Skip to main content
Πέρα από τον Προφήτη Ηλία Ζάχολης, η οικογένεια Μαμωνά ανήγειρε, σύμφωνα με την παράδοση, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου Χελυδορίου.

Άγιος Νικόλαος

Η οικογένεια Μαμωνά ήταν ξακουστή και πολύ εύπορη. Έχοντας εγκατασταθεί στη Ζάχολη, τον Πύργο και τον Κούτο (Χελυδόρι), κατάφερε να συμβάλει οικονομικά σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής για την περιοχή. 

Πέρα από τον Προφήτη Ηλία Ζάχολης, η οικογένεια Μαμωνά ανήγειρε, σύμφωνα με την παράδοση, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου Χελυδορίου. Επρόκειτο στην αρχή για μια ιδιωτική πρωτοβουλία, ωστόσο, ο ναός αργότερα μεταβιβάστηκε στην ενορία για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων. 

Η αρχιτεκτονική της εκκλησίας 

Αποτελεί μια παμπάλαια εκκλησία, ημιυπόγεια, με μία μόνο είσοδο όπου για να εισέλθει κανείς στον ναό, πρέπει να κατέβει σκαλοπάτια. Αυτά τα υπόγεια σκαλιά σηματοδοτούν την παλαιότητα της εκκλησίας, καθώς η εν λόγω αρχιτεκτονική νότα συναντάται στην τουρκοκρατία. 

Ορισμένες αρκετά παλαιές εικόνες του τέμπλου έχουν κλαπεί.  Ωστόσο, παραμένουν άλλα σημάδια που φανερώνουν την ιστορικότητα του ναού. Αυτά είναι η Αγία Τράπεζα με το κουβούκλιο, τα παραδοσιακά κυκλικά κιγκλιδώματα των αναλογίων. Τέλος, το δάπεδο είναι στρωμένο με κεραμιδόπλακες. 

Λέγεται ότι στην ίδια εκκλησία έχει βρεθεί παλαιό αντιμήνσιο, με χρονολογία 1586.