kiosk και στα σημεία των δράσεων. Σε περιμένουμε στην ομάδα μας, για να γιορτάσουμε μαζί! 📧 Στείλε μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., με θέμα: Volunteers Αριστοναύτες 2022. Γράψε μας ονοματεπώνυμο, ηλικία, περιοχή διαμονής, συμμετοχή σε προηγούμενες διοργανώσεις (εάν υπάρχει), σπουδές, γλώσσες και άλλες δεξιότητες, μαζί με μία φωτογραφία σου. Σε όλους τους εθελοντές θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής και μοναδικά αναμνηστικά. 📅 Προθεσμία υποβολής: 27 Ιουνίου 2022 @xylokastro_evrostini #aristonautesfestival #volunteer #volunteersgreece #opencall #art #festival

#aristonautes, #festival, #summer, #events, #art, #history

12 Μάι 2022
Ξυλόκαστρο-Ευρωστίνη Μια περιοχή γεμάτη ιστορία και πολιτισμό: Πίνακες Πιτσά Το 1934, σε μία σπηλιά κοντά στο χωριό Άνω Πιτσά, στην περιοχή Ξυλοκάστρου, ανακαλύφθηκαν ξύλινοι πίνακες που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. Οι πίνακες κατάφεραν να διατηρηθούν μέσα στην σπηλιά πάνω από 2500 χρόνια και θεωρούνται τα αρχαιότερα δείγματα αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής σε ξύλο στον κόσμο. Σήμερα εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών. #aristonautes #festival #summer #events #art #history

Πρόγραμμα ανά ημέρα

Αναλυτικό Πρόγραμμα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ – Λυρική βραδιά με αποσπάσματα από όπερα & οπερέτα

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022 – 21:00 | Πλατεία Αγίου Βλασίου - Ξυλόκαστρο

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ Αριστοναύτες θα γίνει με μία συναυλία λυρικού τραγουδιού, με προεξέχουσα την κορυφαία Ελληνίδα μεσόφωνο, Αρτέμιδα Μπόγρη. Μαζί της η εξαιρετική σοπράνο Χρύσα Μαλιαμάνη και ο διακεκριμένος πιανίστας Σπύρος Σουλαδάκης. Η λυρική βραδιά θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αγίου Βλασίου, στο Ξυλόκαστρο.

Διάρκεια 70’

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τα αποσπάσματα από τα έργα:

 1. “Canzonetta sull’aria” Ντουέτο Susanna-Contessa (Οι γάμοι του Φίγκαρο) W.A.Mozart
 2. “ L’ora fatal s’appressa...Giusto ciel “ Άρια της Pamira (Η πολιορκία της Κορίνθου) G.Rossini
 3. "Je veux vivre” Άρια της Juliette (Ρωμαίος και Ιουλιέτα) C.Gounod
 4. “Habanera” Άρια της Carmen (Κάρμεν) G.Bizet
 5. “Barcarolle” Ντουέτο Giulietta- Nicklausse (Τα παραμύθια του Χοφμαν) J.Offenbach
 6. "É strano…Sempre Libera” Άρια της Violetta (Τραβιάτα) G.Verdi
 7. “Près des remparts de Sėville” Άρια της Carmen (Κάρμεν) G.Bizet
 8. “ Viens, Mallika...Sous le dôme épais”  Ντουέτο Lakmé- Mallika (Λακμέ) L. Delibes
 9. “ Quando m’en vo" Άρια της Musetta (La Bohème) G.Puccini
 10. "Una voce poco fa” Άρια της Rosina (Ο κουρέας της Σεβίλλης) G.Rossini
 11. "Meine Lippen, sie küssen so heiß” Άρια της Giuditta (Η χώρα του μειδιάματος) F. Lehár
 12. “Somewhere” Τραγούδι ενός κοριτσιού (West side story) L. Bernstein
 13. "Art is calling for me” Άρια της Princess Stellina (Η γόησσα) V.Herbert
 14. “ Chacun a son gout’ Άρια του πρίγκηπα Ορλόφσκυ (Η νυχτερίδα) J.Strauss (στα ελληνικά)
 15. “ Αχ! Δε μπορώ να υποφέρω” Ντουέτο Πριγκήπισσας- Μπέτυς (Η πριγκήπισσα της Σάσωνος) Σ.Σαμάρας
 16. "Γλέντι που θ΄αρχίσει” Άρια της Βιβίκας (Ο Βαφτιστικός) Θ.Σακελλαρίδης
 17. "Θέλω να δω τον πάπα’ Τραγούδι της Άννας (Θέλω να δω τον Πάπα) Θ. Σακελλαρίδης
 18. “ Τον καιρό εκείνο τον παλιό’ Ντουέτο Βιβίκας- Κικής (Ο Βαφτιστικός) Θ. Σακελλαρίδης

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ και PERFORMANCE σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών: «Nouveau Regime»

ΕΚΘΕΣΗ: 7-10 Ιουλίου | Οικία Σικελιανού, Ξυλόκαστρο

PERFORMANCE: 9 & 10 Ιουλίου | Οικία Σικελιανού, Ξυλόκαστρο

Το Φεστιβάλ Αριστοναύτες παρουσιάζει τη δράση Nouveau Regime, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με θεματική εμπνευσμένη από την ιστορική μνήμη του σπουδαίου Έλληνα ποιητή και τη ζωή του στην περιοχή. Πρόκειται για μια δράση που  εξερευνά τη σχέση του δημόσιου χώρου με τη σύγχρονη τέχνη, υποστηρίζοντας τη δημιουργία νέων έργων, βασιζόμενων σε επιτόπια έρευνα.

Ένα κτήριο που μετράει περισσότερα από εκατό χρόνια ζωής και συγκεντρώνει περίτεχνα στοιχεία από αρχαιοελληνική, βυζαντινή και ενετική αρχιτεκτονική γίνεται πεδίο παρατήρησης για 16 νέες φοιτήτριες/ες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Οι φοιτήτριες/ες «ανακαταλαμβάνουν» την κατοικία που έχει στεγάσει την αμφιλεγόμενη σχέση της Εύα Πάλμερ και του Άγγελου Σικελιανού, «εγκαθιδρύοντας» ένα  Νέο Καθεστώς [nouveau Regime] βιωμένου χρόνου πάνω στο παλιό [ancien Regime]. Προσεγγίζουν ζητήματα της σύγχρονης κατοίκησης ενώ ταυτόχρονα διαπραγματεύονται με τα ίχνη που άφησε πίσω η πρόσφατη ταραχώδης διετία.

Αντικαθιστούν προσωρινά με δικά τους έργα -ζωγραφικά, γλυπτικά και ψηφιακά- τις φωτογραφίες, τα έργα τέχνης, και τα μικρά προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας Τυπάλδου. Αυτή η εφήμερη αντικατάσταση, αντί να εξαφανίζει τις ιστορίες των ανθρώπων που κατοίκησαν μέσα στην αριστοκρατική βίλα, τίθεται σε συνομιλία μαζί τους. Το ζωηρό άμεσο παρόν και το ιστορικό παρελθόν προσεγγίζονται ως μία ολότητα μεταβολών. Οι φοιτήτριες/ες, ενώ ταράζουν  για λίγο την υπεραιωνόβια μπουρζουαζία, απαντούν στην ανάγκη να αφηγούνται τις δικές τους καθημερινές σύγχρονες ιστορίες.

*Nouveau regime: σημείο αναφοράς η αντικατάσταση του παλαιού καθεστώτος [Ancien Regime] της μορφής διακυβέρνησης στη Γαλλία με χαρακτηριστικά απόλυτης μοναρχίας από το νέο που έφερε η Γαλλική Επανάσταση.

Την έκθεση επιμελούνται οι Γιώργος Καζάζης, (Καθηγητής, Διευθ. ΣΤ’ εργ.)  και Γιάννης Σκαλτσάς (Αν. Καθηγητής, Διευθ. Ε’ εργ ).

Με την υποστήριξη των Τζίμη Ευθυμίου (Μέλος Ε.Δ.Ι.Π.), Παναγιώτη Σιάγκρη (Μέλος Ε.Δ.Ι.Π.), Κατερίνας Μπότσαρη (Υπ. Διδάκτορας), Παρασκευής Τεκτονίδου (Υπ. Διδάκτορας).

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Ιουλίου, σε μία ιδιαίτερη βραδιά υπό τους ήχους της άρπας της Clio K.

Η Clio K., με τον πρωτότυπο τρόπο παιξίματος και τους διαρκείς πειραματισμούς της επαναπροσδιορίζει το ρόλο της κλασικής άρπας στις σύγχρονες μουσικές τάσεις. Η μουσική της έχει επιρροές από τη free jazz, τη σύγχρονη μουσική και την ανατολίτικη μουσική παράδοση, στοιχεία που ενσωματώνει σε ένα ταξίδι από μελωδίες και ρυθμούς, αναμνήσεις και συναισθήματα.


ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ANIMATION σε επιμέλεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων ANIMASYROS

Σάββατο 9 Ιουλίου, 21:00 | Πρώην Ειρηνοδικείο, Δερβένι

Κυριακή 10 Ιουλίου, 21:00 | Παλιό Μουράγιο, Ξυλόκαστρο

Προβολές ταινιών ανιμέισον για όλη την οικογένεια από όλον τον κόσμο, με την επιμέλεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros. Το πλούσιο αυτό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πολυβραβευμένες σε διεθνή φεστιβάλ σύγχρονες ταινίες, σε πρώτη προβολή για το ευρύ κοινό, μετά την παρουσίασή τους στο Animasyros, που μπορεί να απολαύσει ο θεατής και να γνωρίσει το μαγικό κόσμο των κινουμένων σχεδίων.

Οι προβολές θα γίνουν σε δύο ημέρες:

Σάββατο 9 Ιουλίου, εξωτερικός χώρος πρώην Ειρηνοδικείου - Δερβένι, 21:00

Animasyros KIDS

Στην πλατεία του πρώην Ειρηνοδικείου στο Δερβένι, θα προβληθεί μια επιλογή των καλύτερων ταινιών animation για όλη την οικογένεια που παρουσιάστηκαν στις πρόσφατες εκδόσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros.  Συγκεκριμένα, θα προβληθούν οι ταινίες:

 • AGGIE AND THE LEAVES/H AGGIE ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΛΛΑ 10’| 2019 | PL EU

Η Aggie κάνει την εικόνα του τοπίου με τον Leafy Maiden σε πρώτο πλάνο. O Leafy Maiden εξαφανίστηκε ξαφνικά. Η Άγκι μπορεί να την ακούσει να καλεί μέσα από την εικόνα και πηδά στον φυλλώδη κόσμο.

 • MUM IS POURING RAIN/ ΒΡΟΧΗ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ 29’| 2021 | FR EU

Η Τζέιν ανυπομονεί να περάσει τα Χριστούγεννα με τη μαμά της, αλλά καταλήγει εν αγνοία της στη γιαγιά της. Οι διακοπές αποδεικνύονται αρκετά περιπετειώδεις καθώς η Τζέιν συναντά νέους φίλους.

 • LAND OF ENCOUNTERS/ ΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ 10’50”| 2019 | IT EU

Ένας παππούς και η εγγονή του κάνουν ένα μαγικό ταξίδι στα τοπία της Απουλίας.

 • FLY / ΠΕΤΑ 15’| 2020 | ES EU

Η ιστορία ενός πουλιού με ένα παραμορφωμένο φτερό που το εμποδίζει να μεταναστεύσει. Εγκαταλειμμένος από το υπόλοιπο σμήνος, είναι σε απόγνωση. Μέχρι που μια μέρα η μοίρα τα φέρνει έτσι που αναγκάζεται να κάνει πράγματα που δεν ποτέ δε φανταζόταν, όπως το να πετάξει.

 • GREECE TREASURES/ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ 11’ | 2020 | LV

Ένας συνταξιούχος έφτασε στην Ελλάδα, στη Χαλκιδική. Ενώ ψαρεύει από τη βάρκα του, ανακαλύπτει έναν παλιό αμφορέα, μόνο που ο πυθμένας του σπάει και πέφτει πάλι πίσω στη θάλασσα.

 • LONDON HOLIDAYS / ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ 11’ | 2020 | LV

Οι άντρες από την "Ομάδα Δράσης" κάνουν επιτέλους τις διακοπές τους στο Λονδίνο!

Κυριακή 10 Ιουλίου, Παλιό Μουράγιο - Ξυλόκαστρο, 21:00

Calamity, a Childhood of Martha Jane Cannary

Rémi Chayé, France/Denmark, 85', 2020

1863, Αμερικάνικη Δύση. Η Martha Jane πρέπει να μάθει να φροντίσει τα άλογα για να μπορούν να τραβήξουν την άμαξα της οικογένειας σε ένα κονβόι. Για να το κάνει αυτό, θα φορέσει παντελόνι, θα κόψει τα μαλλιά της και θα πάει κόντρα στα στερεότυπα της εποχής.

Η ταινία προβάλλεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, αφηγείται μέσα από υπέροχες εικόνες τις απαρχές της ιστορίας της γυναίκας- θρύλου της Άγριας Δύσης Καλάμιτι Τζέιν και απευθύνεται σε μικρά και μεγάλα παιδιά.


ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΕΓΓΟΝΙΑ

Παρασκευή 8 Ιουλίου, 11:00-14:00 | Πευκιάς, Ξυλόκαστρο
Σάββατο 9 Ιουλίου, 11:00-14:00 | Ρέμα των Μύλων

Το εργαστήριο αυτό προσκαλεί άτομα της τρίτης ηλικίας μαζί με τα εγγόνια τους, να συμμετάσχουν σε δύο πρωτότυπες δημιουργικές δράσεις, που εμπνέονται από την ποίηση και το περιβάλλον. Σε συνεργασία με τα ΚΑΠΗ Ξυλοκάστρου και Δερβενίου, το εργαστήριο θα διεξαχθεί για δύο γκρουπ. Στις 8 Ιουλίου στο αστικό δάσος του Πευκιά στο Ξυλόκαστρο, έμπνευσης και αναφορά για το εργαστήριο θα είναι το ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη Ύπνος της συλλογής Νηπενθή, όπου ο ποιητής αναφέρεται στο μοναδικής ομορφιάς σπάνιο αισθητικό πευκόδασος του Ξυλοκάστρου, το οποίο και αποκαλεί ως «το πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας». Στις 9 Ιουλίου στο Ρέμα των Μύλων, ένα ξεχωριστό σημείο στα ορεινά του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, η δράση έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και την προώθηση της ανακύκλωσης.

Η έμπειρη εκπαιδεύτρια και βραβευμένη ανιμέιτορ Μαρία Λουκία Μητράκου θα καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες να επιλέξουν στοιχεία από την φύση, ως βασικά στοιχεία για τη δημιουργία μιας ταινίας κινουμένων σχεδίων, σε συνδυασμό με στοιχεία που θα δημιουργηθούν από άλλα υλικά όπως χαρτόνι, ξυλομπογιές κλπ. (μεικτή τεχνική).

Η Μαρία Λουκία Μητράκου έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Université Paris8, Vincennes-Saint-Denis και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει παρακολουθήσει το Μονοετές Πρόγραμμα Εξειδίκευσης «Sketch-Comics» της Akto. Έχει εργαστεί ως γραφίστρια, ως graphic animator designer, έχει δημιουργήσει βίντεο για το θέατρο και έχει συμμετάσχει με έργα της σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, αποσπώντας επαίνους και βραβεία. Ως εκπαιδεύτρια έχει συνεργαστεί με το Ίδρυμα Πεκ/ΑμεΑ, με την Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά και με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων AnimaSyros.

ΔΡΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ-«Festivals Lab»

Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Ιουλίου | Ξενοδοχείο Sikyon Coast Hotel & Resort – Ξυλόκαστρο


Το Festivals Lab έρχεται να καλύψει ένα κενό στη σύγχρονη πολιτιστική πολιτική και παραγωγή. Ξεκινάει φέτος, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει και ως τόπος δικτύωσης αλλά και δημιουργικής σκέψης μεταξύ φορέων του σύγχρονου πολιτισμού. Στη δράση θα συμμετάσχουν επικεφαλής και εκπρόσωποι σημαντικών και ιστορικών πολιτιστικών θεσμών της χώρας, ενώ το μελλοντικός στόχος είναι να αποτελέσει ένα διεθνές σημείο συνάντησης, με τη συμμετοχή πολιτιστικών φορέων και από το εξωτερικό.

Μέσα από τα στρογγυλά τραπέζια του Festivals Lab, το Φεστιβάλ Αριστοναύτες δημιουργεί το κατάλληλο πεδίο για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και υλοποιήσιμων προτάσεων για την οργάνωση, εκτέλεση, προώθηση πολιτιστικών προγραμμάτων. Κεντρικός θεματικός άξονας του πρώτου Festivals Lab θα είναι οι μετασχηματισμοί που προέκυψαν στο πολιτιστικό πεδίο με την πανδημία και η πολιτιστική δράση στη μετα-covid εποχή.

Στη φετινή, πρώτη συνάντηση του Festivals Lab θα συμμετάσχουν τα:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Megaron - The Athens Concert Hall, Olympia International Film Festival for Children and Young People, 2023 Eleusis European Capital of Culture , Δημοτικό Θέατρο Πειραιά / Municipal Theatre of Piraeus, Ziria Festival, #LoutrakiFestival, ANIMASYROS International Animation Festival, Electric Nights, Samos Young Artists Festival, Festivarts, Dance Days Chania

Το Festivals Lab είναι ανοιχτό στο κοινό και θα μεταδοθεί σε live streaming μέσω της σελίδας των Αριστοναυτών στο Facebook.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Σάββατο 9 Ιουλίου | Συκιά Κορινθίας
Κυριακή 10 Ιουλίου | Δερβένι – Δημοτικό Σχολείο

Στόχος του Εκπαιδευτικού Εργαστηρίου Ψηφιακών Τεχνών είναι η εξοικείωση των παιδιών με την τέχνη του animation και η δημιουργία μιας πρωτότυπης ταινίας κινουμένων σχεδίων. Το εργαστήριο έχει ως θεματικό άξονα την Αργοναυτική Εκστρατεία γίνεται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αξιοποιεί μικτές τεχνικές animation. Η δράση έχει διάρκεια 4 ώρες (12:00-16:00) και θα προσφερθεί για δύο γκρουπ παιδιών, την πρώτη ημέρα στο Δημοτικό Σχολείο στη Συκιά και τη δεύτερη στο Δημοτικό Σχολείο στο Δερβένι Κορινθίας.

Εκπαιδεύτρια θα είναι η Έλενα Παυλάκη, animator και εκπαιδεύτρια. Είναι μέλος του στούντιο animation Lokey και εργάζεται επίσης ως εκπαιδεύτρια animation στην Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή. Αποφοίτησε από το Akto College όπου σπούδασε 3D Animation & Interactive Media. Η διατριβή της επικεντρώθηκε στη συμβολή του animation στη μάθηση και κατανόηση των ρημάτων σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Τέλος, ηγήθηκε εργαστηρίων animation για άτομα με ειδικές ανάγκες.


ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΟΥΛΗ

Σάββατο 9 Ιουλίου, 21:00 – Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, Ξυλόκαστρο

Ο Γιάννης Χαρούλης και οι μουσικοί του συνεχίζουν τις καλοκαιρινές συναυλίες και υπόσχονται να μοιραστούν μαζί μας τραγούδια, μουσικές και χαρές που όλοι έχουμε ανάγκη. Παλιά και νέα τραγούδια θα γίνουν ένα το φετινό καλοκαίρι, όπως ακριβώς μια καλή παρέα που δεν κοιτά ηλικίες, χρώματα και διακρίσεις. 

Ο Γιάννης Χαρούλης υπόσχεται να μας παρασύρει με όσα τραγούδια έχουμε αγαπήσει και να μας συστήσει και καινούργια, από το νέο του δίσκο «ΚΟΛΙΜΠΡΙ». Ένα άλμπουμ γεμάτο με σκέψεις και συναισθήματα που μας θυμίζουν ότι όσες δυσκολίες και αν βιώνουμε όταν «μοιραζόμαστε», «εκφραζόμαστε» και «επικοινωνούμε» η δύναμή μας πολλαπλασιάζεται.

Ραντεβού λοιπόν στις 9 Ιουλίου στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Αριστοναύτες»  στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής για να δώσουμε και να πάρουμε τη δύναμη που δημιουργείται όταν οι καρδιές των ανθρώπων χτυπούν με τον ίδιο παλμό! 

 Μαζί του οι μουσικοί:  Λευτέρης Ανδριώτης/Λύρα, Βασίλης Μπαχαρίδης/Κρουστά, Θανάσης Dzingovic/Ηλεκτρική κιθάρα, Ορέστης Μπενέκας/Πλήκτρα 

 Σχεδιασμός Ήχου: Παναγιώτης Ριζόπουλος - Νίκος Κωνσταντάκης / Σχεδιασμός Φωτισμού:  Περικλής Μαθιέλλης 

INFO

Γιάννης Χαρούλης 

Σάββατο 9 Ιουλίου 

Φεστιβάλ Αριστοναύτες

Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, Ξυλόκαστρο

Εισιτήρια

Γενική Είσοδος: 15€

Εκπτωτικό: 12€ 

Οι πόρτες ανοίγουν: 19.30 - Έναρξη: 21.00

 Photo credits: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος / Σχεδιασμός Αφίσας: Μάνος Σιγανός

Προπώληση

ticketservices.gr

Και στα βιβλιοπωλεία: 

Βιβλιοχαρτοπωλείο Θ. Δ. Αδαλάκης, Π. Τσαλδάρη 41, Ξυλόκαστρο 204 00, 2743 028350 / ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΜΑΡΙΑ "ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ", Π. Τσαλδάρη 43, Ξυλόκαστρο 204 00, 2743 024828 / Τριτάκης Μάριος Δ., Τσαλδάρη Παναγή 34, Ξυλόκαστρο, 20400, 2743022354 / Βιβλιοπωλείο Αναλόγιον, Αδαμοπούλου 7, Ξυλόκαστρο 204 00, 2743 302458 / ΦΕΙΔΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, Δερβένι, 2743032842


ΧΟΡΗΓΟΙ