Skip to main content

Δ.Ε.Υ.Α.Ξ.Ε.

Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχεύτευσης Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης 

Η Δ.Ε.Υ.Α.Ξ.Ε. συστάθηκε το 1995 (ΦΕΚ 183/7-9-1995) από το Δήμο Ξυλοκάστρου, με κύρια δραστηριότητα την Ύδρευση και την Αποχέτευση, η οποία είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με κοινωφελή χαρακτήρα. Η επιχείρηση διέπεται ως προς τη διοίκηση, οργάνωση, λειτουργία και συντήρηση των έργων της αρμοδιότητάς της, καθώς και τις πηγές χρηματοδότησής της από τις διατάξεις του Ν. 1069/1980, περί «κινήτρων για την ίδρυση επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης», ενώ για τα λοιπά θέματα εφαρμόζονται οι διατάξεις του Π.Δ. 323/1989.

Έδρα της επιχείρησης είναι ο Δήμος Ξυλοκάστρου και η περιοχή αρμοδιότητας είναι πέραν της έδρας του Δήμου και τα 25 Δημοτικά Διαμερίσματα. Ο πληθυσμός που εξυπηρετείται ανέρχεται στους 15.000 κατοίκους, ο οποίος τη θερινή περίοδο διπλασιάζεται.

Το δίκτυο ύδρευσης της πόλης του Ξυλοκάστρου έχει μήκος 70 χλμ. Από αυτά, τα 35 χλμ. αποτελούν το εσωτερικό δίκτυο που έχει ηλικία 45 ετών περίπου και τα υπόλοιπα 35 χλμ. το εξωτερικό δίκτυο. Από το εξωτερικό δίκτυο, 25 χλμ. έχουν ηλικία 30 ετών και 10 χλμ. έχουν ηλικία 10 ετών.

Το δίκτυο των 25 Δημοτικών Διαμερισμάτων (εκτός της έδρας του Δήμου) έχει συνολικό μήκος 160 χλμ. και διαθέτει 35 δεξαμενές και 11 αντλιοστάσια. Όλα τα δίκτυα είναι ασφαλή και το πόσιμο νερό ελέγχεται αυστηρά σχεδόν σε καθημερινή βάση. Το δίκτυο - εσωτερικό και εξωτερικό - του Δήμου Ξυλοκάστρου θα συμπληρωθεί με δύο δεξαμενές, 1.500 κ.μ. εκάστη, με χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ. Με τα παραπάνω έργα, θα λυθεί συνολικά το πρόβλημα ύδρευσης του Δήμου Ξυλοκάστρου για 20 περίπου έτη.

Το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης του Ξυλοκάστρου είναι ολοκληρωμένο, με συνολικό μήκος 27 χλμ. Όσον αφορά στα παραλιακά Διαμερίσματα, στο Μελίσσι και στο Καμάρι υπάρχουν κεντρικοί συλλεκτήρες, μήκους 4 χλμ. έκαστος, ενώ είναι ολοκληρωμένο το αποχετευτικό δίκτυο της Συκιάς. Συνολικά, το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο καλύπτει το 80% της παραλιακής ζώνης και το 60% των καταναλωτών του Δήμου Ξυλοκάστρου.

Για τα υπόλοιπα Διαμερίσματα και οικισμούς της παραλιακής ζώνης υπάρχει οριστική μελέτη για επέκταση του δικτύου αποχέτευσης. Η επέκταση του δικτύου θα καλύψει τα Πιτσά, το Λουτρό, το Άνω Μελίσσι και τα Γελινιάτικα, καθώς και τα ημιορεινά και ορεινά, Θαλερό, Καρυά και Ρίζα. Το έργο έχει προϋπολογισμό περίπου 7.300.000 .
Όσον αφορά στα υπόλοιπα ορεινά διαμερίσματα, προβλέπεται να κατασκευαστεί μελλοντικά αποχετευτικό δίκτυο και μικρή μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού (πιθανόν φυσικού καθαρισμού) που θα καλύψει τις ανάγκες των Τρικάλων, Μάννας, Παναριτίου και Στυλίων.

Από το τέλος του 1996, λειτουργεί με άριστα αποτελέσματα Βιολογικός Καθαρισμός. Εξυπηρετεί την πόλη του Ξυλοκάστρου και τη Συκιά. Χάρη στο έργο αυτό σημειώθηκε μεγάλη βελτίωση του υδροφόρου, καθώς και της ποιότητας του θαλάσσιου νερού στην παραλία του Δήμου Ξυλοκάστρου. Υπάρχει ήδη οριστική μελέτη για επέκταση και αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί τα αστικά λύματα των Πιτσών, Λουτρών, Άνω Μελισσίου, Γελινιατίκων, Θαλερού, Καρυάς και Ρίζας, καθώς και του Δήμου Ευρωστίνης.

 

Κέντρο Είσπραξης - Πληροφορίες: 27430 27127-28183
Διεύθυνση: Σ. Κροκιδά 11Α, Ξυλόκαστρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΜΕΛΗ Δ.Σ. ΔΕΥΑΞΕ

Σύμφωνα με την Απόφαση 165/2014 του Δημοτικού Συμβουλίου Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης ορίζονται ως Διοικητικό Συμβούλιο για την διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, οι κατωτέρω:

  1. Τσιώτος Βλάσιος Δήμαρχος και Πρόεδρος της επιχείρησης (Δ.Ε.Υ.Α.Ξ.Ε.)
  2. Λόντος Αναστάσιος (δημοτικός σύμβουλος)
  3. Αποστολόπουλος Σπυρίδων (δημοτικός σύμβουλος)
  4. Μενούνου Αγγελική (Ελίνα) (δημοτική σύμβουλος)
  5. Καραβάς Ανδρέας(δημοτικός σύμβουλος)

Οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Σκέρος Ιωάννης και Λάσκος Νικόλαος ορίζονται αναπληρωτές των ανωτέρω δημοτικών συμβούλων.

  1. Μπρακούλιας Θεοφάνης(δημοτικός σύμβουλος) με αναπληρωτή του τον Μενούνο Απόστολο (δημοτικό σύμβουλο)
  2. Λυμπερόπουλος Βασίλειος (δημοτικός σύμβουλος)με αναπληρωτή του τον Δούρη Σωτήριο (δημοτικό σύμβουλο)
  3. Μούζου Ευθυμία Μαρία (δημότισσα)
  4. Μεγαρίτης Ανέστης (δημότης)
  5. Κωλέττη Χριστίνα (εκπρόσωπος περιβαλλοντικού ή κοινωνικού φορέα «ΚΥΛΛΗΝΙΟΣ ΑΔΩΝΙΣ»)
  6. Καραμάνος Βλάσιος (εκπρόσωπος εργαζόμενων στην επιχείρηση) με αναπληρωτή του τον κ. Γκόλια Χαράλαμπο.

Δικτυακός Τόπος: www.deyaxe.com