«Αυτά είναι τα κυκλώπεια τείχη», μας λέει ο Τιμολέων, συνεχίζοντας «άλλοι μας είπαν ότι είναι πελασγικά, βέβαια, αλλά δεν έχει γίνει κάποια επίσημη καταγραφή ή περαιτέρω έρευνα μέχρι στιγμής από την αρχαιολογική υπηρεσία».

Ένα μεσημέρι στο βροχερό Παναρίτι Κορινθίας

20 Ιανουαρίου 2022

*Γράφει η Ιωάννα Δούρη

Αφηγήσου τη δική σου ιστορία για όποιο μέρος της περιοχής μας θέλεις και δες τo κείμενο και το όνομά σου, δημοσιευμένα στο #blog_of_the_town! Στείλε στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. το κείμενό σου, με θέμα «BLOG».

Ένα μεσημέρι στο βροχερό Παναρίτι Κορινθίας

Φθάσαμε στο Παναρίτι μια φθινοπωρινή μέρα με βροχή, όταν ήταν πλέον μεσημέρι. Πρώτη στάση ήταν το καφενείο του χωριού. Εκεί μας περίμεναν ο Άγγελος και η Γεωργία, οι οποίοι μας καλωσόρισαν με έναν χυμό κι ένα καφεδάκι. Δεν ήταν όμως μόνοι. Στην παρέα τους ήταν κι άλλοι διαμένοντες του χωριού, οι οποίοι απολάμβαναν λίγη ξεκούραση μετά από τις αγροτικές εργασίες.

Η συζήτηση ξεκινά περί ανέμων και υδάτων και έρχεται γρήγορα στο προκείμενο που δεν είναι άλλο από την ιστορία του χωριού. Μας αφηγούνται όσα οι ίδιοι ξέρουν και καθένας τους προσθέτει κι από μια σχετική πληροφορία. Κάπως έτσι μαθαίνουμε για άλλες εποχές, όταν ακόμη το χωριό είχε ένα βραβευμένο εργοστάσιο σταφίδας, έναν αρχαιοελληνικό ναό που μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία και αφθονία σε τρεχούμενα νερά.

Κυκλώπεια ή Πελασγικά; - Ευρήματα από τείχη

Οι ερωτήσεις μας γεννούν απαντήσεις που τροφοδοτούν τη φαντασία και γίνονται αφορμή για άλλες ερωτήσεις. Κάπως έτσι μαθαίνουμε για σημεία άγνωστα, χαμένα στον χρόνο. Ένα από αυτά είναι και τα κυκλώπεια τείχη, που μας είπαν ότι υπάρχουν και μάλιστα, βρίσκονται σε ένα κτήμα του χωριού. Τυχαία, βρίσκεται κοντά μας ο κάτοχος του χωραφιού, Τιμολέων, που μαζί με τον Άγγελο προθυμοποιούνται να μας πάρουν μαζί τους, ώστε να τα δούμε από κοντά.

Μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και λίγα λεπτά αργότερα βρισκόμαστε σε έναν παράδρομο, όπου κάτω από αυτόν βλέπουμε μια σειρά από καλλιέργειες. Αρχίζουμε να κατηφορίζουμε με τα πόδια πλέον, μέχρι που βρισκόμαστε μπροστά από έναν «φυσικό φράχτη», γεμάτο από φυτά. Σηκώνοντας όμως τα φυτά αυτά, διακρίνονται κάποιες τεράστιες πέτρες, τοποθετημένες από ανθρώπινο χέρι, η μια πάνω στην άλλη. «Αυτά είναι τα κυκλώπεια τείχη», μας λέει ο Τιμολέων, συνεχίζοντας «άλλοι μας είπαν ότι είναι πελασγικά, βέβαια, αλλά δεν έχει γίνει κάποια επίσημη καταγραφή ή περαιτέρω έρευνα μέχρι στιγμής από την αρχαιολογική υπηρεσία».

Το Γυμνάσιο σχολείο που λειτουργούσε μέχρι χθες

Κάθε χωριό έχει κι από ένα σχολείο. Δημοτικό σχολείο, ας συμπληρώσουμε. Όμως, το Παναρίτι δεν είναι ίδιο με τα υπόλοιπα χωριά, καθώς εδώ υπάρχει και Γυμνάσιο, το οποίο μάλιστα λειτουργούσε μέχρι και το 2019. Φιλοξένησε παιδιά από τις γύρω ορεινές περιοχές και η παρουσία του αποδεικνύει την ευημερία των ορεινών περιοχών του Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, που οφείλεται στον πλούτο της αγροτικής παραγωγής και πάνω απ’ όλα, στους ανθρώπους της.

Καθώς επιστρέφουμε στο καφενείο του χωριού, με σκοπό να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής, βλέπουμε το κτήριο. Διώροφο, καλοδιατηρημένο, με μεγάλη αυλή και με μια επιγραφή, που έχει καλλιγραφικά γράμματα που γράφουν «ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ». Κατεβαίνουμε και παίρνουμε ορισμένες φωτογραφίες από τον προαύλιο χώρο. Αν το κοιτάξεις από ορισμένες γωνιές του, θα νομίζεις ότι δεν το έχεις αγγίξει ο χρόνος, είναι σα να λειτουργεί. «Κάτι πρέπει να κάνουμε με το σχολείο», μας λένε οι Άγγελος και Τιμολέων, καθώς ξαναμπαίνουμε στο αυτοκίνητο. Κι είναι αλήθεια ότι το κτήριο επιτρέπει να γίνουν πολλές δραστηριότητες σε αυτό.

Όταν πας στο Παναρίτι, θα το διαπιστώσεις κι εσύ. Είναι το χωριό με την άγρια ομορφιά και την ανεξερεύνητη ιστορία…


Τελευταία blogs

Πανέμορφες, μοναδικές και γαλάζιες… με τη βούλα! – Γνώρισε τις 3 βραβευμένες παραλίες Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

Γνώρισε τις 3 βραβευμένες παραλίες Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης Πανέμορφες, μοναδικές & γαλάζιες...

Ελληνικό: Τι να δεις στα «Κορινθιακά Ζαγοροχώρια»

Τι να δεις στα «Κορινθιακά Ζαγοροχώρια» Ελληνικό *Γράφει η Ιωάννα Δούρη Αφηγήσου τη δική σου ιστο...

Το σπήλαιο του Πιτσά: Τα Τάματα, οι θυσίες κι οι πίνακες

Τα Πιτσά θα τα βρεις σε απόσταση 43 χιλιομέτρων από την Κόρινθο. Το σπήλαιο του Πιτσά *Γράφει η...