Skip to main content

Ξυλόκαστρο & Ευρωστίνη

10 Λόγοι που θα σε κάνουν να… μην ξεκολλάς!

Τρίκαλα
13 Ιουλίου 2023

*Γράφει η Ιωάννα Δούρη

Αφηγήσου τη δική σου ιστορία για όποιο μέρος της περιοχής μας θέλεις και δες τo κείμενο και το όνομά σου, δημοσιευμένα στο #blog_of_the_town! Στείλε στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. το κείμενό σου, με θέμα «BLOG».

Μόλις μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα θα βρεις έναν τόπο που λίγο – πολύ γνωρίζεις. Του έχουν αποδοθεί πολλοί χαρακτηρισμοί, μεταφέρει άπειρες ιστορίες και αποτελεί σημείο αναφοράς πολιτισμού, με μοναδικότητες μυθολογικές και ιστορικές.

Η περιοχή του Ξυλοκάστρου και της Ευρωστίνης παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα, που σπάνια θα βρεις στην Ελλάδα. Είναι το μέρος στο οποίο το βουνό απέχει μόλις 20’ από τη θάλασσα, ο τόπος όπου η χριστιανική ιστορία συναντά τους αρχαιοελληνικούς θεούς, η περιοχή στην οποία οι παρέες, οι οικογένειες και τα ζευγάρια θα επιλέξουν για τις καλοκαιρινές και χειμερινές τους εξορμήσεις.

Όμως, γιατί να κάνεις εδώ τις διακοπές σου; Πόσο καλά γνωρίζεις την περιοχή μας και τις επιλογές που αυτή σου προσφέρει; Είσαι ένα γνήσιο λοκάλι ή θέλεις ακόμη δουλειά;;

Ανακάλυψε τους 10 λόγους που θα σε κάνουν να γυρνάς στα μέρη μας ξανά και ξανά.

Ξυλόκαστρο - Κορινθία
Ξυλόκαστρο - kite surfing

Θάλασσες για μπάνιο, Κύματα για μύστες

Ανάλογα με τον καιρό, μπορείς να κάνεις βουτιές σε διαφορετικά μέρη του Δήμου μας, από το Δερβένι μέχρι και το Μελίσσι, έχοντας στη διάθεσή σου ένα διαφορετικό σκηνικό κάθε φορά. Κυριολεκτικά, μπορείς να βρεις κρυμμένους θησαυρούς ή γνωστές παραλίες σε όλο το εύρος της περιοχής. Έχεις τη δυνατότητα να βυθιστείς στη νηνεμία της θάλασσα, δίπλα σε δάση και δασύλλια, σε κολπίσκους, πάνω από αρχαία λιμάνια και έχοντας στα αυτιά σου έντονους ή jazz ήχους από τα beach bars της περιοχής. 

Αν όμως θέλεις να πηγαίνεις εκεί όπου ο άνεμος τραβά τη σανίδα σου, μακριά από τους λουόμενους, τότε και πάλι είσαι ευπρόσδεκτος/η. Γιατί το windsurfing και το kitesurfing εδώ, έχουν την τιμητική τους!

Θα βρεις μύστες του αθλήματος, κυρίως στη δυτική πλευρά του Ξυλοκάστρου να δαμάζουν τα κύματα. Will you join them?

Φαράγγια για canyoning, κολύμπι και καταρριχήσεις – Ανακάλυψέ τα!

Μονοπατικές διαδρομές σε ένα σκηνικό άγριας ομορφιάς ή μήπως αναρριχήσεις και καταρριχήσεις σε φυσικές λίμνες και όμορφους καταρράκτες;

Για μια καταβύθιση στα βράχια, σου προτείνουμε το φαράγγι της Φόνισσας που ξεκινά από το χωριό Κορφιώτισσα και καταλήγει ανάμεσα στα χωριά Καμάρι και Λουτρό. Πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης, που σου προκαλεί δέος και σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στον κόσμο των θνητών.

Από την άλλη, για μια «βουτιά» στο πράσινο, με παρέα τις φυσικές πισίνες και τα ρυάκια, σου προτείνουμε το φαράγγι του Αγίου Λουκά που θα βρεις στο χωριό «Ελληνικό». Ειδικά αν αγαπάς το canyoning και την εξερεύνηση, απλώς βάλε μαγιό, μποτάκια και μια αδιάβροχη θήκη για τη φωτογραφική σου μηχανή κι έφυγες για τα «Κορινθιακά Ζαγοροχώρια»!

  • Φαράγγι Φόνισσας - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη
  • Φαράγγι Φόνισσας - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη
  • Φαράγγι Φόνισσας - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη
  • Φαράγγι Φόνισσας - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη

Υ.Γ. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι και τα δύο φαράγγια προτείνονται για περιήγηση με συνοδό ή οδηγό βουνού, θέλουν πολλή προσοχή και σε καμία περίπτωση δεν τα επισκεπτόμαστε περιόδους που έχει βρέξει.


Σπήλαια αρχαιολογικής σημασίας

Δεν μπορούμε να μην σου μιλήσουμε για τα εξής δύο σπήλαια: αυτό του θεού Ερμή και αυτό του Πιτσά. Το πρώτο είναι το σπήλαιο, όπου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, γεννήθηκε ο Ερμής. Πρόκειται για ένα μοναδικό μέρος, που σε μεγάλο βαθμό είναι ανεξερεύνητο και ανοίγει συγκεκριμένες μέρες του χρόνου για το κοινό, στο πλαίσιο διάφορων δράσεων που γίνονται στο βουνό της Ζήρειας.

Από την άλλη έχουμε τη νεραϊδοσπηλιά. Ή αλλιώς, το σπήλαιο του Πιτσά. Είναι αρκετά δυσπρόσιτο, αλλά τεράστιας ιστορικής σημασίας. Εκεί βρέθηκαν οι αρχαιότεροι πίνακες ζωγραφικής σε ξύλο στον κόσμο, οι οποίοι φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, όπως επίσης ειδώλια αλλά και πολλά νομίσματα από διάφορες πόλεις – κράτη της αρχαίας Ελλάδας.

Σπήλαιο Πιτσά - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη
Σπήλαιο Ερμή - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη

Θρησκευτικά ορόσημα για instagramικές φωτογραφίες

Σου προτείνουμε να επισκεφθείς μοναδικά εκκλησάκια, ανεξάρτητα από το αν είσαι Χριστιανός ή όχι. Πρόκειται για πραγματικά πανέμορφα μέρη, με μεγάλη θρησκευτική σημασία που θα σε κάνουν να αγαπήσεις το μέρος, να μάθεις περισσότερα γι’ αυτόν και φυσικά… να φωτογραφηθείς δίχως τέλος!

  • Παναγία Κορυφή – Θα τη βρεις σε απόσταση 10’ από το Καμάρι και θα βγάλεις μια σούπερ φωτογραφία στο πίσω μέρος της εκκλησίας, με θέα τον Κορινθιακό.
  • Παναγία των Καταφυγίων – Πέρα από το δέος που σου προκαλεί το μέρος, προτείνουμε μια φωτογραφία στα μπλε εκκλησάκια που θυμίζουν κάτι από νησί.
  • Άγιος Γεώργιος – Συγγνώμη, αλλά αν δεν κάνεις ένα story στο Instagram από τη σκάλα στο πίσω μέρος του ναού, τι κάνεις;

Η λίστα δεν έχει τέλος, απλώς είπαμε να βάλουμε ένα top 3.


Το Ρέμα των Μύλων – Ένα νεραϊδένιο τοπίο

Μιας και βρίσκεσαι ήδη στην Εβροστίνα για τις… instagramικές σου αποτυπώσεις, μη φύγεις αν δεν περιηγηθείς πρώτα στο Ρέμα των Μύλων. Τάισε τις χήνες, περπάτησε στα μονοπάτια της περιοχής, κάθισε στα δρύινα παγκάκια και επισκέψου τα ντόπια καταστήματα, για να ικανοποιήσεις κάθε σου λιγούρα!

Ρέμα των Μύλων - Εβροστίνα - Ζάχολη - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη

Ζήρεια – Ένα βουνό για όλο τον χρόνο

Η Ζήρεια είναι το βουνό των θεών. Λίγο ο Ερμής, λίγο τα μοναδικά τοπία που σου χαρίζει… το σίγουρο παραμένει ένα. Σου προσφέρει επιλογές καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Η Ζήρεια (ή Κυλλήνη) είναι γνωστή για το Χιονοδρομικό της Κέντρο, στο οποίο οι newbies του αθλήματος μπορούν να κάνουν και μαθήματα με δάσκαλο. Στο σημείο θα βρεις επίσης snow buggies και snowmobiles, τα οποία συστήνουν στους επισκέπτες τις μαγευτικές διαδρομές της Λίμνης Δασίου, παρουσία συνοδού.

Και μόλις τα χιόνια λιώσουν, τι γίνεται; Η μαγεία του βουνού δεν τελειώνει ποτέ. Όταν η πλαγιά είναι άδεια από κόσμο, έχεις την ευκαιρία να κάνεις ένα σούπερ πικνίκ και να απολαύσεις τη σιωπή της φύσης.

Ιππασία - Ρέθι - Ξυλόκαστρο - Κορινθία

Μονοπάτια, ιππασία ή ποδήλατο – Τον εξοπλισμό σου κι έφυγες!

Αν αγαπάς τα αθλήματα, προετοιμάσου για περιπέτειες παντός καιρού. Στη Ζήρεια θα βρεις τα σηματοδοτημένα μονοπάτια του Βαρνεβό και της Φλαμπουρίτσας που θα σε κάνουν να απολαύσεις τη βόλτα στη φύση, ενώ στο Ρέθι θα συναντήσεις το Κέντρο Ελεύθερης Ιππασίας, όπου έχεις την ευκαιρία να ιππεύσεις ένα όμορφο άλογο στη «Μικρή Τοσκάνη» της Κορινθίας.

Αν όμως τίποτα από αυτά δεν σου ταιριάζει, τσάκωσε το ποδήλατό σου και πήγαινε στον παραλιακό δρόμο του Ξυλοκάστρου. Επίτρεψε στον θαλασσινό αέρα να σου χτυπήσει μαλακά το πρόσωπο και live it all in Xylokastro!  

Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη - Πευκιάς

Μια ανάσα από την ιστορία μας – Είσαι δίπλα σε όλα

Δεν είσαι μόνο δίπλα σε Αθήνα και Πάτρα, αλλά είσαι ακόμη πιο κοντά σε 18 τουλάχιστον αρχαιολογικούς προορισμούς μεγάλης σημασίας, στους οποίους μπορείς να μεταβείς σε χρονικό διάστημα από 30 λεπτά μέχρι 2,5 ώρες. Τους έχουμε χωρίσει σε 4 κατηγορίες για να επιλέξεις αυτούς που σου ταιριάζουν:

Ξυλόκαστρο - Δερβένι - φαγητό - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη

Φαγητό, γλυκό ή ποτό; Ποιοτικές επιλογές για όλα τα βαλάντια

Γκουρμεδιές και cocktails στα λουσάτα μας talks of the town; Ή μεζεδάκι και τσίπουρο, στο πλαίσιο της παρεοκατάστασης; Δίπλα στο κύμα ή ψηλά στο βουνό, σε κολονάτο ποτήρι ή σε σφηνοπότηρο, σε περιμένουν κορυφαίες γεύσεις, αλμυρές και γλυκές, που θα τρελάνουν τους γευστικούς σου κάλυκες. Μπορείς να βρεις νόστιμες επιλογές σε καφενεία, τετράστερα ξενοδοχεία, σε ταβέρνες ή σε μπαράκια.

Μη φοβηθείς να δοκιμάσεις! Ξεκίνα την περιήγηση σε όλη μας την περιοχή, τις ορεινές και πεδινές μας ομορφιές.

Ξυλόκαστρο - Δερβένι - φαγητό
Ξυλόκαστρο - Δερβένι - Ευρωστίνη - διακοπές

Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι; - Προτάσεις για καταστάσεις ρομάντζο

Διακοπές δίχως ρομάντζο γίνονται; Όχι, φίλε και φίλη μου. Δεν γίνονται! Γι’ αυτό, αν έρχεσαι με το ταίρι σου, άκου με προσεκτικά. Θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς τα θερινά μας σινεμά ή να περιμένεις να σουρουπώσει στην παραλία «Οδύσσεια» της Συκιάς και να περπατήσεις το βράδυ στην ακτογραμμή της.

Επίσης, μια βόλτα στα στενάκια του Δερβενίου είναι «must», όπως και οι όμορφες φωτογραφίες στον παλιό σιδηροδρομικό του σταθμό.

Λοιπόν, τι λες; Έτοιμος/η για εξερεύνηση στον Δήμο μας; 

Ξυλόκαστρο - Δερβένι - Ευρωστίνη - διακοπές
Ξυλόκαστρο - Δερβένι - Ευρωστίνη - διακοπές

*Γράφει και επιμελείται τα κείμενα η Ιωάννα Δούρη, Comms & Marketing Manager του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης