Skip to main content
Πέτρινο, τοξωτό και πανέμορφο, το γεφυράκι αυτό ξεπροβάλλει απρόσμενα σε ένα απομονωμένο σημείο του χωριού.

Γεφύρι Ξανθοχωρίου - Δενδρού

Γεφύρι Ξανθοχωρίου - Δενδρού

Στο πολύ ορεινό χωριό «Ξανθοχώρι», με τις πλούσιες καλλιέργειες, στο σύνορο με το χωριό «Δενδρό» θα βρεις κάτι πολύ απρόσμενο, χαμένο μέσα στον χρόνο. Ο λόγος για το πανέμορφο γεφύρι που από κάτω του περνά το ποτάμι, το οποίο ξεκινά από το Μαύρο Όρος (ή Μαυριόρος, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι).

Πέτρινο, τοξωτό και πανέμορφο, το γεφυράκι αυτό ξεπροβάλλει απρόσμενα σε ένα απομονωμένο σημείο του χωριού, εκεί ακριβώς που βρίσκουμε και το ποτάμι. Κάτω από το ποτάμι θα βρεις πλατάνια και πολλά ακόμη δέντρα, κάνοντας την τοποθεσία να μοιάζει σαν τον κρυμμένο θησαυρό που μόλις ανακάλυψες εντελώς απροσδόκητα.

Τι γνωρίζουμε για το πανέμορφο σημείο;

Η ημερομηνία κατασκευής του δεν μας είναι γνωστή. Σίγουρα όμως ότι έχει χτιστεί πριν τον 19ο αιώνα, αφού κάτοικος του χωριού «Δενδρό» που σήμερα είναι 80 ετών αναφέρει ότι όταν ζούσε ο παππούς του, το γεφύρι υπήρχε ήδη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γραφικό γεφυράκι αποτελούσε τόπο συνάντησης για ατέλειωτο παιχνίδι με τα υπόλοιπα παιδιά, τόσο τις καθημερινές, όσο και τις εκδρομές. Στους σχολικούς περιπάτους μάλιστα, το «ραντεβού» δινόταν με τα παιδιά του Ξανθοχωρίου, τα οποία έρχονταν με τον δάσκαλο του δικού του Δημοτικού Σχολείου κι όλα μαζί άφηναν το δικό τους αποτύπωμα στην τοποθεσία.