Skip to main content
Το αρχιτεκτονικό στολίδι του Γελινίου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Σχολείο Γελινίου

Το αρχιτεκτονικό στολίδι του Γελινίου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πρόκειται φυσικά για το παλιό Δημοτικό Σχολείο, τύπου «Συγγρού ή Καλλία», όπως λέγονταν οι σχολικές μονάδες που κατασκευάστηκαν υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες τα έτη 1890 – 1910. Όπως το εν λόγω κτήριο, έτσι και τα υπόλοιπα αυτής της τεχνοτροπίας, είχε νεοκλασική αρχιτεκτονική σύνθεση, με δίρριχτη στέγη και γαλλικά κεραμίδια.

Το σχολείο δεσπόζει στον οικισμό «Λαγκαδαίικα» του χωριού Γελίνι και παρά τις φυσικές καταστροφές του, παραμένει ιδιαίτερα επιβλητικό και ξεχωρίζει από μακριά.

Το διατηρητέο κτήριο αναστηλώνεται

Έπειτα από απόφαση που ανακοινώθηκε το 2021, το Δημοτικό Σχολείο Γελινίου αναστηλώνεται, λαμβάνοντας χρηματοδότηση συνολικού προϋπολογισμού 595.000. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, το μνημείο θα έχει πάρει και πάλι ζωή μέχρι το 2023.

Πώς ήταν μέσα το σχολείο & πότε οικοδομήθηκε;

Εξωτερικά είναι πέτρινο, χτισμένο από τα φυσικά υλικά του τόπου. Μέσα το κτήριο είχε δύο αίθουσες που χρησίμευαν ως τάξεις του σχολείου και στη μέση, βρισκόταν άλλη μία που χρησιμοποιείτο ως γραφείου για τους δύο – τρεις δασκάλους.

Μπορεί να μη γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία οικοδόμησής του, γνωρίζουμε όμως από μαρτυρίες ότι το 1898, όπου ο αποθανών κάτοικος του χωριού Βλάσιος Ανδρικόπουλος έγινε μαθητής, το κτήριο υπήρχε και μάλιστα, ήταν καινούργιο.

Λίγη ιστορία – Γιατί ονομάστηκαν Συγγρού τα σχολεία της εποχής;

Ο Συγγρός είχε δωρίσει ένα υψηλό χρηματικό ποσό, που άγγιζε τις 750.000 δραχμές, με σκοπό τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν στην ανέγερση σχολικών κτηρίων. Μπορεί να ήταν πολύ σημαντική η δωρεά, ωστόσο, δεν έφθανε για την ανοικοδόμηση όλων των σχολικών μονάδων που ακολούθησαν, παίρνοντας το όνομα του ευεργέτη Συγγρού και του τότε νομομηχανικού Δημητρίου Καλλία.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι τα χρήματα αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν τελικά για τα σχολεία. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το ποσό είχε παραμείνει στο ταμείο των παρακαταθηκών και δανείων και αξιοποιήθηκε με διαφορετικό τρόπο από το κράτος. Επειδή είχε αφήσει όμως πολλά για σχολεία κι ο Καλλίας ήταν τότε υπουργός, πήραν το όνομα και των δύο.