Skip to main content

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: Ημέρα 3- Οι ταινίες που παίζουν τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου

30 Οκτωβρίου 2023

Στον απόηχο της μεγάλης επιτυχίας που είχε χθες, Κυριακή 29 Οκτωβρίου, η ταινία Musicalement Autre και η ζωντανή συναυλία που ακολούθησε με τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, οι προβολές των ταινιών μας, που γίνονται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, συνεχίζονται.

Από τις 18:00 και μετά, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τέσσερα (4) εκπληκτικά ντοκιμαντέρ και να χαθούμε στη μαγεία του σινεμά και στην αφηγηματική μαεστρία των κινηματογραφιστών και των ηρώων.

Ποια είναι τα ντοκιμαντέρ που θα παρακολουθήσουμε σήμερα;👇

🎬 18:00 - «Busking», Timo Vergauwen// 70’

Οι παραδοσιακοί μουσικοί, Anna και Joel (Handmade Moments) έχουν φτιάξει μια σκηνή που εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια πάνω στο λεωφορείο τους, το οποίο κινείται με φυτικό λάδι. Το όνειρό τους να οδηγήσουν από το Αρκάνσας μέχρι την Αργεντινή έχει άδοξο τέλος, καθώς πέφτουν πάνω στο λεωφορείο δύο αυτοκίνητα. Ο Joel καταλήγει σε αναπηρικό καροτσάκι για δύο μήνες και το λεωφορείο στα παλιοσίδερα. Με την οικονομική ενίσχυση των φανς, των φίλων και της οικογένειας του ζευγαριού, προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, την σχέση τους και την μουσική τους καριέρα.

🎬 19:30 – «Love Story», Rafat Bryll// 32’

Η ερωτική ιστορία ενός κοριτσιού εβραϊκής καταγωγής και ενός Πολωνού κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Από τη μια ρομαντικές στιγμές και από την άλλη η κόλαση του πολέμου. Ο Bogdan Jastrzębski δίκαιος ανάμεσα στα έθνη , επιστρέφει στα χρόνια του πολέμου, όταν ερωτεύτηκε τη μοναδική Krystyna Geisler για όλη του τη ζωή. Πρώτα ραντεβού, ντροπαλά φιλιά, το δράμα των Εβραίων της Τσενστοχόβα και η απότολμη πράξη διάσωσης στους δρόμους της πόλης υπό το άγρυπνο βλέμμα των Γερμανών που ήταν ο μόνος τρόπος να σώσει την αγαπημένη του. Οι δυο τους έχουν καλό τέλος. Η ταινία αυτή αποτελεί συνδυασμό κλασικού ντοκιμαντέρ και απεικόνισης κινουμένων σχεδίων.

🎬 20:00 – «Ρυθμοί μιας χαμένης εποχής», Anisa Sabiri// 45’ (Διαθέσιμη Online)

Στο Τατζικιστάν η μουσική κι ο χορός ακόμα συνοδεύουν τους ανθρώπους στη χαρά και στην λύπη, όπως έκαναν και πριν από χιλιάδες χρόνια. Ο Βρετανός μουσικός Λίο Έιμπραχαμς, ακούγοντας μια ηχογράφηση ενός μαντό (μοιρολόι) πριν πολλά χρόνια , εντυπωσιάστηκε από την ασυνήθιστη ομορφιά του και αποφάσισε να πάει στο Τατζικιστάν σε μια προσπάθεια να ακούσει την μουσική δια ζώσης. Ο Λίο γυρίζει σε μέρη της χώρας και συναντά τους κατοίκους της, οι οποίοι τον εισάγουν στην φιλόξενη και πλούσια κουλτούρα του Τατζικιστάν, ρίχνοντας φως στις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει και συνεχίζει να αντιμετωπίζει η παράδοση και ο λαός του Τατζικιστάν.

🎬 21:00 – «Στη χώρα του Πάγου και της Φωτιάς», Δήμητρα Ζήρου//95’

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από τη σύγχρονη ζωή των αυτόχθονων πληθυσμών που κατοικούν στην ευρωπαϊκή αρκτική περιοχή, τους Σαάμι, ευρέως γνωστών ως Λαπ. Μετά από είκοσι χρόνια έρευνας και φωτογραφίας της ευρωπαϊκής Αρκτικής και των αυτόχθονων κατοίκων της, η Ελληνίδα βραβευμένη σκηνοθέτις Δήμητρα Ζήρου, αρχίζει να γυρίζει ένα καλλιτεχνικό ντοκιμαντέρ εμπνευσμένο από αυτή τη μακρινή χώρα και τους ανθρώπους της. Δύο παράλληλες ιστορίες ξεδιπλώνουν σταδιακά την καθημερινότητα δύο πολύ διαφορετικών προσώπων: της 87χρονης Σάρα, μιας από τους λίγους εναπομείναντες τηρητές της προφορικής παράδοσης των Σαάμι και του Μίχκα, ενός 7χρονου αγοριού Σαάμι, που ζουν και οι δύο στο Guovdageaidnu – Kautokeino , μια απομακρυσμένη μικρή πόλη στη μέση της νορβηγικής αρκτικής τούνδρας. Η ταινία παρατηρεί τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του κύκλου ενός έτους, μέσα από την αλλαγή των εποχών της Αρκτικής καθώς περνούν από το μακρύ σκοτάδι του χειμώνα στο φως του καλοκαιριού που δεν δύει ποτέ.

Κατηγορία


Επικοινωνία

  • Τηλεφωνικό κέντρο: 2743360200
  • Γραμματεία: 2743360201
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά άρθρα