Skip to main content
Γνώρισε τις 3 βραβευμένες παραλίες Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

Πανέμορφες, μοναδικές & γαλάζιες… με τη βούλα!

17 Μαΐου 2023

*Γράφει η Ιωάννα Δούρη

Αφηγήσου τη δική σου ιστορία για όποιο μέρος της περιοχής μας θέλεις και δες τo κείμενο και το όνομά σου, δημοσιευμένα στο #blog_of_the_town! Στείλε στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. το κείμενό σου, με θέμα «BLOG».

Είναι πανέμορφες, μοναδικές και γαλάζιες... με τη βούλα, αφού κέρδισαν τη "γαλάζια σημαία"! Ο λόγος φυσικά για τη βράβευση τριών ακτών της περιοχής μας που είναι ο Πευκιάς Ξυλοκάστρου, η Συκιά αλλά και η παραλία Δερβενίου, που για δεύτερη χρονιά κερδίζουν τις εντυπώσεις. Η παράδοση επομένως γίνεται κανόνας και είναι πέρα για πέρα Ξυλοκαστρινή και Ευρωστίνια υπόθεση. 

Αξίζει να πούμε ότι η τελευταία προστέθηκε το 2022 στις καθαρές, μπλε και βραβευμένες μας θάλασσες, έπειτα από επτά χρόνων απουσίας της από τη σχετική λίστα.

Η “γαλάζια σημαία” αποδίδεται στις ακτές, οι οποίες πληρούν μια μακρά λίστα από προϋποθέσεις και κριτήρια, που με τη σειρά τους αφορούν όχι μόνο στην καθαριότητα των ακτών και των νερών αλλά και στην οργάνωσή τους.

Παραλία Δερβενίου – Κάθε γωνιά και μια διαφορετική πρόταση

Θα σε ξεκινήσω ανάποδα, πηγαίνοντάς σε στη δυτική πλευρά του Ξυλοκάστρου, στα στενά δρομάκια, το μικρό beach bar και την παραλία με θέα το εκκλησάκι, που θα βρεις μόνο στο Δερβένι.

Πρόκειται για ένα διαφορετικό τοπίο, που θα σου θυμίσει κάτι από νησί, χωρίς όμως να χάνει την Κορινθιακή του ομορφιά.

Η παραλία «κρύβεται» πίσω από τα πέτρινα σπίτια, τα πολύχρωμα, χαμηλά σπιτάκια που αναβλύζουν παράδοση και συναντούν το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Παλιά φουρναριά, παρτέρια με περιποιημένα λουλούδια, πέτρινα δρομάκια και φιλόξενοι άνθρωποι είναι μόνο μερικά από όσα θα βρεθούν στο δρόμο σου και θα κληθείς να εξερευνήσεις

Την ίδια στιγμή, το Δερβένι διαθέτει δικό του, δημοτικό beach bar που προσφέρεται για οργανωμένο μπάνιο μετά μπύρας, σνακ, καφέ και μουσικής. Πρόκειται για μια επιλογή που θα βρεις κοντά στο παλιό Δημοτικό σχολείο, απέναντι από το παλιό Ειρηνοδικείο.

Παραλία Συκιάς – Γνώρισέ τη, απόλαυσέ τη, λάτρεψέ τη

«Πάμε Συκιά»; Πρόκειται για μια φράση που θα ακούσεις πολύ και θα επαναλάβεις και μόνος/ μόνη σου! Όχι άδικα, θα πούμε εμείς. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια παραλία – στολίδι, στην οποία αγαπάμε να απολαμβάνουμε κολύμπι, αθλητικές δραστηριότητες, ήλιο και καφέ.

Γιατί η Συκιά τα έχει όλα.

Λίγο από Πευκιά, πολύ από άρωμα καλλιτεχνικό και ακόμη περισσότερες επιλογές.

Kαφέ που απλώνονται δίπλα στο κύμα, μεγάλη και πεντακάθαρη ακτογραμμή, γραφικές εικόνες από βαρκάκια και λουόμενους.

Inside tip από τη ντόπια – Τις ημέρες όπου ο αέρας μάς κάνει να νιώθουμε μια «Μυκονιάτικη εσάνς», η παραλία «Οδύσσεια», την οποία θα βρεις κάτω από τη μεγάλη στροφή που οδηγεί στο Μελίσσι, θα σε σώσει από το αναμάλλιασμα! Οπότε, όταν ο καιρός δεν έχει πολλά κέφια, πάρε μια πετσέτα, τύλιξε την ψάθα σου κι έφυγες για «Οδύσσεια».

Πευκιάς Ξυλοκάστρου – Η πασίγνωστη γαλάζια παραλία με τις αστείρευτες επιλογές

Μπορεί να μη χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αλλά συνεχίζει να αποτελεί μια από τις διαχρονικές επιλογές των επισκεπτών και των ντόπιων. Ο Πευκιάς είναι καταπράσινος, μοναδικός και αγαπημένος όσα χρόνια κι αν περάσουν. Γιατί εδώ η κλεψύδρα του χρόνου έχει σταματήσει και δεν της επιτρέπουμε να κινηθεί, σε ό,τι αφορά τη διατήρηση του φυσικού τοπίου, προστατεύοντας το δάσος και την παραλία του σταθερά και αμετάκλητα.

Εντός του φιλοξενούνται τρία δημοτικά beach bars κι ένα ιδιωτικό. Ένα από αυτά λειτουργεί όλο τον χρόνο, ενώ τα δύο από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, ο χώρος για να απλώσεις την πετσέτα σου και να απολαύσεις το μπάνιο σου χωρίς μουσική και πολυκοσμία είναι απεριόριστος. Το ίδιο και τα δέντρα που σου χαρίζουν σκιά!

Ανεξάρτητα από την εποχή και την ώρα που θα επισκεφθείς στον Πευκιά Ξυλοκάστρου, θα δεις άτομα κάθε ηλικίας να περπατούν, να κάνουν βόλτα τα κατοικίδιά τους, να τρέχουν, να παίζουν τένις ή βόλεϋ στα μικρά γηπεδάκια δίπλα στην παραλία, να κολυμπούν, να ξαπλώνουν στις αιώρες που τοποθετούνται στα δέντρα τα καλοκαίρια, να κάνουν picnic στα παγκάκια και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς.

Don’t miss them: Η ντόπια επανέρχεται με νέο tipΠέρα από τη Βίλα του Σικελιανού, στη οποία σε παραπέμψαμε στην ενότητα της Συκιάς, πρέπει να επισκεφθείς το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας που είναι πανέμορφο και θα βρεις εντός του Πευκιά, κοντά στο τρίτο κατά σειρά μπαράκι (με κατεύθυνση προς τη Συκιά).

Πώς μια ακτή κερδίζει τη γαλάζια σημαία – Λίγα λόγια για τη διαδικασία

Για να δοθεί το «χρίσμα» της βράβευσης, πραγματοποιείται επιτόπια επίσκεψη από τους επιθεωρητές του Προγράμματος «ακτή υποψήφια για βράβευση» κατά την κολυμβητική περίοδο, που ξεκινά από τον Μάιο και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο.

Στη συνέχεια, παρέχονται από τον Εθνικό Χειριστή τεχνικές συμβουλές προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης συμμόρφωση με τα απαραίτητα κριτήρια που ορίζονται από το προαναφερθέν πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή, ο διαχειριστής οφείλει να αναρτά στον πίνακα ανακοινώσεων την ειδική αφίσα στην οποία αναφέρεται η υποψηφιότητα της ακτής για βράβευση με τη «γαλάζια σημαία». 

Θάλασσες γεμάτες κοράλλια, δελφίνια & μοναδική χλωρίδα – Ώρα για μακροβούτια!

Ζωνοδέλφινα, κοράλλια και μοναδικά φυτά μια ανάσα από την Αθήνα; Κι όμως, δεν είναι μύθος. Όλα τα παραπάνω ενδημούν στον Κορινθιακό βυθό και προστατεύονται από τους ετήσιους ελέγχους που διενεργούνται στην περιοχή μας και δίνουν τελικά το πράσινο φως για τη γαλάζια σημαία, που τι σημαίνει με απλές λέξεις;

Ασφάλεια και καθαριότητα!


Τελευταία blogs

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: 4 αφηγητές της περιοχής μας θυμούνται…

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος 4 αφηγητές της περιοχής μας θυμούνται… *Γράφει η Ιωάννα Δούρη Αφηγήσο...

Κατά κόσμον ο «Πευκιάς», για εμάς η παιδικότητα και οι έρωτές μας

«Πευκιάς» Κατά κόσμον ο «Πευκιάς», για εμάς η παιδικότητα και οι έρωτές μας *Γράφει η Ιωάννα Δ...

Ξυλόκαστρο & Ευρωστίνη - 10 Λόγοι που θα σε κάνουν να… μην ξεκολλάς!

Ξυλόκαστρο & Ευρωστίνη 10 Λόγοι που θα σε κάνουν να… μην ξεκολλάς! *Γράφει η Ιωάννα Δούρη ...