Skip to main content
Ένας πανέμορφος «πνεύμονας» μέσα στην πόλη του Ξυλοκάστρου.

Πευκιάς

Ένας πανέμορφος «πνεύμονας» μέσα στην πόλη του Ξυλοκάστρου είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες καταφθάνουν στην περιοχή όλες τις εποχές του έτους. Ένας περίπατος, μια βόλτα στην παραλία που βρίσκεται δίπλα στα πεύκα, το κολύμπι στην τεράστια παραλία και οι αθλητικές δραστηριότητες μες στο νερό όταν ο καιρός το επιτρέπει, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους το ευρύ κοινό αγαπά τον «Πευκιά».

Έχει μήκος 1.760 μέτρα και το πλάτος του κυμαίνεται από 80 έως 220 μέτρα, καθιστώντας το ως το αγαπημένο σημείο συνάντησης των κατοίκων της περιοχής αλλά και των επισκεπτών, οι οποίοι αναζητούν στιγμές γαλήνης κοντά στον οικισμό.

Η οικολογική ιδιαιτερότητα του «Πευκιά»

Πρόκειται για παλαιό φυσικό πευκοδάσος που σιγά – σιγά μειώθηκε με την επέμβαση των ντόπιων, οι οποίοι άρχισαν να κατοικούν σταδιακά στην παραλία μετά την τουρκοκρατία. Από το αρχικό δάσος απέμεινε μόνον ο «Πευκιάς», καθώς το έδαφός του είναι αμμώδες και δεν προσφέρεται για καλλιέργεια.

Ιδιαίτερη αξία έχει η βιοποικιλότητα του δάσους καθώς σε αυτό έχει καταγραφεί αρχαίος οικότυπος χαλεπίου πεύκης, ο οποίος διαφέρει γενετικά από τη χαλέπιο πεύκη που απαντάται σε άλλα δάση της περιοχής και της χώρας γενικότερα. Η αυτοφυής Χαλέπιος πεύκη του «Πευκιά» Ξυλοκάστρου διαφέρει σημαντικά από άλλους πληθυσμούς του ίδιου είδους λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που προσδίδει η παρουσία του Κορινθιακού Κόλπου, δημιουργώντας ένα μοναδικό φυσικό οικοσύστημα που συνδυάζει περί τα 83 είδη φυτών.

«Το πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας» και η ιστορική του σημασία

Πέρα από τη σημαντικότατη οικολογική του σημασία, ο «Πευκιάς» διαθέτει επίσης σημαντική ιστορική αξία, καθώς σε αυτόν έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι Άγγελος Σικελιανός και Εύα Πάλμερ έχτισαν τη «βίλα Σικελιανού», όπως τη γνωρίζουμε σήμερα στο τέρμα σχεδόν του Πευκιά, στη Συκιά. Οι δύο αυτές σημαντικές προσωπικότητες αποτέλεσαν πόλο έλξης καλλιτεχνών, οι οποίοι παραθέριζαν στην περιοχή μας, μαγεμένοι από τον μοναδικό συνδυασμό πεύκου και θάλασσας. Κάποιοι από αυτούς είναι ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Μανώλης Καλομοίρης, η Κατίνα Παξινού, ο Αλέξης Μινωτής, η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Γιάννης Γρυπάρης, ο Βάσος Κανέλλος και πολλοί άλλοι.

Ο συμπατριώτης μας, Κωνσταντίνος Καρυωτάκης, ο οποίος παραθέριζε στο σπίτι του παππού του στη Συκιά έχει γράψει το ποίημα «το πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας», εμπνευσμένος από το μοναδικό μας πευκοδάσος.

Ο «Πευκιάς» σήμερα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Η ανυπέρβλητη ομορφιά του και το σπάνιο είδος πεύκης που διαθέτει, το καθιστούν ξεχωριστό. Το δασαρχείο, οι δημότες και οι δημοτικές αρχές φρόντιζαν ανέκαθεν για τη συντήρησή του, τον συστηματικό καθαρισμό και την προστασία του. Ως εκ τούτου, στον «Πευκιά» υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί αλλά και πυροσβεστικό όχημα σταθμευμένο εντός του δάσους.

Στον «Πευκιά» φιλοξενούνται τρία δημοτικά beach bars. Ένα από αυτά λειτουργεί όλο τον χρόνο, ενώ τα δύο από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, στον χώρο όπου κείται η βίλα Σικελιανού, λειτουργεί ξενοδοχείο, το οποίο επίσης διαθέτει το δικό του beach bar που λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες του χρόνου.

Ανεξάρτητα από την εποχή και την ώρα που θα επισκεφθείς στον Πευκιά, θα δεις άτομα κάθε ηλικίας να περπατούν, να κάνουν βόλτα τα κατοικίδιά τους, να τρέχουν, να παίζουν τένις ή βόλεϋ στα μικρά γηπεδάκια δίπλα στην παραλία, να κολυμπούν, να ξαπλώνουν στις αιώρες που τοποθετούνται στα δέντρα τα καλοκαίρια, να κάνουν picnic στα παγκάκια και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς.

Γιατί ο «Πευκιάς» αναβλύζει γαλήνη και ζωή, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου.