Skip to main content

10 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης των Αυτοκτονιών

10 Σεπτεμβρίου 2023

Δημιουργώντας ελπίδα μέσα από τη δράση

Η αυτοκτονία είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας με εκτεταμένες κοινωνικές, συναισθηματικές και οικονομικές συνέπειες. Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 700.000 αυτοκτονίες παγκοσμίως και γνωρίζουμε ότι κάθε αυτοκτονία επηρεάζει πολύ περισσότερους ανθρώπους.

Η 10η Σεπτεμβρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για την αυτοκτονία από τη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Στόχος της προσπάθειας είναι να δοθεί έμφαση στο θέμα, να μειώσει το στίγμα και να ευαισθητοποιηθούμε όλοι, με κύριο μήνυμα ότι οι αυτοκτονίες μπορούν να προληφθούν.

Μέσω της δράσης, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά για όποιον στις πιο σκοτεινές του στιγμές ως μέλη της κοινωνίας, παιδιά, γονείς, ως φίλοι, συνάδελφοι, γείτονες ή επαγγελματίες υγείας. Μπορούμε όλοι να παίξουμε ρόλο στην υποστήριξη όσων βιώνουν κρίση αυτοκτονίας, καθώς και στο περιβάλλον τους. Δημιουργώντας ελπίδα μέσω της δράσης, μπορούμε να σηματοδοτήσουμε στους ανθρώπους που βιώνουν σκέψεις αυτοκτονίας, ότι υπάρχει ελπίδα και ότι νοιαζόμαστε και θέλουμε να τους υποστηρίξουμε.

Όλοι μας μπορούμε να παίξουμε έναν ρόλο, όσο μικρός κι αν είναι. Δεν χρειάζεται να υποδείξουμε ενέργειες ή λύσεις, θα είναι βοηθητικό όμως αν αφιερώσουμε χρόνο και χώρο για να ακούσουμε τις εμπειρίες κάποιου από την αγωνία ή τις σκέψεις αυτοκτονίας. Ο διάλογος λοιπόν μπορεί να σώσει ζωές και να δημιουργήσει μια αίσθηση σύνδεσης και ελπίδας σε κάποιον που μπορεί να δυσκολεύεται. Επίσης, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η αλλαγή της αφήγησης γύρω από την αυτοκτονία μέσω της προώθησης της ελπίδας, μπορεί να δημιουργήσει μια πιο συμπονετική κοινωνία όπου όσοι έχουν ανάγκη νιώθουν πιο άνετα, ώστε να κάνουν ένα βήμα για να αναζητήσουν βοήθεια.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 8μ.μ. η Διεθνής Ένωση για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών μάς προσκαλεί να ανάψουμε ένα κερί κοντά σε ένα παράθυρο, για να δείξουμε υποστήριξη στις προσπάθειες πρόληψης της αυτοκτονίας, να προβληματιστούμε, να θυμηθούμε αυτούς που χάθηκαν ή επέζησαν από μια αυτοκτονία.

Να γίνουμε εμείς ένας Φάρος Φωτός για όσους πονούν.

Με εκτίμηση,

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Κατηγορία


Επικοινωνία

  • Τηλεφωνικό κέντρο: 2743360200
  • Γραμματεία: 2743360201
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά άρθρα