Skip to main content
Η ονοματοδοσία της προέκυψε από την αρχοντοοικογένεια Δασίου, τους «Δασαίους».

Λίμνη Δασίου

Στη Ζήρεια ή στην Κυλλήνη, όπως θα ακούσεις αλλιώς να την προσφωνούν, βρίσκεται μια πανέμορφη ορεινή λίμνη, με νερά που παραμένουν «ζωντανά» για 8 – 9 μήνες τον χρόνο, από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη. Πρόκειται φυσικά για τη λίμνη Δασίου, η οποία έχει έκταση 60 περίπου στρέμματα και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.480 μέτρων.

Η ονοματοδοσία της προέκυψε από την αρχοντοοικογένεια Δασίου, τους «Δασαίους», όπως τους αποκαλούσαν οι ντόπιοι, που διέμεναν στα Τρίκαλα Κορινθίας. Σύμφωνα με την ιστορία, οι τοπικοί άρχοντες συνδέονταν συγγενικά με την οικογένεια των Νοταραίων και στον αγώνα της επανάστασης, προσχώρησαν στην Φιλική Εταιρεία.

Σήμερα, η λίμνη αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για επισκέπτες, καθόλη τη διάρκεια του έτους. Φυσιολάτρες και… περιπετειολάγνοι καταφθάνουν κάθε χρόνο, κυρίως τα Σαββατοκύριακα και απολαμβάνουν το πανέμορφο φυσικό τοπίο και τις αθλητικές δραστηριότητες που αυτό προσφέρει.

Πώς μπορώ να φθάσω στη λίμνη;

Η πρόσβαση στη λίμνη Δασίου είναι εξαιρετικά εύκολη, με δύο διαδρομές να οδηγούν στο σημείο από ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

Ακολουθούν οι δύο τρόποι, για να φθάσεις στην τοποθεσία:

  • Ακολουθείς τον δρόμο που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο. Όμως, αντί να στρίψεις για το χιονοδρομικό, συνεχίζεις ευθεία. Έπειτα από 300 μέτρα, στρίβεις δεξιά και στα 500 μέτρα ξαναστρίβεις δεξιά, φθάνοντας στον προορισμό σου.
  • Έχοντας φθάσει στα Μεσαία Τρίκαλα, 200 μέτρα μετά το ξενοδοχείο «Ηλιοβασίλεμα», στρίβεις αριστερά κι έπειτα πάλι από 200 μέτρα, στρίβεις πάλι δεξιά, εκεί όπου υπάρχει και μια κεραία ΟΤΕ. Ακολουθώντας αυτόν τον δρόμο, καταφθάνεις στη λίμνη Δασίου.

Τι καθιστά τη λίμνη ιδιαίτερη;

Πρόκειται για μια καθαρή λίμνη, από τις λίγες φυσικές που συναντώνται σε τέτοιο υψόμετρο. Διαθέτει ιδιαίτερη πανίδα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον πράσινο δεντροβάτραχο, τη στικτή, τη γραμμωτή νεροχελώνα. Παράλληλα, η χλωρίδα του όρους Κυλλήνη / Ζήρειας είναι εξαιρετικά πλούσια, με τουλάχιστον 900 είδη φυτών στην περιοχή.

Αποτελεί ένα πραγματικό, φυσικό στολίδια για την περιοχή Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και φιλοξενεί κάθε χρόνο επισκέπτες κάθε ηλικίας, οι οποίοι απολαμβάνουν το τοπίο και ό,τι η φύση απλόχερα τούς προσφέρει.

Τι άλλο υπάρχει στην περιοχή;

Πέρα από το Χιονοδρομικό Κέντρο της Ζήρειας, στη γύρω περιοχή θα βρεις υπέροχες διαδρομές και χωριά, όπως τα Τρίκαλα Κορινθίας, η Μάννα, η Καρυά και η Ζάχολη.