Skip to main content
Ένας πανέμορφος «πνεύμονας» μέσα στην πόλη του Ξυλοκάστρου.

Πύργος Κιαμήλ Μπέη

Στο χωριό Συκιά, όχι πολύ μακριά από τον Πευκιά και σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, θα συναντήσεις κάτι διαφορετικό. Πρόκειται φυσικά για τον ιστορικό «πύργο της Συκιάς» που στέκει ζωντανός εδώ κι αιώνες στην παραλιακή, πανέμορφη τοποθεσία. Τόσο επιβλητικός και όμορφος υπήρξε που κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, η Συκιά από «όρμος αγίου Νικολάου της Συκής», πήρε την ονομασία «Πύργος».

Ο περίφημος πύργος ανήκε στον Χαλήλ αγά, παππού του Κιαμήλ Μπέη, που αργότερα έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ονομαστός άρχοντας της Κορίνθου και χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ο πύργος με τη σπουδαία αρχιτεκτονική

Ο πύργος αποτελεί ένα κτίσμα παμπάλαιο και γραφικό. Στο παρελθόν υπήρχαν γύρω του υπήρχαν θολωτά δωμάτια που σήμερα δεν υφίστανται. Όμως, παραμένουν ζωντανές οι κλεισμένες πολεμίστρες, οι οποίες μαρτυρούν την ιστορική του σημασία. Το κάτω μέρος του πύργου χρησιμοποιείτο ως αποθηκευτικός χώρος για την τοποθέτηση σιταριού, σταφίδας, ρυζιού, λαδιού κλπ.

Δυστυχώς, το κτίσμα έχει υποστεί αλλοιώσεις μέσα στα χρόνια, καθώς είχε δεχθεί ανακαίνιση στο παρελθόν που δεν πληρούσε όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για την προστασία της ιστορικής του ιδιαιτερότητας.

Μπορώ να τον επισκεφθώ;

Ο πύργος σήμερα δεν είναι επισκέψιμος. Ωστόσο, μπορεί κανείς να πλησιάσει στο σημείο και να τραβήξει φωτογραφίες, με άρωμα… παρελθόντος!