Το έθιμο της Τσικονοπέμπτης
28 Φεβρουαρίου 2019
Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή»), κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».
Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
Το φαγοπότι και το γλέντι είναι ...εκ των ων ουκ άνευ και θεωρείται ότι ουσιαστικά δίνεται η έναρξη για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Αποκριάς που κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα.
Καλή Τσικνοπέμπτη
Κατηγορία
Επικοινωνία
-
Τηλεφωνικό κέντρο: 2743360200
-
Γραμματεία: 2743360201
-
e-mail:
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά άρθρα
Ενημερωτική Ομιλία για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού
05 Νοεμβρίου 2025
Εγκαίνια του ανακαινισμένου χώρου του ΚΑΠΗ Δερβενίου
04 Νοεμβρίου 2025
Αγιασμός στο ΚΑΠΗ Δερβενίου
30 Οκτωβρίου 2025
Ψεκασμός στο Αισθητικό Δάσος «Πευκιάς»
27 Οκτωβρίου 2025





