Από τον Απόλλωνα στον Διόνυσο

Από τον Απόλλωνα στον Διόνυσο

Πότε

01 Μάι 2022

Που

Θέατρο "Άγγελος Σικελιανός"
Από το πνεύμα στο σώμα, από τον αθλητικό αγώνα στον αγώνα λόγου.
 
Tην Κυριακή 1η Μαίου, στις 17.30 στο θέατρο "Άγγελος Σικελιανός" , o Δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης, σε συνεργασία με τον Δρ. Στελιος Πελασγός , το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ Γαλλίας (τμήμα φυσικής αγωγής) και το Μεσογειακό Κέντρο Προφορικής Λογοτεχνίας (C.M.L.O.) Γαλλίας, πραγματοποιεί Βιωματικό σεμινάριο λόγου με τίτλο: "Σώμα και πνεύμα στον μύθο και το παραμύθι".
Διάρκεια: 2 -3 ώρες, κόστος συμμετοχής 10 ευρώ.
Κοινό: ενήλικες
 
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει παράσταση αφήγησης "Για ένα κλωνάρι ελίας"
 
Διάρκεια: 70 λεπτά
Κοινό: μεγάλοι και μικροί
Διδάσκουν:
Δρ. Robin Recours (καθηγητής ανθρωπολογίας των σπόρ Πανεπιστημίου Μονπελιέ, αφηγητής)
Δρ. Στέλιος Πελασγός (αφηγητής, παιδαγωγός, συγγραφέας, καλλιτεχνικός διευθυντής διεθνών φεστιβάλ προφορικής λογοτεχνίας)
Καμέλ Γκενούν (αφηγητής, εκπαιδευτής αφηγητών, καλλιτεχνικός διευθυντής διεθνών φεστιβάλ προφορικής λογοτεχνίας)
Ροζάνα
 
Περισσότερα:
Μια ομάδα φοιτητών/τριών και μαθητευόμενων αφηγητών θα περιηγηθούν για ένα δεκαήμερο τους τόπους των πανελληνίων αγώνων της αρχαίας Ελλάδας, τα στάδια, τα θέατρα και τους ναούς ακούγοντας ξανά τους μύθους και τις αληθινές ιστορίες που ένωσαν το πνεύμα με το σώμα, την τέχνη με την άθληση.
Στην διάρκεια των επισκέψεων τους στην Κόρινθο, την Νεμέα, την Σπάρτη, την Ολυμπία και την Αθήνα θα γίνονται εργαστήρια και παραστάσεις αφήγησης μύθων όπου οι Γάλλοι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν μαζί με κατοίκους των περιοχών που θα τους φιλοξενήσουν και ενδιαφέρονται για την χρήση του ζωντανού αφηγηματικού λόγου στην εκπαίδευση και την τέχνη. Η περιοδεύουσα ομάδα θα αφηγηθεί επίσης σε σχολεία και δημόσιους χώρους ενώ θα φιλοξενηθεί από ερασιτέχνες αφηγητές της Πελοποννήσου.
Για τους Γάλλους συμμετέχοντες είναι μια ευκαιρία να κάνουν ένα πολιτιστικό προσκύνημα στους τόπους για τους οποίους μαθαίνουν στην διάρκεια των σπουδών τους και να συνδέσουν τις ιδέες της Aρχαίας Ελλάδας με την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα
Οι τέσσερις οργανωτές καλλιτέχνες και ερευνητές θα δώσουν μια παράσταση αφήγησης στα ελληνικά και γαλλικά και ένα αντίστοιχο βιωματικό σεμινάριο αναζητώντας την ένωση πνευματικής και σωματικής καλλιέργειας που είχε πραγματοποιήσει η ένωση του απολλώνιου με το διονυσιακό πνεύμα στην αρχαία Ελλάδα, ένωση που ακόμα ενεργή στα νεοελληνικά παραμύθια και την ελληνική λαϊκή τέχνη.

Πότε

01 Μάι 2022

Που

Θέατρο "Άγγελος Σικελιανός"

Άλλες εκδηλώσεις