# Διαδρομή 3: Τρίκαλα– Μάννα – Παναρίτι – Στύλια – Ρίζα

Βρίσκεσαι στα Τρίκαλα; Βγαίνοντας στον κεντρικό δρόμο Ξυλοκάστρου – Τρικάλων θα συναντήσεις μια ταμπέλα (κάπου στα Μεσαία Τρίκαλα) η οποία σε οδηγεί προς το χωριό «Μάννα». Πρόκειται για ακόμη μια must διαδρομή που πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσεις.

Το χωριό «Μάννα» είναι όνομα και πράγμα. Πρόκειται για ένα πολύ εύφορο χωριό, που δίνει «ψωμί» σε πολλούς αγρότες που μένουν εδώ και καλλιεργούν τη γη τους. Είναι εξαιρετικά γνωστό για τα πεντανόστιμα, σκληρά και υγιή του μήλα που εμπορεύονται οι καλλιεργητές, για τις αστείρευτες πηγές του, που λόγω της παλίρροιας που παρουσιάζουν έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για «στοιχειά» και λοιπά παραμύθια και για πολλά ακόμη στοιχεία. Είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό χωριό με τρία καφενεία, ξενώνες και πανέμορφα μέρη που αξίζει να επισκεφθείς (μάθε περισσότερα εδώ).

Από τη Μάννα, έχοντας πιει το καφεδάκι σου πρώτα, μπορείς να μεταβείς στο Παναρίτι που τη δεκαετία του 1930 είχε δικό του εργοστάσιο σταφίδας. Το κτίσμα παραμένει ακόμη και σήμερα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση. Αρκεί να πούμε ότι το χωριό ήταν τόσο πλούσιο που υπήρχε μια ρήση παλαιότερα, η οποία έλεγε «σαν γαμπρός από το Παναρίτι», αναφερόμενη προφανώς στον πλούτο των ντόπιων. Στον τόπο λειτουργούσε μέχρι και πρόσφατα ακόμη και Γυμνάσιο σχολείο, ενώ αξίζει να πούμε ότι έχουν βρεθεί και απομεινάρια από Κυκλώπεια τείχη σε χωράφια (διάβασε περισσότερα εδώ).

Έχοντας πάρει μια μυρωδιά από το χωριό, σου προτείνουμε να περάσεις στα Στύλια, το χωριό με τη σημαντική θρησκευτική ιστορία. Σήμερα θα βρεις έναν υπέροχο ναό, του οποίου το κατώφλι πρέπει να διαβείς, για να ανάψεις το κεράκι σου, να θαυμάσεις το ξύλινο, χειροποίητο τέμπλο και να κοιτάξεις προς τα πάνω. Στο ταβάνι θα βρεις έναν μαύρο σταυρό, ο οποίος σχηματίστηκε όταν η φωτιά του 2000 έκαψε τα πάντα. Τότε, λοιπόν, πήρε φωτιά και η σκεπή της εκκλησίας. Όμως, έσβησε μόνη της «ως εκ θαύματος», όπως αναφέρουν πολλοί κάτοικοι των Στυλίων και αυτό που έμεινε να τη θυμίζει είναι ο σχηματισμένος σταυρός στην οροφή του ναού (Άγιος Αθανάσιος).