Skip to main content
Ο Άγγελος Σικελιανός δημιουργεί σχέδια για το μοναδικό κτήριο, προσθέτοντας αρχιτεκτονικές πινελιές από όλες τις χρονικές περιόδου του ελλαδικού χώρου.

Βίλλα Σικελιανού

Χτίστηκε το 1916 και αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο για το νεοελληνικό πολιτισμό του 20ου αιώνα. Ο λόγος για τη βίλα των Άγγελου Σικελιανού – Εύας Πάλμερ, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, που συνδυάζει αρχαιοελληνικά στοιχεία (κίονες), βυζαντινές πινελιές (θολωτά παράθυρα και ανοίγματα) αλλά και επτανησιακές ενσωματώσεις (ιδιαίτερα μπαλκόνια, ενετικής καταβολής).

Θα τη βρεις στη Συκιά, μέσα στο δάσος του Πευκιά. Σήμερα η βίλα των Σικελιανού – Πάλμερ φιλοξενεί τον ιδιοκτήτη της, κ. Λεωνίδα Τυπάλδο, επιχειρηματία ξενοδοχείου που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Μπορώ να επισκεφθώ τη βίλα;

Η βίλα Σικελιανού – Πάλμερ δεν είναι επισκέψιμη, καθώς αποτελεί ιδιωτική κατοικία. Όμως, ο επισκέπτης μπορεί να την προσεγγίσει χωρίς να καταβάλει κάποιο αντίτιμο, να περπατήσει γύρω της και να τη φωτογραφίσει.

Επίσης, δίνεται η ευκαιρία σε όποιον αγαπά τη θάλασσα, να κάνει μπάνιο στο μπαράκι του ξενοδοχείου, στα ίδια ακριβώς μέρη που κολυμπούσαν ιερά τέρατα της τέχνης, όπως ο Παλαμάς, ο Καζαντζάκης, ο Μητρόπουλος, η Πολυδούρη και ο Καρυωτάκης.  

Μια βαθύτερη ματιά στην ιστορία του κτηρίου

Όλα ξεκίνησαν το 1908, όταν το ζεύγος Σικελιανού – Πάλμερ βρέθηκε στην Κορινθία. Αφορμή είχε σταθεί μια εκδρομή τους στην περιοχή που κανείς δεν περίμενε ό,τι θα επακολουθούσε. Η θάλασσα, το πράσινο, τα βουνά που νιώθεις ότι αν απλώσεις το χέρι σου, θα τα αγγίξεις… Όλα συνηγόρησαν στο να ερωτευθούν το μέρος, αποφασίζοντας να εγκατασταθούν εδώ.

Ο Άγγελος Σικελιανός δημιουργεί σχέδια για το μοναδικό κτήριο, προσθέτοντας αρχιτεκτονικές πινελιές από όλες τις χρονικές περιόδου του ελλαδικού χώρου. Έτσι, οικοδομείται σιγά- σιγά, με τη βοήθεια κορυφαίων μαστόρων, το μεγαλοπρεπές αριστούργημα που για αρκετά χρόνια λειτουργεί ως κέντρο φιλοσοφικών συζητήσεων, κοσμικών επισκέψεων και σημαντικών αποφάσεων για την μετέπειτα ιστορία του πολιτισμού, μιας κι εδώ συλλαμβάνεται η ιδέα για την αναβίωση των δελφικών γιορτών.

Στη συνέχεια, από το 1936 και μετά η βίλα αλλάζει πολλά χέρια, εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών στις οποίες είχε περιέλθει το ζεύγος. Βγαίνει σε πλειστηριασμό και περνά στα χέρια ενός καθηγητή (γαμπρό του Ιωάννη Μεταξά), ενώ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το κτίσμα περνά στα χέρια των κατακτητών, οι οποίοι το χρησιμοποιούν ως αρχηγείο. Λίγα χρόνια μετά κι ενώ η Ελλάδα υποφέρει από τον Εμφύλιο, το κτίσμα επιστρατεύεται από αντάρτες. Τέλος, η απόφαση της Μελίνας Μερκούρη το 1986 να το ανακηρύξει σε διατηρητέο κτίσμα, λυτρώνει το έργο τέχνης από ενδεχόμενες κακότεχνες παρεμβάσεις.

Η βίλα στα χέρια της οικογένειας Τυπάλδου

Ο Σπύρος Τυπάλδος είναι από τους πιο ισχυρούς και ευφυείς επιχειρηματίες που έχει γνωρίσει η χώρα μας. Θεωρείται ο «πατέρας της κρουαζιέρας», όπως τον χαρακτήρισε κάποτε ο ξένος τύπος κι είναι ο ίδιος άνθρωπος που μετέτρεψε την περιοχή μας σε ξενοδοχειακό κέντρο, δημιουργώντας bungalows μέσα στο δάσος, ενώ στις παροχές για τους φιλοξενούμενους καφετέριες, εστιατόρια κλπ. Πρωτόγνωρες ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τα δεδομένα της εποχής. Η βίλα εκείνη την εποχή μετατρέπεται σε reception ξενοδοχείου και παραμένει ως έχει για αρκετά χρόνια.

Μέχρι που ο Λεωνίδας Τυπάλδος, στον οποίο σήμερα ανήκει η βίλα, έδωσε νέα πνοή, σεβόμενος απόλυτα την ιστορικότητα του κτίσματος. Κάνοντας τις κατάλληλες παρεμβάσεις, ανακαίνισε το κτήριο, αφήνοντας ανέγγιχτο το εξωτερικό του μέρος. Ο ίδιος κατοικεί εκεί.