Skip to main content

ΜΟΤΟ-ΛΕΣΧΗ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

Η ΜΟΤΟ-ΛΕΣΧΗ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ιδρύθηκε επίσημα τον Ιούνιο του 1983, με Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από τους:
1) Βασίλη Λιάκο-Πρόεδρο
2) Παναγιώτη Κίνοβα-Αντιπρόεδρο
3) Αναστάσιο Λόντο-Γεν. Γραμματέα
4) Βασίλη Γεωργίου-Έφορο
5) Δημήτρη Υψηλάντη-Ταμία
6) Αντώνη Λυμπερίδη, Γιώργο Μιχαηλίδη, Σπύρο Αντωνόπουλο, Γιάννη Λευτεριώτη (Μέλη).

Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελείται από τους:
1) Κριτσώνης Πέτρος-Πρόεδρος
2) Δημήτρης Γεωργίου-Αντιπρόεδρος
3) Κώστας Σμυρνιώτης-Γεν. Γραμματέας
4) Σωτήρης Κασκούτας-Ταμίας
5) Βαγγέλης Ζαχαράτος-Έφορος
6) Σπύρος Λιάπης-Μέλος

Η λέσχη έχει 100 (15% γυναίκες) ενεργά μέλη από την περιοχή του Ξυλοκάστρου κυρίως, αλλά και από άλλες περιοχές της Κορινθίας. Κύριες δραστηριότητες της λέσχης είναι προώθηση και προβολή του Μοτοσικλετισμού στην κοινή γνώμη της πόλης, εκδρομές και μικρά ταξίδια με μοτοσικλέτα και κυρίως δραστηριοποιείται στον αθλητισμό με μοτοσικλέτα εκτός δρόμου, με πολυετή πείρα στη διοργάνωση αγώνων τύπου ENDURO (19 πρωταθληματικοί αγώνες) και SCRABLE (5 πρωταθληματικοί αγώνες), όπως και με συνεχή παρουσία αναβατών της στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα των παραπάνω τύπων αγώνων.

Επίσης, έχει πρώτη διοργανώσει και μοναδικά στα ελληνικά μοτοσικλετιστικά δρώμενα, με απόλυτη επιτυχία αγώνα τύπου RALLY-RAID (1000 km γύρος της Πελοποννήσου με την ονομασία ΟΔΥΣΣΕΙΑ) το 1984 και 1985, ο οποίος καλυπτόταν στην τριήμερη διάρκειά του τηλεοπτικά από την τότε ΥΕΝΕΔ με τρίλεπτο αφιέρωμα στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του σταθμού (κάτι μοναδικό για τους ελληνικούς αγώνες μοτοσικλέτας, ακόμη για τα σημερινά δεδομένα). Ο εν λόγω αγώνας διοργανώθηκε πάλι με επιτυχία τον Ιούνιο 2002.

Η λέσχη είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στην προστασία του βουνού και του δάσους με εθελοντική προφύλαξη και βραδινές περιπολίες τα καλοκαίρια στα ορεινά του Ξυλοκάστρου. Στη μεγάλη φωτιά του Ιουλίου 2000, με πολυπληθή ομάδα στο «Μαυριόρος», βοήθησε τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη τη διάρκεια της φωτιάς. Τελευταία συμμετοχή της είναι στην «Ημέρα της Μεσογείου-Καθαρή Μεσόγειος» τον Ιούνιο 2001 μαζί με το Δήμο Ξυλοκάστρου καθάρισαν ένα σκουπιδότοπο στη Ζήρεια.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΤΟ-ΛΕΣΧΗ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ
Η λέσχη μας είναι η παλιότερη εν ενεργεία λέσχη μοτοσικλέτας στην Ελλάδα με συνεχείς διοργανώσεις αγώνων από το 1982 και τη μεγαλύτερη εμπειρία στον τομέα της «χωμάτινης» μοτοσικλέτας. Στο ιστορικό των αγώνων γράφουμε 22 αγώνες πρωταθλήματος ENDURO, 12 SCRAMBLE, αρκετούς αγώνες κυπέλλου ENDURO, καθώς επίσης και τη διοργάνωση 3 αγώνων RALLY-RAID με το όνομα ΟΔΥΣΣΕΙΑ (το 1984, 1985 και 2002). Πρέπει να αναφέρουμε ότι την τελευταία δεκαετία, όλες μας οι διοργανώσεις γίνονται υπό την αιγίδα της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Στη λέσχη μας σήμερα, υπάρχουν περισσότερα από 100 ενεργά μέλη που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, εκτός των αγώνων, όπως Εθελοντική Ομάδα Δασοπυρόσβεσης, Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, Εθελοντές Αιμοδότες, αλλά και διοργανώσεις ομαδικών εκδρομών μοτοσικλέτας και περιπέτειας.

Από το 1982 ως σήμερα, αθλητές της λέσχης μας συμμετέχουν συνεχώς και με πολλές επιτυχίες στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και Κύπελλα ENDURO και SCRAMBLE. Στις μέρες μας έχουμε την τρίτη γενιά αναβατών ENDURO (και πιο επιτυχημένη) που ακολουθεί τα βήματα των παλαιοτέρων οδηγών και «ανοίγει δρόμους» για τους νεότερους. Στην ελληνική ιστορία του ENDURO, η ΜΟΤΟΛΕΣΧΗ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ έχει πρωτοπορήσει πολλές φορές σχετικά με διαδικαστικά και οργανωτικά θέματα των αγώνων, κρατώντας πάντα χαμηλούς τόνους χωρίς φιλαρέσκειες και εγωισμούς, έχοντας πάντα ως «συνοδηγό» την αγάπη μας για το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Με τη διοργάνωση δύο RALLY-RAID (της ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ) το 1984 και 1985, ξεκίνησε ένα νέο είδος αγώνων για τα ελληνικά δεδομένα, με απώτερο σκοπό τη συμμετοχή μοτοσικλετών και αυτοκινήτων σε έναν κοινό αγώνα, πράγμα που δυστυχώς δεν καρποφόρησε τότε.

Η προσπάθεια συνεχίστηκε το 2002 με την επέτειο των 20 χρόνων από την ίδρυση της λέσχης, αλλά και πάλι απέτυχε, όπως και το 2003 που ματαιώθηκε, αλλά εμείς επιμένουμε και σήμερα, πιστεύουμε ότι ο σκοπός μας επιτέλους πραγματοποιείται ,έστω και με αυτό το «μικρό» TRAIL RIDE, που ελπίζουμε να είναι ο προάγγελος μεγαλύτερων διοργανώσεων. Από εμάς που το οργανώνουμε και από εσάς που συμμετέχετε και μας υποστηρίζετε, αλλά και από την αγάπη όλων μας για αυτό που κάνουμε, εξαρτάται η επιτυχία του. Ζητούμε την κατανόησή σας για λάθη που τυχόν γίνουν (αφού για εμάς είναι η πρώτη φορά που φιλοξενούμε αυτοκίνητα σε διοργάνωση) και την ηθική σας συμπαράσταση!