Skip to main content

Day 04 | Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

7-10 July 2022

Πρόγραμμα - Day 04 | Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της 4ης ημέρας.


ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ANIMATION σε επιμέλεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων ANIMASYROS

Κυριακή 10 Ιουλίου, 21:00 | Παλιό Μουράγιο, Ξυλόκαστρο

Προβολές ταινιών ανιμέισον για όλη την οικογένεια από όλον τον κόσμο, με την επιμέλεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros. Το πλούσιο αυτό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πολυβραβευμένες σε διεθνή φεστιβάλ σύγχρονες ταινίες, σε πρώτη προβολή για το ευρύ κοινό, μετά την παρουσίασή τους στο Animasyros, που μπορεί να απολαύσει ο θεατής και να γνωρίσει το μαγικό κόσμο των κινουμένων σχεδίων.

Κυριακή 10 Ιουλίου, Παλιό Μουράγιο - Ξυλόκαστρο, 21:00

Calamity, a Childhood of Martha Jane Cannary

Rémi Chayé, France/Denmark, 85', 2020

1863, Αμερικάνικη Δύση. Η Martha Jane πρέπει να μάθει να φροντίσει τα άλογα για να μπορούν να τραβήξουν την άμαξα της οικογένειας σε ένα κονβόι. Για να το κάνει αυτό, θα φορέσει παντελόνι, θα κόψει τα μαλλιά της και θα πάει κόντρα στα στερεότυπα της εποχής.

Η ταινία προβάλλεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, αφηγείται μέσα από υπέροχες εικόνες τις απαρχές της ιστορίας της γυναίκας- θρύλου της Άγριας Δύσης Καλάμιτι Τζέιν και απευθύνεται σε μικρά και μεγάλα παιδιά.


ΔΡΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ-«Festivals Lab»

Κυριακή 10 Ιουλίου | Ξενοδοχείο Sikyon Coast Hotel & Resort – Συκιά


Το Festivals Lab έρχεται να καλύψει ένα κενό στη σύγχρονη πολιτιστική πολιτική και παραγωγή. Ξεκινάει φέτος, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει και ως τόπος δικτύωσης αλλά και δημιουργικής σκέψης μεταξύ φορέων του σύγχρονου πολιτισμού. Στη δράση θα συμμετάσχουν επικεφαλής και εκπρόσωποι σημαντικών και ιστορικών πολιτιστικών θεσμών της χώρας, ενώ το μελλοντικός στόχος είναι να αποτελέσει ένα διεθνές σημείο συνάντησης, με τη συμμετοχή πολιτιστικών φορέων και από το εξωτερικό.

Μέσα από τα στρογγυλά τραπέζια του Festivals Lab, το Φεστιβάλ Αριστοναύτες δημιουργεί το κατάλληλο πεδίο για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και υλοποιήσιμων προτάσεων για την οργάνωση, εκτέλεση, προώθηση πολιτιστικών προγραμμάτων. Κεντρικός θεματικός άξονας του πρώτου Festivals Lab θα είναι οι μετασχηματισμοί που προέκυψαν στο πολιτιστικό πεδίο με την πανδημία και η πολιτιστική δράση στη μετα-covid εποχή.

Στη φετινή, πρώτη συνάντηση του Festivals Lab θα συμμετάσχουν τα:
Olympia International Film Festival for Children and Young People2023 Eleusis European Capital of Culture , Δημοτικό Θέατρο Πειραιά / Municipal Theatre of PiraeusZiria Festival#LoutrakiFestivalANIMASYROS International Animation FestivalElectric NightsSamos Young Artists FestivalPrimarolia Festival

Το Festivals Lab είναι ανοιχτό στο κοινό και θα μεταδοθεί σε live streaming μέσω της σελίδας των Αριστοναυτών στο Facebook.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Κυριακή 10 Ιουλίου | Δερβένι – Δημοτικό Σχολείο

Στόχος του Εκπαιδευτικού Εργαστηρίου Ψηφιακών Τεχνών είναι η εξοικείωση των παιδιών με την τέχνη του animation και η δημιουργία μιας πρωτότυπης ταινίας κινουμένων σχεδίων. Το εργαστήριο έχει ως θεματικό άξονα την Αργοναυτική Εκστρατεία γίνεται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αξιοποιεί μικτές τεχνικές animation. Η δράση έχει διάρκεια 4 ώρες (12:00-16:00) και θα προσφερθεί για δύο γκρουπ παιδιών, την πρώτη ημέρα στο Δημοτικό Σχολείο στη Συκιά και τη δεύτερη στο Δημοτικό Σχολείο στο Δερβένι Κορινθίας.

Εκπαιδεύτρια θα είναι η Έλενα Παυλάκη, animator και εκπαιδεύτρια. Είναι μέλος του στούντιο animation Lokey και εργάζεται επίσης ως εκπαιδεύτρια animation στην Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή. Αποφοίτησε από το Akto College όπου σπούδασε 3D Animation & Interactive Media. Η διατριβή της επικεντρώθηκε στη συμβολή του animation στη μάθηση και κατανόηση των ρημάτων σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Τέλος, ηγήθηκε εργαστηρίων animation για άτομα με ειδικές ανάγκες.


ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ και PERFORMANCE σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών: «Nouveau Regime»

ΕΚΘΕΣΗ: 7-10 Ιουλίου | Οικία Σικελιανού, Συκιά

Το Φεστιβάλ Αριστοναύτες παρουσιάζει τη δράση Nouveau Regime, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με θεματική εμπνευσμένη από την ιστορική μνήμη του σπουδαίου Έλληνα ποιητή και τη ζωή του στην περιοχή. Πρόκειται για μια δράση που  εξερευνά τη σχέση του δημόσιου χώρου με τη σύγχρονη τέχνη, υποστηρίζοντας τη δημιουργία νέων έργων, βασιζόμενων σε επιτόπια έρευνα.

Ένα κτήριο που μετράει περισσότερα από εκατό χρόνια ζωής και συγκεντρώνει περίτεχνα στοιχεία από αρχαιοελληνική, βυζαντινή και ενετική αρχιτεκτονική γίνεται πεδίο παρατήρησης για 16 νέες φοιτήτριες/ες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Οι φοιτήτριες/ες «ανακαταλαμβάνουν» την κατοικία που έχει στεγάσει την αμφιλεγόμενη σχέση της Εύα Πάλμερ και του Άγγελου Σικελιανού, «εγκαθιδρύοντας» ένα  Νέο Καθεστώς [nouveau Regime] βιωμένου χρόνου πάνω στο παλιό [ancien Regime]. Προσεγγίζουν ζητήματα της σύγχρονης κατοίκησης ενώ ταυτόχρονα διαπραγματεύονται με τα ίχνη που άφησε πίσω η πρόσφατη ταραχώδης διετία.

Αντικαθιστούν προσωρινά με δικά τους έργα -ζωγραφικά, γλυπτικά και ψηφιακά- τις φωτογραφίες, τα έργα τέχνης, και τα μικρά προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας Τυπάλδου. Αυτή η εφήμερη αντικατάσταση, αντί να εξαφανίζει τις ιστορίες των ανθρώπων που κατοίκησαν μέσα στην αριστοκρατική βίλα, τίθεται σε συνομιλία μαζί τους. Το ζωηρό άμεσο παρόν και το ιστορικό παρελθόν προσεγγίζονται ως μία ολότητα μεταβολών. Οι φοιτήτριες/ες, ενώ ταράζουν  για λίγο την υπεραιωνόβια μπουρζουαζία, απαντούν στην ανάγκη να αφηγούνται τις δικές τους καθημερινές σύγχρονες ιστορίες.

*Nouveau regime: σημείο αναφοράς η αντικατάσταση του παλαιού καθεστώτος [Ancien Regime] της μορφής διακυβέρνησης στη Γαλλία με χαρακτηριστικά απόλυτης μοναρχίας από το νέο που έφερε η Γαλλική Επανάσταση.

Την έκθεση επιμελούνται οι Γιώργος Καζάζης, (Καθηγητής, Διευθ. ΣΤ’ εργ.)  και Γιάννης Σκαλτσάς (Αν. Καθηγητής, Διευθ. Ε’ εργ ).

Με την υποστήριξη των Τζίμη Ευθυμίου (Μέλος Ε.Δ.Ι.Π.), Παναγιώτη Σιάγκρη (Μέλος Ε.Δ.Ι.Π.), Κατερίνας Μπότσαρη (Υπ. Διδάκτορας), Παρασκευής Τεκτονίδου (Υπ. Διδάκτορας).

Συμμετέχουν οι φοιτητές:
Νίκος Αθανασάκης, Ελευθερία Αμολοχίτη, Αλεξάνδρα Αψωκάρδου, Θεοδώρα Βασιλειάδου, Αναστασία Γεωργίτση, Ελισάβετ Γκολφινοπούλου, Λένα Δουρμούσογλου, Φαιδρά Καράντζου, Κατερίνα Κορρέ, Παναγιώτης Μεϊντάνης, Αικατερίνη Μπόθου Βουτεράκου, Ευάγγελος Νάνος, Γιάννης Ξέρας, Κατερίνα Σκόρδου, Μαριτίνα Τσελέπη, Γιώργος Τσιάκος
Περφόρμανς: Κατερίνα Γιαννοπούλου, Ευάγγελος Νάνος

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Ιουλίου, σε μία ιδιαίτερη βραδιά υπό τους ήχους της άρπας της Clio K.

Η Clio K., με τον πρωτότυπο τρόπο παιξίματος και τους διαρκείς πειραματισμούς της επαναπροσδιορίζει το ρόλο της κλασικής άρπας στις σύγχρονες μουσικές τάσεις. Η μουσική της έχει επιρροές από τη free jazz, τη σύγχρονη μουσική και την ανατολίτικη μουσική παράδοση, στοιχεία που ενσωματώνει σε ένα ταξίδι από μελωδίες και ρυθμούς, αναμνήσεις και συναισθήματα.


ΧΟΡΗΓΟΙ