Skip to main content

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ "ΙΜΕΡΟΣ"

Σκοπός του Σωματείου είναι η μελέτη και η προβολή των καλλιτεχνικών, πολιτιστικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων των μελών του και η προβολή του έργου αυτών. Τα μέσα για την επίτευξη των σκοπών του είναι, παντός είδους εκδηλώσεις, δημοσιεύματα, εκδόσεις βιβλίων, περιοδικών, video, μακέτες, σεμινάρια, συνέδρια, πολιτιστικές ανταλλαγές με άλλες πόλεις της Ελλάδας και της ενωμένης Ευρώπης και στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των πόλεων κ.λ.π.

Επίσης οι παρουσιάσεις βιβλίων, κινηματογραφικών ταινιών, μουσικών και εν γένει κάθε είδους έργων τέχνης, όπως και η εκτέλεση φωτογραφήσεων, κινηματογραφήσεων και η διοργάνωση εκπαιδευτικών και ενημερωτικών εκδρομών. Το Σωματείο έχει επίσης δικαίωμα δωρεάς βιβλίων και περιοδικών εκδόσεών του σε οποιονδήποτε φορέα, οργανισμό ή άτομο, των οποίων οι δραστηριότητες άπτονται των σκοπών του Σωματείου. (Με απόφαση του Πρωτοδικείου Κορίνθου υπ' αριθ.: 86/1997-ΑΑΜ: 1055).

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
•Το πολιτιστικό σωματείο "ΙΜΕΡΟΣ" δραστηριοποιήθηκε για πρώτη φορά συμμετέχοντας στην παρουσίαση έξι εκδοτικών προσπαθειών στην "ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ" - ΑΘΗΝΑ '97 σε συνεργασία με τους: "Εκδόσεις ΟΜΒΡΟΣ", "ΕΝΩΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ" και την "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ".

Έχει εκδώσει δύο βιβλία και το περιοδικό "ΦΙΛΟΣ" που κυκλοφορεί στην VAASA της Φιλανδίας στην Ελληνική και Φινλανδική γλώσσα προωθώντας την Ελληνική Παράδοση - Πολιτισμό.

• Έχει αναλάβει την έκδοση της συλλογής (Cd's) που ηχογραφούνται στα στούντιο: ΠΑΛΜΟΣ - ΠΑΤΡΑ, MUSIC OF THE SPHERES - ΛΟΝΔΙΝΟ. Η συλλογή αυτή με τον τίτλο "HOW LONG IS A PIECE OF STRING" περιλαμβάνει ενότητες μοντέρνας μουσικής (JAZZ, FUNK, BLUES, ROCK) αλλά και έντεχνης Ελληνικής μουσικής, βυζαντινής παραδοσιακής και ρεμπέτικα τραγούδια. Στο πρώτο CD της συλλογής "HOW LONG IS A PIECE OF STRING" συμμετέχουν οι φίλοι - μουσικοί του Σωματείου: MOLES BAND, ROOF, JITTERBUGS, MIZAROLLI AXE PHENOMENON.
Οι μουσικές αναζητήσεις ανθρώπων της περιοχής μας και γενικά της μουσικής που γέννησε και ενέπνευσε ο τόπος μας, είναι ο πυρήνας της συλλογής.

•Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα "ΣΩΚΡΑΤΉΣ" στη δράση LINGUA Ε-κοινά εκπαιδευτικά σχέδια. Ο "ΙΜΕΡΟΣ" ως σωματείο υποδοχής σχολείων της Φινλανδίας έχει οργανώσει μαθήματα Ελληνικής Φιλοσοφίας (Πλάτων - Ποίηση - Ενόραση) και επισκέψεις - εκδηλώσεις (Δελφούς, Ολυμπία, Επίδαυρος, Ακρόπολη, Ορεινή Κορινθία, Σπήλαιο Ερμής).

Στόχος η πολιτιστική επαφή και συνεργασία μεταξύ ΕΛΛΑΔΑΣ και ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑΣ. (Την Κυριακή 19/11/00 παρουσιάστηκαν στην ΕΤΙ στη σειρά "Έλληνες του Εξωτερικού" οι δραστηριότητες του Σωματείου στην Φινλανδία.

•Δωρεά βιβλίων και εκπαιδευτικού υλικού "ΕΛΛΗΝΙΚΑ - ΑΓΓΛΙΚΑ -ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΑ" σε μαθητές, καθηγητές της Φινλανδίας.
Προβολή του ντοκιμαντέρ "ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ" στο Hotel ARION (Υπουργείο Πολιτισμού, Θ. Παπαθανασίου, Ν. Σταθογιαννόπουλος)

•Παρουσίαση - έκθεση στην ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ -(Αίθουσα ΚΕΝΝΕΝΤΥ) θεάτρου ΣΚΙΩΝ από τον κ. Βασίλη Λιάκο και μέλη του Σωματείου

•Παράσταση Θεάτρου ΣΚΙΩΝ στο σχολείο της VAASA που επισκέφθηκε την πόλη μας στο Hotel ARION

•Δημοσιεύσεις άρθρων στον Ημερήσιο Τύπο (Δυσλεξία - Μαθησιακές Δυσκολίες - Ταχυφαγία - Νέοι και Βία - Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση - Οικολογία κ. τ. λ. ).

•Παρουσιάσεις: Ελευθεροτυπία - Ελεύθερη Ώρα - Ριζοσπάστης - Λόγος -Εστία - SPORTIME - Έθνος - Αυγή - Φωνή της Κορινθίας - Σήμερα κ. α.

•Παρουσίαση σειράς ενημερωτικών - πολιτιστικών εκπομπών στον Ραδιοφωνικό Σταθμό "PRISMA VIRUS 93, 8 FM".

•Δημιουργία ομάδας "BEACH SOCCER" και 5X5 Ποδοσφαίρου Παίδων. Συμμετοχή στο 1ο Πρωτάθλημα που έθεσε σε λειτουργία ο Δήμος Ξυλοκάστρου (5/8/2000).

•Διοργάνωση ημερίδας με θέμα "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ" (περιοχή ΚΑΤΗΣ ΠΕΥΚΟΣ - Ξυλόκαστρο 21/5/2000). Πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ με θέμα την επίσκεψη στην Ελλάδα του βραβευμένου με ΠΟΥΛΙΤΖΕΡ Λογοτεχνίας, GARY SNYDER, με πρόσκληση του Πανεπιστημίου Αθηνών. (Πρωτεργάτης της αναγέννησης της Ποίησης στην Αμερική μαζί με τους Γκίσμπεργκ, Κέρουακ, κ. α. )
Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαθανασίου - Φωτογραφία: Γιάννης Φάγκρας, Φαίδρα Οικονόμου, Ασυνέφη Ζουρίδη - Μουσική: MOLES BAND - Μοντάζ: Ν. Σταθογιαννόπουλος.

•Το ντοκιμαντέρ με τίτλο "Ecology and Poetry" παρουσιάστηκε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ της Καλαμάτας (21-27/11/2001).

•Διοργάνωση συναυλιών με τα συγκροτήματα του Σωματείου MOLES BAND και JITTERBAGS. Οι MOLES παρουσίασαν την δουλειά τους στην πόλη του Κιάτου στις 10/2/2001 και στην πόλη του Ξυλοκάστρου στις 2/10/2000-10/1/2001 και 9/3/2002. Οι JITTERBAGS στο Ξυλόκαστρο στις 25/2/2001 και στο Διεθνές Φεστιβάλ Jazz Κορίνθου στις 12/7/2002.