Skip to main content

Απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση

03 Αυγούστου 2022

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Απαγορεύουμε την με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, διέλευση, κυκλοφορία, επίσκεψη\ διαμονή, παραμονή, κατασκήνωση καθώς και την οργάνωση και διενέργεια οποιασδήποτε δραστηριότητας, αθλητικής , ψυχαγωγικής, θρησκευτικής, κ.λπ., εντός των δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων όπου αυτές και αν βρίσκονται στην Π.Ε. Κορινθίας τα όρια της όποιας εμφανίζονται στο συνημμένο απόσπασμα δορυφορικής φωτογραφίας του google earth, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές όπως ορίζεται από την Γ.Γ.Π.Π. είναι 4 (πορτοκαλί-πολύ υψηλή) ή 5 (κόκκινο-κατάσταση
συναγερμού) καθώς και τις βραδινές ώρες από 9 μ.μ. έως και 6 π.μ. όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 3 (κίτρινο-υψηλή).

Ενδεχομένως σε περίπτωση που η ΔΙ.Π.Υ.Ν. Κορινθίας κρίνει ότι συντρέχουν στην περιοχή της Κορινθίας ειδικοί εξαιρετικοί λόγοι η εν λόγω απαγόρευση κυκλοφορίας δύναται να εφαρμόζεται και με δείκτη επικινδυνότητας 3 (κίτρινο) μετά από δημόσια ανακοίνωση στα ΜΜΕ από την προηγούμενη ημέρα. .

Στην απαγόρευση δεν συμπεριλαμβάνεται η κυκλοφορία στο Εθνικό, Επαρχιακό και κύριο Δημοτικό δίκτυο δρόμων που συνδέει αστικά κέντρα, τοπικές κοινότητες και οικισμούς και εξυπηρετεί και νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις.

Η προαναφερόμενη απαγόρευση δεν ισχύει επίσης για τα πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται σε θέσεις ,περιοχές καλλιέργειες ή οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις που βρίσκονται εντός των δασικών οικοσυστημάτων αποκλειστικά για τη μετακίνησή τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους υπό την προϋπόθεση ότι αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί αν ζητηθεί, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου δικαιολογημένα.

Αυτονόητο τυγχάνει ότι όλοι οι παραπάνω θα επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή και θα εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τις διατάξεις της αρ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης

«Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους» που εγκρίθηκε με την αριθμ.15005 οικ. Φ.700.9

Διανομή μέσω 'ΙΡΙΔΑ' με UID: 62b99f2d70128e28a83416a7 στις 02/07/22 18:50 απόφαση του Υφ. Προστασίας του πολίτη (ΦΕΚ 1923/Β ́/13-5-2021) ώστε να μη δημιουργήσουν αιτία δασικής πυρκαγιάς ακόμη και από αμέλεια.

Από την προηγούμενη θα δημοσιοποιείται ο ημερήσιος χάρτης κινδύνου πυρκαγιών στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.gscp.gr), όπου θα παρουσιάζονται οι περιοχές που θα εφαρμόζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και εκδρομέων, επισημαίνοντας την κατάσταση κινδύνου 4 (πολύ υψηλή), 5 (κατάσταση συναγερμού) ή σε
ειδικές καιρικές συνθήκες, την κατάσταση κινδύνου 3 (υψηλή).

Δελτίο τύπου θα εκδίδεται από την προηγούμενη από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη για την ενημέρωση του κοινού, το οποίο θα αποστέλλεται και στις Υπηρεσίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης και τη βεβαίωση του προστίμου του πρώτου εδαφίου, ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας (όπου υφίσταται).

Παρακαλούνται όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Κορινθίας οι παραθεριστές ,οι τουρίστες και οι διερχόμενοι να εφαρμόσουν την παραπάνω απόφαση και να δέχονται τον έλεγχο τους από τις αρμόδιες αρχές όταν τους ζητηθεί.

Η εφαρμογή της παρούσας Απόφασης θα ελέγχεται εντατικά και για κάθε παράβαση θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 300 € (τριακοσίων ευρώ):

Κατηγορία

Σχετικά έγγραφα


Επικοινωνία

  • Τηλεφωνικό κέντρο: 2743360200
  • Γραμματεία: 2743360201
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά άρθρα