Skip to main content

# Διαδρομή 5: Λυγιά – Μεντουργιάνικα - Πύργος – Άνω Καλλιθέα -Γελίνι – Σοφιανά – Ρέθι – Τρίκαλα

Εκδρομή που ξεκινά με λουλούδι, μόνο φανταστική μπορεί να είναι. Τι λες; Πάμε μια βόλτα, με αφετηρία την όμορφη Λυγιά μας;

Κατευθύνσου προς Χελυδόρι. Λίγα μέτρα μετά τη Λυγιά, θα βρεθείς στα Μεντουργιάνικα, με τις παραδοσιακές γειτονιές του. Εδώ, θα νιώσεις ότι ο χρόνος έχει σταματήσει και τα ξύλινα παντζούρια, τα στενά δρομάκια και τα χαμηλά, χρωματιστά σπίτια με τις λουλουδένιες αυλές, θα σου φέρουν στο μυαλό Κυκλάδες. Κάνε μια στάση στο πανέμορφο και φιλόξενο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου, μετόχι του ιστορικού Προφήτη Ηλία. Ένας καφές, ένα γλυκό του κουταλιού και λίγη πνευματική ηρεμία είναι ό,τι χρειάζεσαι!

Συνέχισε προς Πύργο και περιηγήσου σε ένα από τα πιο μεγάλα χωριά μας. Ο Πύργος του Κορδή είναι μια must στάση. Το ίδιο κι η επίσκεψη στο καφενείο. Αν είσαι τυχερός, θα σε φιλέψουν με τα πιο ζουμερά και κόκκινα κεράσια που θα ζήλευε κάθε λιχούδα ψυχή!

Για περιήγηση σε ένα παρθένο μέρος, μες στο πράσινο και τα νερά, κατευθύνσου προς την Άνω Καλλιθέα. Εδώ πρέπει οπωσδήποτε να δεις την κεντρική εκκλησία, την Αγία Μαρίνα και στη συνέχεια, να περπατήσεις στα δρομάκια του χωριού και να χαζέψεις τα σημάδια μιας άλλης εποχής. Τα πέτρινα σπίτια και οι κισσοί που τα ντύνουν, σε συνδυασμό με τον καθαρό αέρα, συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό. Σου προτείνουμε να βρεις τα παμπάλαια εκκλησάκια και να πιεις κρυστάλλινο νερό από τις βρύσες.

Δυο δρασκελιές δρόμος και βρίσκεσαι στο Γελίνι, το τεράστιο χωριό που έχει πανέμορφα κτίσματα, μια Βουδιστική Στούπα, μοναστήρια όπως αυτό του Αγίου Κωνσταντίνου και πολλή ιστορία! Το must-visit εδώ είναι το Ρέμα του Κόνδη, που θα το βρεις στον οικισμό Λαγκαδαίικα, στο τέρμα της αυλής του σπιτιού με το γκαζόν. Αν μπερδευτείς, ρώτα τους ντόπιους!

Φεύγοντας από εκεί, κατευθύνσου προς Σοφιανά και κάνε μια στάση στο ΚαφεΝέων. Πρόκειται για το νέο απόκτημα του χωριού. Δυο νέα παιδιά, με καταγωγή από την Κρήτη, ήρθε στα Σοφιανά και άνοιξε έναν χώρο – πέρασμα, με καλούδια που έχουν Κρητική επίγευση. Α! Και μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις το πεντανόστιμο, ντόπιο κρασί.

Γύρνα προς το Ρέθι και κάνε μια βόλτα σε ένα υπέροχο χωριό, με την πολλή σταφίδα και τους φιλόξενους, απλούς ανθρώπους. Κάνε μια στάση στο «Αγνάντι» και απόλαυσε τη θέα! Κι επειδή η θέα χωρίς καφεΐνη είναι λειψή, το καφενείο του χωριού σε περιμένει για να δοκιμάσεις ό,τι καφεδάκι θέλεις. Τι μας πέρασες; Για τίποτα βασικούς;

Κι επειδή όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα Τρίκαλα, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Συνεχίζοντας την πορεία σου, σε καλωσορίζουμε σε ένα από τα πιο βασικά παραθεριστικά και τουριστικά «κέντρα» του Δήμου μας με σπήλαια αρχαίων θεών, ιστορικά κτήρια, γαστρονομικές αμαρτίες και πολλά ακόμη. Η πρότασή μας είναι να ζητήσεις από τους ντόπιους μια περιήγηση… μονοπατητική, εντός κι εκτός οικισμών!