Skip to main content

Γνώρισέ μας

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης είναι ένας από τους πιο μεγάλους Δήμους της Ελλάδας. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής τόσο από την Πάτρα, όσο και από την Αθήνα και είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για τις πεδινές αλλά και τις ορεινές του ομορφιές.

Ο μοναδικός του συνδυασμός σε βουνό και θάλασσα τον καθιστά έναν εξαιρετικά δημοφιλή παραθεριστικό προορισμό. Παράλληλα όμως, αποτελεί τόπο διέλευσης και στάσης για φαγητό και ξεκούραση από πολλούς ταξιδιώτες, οι οποίοι πραγματοποιούν πιο μακρινές εκδρομές στην Πελοπόννησο ή σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, στην περιοχή παρατηρείται και η άνθηση του τουρισμού, με επισκέπτες να καταφθάνουν από διάφορες χώρες του κόσμου, απολαμβάνοντας παραθαλάσσιες και ορεινές διακοπές στον τόπο μας.

Η συνένωση των Δήμων και τα χωριά μας

Ο Δήμος μας δεν είχε πάντοτε τη σημερινή του σύσταση. Προέρχεται από τη συνένωση των τέως Δήμου Ξυλοκάστρου και Ευρωστίνης, αντίστοιχα, σύντμηση που υλοποιήθηκε με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» το 2011. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2021, στον Δήμο μας ζουν περισσότεροι από 17.000 πολίτες.

Η περιοχή μας διαθέτει 36 κοινοτικά διαμερίσματα, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά το Ξυλόκαστρο και το Δερβένι.  Όλα «τα χωριά μας», όπως μας αρέσει να τα αποκαλούμε, αποτελούν μια ξεχωριστή υπόθεση για τον Δήμο μας. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία είναι η αγροτική κυρίως ζωή του τόπου αλλά και η κτηνοτροφία. Στον τόπο μας αυτοαπασχολούνται πάρα πολλοί αγρότες, με μικρές ή μεγαλύτερες εκτάσεις γης, παράγοντας λάδι, μήλα, σταφύλια, κρασί, αχλάδια, βερίκοκα, εσπεριδοειδή και πολλά ακόμα προϊόντα.

Δεν θα μπορούσε τέλος να μη γίνει φυσικά ιδιαίτερη μνεία στην Κορινθιακή σταφίδα, η οποία αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα ξεχωριστό κομμάτι της παραγωγής του τόπου. Πρόκειται για την πιο ποιοτική ποικιλία της Ελλάδας, που κάποτε έφευγε κατά εκατοντάδες τόνους με πλοιάρια για την Πάτρα κι από εκεί διανεμόταν στην Αγγλία, τη Γαλλία αλλά και άλλες χώρες του κόσμου. Η «μαυρομάτα βασίλισσα», όπως την αποκαλούσαν, πρωταγωνίστησε για πολλά χρόνια στην αγροτική και οικονομική, κατά συνέπεια, ζωή του τόπου.

Το βουνό και η θάλασσα – Οι βασικοί μας πρωταγωνιστές

Πουθενά αλλού δεν θα ταίριαζε τόσο το μπλε της θάλασσας με το πράσινο και καφέ του βουνού. Κι όμως, η περιοχή μας συνδυάζει μοναδικά τα δύο αυτά στοιχεία του νερού και του ορεινού τοπίου, συνθέτοντας ένα μέρος που προσφέρεται για καλοκαιρινές και χειμερινές διακοπές, ανεξάρτητα από τη χρονική περίοδο του χρόνου.

Οι επιχειρήσεις του Δήμου μας εξελίσσουν ολοένα και περισσότερο τις υπηρεσίες τους, δημιουργώντας ένα πρόσφορο έδαφος για μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Έτσι, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών στα ημιορεινά και ορεινά μας σημεία, εκτός από την ακτογραμμή που ανέκαθεν έλκυε τους παραθεριστές/ τουρίστες.

Η εστίαση, οι ξενώνες, τα ξενοδοχεία, οι καφετέριες και πολλά ακόμη καταστήματα έχουν την τιμητική τους.

Δραστηριότητες στον Δήμο – Ο ρόλος του πολιτισμού και του αθλητισμού

Η πολιτιστική ζωή του τόπου ανθίζει κυρίως το καλοκαίρι, χωρίς όμως ο τόπος να στερεύει από δραστηριότητες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Βήμα δίνεται σε όλες τις ηλικίες, καθώς μικροί και μεγάλοι είναι εκείνοι που μετέχουν σε πρωτοβουλίες, που αφορούν στο θέατρο, το τραγούδι, τη ζωγραφική, την υφαντική και πολλές ακόμη δράσεις που γίνονται υπό την αιγίδα των πολιτιστικών μας συλλόγων, των ιδιωτών ή και άλλων φορέων.

Ο αθλητισμός από την άλλη, καταλαμβάνει τη δική του μερίδα στη ζωή του Δήμου. Ομάδες τένις, ποδοσφαίρου, μπάσκετ, σκάκι, βόλεϋ και beach βόλεϋ είναι μόνο μερικές από τις αθλητικές δραστηριότητες που απολαμβάνουν άνθρωποι κάθε ηλικίας στον τόπο μας. Γι’ αυτό και η περιοχή μας διαθέτει κλειστά και ανοιχτά γήπεδα, στα οποία οι νέοι προπονούνται από τους ειδικούς, ενώ σχεδόν κάθε εβδομάδα πραγματοποιούνται αγώνες και πρωταθλήματα μεταξύ των ομάδων του Δήμου και των γύρω περιοχών.

Σημεία ενδιαφέροντος που αξίζει να ανακαλύψεις

Η διασκέδαση είναι must για εμάς αλλά και για τους επισκέπτες μας. Ωστόσο, τα σημεία ενδιαφέροντος για όσους επιθυμούν να «εξερευνήσουν» πραγματικά τον τόπο μας δεν έχουν τέλος.

Κάθε χωριό είναι και μια αφετηρία, από την οποία αξίζει κανείς να… ξετρυπώσει μια διαφορετική πτυχή της σύγχρονης, της ρωμαϊκής ή της αρχαίας ιστορίας.

Κτήρια με μοναδική αρχιτεκτονική, αρχαιολογικά ευρήματα, κτίσματα που αξίζει κανείς να δει από κοντά, παραμυθένια ποταμάκια και γέφυρες, μονοπάτια που οδηγούν σε μοναδικές περιηγήσεις και πολλά ακόμη είναι όσα μπορεί να πραγματοποιήσει όποιος επισκεφθεί τον τόπο μας.

Κάθε ημέρα και μια διαδρομή, κάθε σημείο και μια ανακάλυψη.

Καλώς όρισες στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης!