Skip to main content
Είναι γνωστό από την αρχαιότητα με την ονομασία «Κριός». Σήμερα, οι ντόπιοι το αποκαλούν «Φόνισσα».

Φαράγγι της Φόνισσας

Είναι γνωστό από την αρχαιότητα με την ονομασία «Κριός». Σήμερα, οι ντόπιοι το αποκαλούν  «Φόνισσα». Μιλάμε φυσικά για το φαράγγι της Φόνισσας που έχει μήκος περίπου 4.000 μέτρα και εξερευνήθηκε πλήρως μόλις το 1984 από τους Άρη Θεοδωρόπουλο και Σπύρο Αποστολόπουλο.

Αριστουργηματικά άγριας ομορφιάς κι επιβλητικότητας, το φαράγγι ξεκινά από το χωριό Βρυσούλες κι εκτείνεται μέχρι το παραλιακό Λουτρό Κορινθίας. Είναι ευρέως γνωστό για την ορμητικότητά του που έχει αποτελέσει αιτία φυσικών καταστροφών και πνιγμών από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Τι καθιστά το φαράγγι της Φόνισσας τόσο ξεχωριστό;

Τόσο γνωστό και τόσο απόκρημνο συνάμα, το φαράγγι αποτελεί μια μοναδική τοποθεσία που αξίζει να επισκεφθείς όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές. Πρόκειται για ένα βραχώδες τοπίο με πολύ στενά περάσματα, πλάτους 2 – 3 μέτρων και τοιχώματα από συμπαγή ασβεστόλιθο. Το ύψος του εκτείνεται από 50 έως 300 μέτρα, γεγονός που σε κάνει να νιώθεις λιλιπούτιος μέσα σε τόσο γιγάντιους βράχους.

Διαδοχικές λιμνούλες με νερό, καταρράκτες, εσωτερικές σπηλιές και λεπτά περάσματα που κόβουν την ανάσα είναι μόνο μερικά από όσα θα συναντήσεις στη διαδρομή, που «φιδογυρίζει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ντόπιοι, για 10 χιλιόμετρα. Εδώ ο ήλιος φοβάται να μπει και νυχοπατά μόνο σε σημεία του βράχου, δίνοντας χώρο σε μια ελαφριά βλάστηση να κάνει την εμφάνισή της.

Τι πρέπει να προσέξεις;

Η μαγική εμπειρία πρέπει να συνοδεύεται από ασφάλεια. Γι’ αυτό η διέλευση του χειμάρρου πρέπει να πραγματοποιείται σε εποχές όπου δεν υπάρχει νερό κι όταν δεν έχει προηγηθεί βροχή. Επίσης, δεν συνιστάται η διάσχισή του χωρίς παρέα και ανθρώπους με προηγούμενη εμπειρία σε παρόμοιες δραστηριότητες.

Πόσο εύκολη είναι η διάσχιση του χειμάρρου;

Πρόκειται για μια τοποθεσία γεμάτη από πέτρες και βράχους. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διέλευσή του, ωστόσο, πρέπει κανείς να έχει διάθεση για περπάτημα και να είναι σε θέση να σκύψει ή να ελιχθεί όταν οι βράχοι βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, «κλείνοντας» το πέρασμα.

Τα άνετα παπούτσια και ρούχα είναι επίσης επιβεβλημένα, ώστε να αποφεύγονται οι ολισθήσεις και τα ατυχήματα.