Skip to main content

Καμάρι

Μια γαλάζια εμπειρία σε περιμένει… στο Καμάρι μας
Καμάρι

Το Καμάρι Κορινθίας θα το βρεις ακριβώς δίπλα στο Ξυλόκαστρο, με κατεύθυνση προς την Πάτρα. Πρόκειται για ένα χωριό που βρέχεται από τη θάλασσα και αποτελεί πόλο έλξης παραθεριστών από την Ελλάδα και από άλλες γωνιές του κόσμου.

Καλαίσθητα σπίτια, γραφικές παραλίες, επιβλητικοί ναοί, φιλόξενοι άνθρωποι, πλούσιο σε αθλητικές δράσεις και με μοναδικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, το Καμάρι θα σε κερδίσει αμέσως για τις πανέμορφες εικόνες που προσφέρει.

Κάθε χρόνο κερδίζει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες, φιλοξενώντας παρέες και οικογένειες κάθε ηλικίας.

Η αρχαία Δονούσα και ο ναός της Αρτέμιδος – Το Καμάρι στην αρχαιότητα

Η ιστορία του Καμαρίου ξεκινά από την αρχαιοελληνική εποχή, καθώς κοντά στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το χωριό, συναντούσαμε την πόλη «Γονόεσα», που συναντάται και ως «Δονόεσα» ή «Δονούσα» και ανήκε στην αρχαία Πελλήνη. Αναφορές σε αυτή την πόλη γίνονται από τον Όμηρο, τον Πεισίστρατο, τον Παυσανία αλλά και τον Ευστάθιο.

Αν και πολλοί ιστορικοί αναζήτησαν την αρχαία πόλη στην κορυφή του βουνού της Παναγίας ή στο Άνω Πιτσά, από τις ανασκαφές που έγιναν στη θέση «ταράτσες», προέκυψε ότι η θέση της Δονούσας συμπίπτει με το σημερινό Καμάρι Κορινθίας. Στις αρχαιολογικές αυτές έρευνες βρέθηκαν τόσο εδώλια, όσο κι ένας μικρός αριθμός αγγείων. Μάλιστα, από άλλα ευρήματα που εντοπίστηκαν γύρω από το σημείο, οι αρχαιολόγοι οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι στην αρχαία πόλη υπήρχε ναός της Αρτέμιδος.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι πέρα από τα παραπάνω, οι ανασκαφές έφεραν στο φως και τρία οικοδομήματα, εκ των οποίων τα δύο ανήκουν στον 4ο αιώνα και το άλλο στον 6ο αιώνα π.Χ.

Καμάρι – Πώς προκύπτει η ονομασία του χωριού;

Τα χρόνια κύλησαν και το Καμάρι πέρασε από πολλά στάδια. Η αρχαία Ελλάδα και ο πολιτισμός της έφθιναν και η Τουρκοκρατία βρήκε τη δική της θέση στην περιοχή μας, απομακρύνοντας το ελληνικό στοιχείο από τα παράλια. Έτσι, το Καμάρι παρέμεινε για πολλά χρόνια μια εύφορη, αλλά ακατοίκητη περιοχή.

Πώς φτάνουμε, λοιπόν, στο σήμερα και γιατί το Καμάρι ονομάζεται έτσι; Από έναν χάρτη του 1872 μαθαίνουμε για την ύπαρξη της «Καμάρης», που πέρασε στα δικά μας χρόνια ως «Καμάρι». Μπορεί να μην έχουμε σαφή εικόνα για το πώς το χωριό πήρε αυτή την ονομασία, ωστόσο, υπάρχουν δύο πιθανές εκδοχές.

Η μία σχετίζεται με τις καμάρες, τις αψίδες δηλαδή του αρχαίου υδραγωγείου που βρίσκονταν στο Ανατολικό τμήμα προς την περιοχή του Κριού ποταμού, οι οποίες εικάζεται ότι έδωσαν το όνομά τους στον τόπο. Από την άλλη, υπήρχε ένα πανδοχείο που βρισκόταν ανατολικά των Καρυωτίκων και στους πρόποδες του βουνού, με την επωνυμία «Καμάρας».


Γνώρισε τις εκκλησίες μας – Χαρακτηριστικά και ιστορικές αναφορές

Οι εκκλησίες του χωριού είναι συνολικά έξι (6). Καθεμιά έχει τη δική της ομορφιά, τη δική της ιστορία και τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει σε δύο εκκλησίες. Στον Άγιο Δημήτριο και την Παναγία της Κορυφής ή την Παναγία Κορφιώτισσα, κατά το ευρύ κοινό.

Η Παναγία Κορφιώτισσα είναι ένας ναός που εικάζεται ότι υπάρχει εκεί από τα προεπαναστατικά χρόνια. Αποτελεί μοναστήρι, με μοναχές οι οποίες φροντίζουν σχολαστικά τον ναό. Είτε ασπάζεσαι τον Χριστιανισμό είτε όχι, αξίζει να τον επισκεφθείς. Θα βρεθείς εκεί από έναν δρόμο με στροφές αλλά με άσφαλτο σε 15’ περίπου. Η θέα που θα αντικρίσεις θα σου κόψει μονομιάς την ανάσα. Εκεί νιώθεις ότι βρίσκεσαι ένα βήμα πιο κοντά στον εαυτό σου, τη φύση, τον Θεό.

Ο Άγιος Δημήτριος αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο μεγαλόπρεπη εκκλησία του Καμαρίου. Χτισμένη σε ρυθμό βασιλικής με τρούλο, βρίσκεται στη μέση του χωριού ώστε να εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους. Οι εργασίες για την ανέγερσή του ξεκίνησαν το 1967 και ο ναός είχε ήδη ολοκληρωθεί το 1970, οπότε και λειτούργησε για πρώτη φορά. Όσοι εργάστηκαν για την κατασκευή του, έλαβαν υπ’ όψιν τους το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας υλικά και σχέδια που εναρμονίζονταν με τον περιρρέοντα χώρο. Ο θόλος της εκκλησίας φέρει τη μορφή του παντοκράτορα, ενώ κάτω από αυτόν θα βρει κανείς τους τέσσερις ευαγγελιστές.

Σημεία ενδιαφέροντος – Μην φύγεις πριν τα επισκεφθείς!

Πέρα από όμορφες παραλίες με τα παγκάκια τους που θα φιλοξενήσουν τις καλοκαιρινές σου στιγμές, τα αυγουστιάτικα φιλιά και τις νύχτες που σε ζητούν με μια δροσιστική μπύρα και πολλή κουβέντα, το Καμάρι διαθέτει σημαντικά αξιοθέατα.

Ήξερες ότι από το Καμάρι κατάγεται ο Παναγής Τσαλδάρης, που διετέλεσε Πρωθυπουργός και ήταν συμπατριώτης μας; Η γνωστή σε όλους «οικία Τσαλδάρη» είναι το αρχοντικό, στο οποίο έζησε και μεγάλωσε ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης, μια εμβληματική προσωπικότητα της πολιτικής σκηνής. Πρόκειται για ένα παλιό, λίθινο αρχοντικό, χτισμένο το 1832. Κεραμίδια, ξύλινα παράθυρα και η παραδοσιακή αυλόπορτα που έφεραν όλα τα πρώτα παραλιακά σπίτια είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που παραπέμπουν στην εποχή κατά την οποία οικοδομήθηκε το κτίσμα. Στο εγγύς μέλλον σχεδιάζεται να φιλοξενηθεί το Λαογραφικό Μουσείο Καμαρίου στην οικία Τσαλδάρη.

Πριν κάποια χρόνια, ένας δάσκαλος και οραματιστής που αναγνώριζε την ανάγκη διατήρησης της παράδοσής μας, πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει το Λαογραφικό Μουσείο Καμαρίου. Ο άνθρωπος αυτός είναι ο κ. Θανάσης Νούλας, ο οποίος συγκέντρωσε και στέγασε αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στην καθημερινή ζωή των γιαγιάδων, παππούδων μας και των προηγούμενων από αυτούς γενεών. Στο Λαογραφικό Μουσείο θα έρθεις σε επαφή με τις μνήμες που σου δημιουργήθηκαν από την πεζογραφία που διάβασες, από τις αφηγήσεις που άκουσες όταν ήσουν μικρός/ ή.

Το Καμάρι μας σήμερα – Γνώρισέ το!

Μια απέραντη μπλε θάλασσα, στενά σοκάκια με όμορφα λουλούδια, δέντρα με ελιές, πορτοκάλια και λεμόνια αλλά και χαρούμενοι άνθρωποι είναι μόνο κάποια από όσα θα συναντήσεις. Οι λαχταριστές γεύσεις που σου προσφέρουν τα ταβερνάκια με θέα το κύμα και ο καϊμακλίδικος καφές στα καφενεία θα μαγέψουν τους γευστικούς σου κάλυκες.

Κλείσε τη θέση σου σε έναν από τους ξενώνες ή τα AirBnBs του Καμαρίου και ζήσε τις καλοκαιρινές ή χειμερινές σου εμπειρίες με άρωμα από ένα πανέμορφο χωριό.

Μια γαλάζια εμπειρία σε περιμένει… στο Καμάρι μας 😊

*Γράφει και επιμελείται τα κείμενα η Ιωάννα Δούρη, Comms & Marketing Manager του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης