Skip to main content
Είτε αγαπάς τα extreme sports, είτε τη βόλτα στο βουνό, το φαράγγι του Αγίου Λουκά είναι ο απόλυτος προορισμός για σένα!

Φαράγγι Αγίου Λουκά

Το φαράγγι του Αγίου Λουκά – Πρόσβαση, διαδρομές και συμβουλές

Είτε αγαπάς τα extreme sports, είτε τη βόλτα στο βουνό, το φαράγγι του Αγίου Λουκά είναι ο απόλυτος προορισμός για σένα! Πρόκειται για ένα μέρος που θα βρεις στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και αποτελεί μια «άγρια τοποθεσία», που μπορεί να προσφέρει άλλες εναλλακτικές στον καθένα. Ειδικά μάλιστα, αν αγαπάς τα extreme sports, αν διαθέτεις εμπειρία στο συγκεκριμένο άθλημα καθώς κι έναν έμπειρο συνοδό!

Για να μεταβείς στο φαράγγι υπάρχουν διάφορες διαδρομές, προσβάσιμες από τα χωριά Καλλιθέα, Άνω Καλλιθέα και Ελληνικό. Ανάλογα πόσο… μακριά θέλεις να φθάσεις, πρέπει να διαθέτεις και τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Ένα απλό κολύμπι στις φυσικές πισίνες; Ή μήπως καταρρίχηση βράχου, πέρασμα - κατάβαση φαραγγιού και canyoning;

Όποιος κι αν είναι ο σκοπός σου, δώσε βάση: Μην επιχειρήσεις να πας ποτέ χωρίς τη συνοδεία εμπείρου πιστοποιημένου οδηγού ακόμη κι αν έχεις προηγούμενη εμπειρία στην καταρρίχηση φαραγγιού.

Οι δύο «πύλες» για το φαράγγι – Α’ σκέλος φαραγγιού

  1. Εναλλακτική πρώτη: Άνω Καλλιθέα – θέση «Δεξαμενή» .

Σε ξεκινάμε από το πρώτο σκέλος της διαδρομής, που για να την ακολουθήσεις, πρέπει να κάνεις τη διαδρομή Λυκοποριά – Καλλιθέα – Ελληνικό και να βρεθείς στη θέση «Δεξαμενή. Η θέση δεξαμενή βρίσκεται στον δρόμο από Ελληνικό προς Άνω Καλλιθέα.

Στη θέση αυτή υπάρχει ένας «κούκος», δηλαδή λίγες πέτρες τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη, σε ένα βράχο που σηματοδοτεί την αρχή του κατηφορικού μονοπατιού και οδηγεί στην κοίτη του Σκουπέικου ποταμού και στο φαράγγι, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με όσους έχουν πραγματοποιήσει την κατάβαση, αυτή η διαδρομή αποτελεί την αρχή για το πρώτο σκέλος της διαδρομής προς το φαράγγι που έχει μήκος περίπου 200 μέτρα και αποτελείται από 5 πανέμορφους καταρράκτες. Οι καταρράκτες αυτοί καταλήγουν σε φυσικές πισίνες μοναδικής ομορφιάς για την κατάβαση των οποίων απαιτούνται ειδικός εξοπλισμός και γνώσεις κατάβασης φαραγγιών (πρόκειται για ειδικές γνώσεις που αποκτώνται από την φοίτηση σε σχολές canyoning, τις οποίες διεξάγουν κατά καιρούς οι ορειβατικοί σύλλογοι της χώρας).

Εναλλακτική δεύτερη: Ελληνικό – θέση «Άγιος Λουκάς»

Λίγο μετά το ξωκκλήσι του Άγιου Λουκά Ελληνικού, τελειώνει το πρώτο σκέλος του φαραγγιού. Σε εκείνο το σημείο δημιουργείται μια «φυσική πισίνα», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι αλλά και οι ορειβάτες.

Πρόκειται για ένα μαγευτικό μέρος, που όπως καταλαβαίνει κανείς από την περιγραφή, προσφέρεται για μπάνιο σε ένα φυσικό περιβάλλον, με κρύο νερό. Μπορεί να μην είναι τόσο ορμητικό όσο η υπόλοιπη διαδρομή, όμως δεν πρέπει να υποτιμάται καθόλου, καθώς στο παρελθόν έχουν σημειωθεί δυστυχήματα.

Μπορείς να βρεθείς εκεί, χωρίς να έχεις κάνει τη διαδρομή από την Άνω Καλλιθέα. Από το Ελληνικό με κατεύθυνση το εκκλησάκι του Αγ.Λουκά και από το ξωκλήσι ακολουθείς το σημαδεμένο μονοπάτι που φτάνει σε 20 λεπτά σε όμορφο ξέφωτο του φαραγγιού. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσεις τα κόκκινα σημάδια σε πέτρες και δέντρα που έχουν τοποθετήσει οι αναρριχητές. Ξεκινάς τη διαδρομή, ξεκινώντας από τον Άγιο Λουκά, στο μονοπάτι που βρίσκεται πίσω από την εκκλησία.

Β’ σκέλος: Από τον Αγ. Λουκά στη θέση «Δέση» - Το πιο extreme κομμάτι του φαραγγιού

Από τον Άγιο Λουκά, εκεί όπου τελειώνει το πρώτο σκέλος της διαδρομής, ξεκινά η επόμενη που είναι για τους εκπαιδευμένους σε καταβάσεις φαραγγιών αθλητές και ορειβάτες.

 Χρειάζεσαι απαραιτήτως οδηγό και γνώσεις για να την επιχειρήσεις. Η διαδρομή αυτή καταλήγει στη θέση «Δέση», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι και βρίσκεται κοντά στο εκκλησάκι του Άη Γιάννη. Η όλη διαδρομή είναι πολύωρη, απαιτεί περισσότερες τεχνικές γνώσεις και θεωρείται πολύ απαιτητική, ακόμη και για τους μυημένους στο άθλημα του canyoning.

Καλλιθέα (Σκουπαίικα, κατά το Google Maps) – το τέλος του φαραγγιού

Όποιος θέλει να δει που τελειώνει το φαράγγι, μπορεί να το προσεγγίσει από την Καλλιθέα και να μεταβεί σε αυτό από το εγκαταλελειμμένο χωριό «Βυζιάνικα».

Sos Tip για όλους!!!

Υπενθυμίζουμε ότι το φαράγγι είναι επικίνδυνο, κυρίως την άνοιξη, γι’ αυτό και δεν πρέπει να επιχειρεί κανείς κατάβαση χωρίς εξοπλισμό, εξειδικευμένες γνώσεις και έμπειρο οδηγό.