Skip to main content

Day 02 | Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

7-10 July 2022

Πρόγραμμα - Day 02 | Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της 2ης ημέρας.


ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ και PERFORMANCE σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών: «Nouveau Regime»

ΕΚΘΕΣΗ: 7-10 Ιουλίου | Οικία Σικελιανού, Συκιά

PERFORMANCE: 9 & 10 Ιουλίου | Οικία Σικελιανού, Συκιά

Το Φεστιβάλ Αριστοναύτες παρουσιάζει τη δράση Nouveau Regime, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με θεματική εμπνευσμένη από την ιστορική μνήμη του σπουδαίου Έλληνα ποιητή και τη ζωή του στην περιοχή. Πρόκειται για μια δράση που  εξερευνά τη σχέση του δημόσιου χώρου με τη σύγχρονη τέχνη, υποστηρίζοντας τη δημιουργία νέων έργων, βασιζόμενων σε επιτόπια έρευνα.

Ένα κτήριο που μετράει περισσότερα από εκατό χρόνια ζωής και συγκεντρώνει περίτεχνα στοιχεία από αρχαιοελληνική, βυζαντινή και ενετική αρχιτεκτονική γίνεται πεδίο παρατήρησης για 16 νέες φοιτήτριες/ες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Οι φοιτήτριες/ες «ανακαταλαμβάνουν» την κατοικία που έχει στεγάσει την αμφιλεγόμενη σχέση της Εύα Πάλμερ και του Άγγελου Σικελιανού, «εγκαθιδρύοντας» ένα  Νέο Καθεστώς [nouveau Regime] βιωμένου χρόνου πάνω στο παλιό [ancien Regime]. Προσεγγίζουν ζητήματα της σύγχρονης κατοίκησης ενώ ταυτόχρονα διαπραγματεύονται με τα ίχνη που άφησε πίσω η πρόσφατη ταραχώδης διετία.

Αντικαθιστούν προσωρινά με δικά τους έργα -ζωγραφικά, γλυπτικά και ψηφιακά- τις φωτογραφίες, τα έργα τέχνης, και τα μικρά προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας Τυπάλδου. Αυτή η εφήμερη αντικατάσταση, αντί να εξαφανίζει τις ιστορίες των ανθρώπων που κατοίκησαν μέσα στην αριστοκρατική βίλα, τίθεται σε συνομιλία μαζί τους. Το ζωηρό άμεσο παρόν και το ιστορικό παρελθόν προσεγγίζονται ως μία ολότητα μεταβολών. Οι φοιτήτριες/ες, ενώ ταράζουν  για λίγο την υπεραιωνόβια μπουρζουαζία, απαντούν στην ανάγκη να αφηγούνται τις δικές τους καθημερινές σύγχρονες ιστορίες.

*Nouveau regime: σημείο αναφοράς η αντικατάσταση του παλαιού καθεστώτος [Ancien Regime] της μορφής διακυβέρνησης στη Γαλλία με χαρακτηριστικά απόλυτης μοναρχίας από το νέο που έφερε η Γαλλική Επανάσταση.

Την έκθεση επιμελούνται οι Γιώργος Καζάζης, (Καθηγητής, Διευθ. ΣΤ’ εργ.)  και Γιάννης Σκαλτσάς (Αν. Καθηγητής, Διευθ. Ε’ εργ ).

Με την υποστήριξη των Τζίμη Ευθυμίου (Μέλος Ε.Δ.Ι.Π.), Παναγιώτη Σιάγκρη (Μέλος Ε.Δ.Ι.Π.), Κατερίνας Μπότσαρη (Υπ. Διδάκτορας), Παρασκευής Τεκτονίδου (Υπ. Διδάκτορας).

Συμμετέχουν οι φοιτητές:
Νίκος Αθανασάκης, Ελευθερία Αμολοχίτη, Αλεξάνδρα Αψωκάρδου, Θεοδώρα Βασιλειάδου, Αναστασία Γεωργίτση, Ελισάβετ Γκολφινοπούλου, Λένα Δουρμούσογλου, Φαιδρά Καράντζου, Κατερίνα Κορρέ, Παναγιώτης Μεϊντάνης, Αικατερίνη Μπόθου Βουτεράκου, Ευάγγελος Νάνος, Γιάννης Ξέρας, Κατερίνα Σκόρδου, Μαριτίνα Τσελέπη, Γιώργος Τσιάκος
Περφόρμανς: Κατερίνα Γιαννοπούλου, Ευάγγελος Νάνος

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Ιουλίου, σε μία ιδιαίτερη βραδιά υπό τους ήχους της άρπας της Clio K.

Η Clio K., με τον πρωτότυπο τρόπο παιξίματος και τους διαρκείς πειραματισμούς της επαναπροσδιορίζει το ρόλο της κλασικής άρπας στις σύγχρονες μουσικές τάσεις. Η μουσική της έχει επιρροές από τη free jazz, τη σύγχρονη μουσική και την ανατολίτικη μουσική παράδοση, στοιχεία που ενσωματώνει σε ένα ταξίδι από μελωδίες και ρυθμούς, αναμνήσεις και συναισθήματα.


ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΕΓΓΟΝΙΑ

Παρασκευή 8 Ιουλίου, 11:00-14:00 | Πευκιάς, Ξυλόκαστρο
Σάββατο 9 Ιουλίου, 11:00-14:00 | Ρέμα των Μύλων

Το εργαστήριο αυτό προσκαλεί άτομα της τρίτης ηλικίας μαζί με τα εγγόνια τους, να συμμετάσχουν σε δύο πρωτότυπες δημιουργικές δράσεις, που εμπνέονται από την ποίηση και το περιβάλλον. Σε συνεργασία με τα ΚΑΠΗ Ξυλοκάστρου και Δερβενίου, το εργαστήριο θα διεξαχθεί για δύο γκρουπ. Στις 8 Ιουλίου στο αστικό δάσος του Πευκιά στο Ξυλόκαστρο, έμπνευσης και αναφορά για το εργαστήριο θα είναι το ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη Ύπνος της συλλογής Νηπενθή, όπου ο ποιητής αναφέρεται στο μοναδικής ομορφιάς σπάνιο αισθητικό πευκόδασος του Ξυλοκάστρου, το οποίο και αποκαλεί ως «το πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας». Στις 9 Ιουλίου στο Ρέμα των Μύλων, ένα ξεχωριστό σημείο στα ορεινά του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, η δράση έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και την προώθηση της ανακύκλωσης.

Η έμπειρη εκπαιδεύτρια και βραβευμένη ανιμέιτορ Μαρία Λουκία Μητράκου θα καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες να επιλέξουν στοιχεία από την φύση, ως βασικά στοιχεία για τη δημιουργία μιας ταινίας κινουμένων σχεδίων, σε συνδυασμό με στοιχεία που θα δημιουργηθούν από άλλα υλικά όπως χαρτόνι, ξυλομπογιές κλπ. (μεικτή τεχνική).

Η Μαρία Λουκία Μητράκου έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Université Paris8, Vincennes-Saint-Denis και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει παρακολουθήσει το Μονοετές Πρόγραμμα Εξειδίκευσης «Sketch-Comics» της Akto. Έχει εργαστεί ως γραφίστρια, ως graphic animator designer, έχει δημιουργήσει βίντεο για το θέατρο και έχει συμμετάσχει με έργα της σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, αποσπώντας επαίνους και βραβεία. Ως εκπαιδεύτρια έχει συνεργαστεί με το Ίδρυμα Πεκ/ΑμεΑ, με την Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά και με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων AnimaSyros.


ΧΟΡΗΓΟΙ