Skip to main content
Αν το μάτι σου χάνεται στο αμέτρητο πράσινο, σε κρυστάλλινα νερά και άγρια άλογα, τότε μάλλον
βρίσκεσαι ήδη στα Τρίκαλα Κορινθίας

Τρίκαλα

Τρίκαλα

Αν το μάτι σου χάνεται στο αμέτρητο πράσινο, σε κρυστάλλινα νερά και άγρια άλογα, τότε μάλλον βρίσκεσαι ήδη στα Τρίκαλα Κορινθίας. Πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς χειμερινών – αλλά και καλοκαιρινών – διακοπών και ημερήσιων αποδράσεων, που προτιμούν επισκέπτες από όλες τις γωνιές της Ελλάδας αλλά και του κόσμου για το φαγητό, τη φιλοξενία, τις πανέμορφες εικόνες και τις επιλογές σε δραστηριότητες που προσφέρει.

Στην ουσία τα Τρίκαλα αποτελούνται από τρία χωριά, τα Κάτω, τα Μεσαία και τα Άνω Τρίκαλα που απέχουν μόλις μερικά μέτρα το ένα από το άλλο. Σε καθεμιά από αυτούς τους οικισμούς, αφθονούν οι επιλογές σε ξενώνες και καταστήματα καφεστίασης σε ένα ειδυλλιακό τοπίο που σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι μόλις 30 λεπτά μακριά από τη θάλασσα και 2 ώρες μακριά από την Αθήνα.

Όμως, το χωριό αυτό διαθέτει πολλά περισσότερα από έναν μαγευτικό τόπο φιλοξενίας. Είναι η γωνιά εκείνη όπου το βιβλίο της ιστορίας κατέγραψε θεμελιώδη κεφάλαια, με αμέτρητες σελίδες το καθένα. Κεφάλαια που μιλούν για αρχαία σπήλαια, θεούς και θαυματουργά βοτάνια αλλά και για ιστορίες που σχετίζονται με αριστοκράτες, βασιλείς και υπουργούς της νεότερης ιστορίας.

Τρίκαλα Κορινθίας - χιόνια - σκι
Άνω Τρίκαλα Κορινθίας
Τρίκαλα Κορινθίας

Τα Άνω, τα Κάτω & τα Μεσαία Τρίκαλα – Βασικά χαρακτηριστικά & ασχολίες κατοίκων

Τα Τρίκαλα είναι χτισμένα στις πλαγιές της Κυλλήνης, στο όρος Ζήρειας. Ξεκινούν στα 900 μέτρα, όπου βρίσκουμε τα Κάτω Τρίκαλα και εκτείνονται ως τα 1.100 μέτρα υψόμετρο, όπου συναντάμε την ορεινή κοινότητα (Άνω Τρίκαλα). Οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού διαμένουν στο πεδινότερο διαμέρισμα, ενώ το συνολικό ανθρώπινο δυναμικό των Τρικάλων αποτελείται κυρίως από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται κατά βάση στα πεδία φιλοξενίας, καφεστίασης και λιγότερο στον εμπορικό τομέα.

Στην περιοχή συναντάμε αρκετούς αγρότες που παράγουν σταφίδα, αχλάδια, κεράσια, μήλα, λάδι, σταφύλια και καρύδια. Το χωριό όμως διατηρεί ζωντανή και την κτηνοτροφία του, κυρίως στα Άνω Τρίκαλα. Μάλιστα, τους καλοκαιρινούς μήνες η ορεινότερη συνοικία διατηρεί μόνιμους κατοίκους που φροντίζουν τα ζώα τους, τα οποία τροφοδοτούν πολλά από τα εστιατόρια και τις ταβέρνες της περιοχής.

Τρίκαλα Κορινθίας

Περί φτερωτού Θεού & Ασκληπιού ο λόγος – Τα Τρίκαλα στην αρχαία Ελλάδα

Είναι αποδεδειγμένο από τα κείμενα του Παυσανία και τα ευρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα ότι η ορεινή πλευρά του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης κατείχε ισχυρή παρουσία στην αρχαία Ελλάδα. Πέρα από τα παραδείγματα της αρχαίας Πελλήνης, του Πιτσά, του Δερβενίου και αρκετών άλλων χωριών, γνωρίζουμε ότι και τα Τρίκαλα έχουν αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό «πέρασμα» για την πνευματική ζωή και την κοινωνική ανάπτυξη της αρχαίας και νεότερης Ελλάδας.

Ο περίφημος αρχαίος περιηγητής, στο βιβλίο του «Αχαϊκά» κάνει αναφορά στο «Μύσαιον», το ιερό της θεάς Δήμητρας, που βρίσκεται σε απόσταση εξήντα περίπου σταδίων από την Πελλήνη και διαθέτει άλσος και άφθονα νερά. Στην περιοχή υπήρχε επίσης το ιερό του Ασκληπιού, με το όνομα «Κύρος» όπου οι άνθρωποι προσεύχονται, με σκοπό να γιατρευτούν από τον θεό. Το Ασκληπιείο αυτό (το νοσοκομείο της εποχής δηλαδή) ήταν από τα μεγαλύτερα της αρχαίας Ελλάδας. Δεν αποκλείεται μάλιστα το άγαλμα του Ασκληπιού που απεικονιζόταν στα νομίσματα των Πελληνίων να ήταν το ίδιο με αυτό που βρισκόταν στο ιερό «Κύρος».

Κι ενώ οι μύθοι μπορεί να διαθέτουν μια συμβολική διάσταση, δεν παύουν όμως να περιγράφουν στοιχεία από τις συνήθειες και την πολιτιστική ταυτότητα των ανθρώπων της εποχής στην οποία αναφέρονται. Μπορούμε λοιπόν να είμαστε σίγουροι ότι η περιοχή είχε ισχυρή θέση στη θρησκευτική ζωή των αρχαίων Ελλήνων, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι λίγο μετά την άνω συνοικία, στο όρος Ζήρειας βρίσκουμε το σπήλαιο του Ερμή, στο οποίο σύμφωνα με τον μύθο, γεννήθηκε ο φτερωτός θεός.

Τρίκαλα Κορινθίας - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη

Το χωριό ως ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα της Ελλάδας

Η περιοχή του Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης ήταν τελείως διαφορετική στο παρελθόν από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Το κέντρο όλου του Δήμου ήταν τα Τρίκαλα και μάλιστα, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη κατείχε η άνω συνοικία. Επιβλητικοί πύργοι με σιδερένιες πόρτες, αρχοντικά κτίσματα και συνεχείς επισκέψεις από «celebrities» της εποχής είναι μόνο κάποια στοιχεία της τότε πραγματικότητας.

Εκεί διέμενε η οικογένεια Νοταρά, μια αρχοντική φατρία, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για τους προύχοντες της ευρύτερης περιοχής, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821, ενώ υποστηρίζεται ότι σε μεγάλο βαθμό κράτησαν μακριά τους Τούρκους. Από την οικογένειά τους προέρχονται οι άγιοι της περιοχής, Μακάριος και Γεράσιμος Νοταράς αλλά και μετέπειτα σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής και στρατιωτικής σκηνής.

Πέρα από τους Νοταραίους, στο χωριό διέμεναν κι άλλες επιφανείς οικογένειες όπως η οικογένεια Δασίου, Πετρουτσόπουλου, Παστρικουλού, Κυρνικολού κ.ά..

Τα Τρίκαλα συστήνουν τον χειμερινό τουρισμό το 1920

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι τα Τρίκαλα συνέβαλαν σημαντικά στη διαμόρφωση της έννοιας του τουρισμού στην Ελλάδα. Ήδη από τη δεκαετία του 1920 τα Τρίκαλα σημείωναν μεγάλη ανάπτυξη τόσο λόγου του μαγευτικού τους τοπίου, όσο και εξαιτίας του κλίματός του που φέρεται να είχε ιαματικές ιδιότητες στους πάσχοντες από φυματίωση.

Αν και οι επισκέπτες των Τρικάλων προτιμούσαν την περιοχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μεγάλη επισκεψιμότητα σημειωνόταν και τον χειμώνα. Μάλιστα, σύμφωνα με προφορικές αναφορές, η αριστοκρατία της εποχής μίσθωνε τους ντόπιους οι οποίοι γνώριζαν τα μονοπάτια του βουνού, με σκοπό να μεταφέρουν τον εξοπλισμό του σκι στην κορυφή κι έτσι οι πρώτοι να αθληθούν.

Αρχικά δεν υπήρχαν ξενοδοχεία κι έτσι οι φιλοξενούμενοι έμεναν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αργότερα όμως, όταν δημιουργήθηκε ο κεντρικός δρόμος Ξυλοκάστρου – Τρικάλων και παράλληλα χτίστηκαν τα ξενοδοχεία «Θεοξένια» και «Πηγή Ταρλαμπά» το 1934, τα Τρίκαλα γνώρισαν ακόμη μεγαλύτερη άνθιση. Ενδεικτικά αρκεί να αναφέρουμε ότι στα Τρίκαλα παραθέριζαν οι Άγγελος Σικελιανός με την σύζυγό του Εύα Πάλμερ, ο αντιβασιλέας της Αιγύπτου Φαρούκ, ο μεγάλος φιλόλογος Μ. Τριανταφυλλίδης και πολλές ακόμη εξέχουσες προσωπικότητες.


Δραστηριότητες που θα σε κάνουν να επιστρέφεις ξανά και ξανά

Βόλτα στη λίμνη Δασίου, αδρεναλίνη που εκτοξεύεται πάνω στα ATV & buggies ή σκι στο πιο cozy χιονοδρομικό κέντρο; Το χιόνι είναι ένας από τους καλύτερους φίλους των χειμερινών επισκεπτών κι αυτό είναι κάτι που τόσο οι δημοτικές αρχές, όσο και οι επιχειρηματίες της περιοχής έχουν λάβει σοβαρά υπ’ όψιν τους. Η περιοχή διαθέτει επίσης ένα δίκτυο μονοπατιών, όπως της Φλαμπουρίτσας και του Βαρνεβού, που έχουν σηματοδοτηθεί από τους ίδιους τους κατοίκους και για τα οποία διατίθενται πληροφορίες σε πολλούς ξενώνες.

Παράλληλα, έχει κανείς την ευκαιρία να επισκεφθεί τη φάρμα πολύ κοντά στα Κάτω Τρίκαλα, η οποία ανήκει σε ιδιώτη και βρίσκεται στο διπλανό χωριό, το Ρέθι. Είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε τα ζώα που φιλοξενούνται σε αυτή να βρίσκονται στο φυσικό τους τοπίο και διαθέτει άλογα, κότες, γαϊδουράκια και πολλά ακόμη ζώα.

Τρίκαλα Κορινθίας - Καταρράκτης

Επ... Πού πας; Ξέχασες να επισκεφθείς την πιο σημαντική και πρόσφατη ανακάλυψή μας! Τον καταρράκτη. Πρόκειται για έναν φυσικό καταρράκτη που θα βρεις εδώ και αποτελεί ένα διαμάντι μες στη φύση, μια υδάτινη όαση στον πράσινο ωκεανό των Τρικάλων. Δεν μας πιστεύεις; Πήγαινε μια βόλτα και θα μας θυμηθείς!

*** Είναι σχετικά εύκολο να φθάσεις εκεί, αλλά θα χρειαστείς σταθερά παπούτσια!

Φυσικά και ανθρώπων έργα – Αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείς

Δεν πρέπει να παραλειφθεί η περατζάδα από τα ξενοδοχεία «πηγή Ταρλαμπά» και «Θεοξένια» που αναφέρονται παραπάνω και αποτελούν ζωντανή ιστορία του τουρισμού αλλά και η επίσκεψη στο παμπάλαιο μοναστήρι του Αγίου Βλασίου που βρίσκεται στην άνω συνοικία. Η εκκλησία χτίστηκε εκεί, καθώς σε κάποια σπηλιά εκεί κοντά βρέθηκε η εικόνα του Αγίου, σύμφωνα με την παράδοση. Μάλιστα, το μοναστήρι διαθέτει μοναχές, οι οποίες φροντίζουν τον ναό και είναι εξαιρετικά φιλόξενες.

Από την άλλη, η κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας είναι ένας από τους πιο must προορισμούς. Είναι ενταγμένη από το 2000 στο δίκτυο Natura και χωρίζει το βουνό στη Μεγάλη και τη Μικρή Ζήρεια, ενώ χωρίζεται από τον ποταμό Σύθα, ο οποίος εκβάλλει στο Ξυλόκαστρο. Αν βρεθείς στα 1.800 μέτρα, το τοπίο που θα αντικρίσεις, είναι καλύτερο κι από φωτογραφίες των καρτ ποστάλ.

Τέλος, το σπήλαιο του Ερμή είναι ένα φυσικό μνημείο που σε μεγάλο βαθμό είναι ανεξερεύνητο και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα Άνω Τρίκαλα.

Σπήλαιο Ερμή - Τρίκαλα Κορινθίας - Ζήρεια Κορινθίας

*Γράφει και επιμελείται τα κείμενα η Ιωάννα Δούρη, Comms & Marketing Manager/ Φωτογραφίες: Κων/νος Αρβανιτάκης, Μαρία Γιάννου, Ιωάννα Δούρη