Skip to main content

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων: Βήματα Δημοκρατίας - Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή»

17 Νοεμβρίου 2022

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για το σχολικό έτος 2021 - 2022 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Βουλή των Εφήβων: Βήματα Δημοκρατίας - Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η εξοικείωση των εφήβων με τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας, με τον τρόπο λειτουργίας και τον ρόλο του Κοινοβουλίου, καθώς και η άσκησή τους σε δημοκρατικές πρακτικές και η ενεργοποίησή τους σε ζητήματα που απασχολούν το σχολείο, την κοινότητα, την κοινωνία. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσφέρει στους μαθητές και στις μαθήτριες, εκτός από γνώση, βήμα για προσωπική έκφραση και δημιουργικότητα, ευκαιρίες για προβληματισμό, διάλογο και συμμετοχή. Οι έφηβοι βουλευτές επιλέγονται από ομάδες μαθητών και μαθητριών – Ομάδες Συμμετοχικής Δράσης – που έχουν πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος δραστηριότητες κοινωνικού ενδιαφέροντος στα σχολεία και στις κοινότητές τους.

Για το σχολικό έτος 2021-2022 κεντρική θεματική του προγράμματος είναι: Ψηφιακός Κόσμος: κωδικός Δημοκρ@τία #ενημερώνομαι #κρίνω #παρεμβαίνω.

Το σχολείο μας, μετά από αίτηση του, επελέγη να συμμετάσχει και στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε ομάδα 10 μαθητών/τριών της Α και Β Λυκείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια η κ. Δρυ Ιωάννα.

Στις  συναντήσεις που γίνονταν ανά δεκαπενθήμερο, οργανώσαμε τη δουλειά μας με βάση τις αρχές της βιωματικής και συνεργατικής μάθησης, εκτός ωρών διδασκαλίας. Αρχικά παρακολουθήσαμε αποσπάσματα από προηγούμενες Ολομέλειες και συζητήσαμε πάνω στους στόχους του Προγράμματος και τις προσδοκίες μας από αυτό. Μετά από συζήτηση η ομάδα ονομάστηκε "Μαθητές Εν Δράσει"

Οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες και ανέλαβαν ανά ομάδα την επεξεργασία των επιμέρους θεμάτων:

  • Ψηφιακός κόσμος και Ιδιωτικότητα
  • Ψηφιακός κόσμος και ενημέρωση
  • ψηφιακός κόσμος και συμμετοχή
  • Ψηφιακός κόσμος και εκπαίδευση

Τους δόθηκαν οι σχετικές διευθύνσεις από ιστοσελίδες σχετικές με το θέμα και δούλεψαν ομαδικά ανά θέμα. Κάθε ομάδα ανέλαβε να δημιουργήσει μια αντίστοιχη αφίσα, που θα αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της ομάδας στον χώρο του σχολείου και στην ιστοσελίδα του σχολείου. 

Οι ομάδες αποφάσισαν πέρα από την αναζήτηση στοιχείων από το διαδίκτυο:

  • να απευθυνθούν στους συμμαθητές τους με ερωτηματολόγια.
  • να φτιάξουν ταμπλό στο σχολείο και να αναρτήσουν τις αφίσες που θα δημιουργήσουν ανά ομάδα.
  • να ανεβάζουν στην ιστοσελίδα του σχολείου τις δράσεις τους.
  • διοργανώθηκε διαδικτυακή ενημέρωση για τους κινδύνους του διαδικτύου από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τον καθηγητή Πληροφορικής του σχολείου κ. Μαυρομάτη
  • ορίστηκε να γίνει τηλε-συνάντηση με τον υπεύθυνο της ιστοσελίδας του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης για τα θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης και ενημέρωσης
  • συνδεθήκαμε διαδικτυακά, μέσω zoom , με τον Δήμο  Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης και μιλήσαμε με τον υπεύθυνο της ιστοσελίδας του Δήμου κ. Κώστα Μάρκελλο και την αντιδήμαρχο κ. Ελίνα Μενούνου, οι οποίοι μας παρουσίασαν τις ψηφιακές υπηρεσίες για την ενημέρωση και την επικοινωνία των πολιτών με τον Δήμο. Η συζήτηση κυρίως στράφηκε στους τρόπους με τους οποίους αυτές συμβάλλουν στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών και στη συμμετοχική δημοκρατία.
  • στη συζήτηση που ακολούθησε, οι μαθητές πρότειναν στον Δήμο τη δημιουργία ειδικού συνδέσμου επικοινωνίας των νέων με τον Δήμο και έναν σύνδεσμο προβολής της δραστηριότητας των σχολείων. Το αίτημά μας έγινε αποδεκτό από τον Δήμο  και συμφωνήσαμε να προβούμε στις διαδικαστικές ενέργειες για την πραγμάτωσή του.
  • όλες οι ομάδες συμφώνησαν να επιλεγεί ο αντιπρόσωπος του σχολείου έφηβος - βουλευτής με κλήρωση. Κληρώθηκε ο έφηβος βουλευτής και η αναπληρωματική του. Παρούσα η Διευθύντρια κ. Αράπογλου, η οποία συνεχάρη όλους/ες τους μαθητές/τριες για τη δουλειά τους. Κληρώθηκαν:

Λευτέρης Ηλίας, έφηβος βουλευτής 

Μαριαλένα Γκενέ, αναπληρωματική

Στο τέλος του Προγράμματος, έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ερωτηματολογίων σε Power Point. Έγινε απολογισμός της δουλειάς που έγινε, αναφέρθηκαν από τα παιδιά οι εντυπώσεις και οι εμπειρίες τους, που είναι θετικές, αν και υπήρξαν μερικά προβλήματα. Δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν ξανά, αν τους δοθεί η ευκαιρία στο ίδιο ή παρόμοιο πρόγραμμα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις παρουσιάσεις των συμμετεχόντων του προγράμματος

Κατηγορία


Επικοινωνία

  • Τηλεφωνικό κέντρο: 2743360200
  • Γραμματεία: 2743360201
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά άρθρα