Skip to main content

# Διαδρομή 1: Ξυλόκαστρο – Μερτικέικα – Ρίζα – Άνω Τρίκαλα - Καρυά – Ζάχολη - Δερβένι

Είσαι στο Ξυλόκαστρο; Τι λες για μια περιήγηση a la mountain; Ακολούθησε τον δρόμο που πηγαίνει προς τα Τρίκαλα. Βρίσκεσαι στο χωριό Μερτικέικα, εδώ όπου κάποτε έφθανε ο σημερινός μας «Πευκιάς», με τα δέντρα να εκτείνονται μέχρι την περιοχή «Κατή του Πεύκου». Πρόκειται για ένα χωριό ημιορεινό, με αρκετή ζωή και ομορφιές.

Προσπερνώντας το χωριό, βρίσκεσαι στη Ρίζα, με τις πανέμορφες εκκλησίες, το πεντανόστιμο φαγητό και την πλούσια πολιτιστική ζωή (spoiler alert – μια βόλτα και στο καφενείο του χωριού, που συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο στοιχείο, αξίζει την προσοχή σου). Πάρε τον χρόνο σου, περπάτησε στο χωριό, πάρε ένα άρωμα από τα εσπεριδοειδή και ξαναμπές στο όχημά σου.

Συνέχισε τον δρόμο σου μέχρι να βρεθείς στα Άνω Τρίκαλα. Το παμπάλαιο και καλοδιατηρημένο μοναστήρι του Αγίου Βλασίου που σφύζει από ζωή ακόμη και σήμερα, το ιστορικό ξενοδοχείο «Θεοξένια», οι πέτρινοι οικισμοί, το μοναδικό φαγητό, ο καφές και το πανέμορφο χωριό στο σύνολό του δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Τα Τρίκαλα είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της περιοχής μας.

Συνεχίζοντας μετά τα Τρίκαλα και ακολουθώντας τις ταμπέλες για την Καρυά, θα βρεθείς σε 10’ περίπου σε ένα εξίσου ιστορικό και γραφικό χωριό. Παρά το ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα Τρίκαλα, το χωριό διατηρεί το παραδοσιακό του στοιχείο. Εδώ θα βρεις όμορφα, πετρόχτιστα σπίτια και δύο ταβέρνες με ντόπια προϊόντα και λαχταριστά ψητά. (Μην ξεχάσεις να επισκεφθείς την Παναγία, την κεντρική εκκλησία του 1859 και να βγάλεις φωτογραφίες το εκκλησάκι του Χάρου που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και χρονολογείται από τον 13ο αιώνα).

Κατηφόρισε προς τη Ζάχολη / Εβροστίνα. Πρόκειται για έναν καταπράσινο τόπο, στον οποίο οι must στάσεις είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με τα 7 κυπαρίσσια, η Παναγία των Καταφυγίων και φυσικά, το Ρέμα των Μύλων. Το μέρος είναι κάτι περισσότερο από μαγευτικό και σε κάθε γωνία της, η Ζάχολη «κρύβει» και μια διαφορετική πτυχή της ιστορίας του τόπου (true story) που περιμένει να τη γνωρίσεις και να τη συνδέσεις με το δικό σου… σήμερα!

Έχοντας πιει το καφεδάκι σου, μετά το νόστιμο φαγητό που θα έχεις δοκιμάσει σε όποιο από τα παραπάνω χωριά κι αν έχεις κάνει στάση, θα βρεθείς στα Ροζενά. Πρόκειται για ένα μεγάλο χωριό με 4 συνοικίες και αρκετά… Ή έστω, πολλά δρομάκια και γραφικές γωνιές! Αφού κάνεις κι εδώ τη βόλτα σου και περιηγηθείς στις όμορφες εκκλησίες, σειρά έχει το Δερβένι.

Στο Δερβένι μπορείς να κάνεις το μπάνιο σου, περνώντας μέσα από τα στενά του περάσματα, να περπατήσεις τα πέτρινα σκαλοπάτια του ή να κάνεις μια βόλτα στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό.