Skip to main content

Τα must visit

Δάσος Πευκιά

Ένας πανέμορφος «πνεύμονας» μέσα στην πόλη του Ξυλοκάστρου είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες καταφθάνουν στην περιοχή όλες τις εποχές του έτους. Ένας περίπατος, μια βόλτα στην παραλία που βρίσκεται δίπλα στα πεύκα, το κολύμπι στην τεράστια παραλία και οι αθλητικές δραστηριότητες μες στο νερό όταν ο καιρός το επιτρέπει, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους το ευρύ κοινό αγαπά τον «Πευκιά». 

Έχει μήκος 1.760 μέτρα και το πλάτος του κυμαίνεται από 80 έως 220 μέτρα, καθιστώντας το ως το αγαπημένο σημείο συνάντησης των κατοίκων της περιοχής αλλά και των επισκεπτών, οι οποίοι αναζητούν στιγμές γαλήνης κοντά στον οικισμό. 

Βίλα Σικελιανού

Χτίστηκε το 1916 και αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο για το νεοελληνικό πολιτισμό του 20ου αιώνα. Ο λόγος για τη βίλα των Άγγελου Σικελιανού – Εύας Πάλμερ, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, που συνδυάζει αρχαιοελληνικά στοιχεία (κίονες), βυζαντινές πινελιές (θολωτά παράθυρα και ανοίγματα) αλλά και επτανησιακές ενσωματώσεις (ιδιαίτερα μπαλκόνια, ενετικής καταβολής). 

Θα τη βρεις στη Συκιά, μέσα στο δάσος του Πευκιά. Σήμερα η βίλα των Σικελιανού – Πάλμερ φιλοξενεί τον ιδιοκτήτη της, κ. Λεωνίδα Τυπάλδο, επιχειρηματία ξενοδοχείου που βρίσκεται στον ίδιο χώρο. 

Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Αν το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν πέφτει χιόνι, είναι οι εξορμήσεις στα βουνά, τότε μια βόλτα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας είναι ό,τι ακριβώς σού χρειάζεται! Ευρύχωρο, προσεγμένο και κατάλληλο για μια σειρά από δραστηριότητες, το εν λόγω Αθλητικό Κέντρο μπορεί να σου χαρίσει την απόδραση που επιθυμείς. 

Ρέμα των Μύλων

Αν κάποια στιγμή σε ρωτήσουν για τον νεραϊδόκοσμο, μη βιαστείς να τον απαρνηθείς. Πρώτα επισκέψου το Ρέμα των Μύλων και ύστερα, βγάλε το πόρισμά σου. Γιατί η φυσική ρεματιά της Ζάχολης (ή Ευρωστίνας) θα σε κάνει να ξεχάσεις για λίγο τα εγκόσμια και θα σε βυθίσει στον κόσμο του παραμυθιού. 

Συνδυάζοντας όλα τα χρώματα της φύσης, η πανέμορφη ατραξιόν θέτει ως πρωταγωνιστές το πράσινο των δέντρων και το γαλάζιο των νερών που αναβλύζουν από το βουνό και σε καλεί να κάνεις την πιο μαγική σου περιπλάνηση σε μια διαδρομή που μυρίζει φύση. 

Λιμνούλες, καταρράκτες, ξύλινα γεφυράκια και δρύινα παγκάκια είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συναντάς καθώς περιπλανιέσαι στο Ρέμα των Μύλων. Το σκηνικό συμπληρώνουν οι πέστροφες που θα δεις να κολυμπούν σε απόσταση αναπνοής από τα πόδια σου αλλά και οι πάπιες που περιμένουν να αρπάξουν κάθε μπουκιά ψωμί που θα τους πετάξεις, για να κρυφτούν και πάλι στα ξύλινα σπιτάκια τους. 

Λίμνη Δασίου

Στη Ζήρεια ή στην Κυλλήνη, όπως θα ακούσεις αλλιώς να την προσφωνούν, βρίσκεται μια πανέμορφη ορεινή λίμνη, με νερά που παραμένουν «ζωντανά» για 8 – 9 μήνες τον χρόνο, από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη. Πρόκειται φυσικά για τη λίμνη Δασίου, η οποία έχει έκταση 60 περίπου στρέμματα και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.480 μέτρων.

Η ονοματοδοσία της προέκυψε από την αρχοντοοικογένεια Δασίου, τους «Δασαίους», όπως τους αποκαλούσαν οι ντόπιοι, που διέμεναν στα Τρίκαλα Κορινθίας. Σύμφωνα με την ιστορία, οι τοπικοί άρχοντες συνδέονταν συγγενικά με την οικογένεια των Νοταραίων και στον αγώνα της επανάστασης, προσχώρησαν στην Φιλική Εταιρεία.

Σήμερα, η λίμνη αποτελεί έναν εκλυστικό προορισμό για επισκέπτες, καθόλη τη διάρκεια του έτους. Φυσιολάτρες και… περιπετειολάγνοι καταφθάνουν κάθε χρόνο, κυρίως τα Σαββατοκύριακα και απολαμβάνουν το πανέμορφο φυσικό τοπίο και τις αθλητικές δραστηριότητες που αυτό προσφέρει.

Λαογραφικό Μουσείο Καμαρίου

Όλοι οι λαοί, στο διάβα της ιστορικής τους πορείας, ανέπτυξαν τον δικό τους πολιτισμό, το δικό τους λαϊκό πολιτισμό (που περιλαμβάνει και τη λαϊκή παράδοση). Και είναι αυτός, που δίνει το «στίγμα» του κάθε λαού, είναι αυτός που κάνει την «ειδοποιό» διαφορά, διαχωρίζοντας τον έναν από τον άλλο. Ως εκ τούτου, η διατήρηση του λαϊκού πολιτισμού θεωρείται εξέχουσας σημασίας για την ιστορική συνέχεια των ανθρώπων που κατοικούν έναν τόπο.

Στην προσπάθεια, λοιπόν, να διασωθεί ό,τι είναι δυνατό από τον θησαυρό του λαϊκού μας πολιτισμού υλοποιείται το 2011 η ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου Ξυλοκάστρου. Άνθρωποι με ευαισθησία, που πονούν τον τόπο τους, προσπάθησαν να διασώσουν κάποια στοιχεία από τον προγονικό πλούτο, τα οποία, δυστυχώς, σβήνουν και χάνονται χωρίς ελπίδα επιστροφής.

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου (Ζάχολη)

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Ζαχόλης είναι η απόδειξη της μεγάλης θέλησης, της πραγματικής πίστης και της ισχύος εν τη ενώσει. Πρόκειται για τον επιβλητικό ναό με τους 17 τρούλλους, που χτίστηκε μέσα σε 39 ημέρες, γνωστός σε όλη την Ελλάδα, που αξίζει να επισκεφθείς. 

Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό είναι το γεγονός ότι ο εν λόγω ναός είναι τρισυπόστατος, έχοντας τρεις αγίες Τράπεζες και τρεις αγίες Προθέσεις. Η πρώτη (η βορινή) είναι αφιερωμένη στους αγίους Κωνσταντίνου κι Ελένης, η μεσαία τιμά τον Άγιο Γεώργιο, ενώ η δεξιά τον Άγιο Δημήτριο. Το τρίπτυχο αυτό δημιουργήθηκε, με σκοπό να γίνονται τρεις λειτουργίες την ίδια ημέρα.

Παναγία Καταφυγιώτισσα (Ζάχολη)

Πρόκειται για ένα από τα πιο μοναδικά βυζαντινά μνημεία της περιοχής, την «Παναγία Καταφυγιώτισσα» Ζάχολης, που θα τη βρεις να «κρέμεται» στα βράχια του βουνού, σε βάθος 40 μέτρων. Ο ναός βρίσκεται εντός της Ζάχολης, στον δρόμο που οδηγεί στο Σαραντάπηχο και ξεκίνησε να χτίζεται το 1782.

Παναγία Φανερωμένη (Συνοικισμός Ξυλοκάστρου)

Στον συνοικισμό του Ξυλοκάστρου, στην προσφυγική περιοχή ένα «κάστρο», όπως το αποκαλούν οι επισκέπτες που την αντικρίζουν για πρώτη φορά, βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης. Πρόκειται για ένα μοναδικό κτίσμα που έχει χτιστεί στα πρότυπα των Παλαιοχριστιανικών Βασιλικών, όπως δηλαδή ήταν και οι πρώτες εκκλησίες επί Μ. Κωνσταντίνου. 

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του αποτελεί ο βυζαντινός πύργος που ξεπερνά κατά πολύ σε ύψος το υπόλοιπο οικοδόμημα, καθώς και οι αρχαιοελληνικοί κίονες που θυμίζουν αρχαιοελληνικό ναό.