Skip to main content

Αδελφοποιημένες Πόλεις

Μια μακρά σχέση μεταξύ του Δήμου μας και της γερμανικής πόλεως Fürth μετρά πολλά χρόνια φιλίας, η οποία τελικώς, κατέληξε σε αδελφοποίηση. Όλα ξεκίνησαν από το πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών μεταξύ των γυμνασίων των δυο πόλεων.

Έτσι, το 2001 η φιλία αυτή επισημοποιήθηκε με την υπογραφή πρωτοκόλλου αδελφοποίησης/συνεργασίας. Στόχος του συμφώνου αποτέλεσε η από κοινού προώθηση δράσεων σε τομείς, όπως είναι ο Τουρισμός, ο Πολιτισμός, η Κοινωνική Αλληλεγγύη, οι Εμπορικές σχέσεις και το eTwinning μεταξύ σχολείων και μαθητών.

Μια φιλία χρόνων σε πράξεις

Στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, η Fürth έχει κάνει δωρεές στον Δήμο μας, εκφράζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των δύο λαών. Ενδεικτικά, αναφέρονται ορισμένες από τις πράξεις δωρεάς:

  • Παραχώρηση πυροσβεστικού οχήματος
  • Δωρεά λεωφορείου
  • Παροχή ιατροφαρμακευτικού υλικού για το κοινωνικό φαρμακείο μας

Επιπλέον, έχουν πραγματοποιηθεί πλήθος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με αποστολές αντιπροσωπειών στο Ξυλόκαστρο και τη Fürth, αντίστοιχα (St. Michael´s Fair, Εβδομάδα Γερμανικής Φιλίας, Φεστιβάλ Χορωδιών, κλπ).

Οι αποστολές αυτές ενισχύουν την ανταλλαγή της πολιτισμικής κληρονομίας και κουλτούρας. Αξίζει να αναφερθεί ότι ως ένδειξη εκτίμησης και επισφράγισης της φιλίας ανάμεσα στις δύο πόλεις, η κεντρική οδός δίπλα στην Μαρίνα Ξυλοκάστρου είναι αφιερωμένη στη Fürth και φέρει το όνομά της στα ελληνικά.

Ο χαρακτήρας και ο σκοπός της αδελφοποίησης

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Δ.Κ., οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν τις κατά νόμο πρωτοβουλίες τους σε θέματα που εμπίπτουν των αρμοδιότητων τους, με απώτερο στόχο τις μακροχρόνιες συνεργασίες με αντίστοιχους οργανισμούς της αλλοδαπής (αρ 220 Ν.3463/2006).

Οι αδελφοποιήσεις πόλεων αποβλέπουν στη σύσφιξη των διεθνών σχέσεων και έχουν κυρίως κοινωνικό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Οι ανταλλαγές αποστολών, καθώς και άλλες κοινές εκδηλώσεις των αδελφοποιημένων πόλεων γίνονται στο πλαίσιο των διμερών και των διεθνών συμφωνιών και καθορίζονται από την αρχή της αμοιβαιότητας, της αλληλοκατανόησης, της αίσθησης των κοινών αξιών και της συνεργασίας.

Κυρίαρχος στόχος των αδελφοποιήσεων είναι:

- Η προώθηση της ενεργού συμμετοχής των ευρωπαίων πολιτών προς την επίτευξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

- Η εγκαθίδρυση αμοιβαίας φιλίας μεταξύ των κοινωνιών μέσω της γνωριμίας του τρόπου ζωής και της τοπικής καθημερινότητας και

- Η δημιουργία κοινωνικών, πολιτιστικών, οικονομικών σχέσεων καθώς και πράξεων αλληλεγγύης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων

Λίγα λόγια για την φίλη μας, Fürth

Η πόλη Fürth χρονολογείται από το 1007 μ.Χ. και σχηματίστηκε από τους οικισμούς που βρίσκονταν γύρω από ένα οχυρό (“Ford” -> “Fürth”). Το εθνόσημο της πόλης απεικονίζει ένα χαρακτηριστικό πράσινο τρίφυλλο σε λευκό φόντο, ενώ το λογότυπό της φέρει τα ίδια χρώματα.

Η προέλευσή του δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά το τρίφυλλο πιθανότατα αντιπροσωπεύει τις τρεις δυνάμεις που διοικούσαν τη Fürth κατά τον Μεσαίωνα (Αρχιεπισκοπή της Βαμβέργης, Μαργράβοι του Άνσμπαχ και η Αυτοκρατορική Πόλη της Νυρεμβέργης). Σύμφωνα με μια δεύτερη εκδοχή, το λογότυπο συμβολίζει την επικράτηση και αρμονική συνύπαρξη των τριών θρησκειών στην περιοχή (Προτεστάντες, Καθολικοί και Εβραίοι).

Επιτεύγματα και εξέχουσες προσωπικότητες της Fürth

Ο πρώτος γερμανικός σιδηρόδρομος, που σηματοδότησε την εκβιομηχάνιση της Γερμανίας, ξεκίνησε από τη Fürth το 1835, με το πρώτο τρένο να κάνει τη διαδρομή μεταξύ Fürth και Νυρεμβέργης, προαναγγέλλοντας έτσι μια νέα εποχή στις μεταφορές.

Επιπλέον, σημαίνουσες προσωπικότητες που σημάδευσαν την Γερμανία αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, της νεότερης και της σύγχρονης ιστορίας, κατάγονται από τη Fürth. Ο Max Grundig (1908 - 1989) πρωτοπόρος της ραδιοφωνικής τεχνολογίας υπήρξε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ραδιοφώνων στην Ευρώπη. Ο ισχυρός πολιτικός άντρας Ludwig Erhard (1897 - 1977) θεωρείται ο πατέρας της Κοινωνικής οικονομίας και η Γερμανία τού οφείλει την οικονομική της ανάπτυξη με το «γερμανικό θαύμα» στη μεταπολεμική περίοδο.

Ένας ακόμα ισχυρός άνδρα, με καταγωγή από την Fürth που μετανάστευσε στην Αμερική και διετέλεσε διπλωμάτης, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είναι ο Henry Kissinger. Λόγω της συμβολής του στην κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ΗΠΑ από το Βιετνάμ, του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 1973.

Διεύθυνση
Bahnhofplatz 9
90762 Fürth
GERMANY
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο: 0049 (0)911 974 3500
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Website: www.tourismus-fuerth.com/

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το επίσημο τουριστικό portal του Fürth: www.tourismus-fuerth.com