Skip to main content
Το λουτρό που ανευρέθηκε ανέρχεται σε δέκα δωμάτια, με «πρωταγωνίστρια» την κεντρική αίθουσα που γύρω της αναπτύσσονται άλλοι χώροι.

Αρχαία Ρωμαϊκά Λουτρά

Στο Δερβένι, πέρα από ένα γραφικό περιβάλλον, με τα στενά σοκάκια που σε οδηγούν στη θάλασσα και τα πέτρινα σπίτια, κρύβεται μια μακρά ιστορία. Ίχνη της βρέθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο του έργου κατασκευής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτου-Ροδοδάφνης Αιγίου, όπου ήρθε στο φως λουτρό των ύστερων Ρωμαϊκών χρόνων.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα εντοπίζονται στην έξοδο Δερβενίου της Νέας εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών, σε απόσταση 2 χλμ ανατολικά του αρχαίου λιμανιού των Μαύρων Λιθαριών. Τα λουτρά καταλαμβάνουν έκταση 500 τ.μ. Ανακαλύφθηκαν το 1981 και οι ανασκαφές διήρκησαν από το 2007 έως το 2012.

Η αρχιτεκτονική του λουτρού – Πότε χρονολογούνται;

Το λουτρό που ανευρέθηκε ανέρχεται σε δέκα δωμάτια, με «πρωταγωνίστρια» την κεντρική αίθουσα που γύρω της αναπτύσσονται άλλοι χώροι. Το δάπεδο, το οποίο δεν διατηρείται ακέραιο, καλύπτεται με ψηφιδωτό από λευκές και μαύρες ψηφίδες.

Ο χώρος με το ψηφιδωτό δάπεδο ανήκει στην πρώτη περίοδο χρήσης του λουτρού, η οποία χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 2ου αι. μ. Χ. Ο χώρος όμως παρουσιάζει στοιχεία από μεταγενέστερες χρονικές περιόδους, γεγονός που καταδεικνύει τη χρήση του και πολύ αργότερα, φτάνοντας στον 4ο αι.- 6ο αι. μ.Χ.

Είναι επισκέψιμα τα ευρήματα;

Προς το παρόν ο αρχαιολογικός χώρος δεν είναι ανοιχτός προς το κοινό, με εντολή των αρμόδιων υπηρεσιών. Γίνονται όμως ενέργειες, ώστε στο άμεσο μέλλον, ο χώρος να ανοίξει για το ευρύ κοινό.