Skip to main content

Σεισμοί στο Ξυλόκαστρο: Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες κ.κ. Ευθύμης Λέκκας και Άκης Τσελέντης

19 Μαΐου 2023

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες κ.κ. Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος Οργανισμoύ Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και Άκης Τσελέντης, Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών & του Εθνικού Κέντρου Τσουνάμι.

Κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο, με την παρουσία του κ. Παναγιώτη Νίκα, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ο κ. Ε. Λέκκας ενημέρωσε εκτενώς μέλη του συντονιστικού για το φαινόμενο των τελευταίων ημερών.

Πρόκειται για ένα ρήγμα με περιορισμένη δυναμικότητα

Όπως ανέφερε ο κ. Ε. Λέκκας, οι είκοσι (20) σεισμοί που συνέβησαν τις τελευταίες ώρες στην περιοχή μας, διατάσσονται κατά μήκος ενός μικρού ρήγματος και ότι οι σεισμοί αυτοί μπορεί να συνεχιστούν μέσα στις επόμενες μέρες, αλλά σε αυτά τα μεγέθη.

Συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για ένα ρήγμα, το οποίο δεν συσχετίζεται με αυτό που έδωσε τον σεισμό των Αλκυονίδων και διαθέτει περιορισμένη δυναμικότητα, μη καθιστώντας την ικανή να προκαλέσει δυνατούς σεισμούς.

«Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κίνδυνος, δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία»

Όπως ο ίδιος υπογράμμισε, «θα πρέπει πολίτες να προσέχουν μόνο τις εκτιμήσεις των επίσημων φορέων και των επιστημόνων», ενώ μας διαβεβαίωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κίνδυνος και δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Τόνισε επίσης ότι η περιοχή έχει υποστεί πολύ μεγαλύτερους σεισμούς στο παρελθόν, χωρίς επιπτώσεις.

Τα κτήρια που δομήθηκαν μετά το 1981 «είναι κτήρια εξόχως αντισεισμικά και μπορούν να αντισταθούν σε πολύ μεγάλα μεγέθη».

Τι να προσέξουν οι κάτοικοι, σύμφωνα με τον κ. Άκη Τσελέντη

Ο κ. Ά. Τσελέντης από την άλλη, σε χθεσινή ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, ανέφερε ότι πρόκειται για μια μικροσεισμική δράση στον θαλάσσιο χώρο, βόρεια του Ξυλοκάστρου που ίσως διαρκέσει για μερικές ακόμη μέρες. Όπως ανέφερε, η σεισμική δράση «δεν έχει σχέση με τις μεγάλες ρηξιγενείς δομές Α-Δ του Κορινθιακού ούτε με αυτό το καθαυτό ρήγμα του Ξυλόκαστρου».

Όπως τόνισε, προς το παρόν τουλάχιστον, η περιοχή του Ανατολικού Κορινθιακού που γνωρίζουμε ότι έχει «φορτώσει» αρκετά χρόνια με ενέργεια και που κυρίως μας ενδιαφέρει, δεν δείχνει σημάδια διέγερσης.

Δείτε την πλήρη ανάρτηση, πατώντας εδώ.

Να μην τορπιλίσουμε την τουριστική περίοδο με κινδυνολογίες

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσελέντης επεσήμανε ότι «ξεκινά η τουριστική περίοδος και το τελευταίο που θέλουμε είναι να την τορπιλίσουμε με γενικές κινδυνολογίες». Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία, με τη βοήθεια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο ΟΑΣΠ, παρακολουθούν τα πάντα. Επομένως, όταν και εάν απαιτηθεί, θα προχωρήσουν στις ενέργειες που κρίνονται απαραίτητες από τους ειδικούς.

«Προς το παρόν το μόνο που ζητάμε (όπως το κάνουμε για όλη την Ελλάδα) είναι να τηρείτε τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης. Κάντε το!», υπογράμμισε.

Βρείτε τα Σημεία Συνάθροισης ανά δημοτικό διαμέρισμα στην κατηγορία "ΣΕΙΣΜΟΙ" της ενότητας "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ".

Κατηγορία


Επικοινωνία

  • Τηλεφωνικό κέντρο: 2743360200
  • Γραμματεία: 2743360201
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά άρθρα