Skip to main content

Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά – Οι υποχρεώσεις & οι κυρώσεις, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης

30 Απριλίου 2023

Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τίθενται σε εφαρμογή οι σχετικές προβλέψεις του νόμου.

Αναλυτικότερα,

οι ιδιοκτήτες, νομείς & επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, οι οποίοι  βρίσκονται εντός της πόλης, εντός των κοινοτήτων και των οικισμών αλλά και σε απόσταση μέχρι και 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται για τα κάτωθι:

  • να προχωρήσουν στην αποψίλωση των ξερών χόρτων και στην απομάκρυνση τους
  • να προβούν στην απομάκρυνση οποιωνδήποτε άλλων εγκαταλελειμμένων εύφλεκτων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα στους προαναφερόμενους χώρους προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή και ταχείας επέκτασής της

Τα ανωτέρω ισχύουν για όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Τέλος, στους παραπάνω χώρους απαγορεύεται η πυροδότηση φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων και άλλων υλών.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ισχύουν και θα εφαρμόζονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις του άρθρου 5 (ΦΕΚ Τεύχος B’ 2549/19.04.2023), ενώ οι παραβάτες θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.

Παράλληλα, η παράλειψη της υποχρέωσης καθαρισμού οικοπέδων συνεπάγεται και τον καταλογισμό της δαπάνης καθαρισμού.

Κατηγορία


Επικοινωνία

  • Τηλεφωνικό κέντρο: 2743360200
  • Γραμματεία: 2743360201
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά άρθρα