Skip to main content

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: 4 αφηγητές της περιοχής μας θυμούνται…

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

4 αφηγητές της περιοχής μας θυμούνται…

*Γράφει η Ιωάννα Δούρη

Αφηγήσου τη δική σου ιστορία για όποιο μέρος της περιοχής μας θέλεις και δες τo κείμενο και το όνομά σου, δημοσιευμένα στο #blog_of_the_town! Στείλε στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. το κείμενό σου, με θέμα «BLOG».

Κατοχή - μαρτυρίες

Στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιείται τους τελευταίους μήνες στον Δήμο μας και αποβλέπει στην τουριστική προβολή της περιοχής, συντίθεται, μεταξύ άλλων, ένας μεγάλος ιστορικός χάρτης που ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα και καταλήγει στο σήμερα.

Οι αφηγητές μας στέκονται σε σημαντικά γεγονότα του χθες, τα συμπλέκουν με μνημεία, γωνιές της περιοχής, με ιστορίες ή άλλους λαϊκούς θρύλους, φέρνοντάς τα όλα μαζί στη συζήτηση. Κάπως έτσι γίνονται οι καταγραφές μας. Δική μας δουλειά ως ερευνητές είναι να κατηγοριοποιούμε τα γεγονότα, τις λαϊκές ρήσεις και την παράδοση κι από όλα αυτά μαζί, να εξάγουμε χρήσιμα δεδομένα.

Ο ένας άκουσε, ο άλλος έζησε, ένας τρίτος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας. Εμείς, ως υποδοχείς των αφηγήσεων, άλλοτε παραθέτουμε τα γεγονότα όπως μας τα περιέγραψαν κι άλλοτε, θέλοντας να απαλύνουμε τις πληγές του συλλογικού τραύματος, επιλέγουμε να κλείσουμε το μαγνητόφωνο από σεβασμό σε όσα μας εκμυστηρεύονται και να αφήσουμε ορισμένες πληροφορίες στη λήθη. Η ιστορία μας αποτελεί και μια πυξίδα, η οποία δείχνει την πορεία μας στον χρόνο. Μας μαθαίνει για τη διαμόρφωση του κοινωνικοπολιτικού μας τοπίου.

Γιατί το τάδε χωριό χαρακτηρίζεται ως «αριστερό» ή «δεξιό»; Πώς τα γεγονότα επηρέασαν κάποιες οικογένειες, οι οποίες έφυγαν από ένα μέρος; Τι συνέβη όταν ο πόλεμος τελείωσε και πώς η ταραγμένη πολιτική περίοδος που ακολούθησε τον Β’ Παγκόσμιο έμεινε στο χθες και οι άνθρωποι στα μικρά μέρη, κατάφεραν να ισορροπήσουν και να αφήσουν πίσω τους παλιές έχθρες; Δεν θα αναφερθούμε σε όλα αυτά, παρά θα εστιάσουμε σε γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή μας κατά την περίοδο της Κατοχής.

Ακολουθούν προφορικές αφηγήσεις, όπως μας τις μετέφεραν οι άνθρωποι που με χαρά μάς παραχώρησαν τις συνεντεύξεις. Ένας από αυτούς έχει φύγει από τη ζωή.

Βρυσούλες Κορινθίας - Ξυλόκαστρο

Συνέντευξη στις Βρυσούλες Κορινθίας – Εξιστόρηση γεγονότος από τον κ. Γιώργο Βαλιμήτη, πρόεδρο του χωριού

«Η γιαγιά μου, μου εξιστόρησε ότι κάποια στιγμή, το χωριό ενημερώθηκε πως έρχονταν οι Γερμανοί. Έφυγε ο παππούς μου και όλοι οι άντρες του χωριού, μαζί με πολλές γυναίκες. Η γιαγιά μου έμεινε με τα παιδιά – πού να πάει με τόσα παιδιά; - και της άφησε και η αδερφή του παππού μου άλλα δύο – τρία δικά της, για να φύγει κι εκείνη. Ενώ είναι στο σπίτι, μπαίνει ο Γερμανός μέσα, μαζί με έναν άλλον, ο οποίος κρυβόταν (σ.σ. κουκουλοφόρος).

Ο δεύτερος προσποιείτο ότι προσπαθούσε να μιλήσει σπαστά ελληνικά, αλλά φαινόταν ότι ήταν Έλληνας από την προφορά. Ο Γερμανός, ο αξιωματικός, που φάνηκε ότι ήταν αξιόλογος άνθρωπος, μόλις ο άλλος βγήκε έξω, μην μπορώντας να συνεννοηθεί με τη γιαγιά μου, έβγαλε μια φωτογραφία από το πορτοφόλι και της έδειξε τα παιδιά του, για να της πει ότι είχε κι αυτός παιδιά στη Γερμανία».


Συνέντευξη στη Ρίζα Κορινθίας – Συζήτηση με τον κ. Παναγιώτη Κουρούμαλη

«Ο Θανάσης Κλιτσινιώτης που ήταν ο διερμηνέας των Γερμανών, με το παρατσούκλι “Κωνσταντάρας”, ήταν δάσκαλος που είχε σπουδάσει στη Γερμανία και ήξερε Γερμανικά. Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, είχε δικαστεί, έχει χλευαστεί κι έχει καταγραφεί στην ιστορία ως καταδότης, μιας και ήταν διερμηνέας των Γερμανών.

Εγώ τον γνώρισα φατσικά, όχι ως άνθρωπο, όμως έχω από τον παππού μου (…) που μου είπε ότι ήταν ο καλύτερος άνθρωπος και δεν πήγε στους Γερμανούς, για να κάνει κακό. Και δεν έκανε κακό. Πρώτα - πρώτα, ο παππούς μου... Όταν μπήκαν οι Γερμανοί στο σπίτι, ήταν στο κρεβάτι γιατί είχε κάνει εγχείρηση, και του λέει “Παναγή, μην κουνιέσαι, δεν θα σε πειράξει κανείς”. Πάει, λοιπόν, στον Γερμανό και του λέει “αυτός είναι άρρωστος”. Κι έτσι, δεν τον πείραξαν.

Αλλά και πάρα πολλούς άλλους ανθρώπους δεν τους πείραξε. Πλήρωσε ότι ήταν διερμηνέας των Γερμανών».

Ρίζα Κορινθίας - Β Παγκόσμιος

Παναγιώτης Δούρης του Ηλία (1921 – 2012) – Η μαρτυρία καταγράφηκε το 2008, στο πλαίσιο Ακαδημαϊκής εργασίας του εγγονού του, κ. Παναγιώτη Δούρη

«Υπήρξαν στο χωριό λίγα ραδιόφωνα με μπαταρίες που είχαν φέρει μετανάστες από την Αμερική κι έτσι μάθαμε για την κήρυξη του πολέμου. Οι καμπάνες χτυπούσαν συνέχεια και το ραδιόφωνο έλεγε “καλούνται υπό τα όπλα οι κλάσεις από το 1930 έως 1939”.

Τα γεγονότα του μετώπου τα μαθαίναμε από το ραδιόφωνο. Πολλές φορές ήμαστε στους αγρούς για δουλειές και ακούγαμε τις καμπάνες που χτυπούσαν σε γρήγορο ρυθμό και καταλαβαίναμε ότι ο στρατός πετύχαινε κι άλλη νίκη. Επίσης, από την αλληλογραφία των στρατιωτών μαθαίναμε λεπτομέρειες, ότι δηλαδή οι Ιταλοί πολεμούσαν φοβισμένα και με το παραμικρό, πετούσαν τα όπλα και τρέπονταν σε φυγή.

Γενικά όμως, στην αρχή ο πόλεμος βρήκε στρατό και λαό με κλονισμένο ηθικό. Ακολούθησαν οι νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού και ιδίως μετά την εαρινή επίθεση των Ιταλών και του στρατού, (σ.σ. το ηθικό των Ελλήνων) αναπτερώθηκε.

Τη Μεγάλη Παρασκευή του 1941 πέρασε ένα ιταλικό αεροπλάνο παραλιακά του Κορινθιακού κόλπου και φωτογράφισε τη γέφυρα της Λυκοποριάς. Ανήμερα το Πάσχα, τη βομβάρδισαν ανεπιτυχώς, αλλά επειδή το χωριό ήταν σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, τρέξαμε όλοι να κρυφτούμε. Μετά την πλήρη αποτυχία των Ιταλών, αναγκάστηκε η Γερμανία να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο “Μαρίτα” που προέβλεπε την κατάληψη των Βαλκανίων και συγχρόνως της Ελλάδας, όπως κι έγινε».

*** Ο συνεντευξιαζόμενος διέμενε στην Καλλιθέα Κορινθίας κατά την περίοδο της Κατοχής.

Καλλιθέα Κορινθίας - Β Παγκόσμιος πόλεμος

Μάννα Κορινθίας – Το περιστατικό μάς το αφηγήθηκε ο κ. Γιώργος Μπρακούλιας (Στάικος)

«Στην κατοχή δεν υπήρχε στάρι και έβαζαν βελανίδια, βίκο, ρόδια, κουκιά, λαθούρια και τα άλεθαν, τα έκαναν αλεύρι. Το βελάνι (βελανίδι) ήταν “δηλητήριο”. Τρωγόταν δηλαδή, αλλά πίκριζε. Όμως, όταν πείναγε ο άλλος και δεν είχε τι να φάει…

Μια άλλη, έκοψε ψιλά - ψιλά τα τσούτσουδα (σ.σ. το εσωτερικό από τα αραποσίτια), τα άλεσε και έκανε αλεύρι που όμως ήταν ξηρό. Το έριξε στη φωτιά και κάηκε, έγινε στάχτη. Τέτοια πείνα υπήρχε. Έτρωγαν βρούβα χωρίς λάδι. Όταν με έπιανε γρίπη, ήθελα να φάω ραδίκια πικρά, ρέγγα, σαρδέλα, αλλά τα ραδίκια τα ήθελα πολύ πικρά. Χωρίς λάδι, χωρίς λεμόνι, χωρίς τίποτα. Μόνο με αλάτι. Έτσι είχα συνηθίσει.

Συνεντεύκτρια: Στην Κατοχή πόσο χρόνων ήσασταν;

Είμαι το 1939 γεννημένος. Τους Γερμανούς κι αυτούς τους θυμάμαι. Τους Ιταλούς λίγο. Δεν υπήρχαν μόνιμοι εδώ, αλλά περαστικοί περνούσαν.

Συνεντεύκτρια: Έκαναν πλιάτσικο;

Οι Γερμανοί δεν έκαναν τέτοια, οι Ιταλοί έπαιρναν κότες. Οι Γερμανοί ήταν περήφανοι.

Είχε γίνει και μια μάχη εδώ με τους Γερμανούς. (…) Οι αντάρτες είχαν πάει στο πάνω μέρος και σκότωσαν έναν Γερμανό. Οι Γερμανοί ήταν λίγοι, φοβήθηκαν κι έφυγαν, αλλά την άλλη μέρα ήρθαν για να τον πάρουν. Και βομβάρδιζαν από τα Τρίκαλα μέχρι κάτω. Το μεγαλύτερο μέρος του χωριού είχε πάει στο δάσος και ακούγαμε να πέφτουν οι οβίδες. Έπεφταν σε σημεία και άλλες έσκαγαν, άλλες όχι. Γυναίκες φώναζαν, παιδιά έκλαιγαν, σκυλιά να γαβγίζουν, γαϊδούρια να γκαρίζουν, γινόταν χαμός.

Ήρθαν εδώ οι Γερμανοί, λοιπόν, μετά, αλλά στο μεσοδιάστημα αυτό, ήρθαν το πρωί και τον πήραν κάτι γριές (σ.σ. τον Γερμανό που είχαν σκοτώσει οι αντάρτες), τον πήγαν στην εκκλησία, τον έβαλαν σε 2 τάβλες με λουλουδάκια γύρω – γύρω, του άναψαν κι ένα κερί.

Μπήκαν μέσα οι Γερμανοί, το είδαν αυτό και γύρισαν κι έφυγαν. Δεν πείραξαν το χωριό. Μιλάμε για το 1943 ή 1944, που ήμουν 5-  6 χρονών».

Μάννα Κορινθίας - Μάρκασι - Β Παγκόσμιος

Συνέχεια ανάγνωσης

Βασίλης Κελλάρης: «Θέλω το κέντρο αυτό να αποτελέσει πόλο έλξης»

Βασίλης Κελλάρης: «Θέλω το κέντρο αυτό να αποτελέσει πόλο έλξης»

Συνέντευξη με τον Βασίλη Κελλάρη, γυναικολόγου αναπαραγωγής, Αντιπροέδρου του μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ» και συνιδρυτή του μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Be-Live / Συνέντευξη - Επιμέλεια κειμένου: Ιωάννα Δούρη

Ήταν Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου όταν το παλιό δημοτικό σχολείο της κοινότητας Κάτω Λουτρού γέμισε με κόσμο, φώτα και χαρούμενες φωνές. Ντόπιοι και επισκέπτες παρευρέθηκαν στα εγκαίνια του νέου Πολιτιστικού Κέντρου Δια Βίου Μάθησης «Επαμεινώνδας Κελλάρης», μια πρωτοβουλία που έγινε με την υποστήριξη του Βασίλη Κελλάρη, του γυναικολόγου αναπαραγωγής, Αντιπροέδρου του μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ» και συνιδρυτή του μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Be-Live.

Τιμώντας τον παππού του, Επαμεινώνδα και τον πατέρα του, Δημήτρη που ήταν συντοπίτες μας, με καταγωγή από το Λουτρό Κορινθίας, ο ίδιος αποφάσισε να συνεισφέρει στη δημιουργία του Πνευματικού Κέντρου. Εκείνο το βράδυ μάθαμε πολλά. Ακούσαμε την ιστορία του Δημήτρη Κελλάρη, με αφηγήσεις που τον παρουσίασαν υπό το πρίσμα του συναδέλφου, του πατέρα, του φίλου και γιατρού. Είδαμε φωτογραφίες και γνωρίσαμε μέσα από περιγραφές για τον γλεντζέ γιατρό, τον εξαιρετικό επιστήμονα που καθένας από τους οικείους του είχε διαφορετικά πράγματα για να θαυμάσει και να εξιστορήσει.  

Πώς ο συντοπίτης μας που έφυγε από την Ελλάδα για την Αμερική, χωρίς να γνωρίζει καν τη γλώσσα, κατάφερε να ξεχωρίσει; Ποιες θα είναι οι δράσεις και ο σκοπός του νέου Ιδρύματος «Δημήτρης Κελλάρης», του οποίου ως έδρα ορίστηκε αυτή του Λουτρού Κορινθίας;

Ο κ. Β. Κελλάρης, που πρόθυμα μας παραχώρησε τις παρακάτω απαντήσεις, μας δείχνει έμπρακτα ότι είναι ένας από εμάς. Ότι ο τόπος σου δεν είναι απαραίτητα αυτός στον οποίο μεγάλωσες, αλλά εκείνος στον οποίο επιλέγεις να επιστρέψεις ή να προσφέρεις, αυτός που σε έκανε να νιώσεις έντονα συναισθήματα, αυτός στον οποίο βρίσκεις φίλους παλιούς και φίλους παντοτινούς. Ο Β. Κελλάρης επέστρεψε στον τόπο του, στον τόπο μας, και μας τίμησε με την παρουσία και την προσφορά του. Τον ευχαριστούμε!

Το Πνευματικό Κέντρο Δια Βίου Μάθησης «Επαμεινώνδας Κελλάρης» εγκαινιάστηκε με την ευγενική και πολύτιμη χορηγία σας το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου. Όπως επισημάνατε στην εκδήλωση και μάλιστα, αστειευτήκατε σε σχέση με αυτό, προτιμήσατε τη λέξη «Πνευματικό» για να περιγράψετε την ταυτότητα του κέντρου. Τι σημαίνει «πνεύμα» για εσάς και πώς θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη ενός μικρού τόπου, όπως είναι το Λουτρό;

Η εγκαινίαση του Πνευματικού Κέντρου στον χώρο του παλιού σχολείου του παππού μου ήταν όνειρο ζωής για μένα. Ναι, προτίμησα να το χαρακτηρίσω «Πνευματικό», θέλοντας να δώσω ακόμα μεγαλύτερη αξία στον σκοπό λειτουργίας του στην περιοχή. Για μένα, η λέξη «πνεύμα» αντικατοπτρίζει περισσότερες από μία έννοιες. Είναι η ευφυΐα ενός ανθρώπου αλλά και η κριτική του σκέψη, είναι το ήθος και η ψυχή του. Είναι στάση ζωής προς την ουσία, το πραγματικό νόημα. Αυτό είναι και το όραμά μου. Θέλω το κέντρο αυτό να αποτελέσει πόλο έλξης, όχι μόνο για τους κατοίκους του χωριού και της ευρύτερης περιοχής αλλά και πλήθους επισκεπτών. Παιδιά και νέους, αλλά και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Να φιλοξενήσει εκθέσεις, ψυχαγωγικές, ενημερωτικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις συντελώντας στην πνευματική, ηθική και κοινωνική διάπλαση. Να δοθεί αξία στην με τόσο κόπο και αγάπη ανακαίνιση και αξιοποίηση αυτού του χώρου.

Φαίνεται ότι, αν και το Λουτρό αποτελεί καταγωγή και όχι τον τόπο όπου μεγαλώσατε, έχετε ιδιαίτερους δεσμούς με το χωριό. Υπάρχουν παιδικές μνήμες από το Κάτω Λουτρό; Εξηγήστε μας, αν θέλετε, τι αγαπούσατε περισσότερο στον τόπο ως παιδί κι αργότερα, ως έφηβος ή ενήλικας.

Είναι πολύ δυνατά τα συναισθήματα που νιώθω για αυτό το χωριό. Και είναι πράγματι περίεργο το πώς ένας άνθρωπος μπορεί να δεθεί τόσο με ένα μέρος, το οποίο δεν είναι ο τόπος στον οποίο μεγάλωσε. Οι μνήμες είναι λίγες, αλλά πολύ δυνατές. Είναι οι μικρές αποδράσεις που κάναμε με τον πατέρα μου όταν ήμουν παιδί και με καμάρι με «παρουσίαζε» στους φίλους του. Είναι η πρώτη φορά που επισκέφτηκα το χωριό μαζί με τη σύζυγό μου αλλά και αργότερα, μαζί με τα παιδιά μου. Είναι η ηρεμία που μου προσφέρει κάθε φορά που έρχομαι και η αποφόρτιση από τη δύσκολη καθημερινότητά μου.

Παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη δράση του Be-Live. Πώς είναι να βοηθά κανείς στο να δημιουργούνται νέες ζωές; Θέλετε να αναφερθείτε σε κάποια στιγμή με αυτούς τους νέους γονείς που κατάφεραν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, με τόσο κόπο;

Το μη κερδοσκοπικό Σωματείο Be-Live ιδρύθηκε το 2019, με σκοπό να βοηθήσει υπογόνιμα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε κάθε γωνιά της χώρας, με προτεραιότητα στις ακριτικές περιοχές, να αποκτήσουν παιδί. Όραμά μας αποτελεί ένα μέλλον με λιγότερα προβλήματα υπογονιμότητας και υπογεννητικότητας αλλά και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Η λέξη συναρπαστικό είναι μικρή για να περιγράψει τα συναισθήματα που νιώθουμε για αυτό που προσφέρουμε. Όχι μόνο εγώ και ο συνιδρυτής της Be-Live και φίλος μου Χάρης Χηνιάδης, αλλά και όλα τα μέλη της ομάδας που εργάζονται με πολλή αγάπη, πίστη και αφοσίωση, με το ίδιο όραμα και με τους ίδιους στόχους. Στη σημερινή κοινωνία θέλουμε να δείξουμε την ανάγκη για ίσες ευκαιρίες στο όνειρο της απόκτησης ενός παιδιού. Αν και από την ίδρυση του Σωματείου έχουν γεννηθεί περισσότερα από 30 μωρά, όσα χρόνια και αν περάσουν δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την πρώτη μας επιτυχία. Το πρώτο μας ζευγάρι, το πρώτο θετικό τεστ κύησης και τη στιγμή που η Be-Live έδωσε το πρώτο της μωρό στην αγκαλιά των γονιών του, τον Μάρτιο του 2020, έναν χρόνο μετά την επίσημη ανακοίνωση για την ίδρυση της Be-Live. Το όνειρο πέτυχε, το προσωπικό μας στοίχημα κερδήθηκε! Και κάθε φορά η ίδια χαρά, η ίδια συγκίνηση.

Ανακοινώσατε προς το τέλος της εκδήλωσης τη δημιουργία ενός Ιδρύματος, που θα φέρει το όνομα του πατέρα σας και θα εδρεύει στο Κάτω Λουτρό, ενώ προσθέσατε ότι το «Δημήτρης Κελλάρης» θα δίνει προτεραιότητα στην αριστεία. Θέλετε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τη δράση του Ιδρύματος;

Όπως ανέφερα, το Ίδρυμα θα είναι ανοιχτό για πολιτιστικές δράσεις που αφορούν στην τέχνη, την παράδοση, την ενημέρωση, την επιμόρφωση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο πατέρας σας κυριαρχούσε σε πολλές από τις αναφορές των συναδέλφων, των φίλων του και τις δικές σας. Μάλιστα, αναφερθήκατε στο ότι ταξίδεψε μόνος του στην Αμερική και χωρίς να γνωρίζει καν αγγλικά, στην πορεία κατάφερε να ξεχωρίσει. Πώς ο «χαζός Έλληνας», όπως τον αποκαλούσαν στην αρχή, βίωσε την απόρριψη και την αμφισβήτηση στα πρώτα του βήματα; Τι σας έμαθε μέσα από τις περιγραφές του για την περίοδο εκείνη;

Στη σημερινή εποχή είναι δύσκολο να συλλάβει κανείς αυτό που έκανε ο πατέρας μου. Ο Δημήτρης Κελλάρης, ξεκινώντας από αυτό εδώ το χωριό, τόλμησε να κάνει βήματα πολύ πέρα από αυτό που του όριζαν οι δυνατότητές του. Πήγε στην Αμερική, χωρίς τα αναγκαία οικονομικά εφόδια και χωρίς να μπορεί να υποστηρίξει την επικοινωνία του με τους ξένους. Πράγματι βίωσε την απόρριψη, αλλά ήθελε πολύ να πετύχει. Δούλεψε, προσπάθησε και κέρδισε την αποδοχή. Ενσωματώθηκε στην κοινωνία με αργά βήματα και απέδειξε με τον τρόπο του πόση ανάγκη είχε να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και να υπηρετήσει την επιστήμη που τόσο πολύ αγαπούσε.

Για μένα αποτελεί πρότυπο ανθρώπου που δεν εγκαταλείπει ποτέ. Που δεν ονειρεύεται απλά, αλλά αγωνίζεται με ήθος, πίστη και δύναμη για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Που ξεκινώντας από το μηδέν χτίζει συνεχώς. Και πετυχαίνει. Και παίρνει αυτό για το οποίο παλεύει να αποκτήσει.

Έτσι ο πατέρας μου, ο Δημήτρης Κελλάρης, ξεκινώντας από αυτό εδώ το χωριό, έγινε ένας από τους σπουδαιότερους γιατρούς της εποχής του. Έγινε μέλος της ιδρυτικής ομάδας του μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ», όπου με την πολυετή προσφορά του, κέρδισε τον σεβασμό και την εκτίμηση, όχι μόνο όλου του προσωπικού του μαιευτηρίου αλλά και όλων των ζευγαριών που βοήθησε να κατακτήσουν το όνειρο της απόκτησης παιδιού.

Είναι μεγάλη μου τιμή το γεγονός ότι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση οι φίλοι και συνεργάτες του πατέρα μου και μοιράστηκαν με το κοινό ιστορίες και φωτογραφικό υλικό από τη ζωή τους δίπλα του.

Οι δράσεις σας αποδεικνύουν ότι επιδιώκετε την εξέλιξη ως επιστήμονας κι ως επαγγελματίας. Ποιες είναι οι τρεις βασικές αρχές με βάση τις οποίες επιλέγετε κάθε νέο σας βήμα;

Αφοσίωση, γιατί οφείλω να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης των ζευγαριών που βοηθάω στο όνειρο της απόκτησης παιδιού. Γιατί είμαι κοντά τους στα εύκολα και στα δύσκολα, με όπλο πάντα την απέραντη αγάπη για το επάγγελμα που ακολούθησα.

Αισιοδοξία, γιατί μου δίνει δύναμη να συνεχίζω και να μην απογοητεύομαι. Γιατί έμαθα πως στη ζωή δύσκολο δε σημαίνει ακατόρθωτο.

Επιμονή, γιατί έχοντας ως πρότυπο τον πατέρα μου κατάλαβα πως στις δυσκολίες πρέπει να βλέπω προκλήσεις. Γιατί ο πόνος και η κούραση στις δυσκολίες της ζωής δεν μπορεί να συγκριθεί με τη χαρά και την ικανοποίηση που νιώθουμε όταν πετυχαίνουμε τον στόχο μας.

Άνω Τρίκαλα

Συνέχεια ανάγνωσης

Κατά κόσμον ο «Πευκιάς», για εμάς η παιδικότητα και οι έρωτές μας

«Πευκιάς»

Κατά κόσμον ο «Πευκιάς», για εμάς η παιδικότητα και οι έρωτές μας

*Γράφει η Ιωάννα Δούρη

Αφηγήσου τη δική σου ιστορία για όποιο μέρος της περιοχής μας θέλεις και δες τo κείμενο και το όνομά σου, δημοσιευμένα στο #blog_of_the_town! Στείλε στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. το κείμενό σου, με θέμα «BLOG».

Ξυλόκαστρο - Δερβένι - φαγητό - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη

Ο Πευκιάς απλώνεται από το Ξυλόκαστρο μέχρι και τη Συκιά. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά γνωστό πευκοδάσος, συνδεδεμένο άρρηκτα με την περιοχή του Ξυλοκάστρου και της Ευρωστίνης. Συγκεντρώνει καθημερινά λουόμενους, δρομείς, αθλητές πάσης φύσεως, μεγάλους, μικρούς, παιδιά, παρέες και οικογένειες.

Το γεγονός ότι εντός του θα βρεις τρία δημοτικά μπαράκια, γηπεδάκια, τη βίλα Σικελιανού και ένα μοναδικό σκηνικό δροσιάς, δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό γιατί έχει τόσο μεγάλη επισκεψιμότητα, ειδικά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Όμως, αν είσαι χρόνια παραθεριστής στην περιοχή και πολλώ δε, αν είσαι μόνιμος κάτοικος, ο Πευκιάς θα σημαίνει πολλά περισσότερα για σένα.

Οι πρώτες σχολικές εκδρομές έχουν άρωμα Πευκιά

Δεν ξέρω για τώρα και δεν ξέρω για πριν. Αλλά αν ανήκεις στους millennials (στους γεννηθέντες δηλαδή κοντά στην αλλαγή της χιλιετίας) τότε η φράση «ε – ε – εκδρομή» έχει κάτι από σχολείο και σίγουρα κάτι από Πευκιά! Αυτή η παιδική… απαίτηση να βρεθούμε εκτός σχολικού περιβάλλοντος και ξέγνοιαστοι στο πευκοδάσος, συνόδευσε πολλά χρόνια από τη ζωή μας.

Στο Δημοτικό μάλιστα, μάθαμε και την έννοια του εμπορίου εκεί. Δεν ξέρω ποιος το ξεκίνησε, αλλά μέχρι και αρκετά χρόνια μετά, τα παιδιά συγκέντρωναν τα λεγόμενα «τσιγκάκια», που δεν είναι άλλα από τα καπάκια των αλουμινένιων αναψυκτικών, τα οποία χρησίμευαν ως… χρήματα για τους μικρούς επισκέπτες!

Με αυτά ανταλλάζαμε επίπεδες πέτρες που ήταν ιδανικές για ζωγραφική ή πέτρες ήδη ζωγραφισμένες, μεγάλα κουκουνάρια κ.ά. τα οποία κοσμούσαν τα «σπιτάκια» μας. Μη φανταστείς κανένα κανονικό σπίτι ή έστω κανένα καλυβάκι από ξύλα. Μιλάμε για οριοθετημένες περιοχές κοντά στην είσοδο του Πευκιά που διαχωρίζονταν η μία από την άλλη με συσσωρευμένες… πευκοβελόνες.

Ιππασία - Ρέθι - Ξυλόκαστρο - Κορινθία

Οι σχολικές κοπάνες και τα εφηβικά καρδιοχτύπια

Αν περπατήσεις στον Πευκιά, θα βρεις καρδούλες και αρχικά ονομάτων ζωγραφισμένα ή χαραγμένα σε παγκάκια και τραπέζια. Δεν σου λέω ότι είναι μια πρακτική στην οποία συμφωνούμε, όμως είναι μια πραγματικότητα.

Ο Πευκιάς έχει πολλές από τις εφηβικές μας αναμνήσεις που έχουν άρωμα από μπάνια στην παραλία, από φιλιά στα παγκάκια κι από διάβασμα με φίλους. Πρόκειται για ένα σκηνικό που επαναλαμβάνεται όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Γιατί και σήμερα θα βρεις ζευγαράκια να συζητούν αντικρυστά ή παρέες να αποστηθίζουν τα σχολικά κείμενα, γελώντας. Θα βρεις πιτσιρικάδες που το έσκασαν για λίγο από το σχολείο και θα βρεις νέους έρωτες που γεννιούνται σε ένα ρομαντικό σκηνικό, δίπλα στη θάλασσα.

Σπήλαιο Πιτσά - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη

Ένας πνεύμονας δροσιάς μέσα στην πόλη μας

Ο Πευκιάς μας είναι το σημείο συνάντησης για να σβήσεις τη ζέστη και τον καύσωνα. Η βουτιά στο νερό και το καταφύγιο που βρίσκεις μέσα στα πεύκα είναι κάποιοι από τους λόγους που το δάσος μας είναι ένα must μέρος για τις καλοκαιρινές διακοπές πολλών επισκεπτών.

Θα βρεις αιώρες να κρέμονται από τα δέντρα, μικρές πρόχειρες σκηνές και κολυμβητές με SUP, κανό και σανίδες ανά χείρας έτοιμους να δαμάσουν τη θάλασσα και τη δίψα τους με τα δροσιστικά ποτά των beach bars.

  • 8

  • 7


Οι αθλητές & οι καλλιτέχνες επιλέγουν διαχρονικά τον Πευκιά

Τρέξιμο, βάδην ή κάτι άλλο; Ο Πευκιάς δεν έγινε σημείο συνάντησης μόνο στην εποχή της καραντίνας. Ναι, οι αθλητές τότε αυξήθηκαν, για πολλούς και διάφορους λόγους, όμως ο Πευκιάς είναι διαχρονικά ένας προορισμός για να αφήσουμε πίσω μας προβλήματα και να ενωθούμε έτι περαιτέρω με τη φύση.

Αν είσαι λίγο τυχερός/ή, θα βρεις μάλιστα και τους καλλιτέχνες κιθαρίστες, συγγραφείς που απομονώνονται στην τέχνη τους και πολλές φορές δεν σε προσέχουν καν όταν περνάς από δίπλα τους. Άλλωστε, ο Πευκιάς αποτελούσε πάντα σημείο συνάντησης πνευματικών ανθρώπων. Ζωντανή απόδειξη είναι η βίλα Σικελιανού που θα βρει κανείς στα όρια Ξυλοκάστρου – Συκιάς, όπου σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο Sikyon Coast.

Καμιά φορά, περνώντας από τον Πευκιά, αναρωτιέσαι. Αν τα δέντρα είχαν φωνή, πόσες από τις ιστορίες που εσύ ξέχασες θα είχαν να σου θυμίσουν;

Ξυλόκαστρο - Δερβένι - φαγητό

Συνέχεια ανάγνωσης

Ξυλόκαστρο & Ευρωστίνη - 10 Λόγοι που θα σε κάνουν να… μην ξεκολλάς!

Ξυλόκαστρο & Ευρωστίνη

10 Λόγοι που θα σε κάνουν να… μην ξεκολλάς!

*Γράφει η Ιωάννα Δούρη

Αφηγήσου τη δική σου ιστορία για όποιο μέρος της περιοχής μας θέλεις και δες τo κείμενο και το όνομά σου, δημοσιευμένα στο #blog_of_the_town! Στείλε στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. το κείμενό σου, με θέμα «BLOG».

Μόλις μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα θα βρεις έναν τόπο που λίγο – πολύ γνωρίζεις. Του έχουν αποδοθεί πολλοί χαρακτηρισμοί, μεταφέρει άπειρες ιστορίες και αποτελεί σημείο αναφοράς πολιτισμού, με μοναδικότητες μυθολογικές και ιστορικές.

Η περιοχή του Ξυλοκάστρου και της Ευρωστίνης παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα, που σπάνια θα βρεις στην Ελλάδα. Είναι το μέρος στο οποίο το βουνό απέχει μόλις 20’ από τη θάλασσα, ο τόπος όπου η χριστιανική ιστορία συναντά τους αρχαιοελληνικούς θεούς, η περιοχή στην οποία οι παρέες, οι οικογένειες και τα ζευγάρια θα επιλέξουν για τις καλοκαιρινές και χειμερινές τους εξορμήσεις.

Όμως, γιατί να κάνεις εδώ τις διακοπές σου; Πόσο καλά γνωρίζεις την περιοχή μας και τις επιλογές που αυτή σου προσφέρει; Είσαι ένα γνήσιο λοκάλι ή θέλεις ακόμη δουλειά;;

Ανακάλυψε τους 10 λόγους που θα σε κάνουν να γυρνάς στα μέρη μας ξανά και ξανά.

Σπίτι Τσαλδάρη - Καμάρι Κορινθίας
  • Λυκοποριά Κορινθίας - Ευρωστίνη
  • Ξυλόκαστρο - Κορινθία - Λιμάνι
Ξυλόκαστρο - Κορινθία Ξυλόκαστρο - kite surfing

Θάλασσες για μπάνιο, Κύματα για μύστες

Ανάλογα με τον καιρό, μπορείς να κάνεις βουτιές σε διαφορετικά μέρη του Δήμου μας, από το Δερβένι μέχρι και το Μελίσσι, έχοντας στη διάθεσή σου ένα διαφορετικό σκηνικό κάθε φορά. Κυριολεκτικά, μπορείς να βρεις κρυμμένους θησαυρούς ή γνωστές παραλίες σε όλο το εύρος της περιοχής. Έχεις τη δυνατότητα να βυθιστείς στη νηνεμία της θάλασσα, δίπλα σε δάση και δασύλλια, σε κολπίσκους, πάνω από αρχαία λιμάνια και έχοντας στα αυτιά σου έντονους ή jazz ήχους από τα beach bars της περιοχής. 

Αν όμως θέλεις να πηγαίνεις εκεί όπου ο άνεμος τραβά τη σανίδα σου, μακριά από τους λουόμενους, τότε και πάλι είσαι ευπρόσδεκτος/η. Γιατί το windsurfing και το kitesurfing εδώ, έχουν την τιμητική τους!

Θα βρεις μύστες του αθλήματος, κυρίως στη δυτική πλευρά του Ξυλοκάστρου να δαμάζουν τα κύματα. Will you join them?

Φαράγγια για canyoning, κολύμπι και καταρριχήσεις – Ανακάλυψέ τα!

Μονοπατικές διαδρομές σε ένα σκηνικό άγριας ομορφιάς ή μήπως αναρριχήσεις και καταρριχήσεις σε φυσικές λίμνες και όμορφους καταρράκτες;

Για μια καταβύθιση στα βράχια, σου προτείνουμε το φαράγγι της Φόνισσας που ξεκινά από το χωριό Κορφιώτισσα και καταλήγει ανάμεσα στα χωριά Καμάρι και Λουτρό. Πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης, που σου προκαλεί δέος και σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στον κόσμο των θνητών.

Από την άλλη, για μια «βουτιά» στο πράσινο, με παρέα τις φυσικές πισίνες και τα ρυάκια, σου προτείνουμε το φαράγγι του Αγίου Λουκά που θα βρεις στο χωριό «Ελληνικό». Ειδικά αν αγαπάς το canyoning και την εξερεύνηση, απλώς βάλε μαγιό, μποτάκια και μια αδιάβροχη θήκη για τη φωτογραφική σου μηχανή κι έφυγες για τα «Κορινθιακά Ζαγοροχώρια»!

  • Φαράγγι Φόνισσας - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη

    9

  • Φαράγγι Φόνισσας - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη

    10

  • Φαράγγι Φόνισσας - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη

    11

  • Φαράγγι Φόνισσας - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη

    12

  • Φαράγγι Αγίου Λουκά - Ευρωστίνη - Ξυλόκαστρο - Δερβένι

    7

  • Φαράγγι Αγίου Λουκά - Ευρωστίνη - Ξυλόκαστρο - Δερβένι

    6

  • Φαράγγι Αγίου Λουκά - Ευρωστίνη - Ξυλόκαστρο - canyoning - Δερβένι

    8

Υ.Γ. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι και τα δύο φαράγγια προτείνονται για περιήγηση με συνοδό ή οδηγό βουνού, θέλουν πολλή προσοχή και σε καμία περίπτωση δεν τα επισκεπτόμαστε περιόδους που έχει βρέξει.


Σπήλαια αρχαιολογικής σημασίας

Δεν μπορούμε να μην σου μιλήσουμε για τα εξής δύο σπήλαια: αυτό του θεού Ερμή και αυτό του Πιτσά. Το πρώτο είναι το σπήλαιο, όπου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, γεννήθηκε ο Ερμής. Πρόκειται για ένα μοναδικό μέρος, που σε μεγάλο βαθμό είναι ανεξερεύνητο και ανοίγει συγκεκριμένες μέρες του χρόνου για το κοινό, στο πλαίσιο διάφορων δράσεων που γίνονται στο βουνό της Ζήρειας.

Από την άλλη έχουμε τη νεραϊδοσπηλιά. Ή αλλιώς, το σπήλαιο του Πιτσά. Είναι αρκετά δυσπρόσιτο, αλλά τεράστιας ιστορικής σημασίας. Εκεί βρέθηκαν οι αρχαιότεροι πίνακες ζωγραφικής σε ξύλο στον κόσμο, οι οποίοι φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, όπως επίσης ειδώλια αλλά και πολλά νομίσματα από διάφορες πόλεις – κράτη της αρχαίας Ελλάδας.

Σπήλαιο Πιτσά - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη Σπήλαιο Ερμή - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη
  • Παναγία Κορυφή - Καμάρι - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη

    15

  • Παναγία Κορυφή - Καμάρι - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη

    16

  • Άγιος Γεώργιος - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη - Ζάχολη - Εβροστίνα

    17

  • Παναγία Καταφυγιώτισσα - Ζάχολη - Εβροστίνα - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη

    18

  • Παναγία Καταφυγίων - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη - Ζάχολη - Εβροστίνα

    19

  • Παναγία Καταφυγίων - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη - Ζάχολη - Εβροστίνα

    20

Θρησκευτικά ορόσημα για instagramικές φωτογραφίες

Σου προτείνουμε να επισκεφθείς μοναδικά εκκλησάκια, ανεξάρτητα από το αν είσαι Χριστιανός ή όχι. Πρόκειται για πραγματικά πανέμορφα μέρη, με μεγάλη θρησκευτική σημασία που θα σε κάνουν να αγαπήσεις το μέρος, να μάθεις περισσότερα γι’ αυτόν και φυσικά… να φωτογραφηθείς δίχως τέλος!

  • Παναγία Κορυφή – Θα τη βρεις σε απόσταση 10’ από το Καμάρι και θα βγάλεις μια σούπερ φωτογραφία στο πίσω μέρος της εκκλησίας, με θέα τον Κορινθιακό.
  • Παναγία των Καταφυγίων – Πέρα από το δέος που σου προκαλεί το μέρος, προτείνουμε μια φωτογραφία στα μπλε εκκλησάκια που θυμίζουν κάτι από νησί.
  • Άγιος Γεώργιος – Συγγνώμη, αλλά αν δεν κάνεις ένα story στο Instagram από τη σκάλα στο πίσω μέρος του ναού, τι κάνεις;

Η λίστα δεν έχει τέλος, απλώς είπαμε να βάλουμε ένα top 3.


Το Ρέμα των Μύλων – Ένα νεραϊδένιο τοπίο

Μιας και βρίσκεσαι ήδη στην Εβροστίνα για τις… instagramικές σου αποτυπώσεις, μη φύγεις αν δεν περιηγηθείς πρώτα στο Ρέμα των Μύλων. Τάισε τις χήνες, περπάτησε στα μονοπάτια της περιοχής, κάθισε στα δρύινα παγκάκια και επισκέψου τα ντόπια καταστήματα, για να ικανοποιήσεις κάθε σου λιγούρα!

Ρέμα των Μύλων - Εβροστίνα - Ζάχολη - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη Ζήρεια - Κορινθία - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη
  • Ζήρεια - Κορινθία - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη - Χιονοδρομικό

    24

  • Ζήρεια - Κορινθία - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη - Χιονοδρομικό

    25

Ζήρεια – Ένα βουνό για όλο τον χρόνο

Η Ζήρεια είναι το βουνό των θεών. Λίγο ο Ερμής, λίγο τα μοναδικά τοπία που σου χαρίζει… το σίγουρο παραμένει ένα. Σου προσφέρει επιλογές καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Η Ζήρεια (ή Κυλλήνη) είναι γνωστή για το Χιονοδρομικό της Κέντρο, στο οποίο οι newbies του αθλήματος μπορούν να κάνουν και μαθήματα με δάσκαλο. Στο σημείο θα βρεις επίσης snow buggies και snowmobiles, τα οποία συστήνουν στους επισκέπτες τις μαγευτικές διαδρομές της Λίμνης Δασίου, παρουσία συνοδού.

Και μόλις τα χιόνια λιώσουν, τι γίνεται; Η μαγεία του βουνού δεν τελειώνει ποτέ. Όταν η πλαγιά είναι άδεια από κόσμο, έχεις την ευκαιρία να κάνεις ένα σούπερ πικνίκ και να απολαύσεις τη σιωπή της φύσης.

Ιππασία - Ρέθι - Ξυλόκαστρο - Κορινθία

Μονοπάτια, ιππασία ή ποδήλατο – Τον εξοπλισμό σου κι έφυγες!

Αν αγαπάς τα αθλήματα, προετοιμάσου για περιπέτειες παντός καιρού. Στη Ζήρεια θα βρεις τα σηματοδοτημένα μονοπάτια του Βαρνεβό και της Φλαμπουρίτσας που θα σε κάνουν να απολαύσεις τη βόλτα στη φύση, ενώ στο Ρέθι θα συναντήσεις το Κέντρο Ελεύθερης Ιππασίας, όπου έχεις την ευκαιρία να ιππεύσεις ένα όμορφο άλογο στη «Μικρή Τοσκάνη» της Κορινθίας.

Αν όμως τίποτα από αυτά δεν σου ταιριάζει, τσάκωσε το ποδήλατό σου και πήγαινε στον παραλιακό δρόμο του Ξυλοκάστρου. Επίτρεψε στον θαλασσινό αέρα να σου χτυπήσει μαλακά το πρόσωπο και live it all in Xylokastro!  

Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη - Πευκιάς

Μια ανάσα από την ιστορία μας – Είσαι δίπλα σε όλα

Δεν είσαι μόνο δίπλα σε Αθήνα και Πάτρα, αλλά είσαι ακόμη πιο κοντά σε 18 τουλάχιστον αρχαιολογικούς προορισμούς μεγάλης σημασίας, στους οποίους μπορείς να μεταβείς σε χρονικό διάστημα από 30 λεπτά μέχρι 2,5 ώρες. Τους έχουμε χωρίσει σε 4 κατηγορίες για να επιλέξεις αυτούς που σου ταιριάζουν:

  • Diadromi 01 A

  • Diadromi 02 A

  • Diadromi 03 A

  • Diadromi 04 A

Ξυλόκαστρο - Δερβένι - φαγητό - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη

Φαγητό, γλυκό ή ποτό; Ποιοτικές επιλογές για όλα τα βαλάντια

Γκουρμεδιές και cocktails στα λουσάτα μας talks of the town; Ή μεζεδάκι και τσίπουρο, στο πλαίσιο της παρεοκατάστασης; Δίπλα στο κύμα ή ψηλά στο βουνό, σε κολονάτο ποτήρι ή σε σφηνοπότηρο, σε περιμένουν κορυφαίες γεύσεις, αλμυρές και γλυκές, που θα τρελάνουν τους γευστικούς σου κάλυκες. Μπορείς να βρεις νόστιμες επιλογές σε καφενεία, τετράστερα ξενοδοχεία, σε ταβέρνες ή σε μπαράκια.

Μη φοβηθείς να δοκιμάσεις! Ξεκίνα την περιήγηση σε όλη μας την περιοχή, τις ορεινές και πεδινές μας ομορφιές.

Ξυλόκαστρο - Δερβένι - φαγητό Ξυλόκαστρο - Δερβένι - Ευρωστίνη - διακοπές

Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι; - Προτάσεις για καταστάσεις ρομάντζο

Διακοπές δίχως ρομάντζο γίνονται; Όχι, φίλε και φίλη μου. Δεν γίνονται! Γι’ αυτό, αν έρχεσαι με το ταίρι σου, άκου με προσεκτικά. Θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς τα θερινά μας σινεμά ή να περιμένεις να σουρουπώσει στην παραλία «Οδύσσεια» της Συκιάς και να περπατήσεις το βράδυ στην ακτογραμμή της.

Επίσης, μια βόλτα στα στενάκια του Δερβενίου είναι «must», όπως και οι όμορφες φωτογραφίες στον παλιό σιδηροδρομικό του σταθμό.

Λοιπόν, τι λες; Έτοιμος/η για εξερεύνηση στον Δήμο μας; 

Ξυλόκαστρο - Δερβένι - Ευρωστίνη - διακοπές Ξυλόκαστρο - Δερβένι - Ευρωστίνη - διακοπές

*Γράφει και επιμελείται τα κείμενα η Ιωάννα Δούρη, Comms & Marketing Manager του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

Ξυλόκαστρο, Άνω Τρίκαλα, Μεσαία Τρίκαλα, Κάτω Συνοικία Τρικάλων

Συνέχεια ανάγνωσης

«Ο θεσμός των αδελφοποιήσεων ξεπερνά σύνορα & εμπόδια» – Ένα τετραήμερο με τους εκπροσώπους της Fürth

«Ο θεσμός των αδελφοποιήσεων ξεπερνά σύνορα»

Ένα τετραήμερο με τους εκπροσώπους της Fürth

*Γράφει η Ιωάννα Δούρη

Αφηγήσου τη δική σου ιστορία για όποιο μέρος της περιοχής μας θέλεις και δες τo κείμενο και το όνομά σου, δημοσιευμένα στο #blog_of_the_town! Στείλε στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. το κείμενό σου, με θέμα «BLOG».

TBEX - Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συμβαίνει σχεδόν με όλα τα ωραία πράγματα σε αυτόν τον κόσμο κι έτσι συνέβη κι εδώ. Μια ομάδα παιδιών ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει κάτι πολύ όμορφο, μια αδελφοποίηση ανάμεσα σε δύο πόλεις που διαρκεί για χρόνια. Όλα ξεκίνησαν από την ανταλλαγή μαθητών ανάμεσα στο Δεύτερο Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου και το Heinrich Schliemann Gymnasium της Γερμανίας.

Πρόκειται για μια διαδικασία που δύο χρόνια αργότερα μεγάλωσε και μετουσιώθηκε σε αδελφοποίηση των δύο πόλεων, αυτήν του Ξυλοκάστρου Κορινθίας και της Fürth της Γερμανίας. Σήμερα, λοιπόν, είμαστε στην ευχάριστη κι ευνοϊκή θέση να έχουμε συμμάχους και φίλους, με τους οποίους διατηρούμε στενούς δεσμούς, ανταλλάζουμε απόψεις, μοιραζόμαστε προβληματισμούς και φροντίζουμε ώστε η σχέση που έχουμε, να γίνεται πιο ισχυρή, πιο καρποφόρα.

Οι επισκέπτες μας καταφθάνουν – Η φιλοξενία ξεκινά

Πριν λίγες μέρες, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από εκπροσώπους της πόλης Fürth, οι οποίοι κατέφθασαν στον Δήμο μας την Τρίτη 20 Ιουνίου, με καθηγητές και μαθητές της ίδιας πόλης να ακολουθούν τους πρώτους την επόμενη μέρα.

Η επίσκεψή τους ήταν για όλους μας πολύ σημαντική. Όπως επιτάσσει η σωστή φιλοξενία, όπως την ορίζει το πρωτόκολλο που τηρούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, οι επισκέπτες πρέπει να περάσουν όμορφα, να λάβουν δώρα και να κεραστούν με τα καλούδια του σπιτικού στο οποίο μπαίνουν. Πώς θα μπορούσε επομένως ένας τόπος όπως ο δικός μας, τόσο άρρηκτα συνδεδεμένος με την αρχαία Ελλάδα, ένας τόπος που γέννησε τον θεό Ερμή να παρακάμψει το πρωτόκολλο φιλοξενίας;

bloggers - FAM Trip - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη
  • Ημέρα 1η

    Την Τετάρτη 21 Ιουνίου οι επισκέπτες μας βρίσκονται πλέον εδώ. Πρόσωπα γνώριμα, πρόσωπα νέα, άνθρωποι που ταξίδεψαν για να μας τιμήσουν με την παρουσία τους βρέθηκαν στον χώρο του Δημαρχείου, όπου έγινε το πρώτο καλωσόρισμα από τους υπαλλήλους, τη Δημοτική αρχή και παλαιούς φίλους που βοήθησαν στην εδραίωση αυτής της ισχυρής σχέσης.

    Το τουριστικό portal του Δήμου μας στη Γερμανική γλώσσα

    Αφού έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις, οι κ.κ. Βλάσης Τσιώτος, Δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Νίκος Λάσκος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και Αναστάσιος Λόντος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διοίκησης και Τουρισμού μίλησαν στους παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησαν για την παρουσία, την αρωγή και το σημαντικό δώρο που έκαναν στον Δήμο μας. Μιλάμε φυσικά για το σάρωθρο που μας χάρισαν, με σκοπό να βοηθήσουν στις διαχρονικές ανάγκες καθαριότητας του τόπου μας.

    Ως δείγμα ευχαριστίας, ο κ. Β. Τσιώτος ανακοίνωσε τη δημοσίευση του website μας στη Γερμανική γλώσσα, μια κίνηση συμβολική αφενός, απαραίτητη δε για την τουριστική προβολή και ανάδειξη της περιοχής μας.

    Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Ines Kaffee είναι ο άνθρωπος που μεταφράζει το website μας και η ίδια που βοήθησε καθοριστικά στην ομαλή έκβαση του τριημέρου, με την παρουσία και τον ρόλο που ανέλαβε ως μεταφράστρια εθελοντικά. Αντίστοιχα, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Ελίνα Μενούνου είναι εκείνη που εξασφάλισε σε μεγάλο βαθμό την καλύτερη δυνατή εμπειρία των φίλων μας, μένοντας διαρκώς στο πλευρό τους, μαζί με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞΕ κ. Παναγιώτη Καλύβα, ο οποίος έχει δημιουργήσει γερές γέφυρες επικοινωνίας εδώ και χρόνια με την αδελφοποιημένη μας πόλη.

    Snow
    Snow
    Forest
    Snow

    Αφού βγήκαν οι απαραίτητες φωτογραφίες στον χώρο του Δημαρχείου, ο Αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Αποστολόπουλος ανέλαβε τα ηνία της περιήγησης των επισκεπτών μας. Συνοδεύοντάς τους στον Πευκιά Ξυλοκάστρου, όπου οι ίδιοι είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν και να απολαύσουν το όμορφο τοπίο, υπογράμμισε την οικολογική σημασία του πευκοδάσους μας. Εξήγησε για τη σπανιότητα του είδους των φυτών που ζουν στον χώρο και τόνισε πόση φροντίδα απαιτείται από τους ιθύνοντες για τη διατήρηση της ασφάλειας του δάσους.

    Για μεσημέρι οι φιλοξενούμενοί μας βρέθηκαν στα τοπικά καταστήματα Anayar και αργότερα, στο Μουράγιο, με σκοπό να απολαύσουν τη θάλασσα, το ούζο και τους θαλασσινούς μεζέδες.

    Στη συνέχεια, τόσο η αποστολή των επισκεπτών, όσο και μέλη της Δημοτικής αρχής, ο πρώην Δήμαρχος κ. Ηλίας Ανδρικόπουλος, ο κ. Πάνος Καλύβας, Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞΕ, κατευθύνθηκαν στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Sikyon Coast και απέδωσαν επίσημο χαιρετισμό στους επισκέπτες. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής, ολοκληρώθηκαν και τα εγκαίνια της παράδοσης και παραλαβής του δώρου (σαρώθρου).

    Snow
    Forest
  • Ημέρα 2η

    Ξημέρωσε Πέμπτη. Οι νεαροί μαθητές και μέρος των διδασκόντων του σχολείου έχουν φθάσει στον Δήμο μας. Τους περιμένουν η Ντέμη Καμαρινού, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και Φιλόλογος – Αρχαιολόγος – Συγγραφέας, η Ε. Μενούνου και η I. Kaffee στο Ξυλόκαστρο. Η κ. Ντ. Καμαρινού αναλαμβάνει τον ρόλο της ξενάγησης στα θρησκευτικά αξιοθέατά μας.

    Η πρώτη στάση πραγματοποιείται στην Παναγία Φανερωμένη, στον παλαιοχριστιανικού τύπου ναό μας κι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής. Οι επισκέπτες και οι οικοδεσπότες περπατούν προς το κέντρο του Ξυλοκάστρου, όπου συναντούν την εκκλησία του Αγίου Βλασίου, πολιούχου της πόλης και πραγματοποιούν τη δεύτερη στάση τους.

    Snow
    Snow
    Snow

    Εισαγωγή στη ναυτική αρχαιολογία και τους Αριστοναύτες

    Μετά τις απαραίτητες συστάσεις με τα χριστιανικά τοπόσημα, σειρά έχει η γνωριμία με τους Αριστοναύτες. Τι σημαίνει η ναυτιλία για την περιοχή; Ποια μέρη του τόπου μας συνδέονται με μια ιστορία που ανάγεται στην τρωική εποχή;

    Το ένα έφερε το άλλο κι η συζήτηση φούντωσε. Μιας και η υπόθεση είχε πολλή θάλασσα λοιπόν, το μπάνιο ήταν απαραίτητο! Γι’ αυτό μαθητές, καθηγητές, δημοτικοί άρχοντες και φίλοι έγιναν μια μάζα και κατευθύνθηκαν στην Πυργοσυκιά, όπου χαλάρωσαν, απόλαυσαν τη νηνεμία του Κορινθιακού και χάρηκαν το μπάνιο τους.

    Η συναυλία στο Δερβένι – Μελωδίες με θέα το ηλιοβασίλεμα

    Οι φιλίες δεν έχουν χρώμα ή εθνικότητα. Το ίδιο και η μουσική. Το βράδυ της Τετάρτης με οικοδεσπότες τον κ. Ανδρέα Καραβά, Αντιδήμαρχο Ευρωστίνης, τον κ. Ιωάννη Σκέρο, Αντιδήμαρχο Έργων και τον κ. Ιωάννη Ροδόπουλο, πρόεδρο του Δερβενίου, αυτός ο κανόνας επιβεβαιώθηκε από τις δύο πλευρές. Τόσο από την πλευρά των Γερμανών μαθητών, όσο και από αυτή του μουσικού σχήματος των Κυριακής - Νίκου Μπούζα και Δημήτρη Σαμπαζιώτη.

    Οι μεν είχαν την ευκαιρία να παίξουν rock και pop κομμάτια και να τραγουδήσουν, ενώ οι δε εισήγαγαν τους φίλους μας σε ήχους ελληνικούς, παραδοσιακούς και αλλοτινών εποχών. Το κοινό ήταν ανακατεμένο από ανθρώπους μεγάλους και μικρότερους που ψέλλισαν τραγούδια και απόλαυσαν ένα ειδυλλιακό σκηνικό που εκτυλίχθηκε στο Δερβένι.

    Τέλος, έσβησαν την πείνα τους, δοκιμάζοντας νοστιμιές που πρόσφερε το τοπικό κατάστημα «Καφέ Αμάν».

    Snow
    Snow

     

    Snow
    Snow

     

  • Ημέρα 3η

    Επίσκεψη στον Δήμο μας χωρίς περιπέτεια δεν γίνεται! Όλοι το ξέρουν αυτό. Γιατί ο τόπος μας προσφέρει πολλές επιλογές σε αθλητικές δραστηριότητες, δύσκολες ή ευκολότερες. Χαρίζει όμορφες εικόνες στα φαράγγια, τα βουνά και τις θάλασσές του. Βάλαμε τα αθλητικά μας λοιπόν, εξοπλιστήκαμε με καλή διάθεση και κατευθυνθήκαμε στα Τρίκαλα Κορινθίας.

    Στάση πρώτη: Καταρράκτης Τρικάλων

    Φθάνοντας στην αρχή του μονοπατιού που οδηγεί στον καταρράκτη, αφήσαμε τους φίλους μας να φανταστούν πού μπορεί να κρύβεται το νερό, χωρίς όμως να δώσουμε περαιτέρω στοιχεία. Άλλωστε, καμιά φορά η φαντασία είναι παραπάνω από αρκετή για να ξεκινήσει κανείς ένα ταξίδι. Ή και για να αλλάξει τον κόσμο.

    Η περιπέτεια ξεκίνησε, το κέφι άναψε, τα πρόσωπα κοκκίνισαν και τα παγούρια άρχισαν να παίρνουν φωτιά. Περισσότεροι από 20 «αθλητές» κάθε ηλικίας, αφού πρώτα κεράστηκαν πρωινό που μας πρόσφερε η επιχείρηση «Chef Nick», κατευθύνονταν στον καταρράκτη των Τρικάλων, μέσα από μια σχετικά βατή διαδρομή (αρκεί να πούμε ότι η διαδρομή αυτή έχει χαρακτηριστεί μέτριας δυσκολίας από τους ειδικούς).

    Μισή ώρα αργότερα, ο θησαυρός βρέθηκε, το παιχνίδι ξεκίνησε και οι φωτογραφίες περιγράφουν ακριβώς ό,τι διαδραματίστηκε στο σημείο! Πιο μετά, ακολούθησε μεσημεριανό γεύμα στην «Καρυά».

    Snow

    Μια σύντομη γνωριμία με την Εβροστίνα και τη Συκιά

    Η Εβροστίνα είναι ένα από τα πιο «must visit» χωριά της περιοχής μας. Γιατί οι ομορφιές του ξεπερνούν κάθε φαντασία και η ιστορία του είναι εξαιρετικά σημαντική. Πώς θα μπορούσε επομένως να μείνει εκτός από τη λίστα της περιήγησης;

    Οι επισκέπτες με τους συνοδούς κατευθύνθηκαν στο Ρέμα των Μύλων, όπου απόλαυσαν τη διαδρομή, το τοπίο, τα καταρρακτάκια και τις χήνες. Κι επειδή οι αναρριχήσεις και καταρριχήσεις ρίχνουν το ζάχαρο (εντάξει, μπορεί και όχι), σειρά είχε η στάση στο τοπικό μαγαζί «Στου Κοραή», όπου δοκίμασαν χειροποίητο εκμέκ. Αφού τα πιάτα άδειασαν, σειρά είχε ο Άγιος Γεώργιος όπου οι επισκέπτες έκαναν μια μικρή στάση και γνώρισαν την εκκλησία και την ιστορία της.

    Οι φιλοξενούμενοι και οι οικοδεσπότες ξεκουράστηκαν και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Συκιά, όπου το βράδυ της ίδιας μέρας απόλαυσαν ψητά δίπλα στο κύμα «στην Αυλή του Μπέη», με live μουσική υπόκρουση, στο πλαίσιο του μουσικού τετραήμερου που είχε διοργανώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκιάς, σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις.

    Snow

      

  • Ημέρα 4η

    Σάββατο πρωί πλέον και οι επίσημοι αποχωρούν για το αεροδρόμιο της Αθήνας, έχοντας ανανεώσει ήδη το ραντεβού τους με τους Έλληνες φίλους τους. «Στο πόδι τους» παραμένουν οι μαθητές και οι καθηγητές, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να κάνουν το δικό τους πρόγραμμα. Τους συναντάς σε beach bars, στα στενά του Ξυλοκάστρου, στον Πευκιά και τη θάλασσα να χαίρονται τον Κορινθιακό μας ήλιο, που λίγο αργότερα βέβαια μάς άφησε για να τον διαδεχθεί μια σύντομη, καλοκαιρινή μπόρα.

    Το αντίο έρχεται το βράδυ, όπου οι μαθητές και οι καθηγητές Γερμανοί πηγαίνουν στο Θαλερό, με σκοπό να παρακολουθήσουν το διονυσιακό πανηγύρι του Κλήδονα που αναβιώνει κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια γιορτή την οποία κρατούν ακόμη ζωντανή οι ντόπιοι, με φωτιές να υψώνονται στον ουρανό, τους κατοίκους να τις υπερπηδούν και στη συνέχεια να απολαμβάνουν τα τοπικά καλούδια.

Μια συνεχής σχέση που παραμένει ζωντανή ανεξαρτήτως προσώπων

Η αδελφοποίηση των δύο πόλεων είναι μια σχέση φιλίας, μια σημαντική συμμαχία που υπερβαίνει - και πρέπει να υπερβαίνει – πρόσωπα, καταστάσεις και εποχές. Σε μια δύσκολη εποχή όπου πολλές από τις αξίες εκφυλλίζονται, ας διατηρήσουμε σταθερές την αλληλεγγύη, την κατανόηση κι εν γένει, τη φιλία.

Πευκιάς Ξυλοκάστρου

«Ο θεσμός των αδελφοποιήσεων ξεπερνά σύνορα, φράγματα και εμπόδια ενώνοντας ανθρώπους από διαφορετικές χώρες. Αποτελεί μια ευκαιρία για από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων, ανταλλαγή απόψεων και κατανόηση διαφορετικών παραδόσεων και τρόπων ζωής. Αναδεικνύεται έτσι ο σημαντικός ρόλος των τοπικών κοινωνιών στην κατανόηση και την συνεργασία μεταξύ των λαών», όπως τόνισε ο κ. Β. Τσιώτος.

Oμιλία του Δημάρχου κ. Β. Τσιώτου

Τη σημασία της αδελφοποίησης και τους ιερούς σκοπούς που αυτή προστατεύει υπογράμμισε και ο Δήμαρχος της Fürth κ. Markus Braun, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η αδελφοποίηση πόλεων είναι ένα εξαιρετικό μέσο… διότι επιτρέπει μια ματιά πίσω από τα συνηθισμένα τουριστικά σκηνικά και μπορώ προσωπικά να το επιβεβαιώσω από τα βάθη της καρδιάς μου. Μόλις βρείτε έναν καλό φίλο στην Ελλάδα, μπορείτε να θεωρείτε τον εαυτό σας τυχερό για το υπόλοιπο της ζωής σας».

Ομιλία του Δημάρχου κ. Μ. Braun

Εμείς πάντως αισθανόμαστε εξαιρετικά τυχεροί που έχουμε τέτοιους φίλους από τη Γερμανία.
Τους ευχαριστούμε!

Τελευταία blogs

Συνέχεια ανάγνωσης

«Προκαλώ όλο τον κόσμο για την απόλυτη χαρά» - Η Ελένη Τσαλιγοπούλου σε αποκλειστική συνέντευξη στο #blog_of_the_town του Δήμου μας!

«Προκαλώ όλο τον κόσμο για την απόλυτη χαρά»

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου σε αποκλειστική συνέντευξη στο #blog_of_the_town του Δήμου μας!
Συνέντευξη - Επιμέλεια κειμένου: Ιωάννα Δούρη

Προσηνής, ανοιχτή, γλυκύτατη και απόλυτα σαφής η Ελένη Τσαλιγοπούλου μάς ανοίγει την καρδιά της σε μια συνέντευξη που δίνει αποκλειστικά στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και στο #blog_of_the_town.

Αφορμή για τη συζήτησή μας στάθηκε η συναυλία της που θα λάβει χώρα το Σάββατο 8 Ιουλίου και ώρα 21:30 στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στο Ξυλόκαστρο. Πρόκειται για μια μουσική βραδιά που εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αριστοναύτες 2023, το οποίο επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά στον Δήμο μας. Με μεγάλο ενθουσιασμό επικοινωνήσαμε με την κ. Ε. Τσαλιγοπούλου, η οποία αμέσως δέχθηκε να απαντήσει σε όλες μας τις ερωτήσεις.

Και είπαμε πολλά. Για το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον. Ακόμη όμως κι αν οι χρόνοι εναλλάσσονταν στην πορεία της κουβέντας, υπήρχε μια σταθερά. Η αισιοδοξία και η σιγουριά της ότι «ένα ταλαντούχο άτομο ό,τι και να γίνει στη ζωή του, κάποια στιγμή θα τα καταφέρει. Θα βρει τον τρόπο και θα τα καταφέρει», όπως τονίζει.

Τι σημαίνει για την Ελένη Τσαλιγοπούλου η μουσική και πώς βιώνει την επιτυχία της από το 1988 μέχρι σήμερα; Ποια η άποψή της για τους νέους μουσικούς; Άραγε, τι θα έλεγε η ίδια στην παιδική Ελένη, αν μπορούσε να τη συναντήσει για μόνο δύο (2) λεπτά;

Αυτά και πολλά περισσότερα στη συζήτησή μας με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια.

*** Πληροφορίες για εισιτήρια, βρείτε εδώ: https://www.facebook.com/events/1942241112835359

Με μεγάλη αδημονία ένα σημαντικό κοινό του Δήμου Ξυλοκάστρου -Ευρωστίνης αλλά και της ευρύτερης περιοχής περιμένει να σας δει και να σας ακούσει από κοντά. Πώς είναι η εμπειρία σας με τον κόσμο της επαρχίας στις περιοδείες που πραγματοποιείτε;

Τα καλοκαίρια κυρίως αυτό που κάνω με πάρα πολλή αγάπη και βεβαίως με επιτυχία είναι ακριβώς αυτό, οι περιοδείες. Εντωμεταξύ, είμαι παιδί της επαρχίας και καταλαβαίνετε ότι σηματοδοτεί για μένα ακόμη περισσότερη χαρά το να πραγματοποιώ περιοδείες στην επαρχία.

Όπως δηλαδή περίμενα κι εγώ να δω συναυλίες και παραστάσεις στη μικρή πόλη της Νάουσας, το ίδιο επιδιώκω να κάνω κι εγώ για τους άλλους. Το τραγούδι είναι ίσως και ο μοναδικός τρόπος για να ονειρευτείς, να ξεφύγεις λίγο από την πολύ σκληρή πραγματικότητα. Οπότε, ένας λόγος παραπάνω για να πραγματοποιώ περιοδείες!

Έχετε αναφέρει σε συνέντευξή σας «με τη μουσική η δική μου ζωή περνάει λίγο καλύτερα».

Εγώ εκφράζομαι μέσα από αυτήν, οπότε είναι κάτι που συμβαίνει έτσι κι αλλιώς. Κάνω περιοδείες από το 1988 και βλέπω τον κόσμο να έρχεται σε συναυλίες για να μπορέσει να φύγει καλύτερος από εκεί. Γιατί ο κόσμος αυτό θέλει. Θέλει να έρθει στη συναυλία και να εκτονωθεί, γιατί η μουσική είναι μια τέχνη τόσο σοβαρή και τόσο λαϊκή συγχρόνως. Μας παρομοιάζουν και με γιατρούς, να σκεφτείτε. Προχθές γνώρισα έναν καρδιολόγο και μου λέει «θα ήθελα να σας συστηθώ κ. Τσαλιγοπούλου, γιατί νομίζω ότι κάνουμε την ίδια δουλειά». Ήταν πολύ συγκινητικό.

Με προλάβατε γιατί η επόμενη ερώτησή μου ήταν αν σας έχει μείνει κάποιο σχόλιο αγνώστων για τη μουσική σας. Οπότε, να κρατήσω αυτό;

Βέβαια. Και το άλλο που βλέπω εγώ τώρα, έχοντας μια πορεία τόσων ετών είναι το πόσο καλό έχει κάνει το διαχρονικό τραγούδι μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι μέλος της παρέας του 1990 που διαμόρφωσε έναν mainstream ήχο και μια mainstream τάση. Το έντεχνο, όπως το λέμε, διαμορφώθηκε το ’90 και είναι ίσως η μοναδική underground κατάσταση. Γιατί κανείς δεν σκεφτόταν πώς θα μπει σε μεγάλα μαγαζιά μόνο, προκειμένου να βγάλει χρήματα. Όλοι προσπαθούσαμε να κάνουμε «βαριά τέχνη» και καταφέραμε να γίνουμε mainstream. Αυτό είναι ίσως η μοναδική τάση που αφορούσε την καλλιτεχνία, που τελικά έφτασε στο σημείο να γίνει mainstream. Και αυτή η τάση έφτασε και στο ραδιόφωνο. Γενικά όμως, η δεκαετία του 1990 που πήρε και λίγο από τη δεκαετία του 2000, ήταν πραγματικά μια σπουδαία πηγή για πάρα πολλούς ανθρώπους. Θα λέγαμε ότι διαμόρφωσε κι εξέλιξε το ελληνικό τραγούδι.

Με αφορμή αυτό που λέτε, ότι δηλαδή το 1990 οι καλλιτέχνες θέλατε να κάνετε το κάτι διαφορετικό σε σχέση με τη μουσική σας, φτάσατε ποτέ στο σημείο να νιώθετε αγωνία στην προσπάθειά σας να κάνετε το κάτι παραπάνω; Ή αφήνατε τα πράγματα να σας πηγαίνουν μέσα από την τέχνη σας και μέσα από έναν καλλιτεχνικό αυθορμητισμό;

Όχι, δεν ένιωσα κάποια αγωνία. Αυτό το βίωσαν καλά οι καλλιτέχνες που έγραφαν. Οι συνθέτες που έγραφαν το 1950, το 1960 και το 1970, όπως ο Τσιτσάνης, ο Καλδάρας, ο Μητσάκης, ο Ζαμπέτας, ο Χιώτης. Όλοι αυτοί έγραφαν με έναν μοναδικά απλό τρόπο. Ενώ εμείς στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, είμαστε σαφέστατα πιο intellectual και πολύ πιο σύνθετοι. Αυτό συμβαίνει τόσο επειδή ακούμε περισσότερη μουσική από παντού, όσο κι επειδή δεν θέλαμε κάποιοι να μπούμε σε μια κατά κάποιον τρόπο «αγοραία κατάσταση» σε σχέση με το τραγούδι. Σε μια κατάσταση δηλαδή που αφορά μόνο στα μαγαζιά. Γιατί υπάρχει και μία τέτοια κατάσταση, που συναντάται μέχρι και σήμερα. Δηλαδή οι μεγάλες πίστες και οι τραγουδιστές που κινούνται σε αυτή την αγορά και μάλιστα, το κάνουν και πάρα πολύ καλά. Δεν έχω να πω τίποτα αρνητικό γι’ αυτό. Εγώ να φανταστείτε, όταν έκανα το 1992 hit με «των αγγέλων τα μπουζούκια», ντρεπόμουν.

Γιατί νιώθατε έτσι;

Γιατί ήθελα να μπορώ να κινούμαι σύμφωνα με τα δικά μου μέτρα και σταθμά, στους δικούς μου χώρους, να κάνω ό,τι θέλω, να πειραματίζομαι με ό,τι θέλω. Ξαφνικά έκανα επιτυχία και μετά έκανα πολύ μεγάλη επιτυχία, πιάνοντας όμως μια άλλη μορφή μουσικής, την πιο ηλεκτρική. Δηλαδή εκεί που περίμενε ο κόσμος ότι θα κάνω λαϊκά τραγούδια με τους λαϊκούς συνθέτες της τότε εποχής, εγώ κάνω μια ανάποδη στροφή και βγάζω το «πιάσε με», «τα παιδιά των δρόμων», τις «χίλιες σιωπές», το «να με προσέχεις» και το «δεν μας συγχωρώ».

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η πιο μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της μουσικής; Πώς θα μπορούσε αυτή να επιλυθεί με πράξεις της πολιτείας;

Η πολιτεία δεν είχε ποτέ σχέση με όλο αυτό νομίζω. Δηλαδή το μόνο που έκανε η πολιτεία και είναι σοβαρό είναι τα μουσικά σχολεία. Γιατί αυτό που βλέπω τα τελευταία χρόνια είναι ότι μέσα από τα μουσικά σχολεία έχουν ξεπηδήσει αριστουργήματα μουσικής. Επίσης, τα τελευταία 5 χρόνια, βλέπω και οσμίζομαι πολύ καλά πια αυτή την νέα γενιά των λαϊκών μουσικών που γράφουν, τραγουδούν και παίζουν καταπληκτικά. Το ρεπερτόριο που ξέρουν οι σημερινοί τραγουδιστές που αγαπούν και τραγουδούν μουσικές της παράδοσης ή και λαϊκά τραγούδια δεν έχει καμία σχέση με αυτά που ξέραμε εμείς. Εμείς ξέραμε πολύ λιγότερα. Ενώ πλέον με το σύστημα της πληροφορίας να είναι τόσο ανοιχτό, αν ένα παιδί έχει ταλέντο, μπορεί να έχει πρόσβαση σε δεκαπλάσιες πληροφορίες σε σχέση με αυτές που είχαμε εμείς. Εγώ, για να σας δώσω να καταλάβετε, μαθαίνω τραγούδια από τους νεότερους και εκπλήσσομαι. Είναι συγκλονιστικοί παίκτες και αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι αρχίζουν να χρησιμοποιούν τις φόρμες του λαϊκού τραγουδιού για να γράψουν σύγχρονα τραγούδια.

Εσείς είχατε αποφασίσει από μικρή ότι θα ασχοληθείτε με τη μουσική ό,τι κι αν γίνει;

Ναι, αυτό το ήξερα από πάρα πολύ μικρή. Δηλαδή αυτός ήταν κι ο στόχος μου. Και ήταν δύσκολα, δεν ήταν εύκολα. Άφησα τη Νάουσα, πήγα σε άλλη πόλη, έφυγα από έναν γάμο. Κι από τη στιγμή που ήθελα, όλα τα προβλήματα, που δεν ήταν λίγα, τα ξεπέρασα. Γιατί αυτό που ήθελα ήταν να μπορώ να είμαι μέλος αυτής της οικογένειας του ελληνικού τραγουδιού. Να μπορώ να ψαχτώ, να μάθω, να ταξιδέψω, να τραγουδήσω, να γνωρίσω μουσικούς και μουσικές. Αυτό νομίζω είναι κάτι που δεν μπορεί να μου πάρει κανένας. Καλά, για τώρα δεν το συζητάω γιατί έτσι κι αλλιώς το έχω κάνει. Αλλά προσπαθώ να σκεφτώ τον νέο άνθρωπο. Εύχομαι δηλαδή όλοι οι ταλαντούχοι να καταφέρουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Όταν αναστοχάζεστε την παιδική ή εφηβική Ελένη, ποια συναισθήματα σάς δημιουργούνται; Τι θα της λέγατε, αν μπορούσατε να τη συναντήσετε για 2 μόνο λεπτά;

Θα της έλεγα «μπράβο σου, αυτό που ήθελες, τα κατάφερες. Λίγο λαβωμένη, αλλά τα κατάφερες». Γιατί όπως και να έχει, όταν επιλέγουμε να ζήσουμε με έναν τρόπο, μας κάνει να χάνουμε κάτι άλλο. Δηλαδή μπορώ να πω ότι σίγουρα κάτι έχω χάσει ως μητέρα από όταν ήταν ο Αργύρης μου μικρός και λίγο λαβώθηκα κι εγώ, λίγο λαβώθηκε κι αυτός. Δηλαδή γενικά το να δίνεις πάρα πολλή ενέργεια σε κάτι, σε κάνει να χάνεις κάτι άλλο. Αλλά σίγουρα θα έχανα πολλά περισσότερα, αν δεν είχα ασχοληθεί με το τραγούδι. Πάντα κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις, όποια επιλογή και να πάρεις.

Θα κάνατε κάτι διαφορετικά όμως;

Αυτό που θα έκανα διαφορετικά είναι ίσως το θέμα των media. Η πληροφορία κινείται πια πάρα πολύ γρήγορα και ειδικά σε σχέση με τη μουσική. Θέλουμε πάρα πολλές εικόνες πια. Μια φωτογραφία από το κινητό μας και μια καλημέρα μπορεί να έχει περισσότερα likes, απ’ ό,τι η παρουσίαση ενός υπέροχου τραγουδιού. Θέλω να πω δηλαδή ότι το χαοτικό ίντερνετ χρειάζεται περισσότερη πληροφορία. Αυτό θα μπορούσα να το διορθώσω. Αλλά δεν ξέρω, εάν θέλω να εμπλακώ όπως οι νεότεροι. Κι αυτό γιατί πρέπει να είσαι σε άμεση σχέση με ένα κοινό που δεν είναι απαραίτητα το κοινό που θα έρθει να σε δει και να σε ακούσει, αλλά είναι το κοινό όλης της Ελλάδας. Δηλαδή την πληροφορία ότι η Ελένη Τσαλιγοπούλου κάνει μια παράσταση ανήκει σε όλους και αυτό είναι κάτι που ακόμη δεν μου είναι και πάρα πολύ εύκολο να το διαχειριστώ. Βέβαια, έχω ανθρώπους που με βοηθούν, αλλά από μόνη μου δεν μπορώ να το κάνω με ευκολία, αν και θα ήθελα. Μου είναι δύσκολο.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Αριστοναύτες» τι ιδιαίτερο έχετε ετοιμάσει για εμάς;

Αυτό που θέλω και ο ουσιαστικός λόγος των συναυλιών είναι να μπορέσουμε να τραγουδήσουμε μέχρι να βραχνιάσουμε. Προκαλώ δηλαδή όλο τον κόσμο για την απόλυτη εκτόνωση και την απόλυτη χαρά. Θέλω να τραγουδήσουμε όλοι μαζί και να χορέψουμε. Εκτόνωση δίπλα στη θάλασσα, με καλοκαιράκι. Άλλωστε, το καλοκαίρι ποτέ δεν φτάνει.

*** Αγοράστε το εισιτήριό σας
👉ηλεκτρονικά - https://www.ticketservices.gr/.../eleni-tsaligopoulou.../
👉 στα φυσικά σημεία προπώλησης  
- Βιβλιοχαρτοπωλείο Θ.Δ.Αδαλάκης, Π. Τσαλδάρη 41, Ξυλόκαστρο, Τηλέφωνο: 2743 028350
- ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΜΑΡΙΑ "ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ", Π. Τσαλδάρη 43, Ξυλόκαστρο, Τηλέφωνο: 2743 024828
- Τριτάκης Μάριος Δ., Τσαλδάρη Παναγή 34, Ξυλόκαστρο, Τηλέφωνο: 27430 22354
- ΦΕΙΔΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, Δερβένι, Τηλέφωνο:27430 32842
- Βιβλιοπωλεία Οικονόμου Σικύωνος 26, Κιάτο, Τηλέφωνο: 27420 22423
- Βιβλιοπωλεία Οικονόμου Εθνικής Αντιστάσεως 3, Κόρινθος Τηλέφωνο: 27414 40100
- Βιβλιοπωλεία Νόημα, Ακράτας Αχαΐας, Τηλέφωνο: 2696039039

Συνέχεια ανάγνωσης

Πανέμορφες, μοναδικές και γαλάζιες… με τη βούλα! – Γνώρισε τις 3 βραβευμένες παραλίες Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

Γνώρισε τις 3 βραβευμένες παραλίες Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

Πανέμορφες, μοναδικές & γαλάζιες… με τη βούλα!

*Γράφει η Ιωάννα Δούρη

Αφηγήσου τη δική σου ιστορία για όποιο μέρος της περιοχής μας θέλεις και δες τo κείμενο και το όνομά σου, δημοσιευμένα στο #blog_of_the_town! Στείλε στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. το κείμενό σου, με θέμα «BLOG».

Είναι πανέμορφες, μοναδικές και γαλάζιες... με τη βούλα, αφού κέρδισαν τη "γαλάζια σημαία"! Ο λόγος φυσικά για τη βράβευση τριών ακτών της περιοχής μας που είναι ο Πευκιάς Ξυλοκάστρου, η Συκιά αλλά και η παραλία Δερβενίου, που για δεύτερη χρονιά κερδίζουν τις εντυπώσεις. Η παράδοση επομένως γίνεται κανόνας και είναι πέρα για πέρα Ξυλοκαστρινή και Ευρωστίνια υπόθεση. 

Αξίζει να πούμε ότι η τελευταία προστέθηκε το 2022 στις καθαρές, μπλε και βραβευμένες μας θάλασσες, έπειτα από επτά χρόνων απουσίας της από τη σχετική λίστα.

Η “γαλάζια σημαία” αποδίδεται στις ακτές, οι οποίες πληρούν μια μακρά λίστα από προϋποθέσεις και κριτήρια, που με τη σειρά τους αφορούν όχι μόνο στην καθαριότητα των ακτών και των νερών αλλά και στην οργάνωσή τους.

  • Slider 1

  • Slider 2

  • Slider 3

  • Δερβένι

  • Δερβένι

  • Δρομάκι

  • Κολπίσκος

Παραλία Δερβενίου – Κάθε γωνιά και μια διαφορετική πρόταση

Θα σε ξεκινήσω ανάποδα, πηγαίνοντάς σε στη δυτική πλευρά του Ξυλοκάστρου, στα στενά δρομάκια, το μικρό beach bar και την παραλία με θέα το εκκλησάκι, που θα βρεις μόνο στο Δερβένι.

Πρόκειται για ένα διαφορετικό τοπίο, που θα σου θυμίσει κάτι από νησί, χωρίς όμως να χάνει την Κορινθιακή του ομορφιά.

Η παραλία «κρύβεται» πίσω από τα πέτρινα σπίτια, τα πολύχρωμα, χαμηλά σπιτάκια που αναβλύζουν παράδοση και συναντούν το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Παλιά φουρναριά, παρτέρια με περιποιημένα λουλούδια, πέτρινα δρομάκια και φιλόξενοι άνθρωποι είναι μόνο μερικά από όσα θα βρεθούν στο δρόμο σου και θα κληθείς να εξερευνήσεις

Την ίδια στιγμή, το Δερβένι διαθέτει δικό του, δημοτικό beach bar που προσφέρεται για οργανωμένο μπάνιο μετά μπύρας, σνακ, καφέ και μουσικής. Πρόκειται για μια επιλογή που θα βρεις κοντά στο παλιό Δημοτικό σχολείο, απέναντι από το παλιό Ειρηνοδικείο.

Παραλία Συκιάς – Γνώρισέ τη, απόλαυσέ τη, λάτρεψέ τη

«Πάμε Συκιά»; Πρόκειται για μια φράση που θα ακούσεις πολύ και θα επαναλάβεις και μόνος/ μόνη σου! Όχι άδικα, θα πούμε εμείς. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια παραλία – στολίδι, στην οποία αγαπάμε να απολαμβάνουμε κολύμπι, αθλητικές δραστηριότητες, ήλιο και καφέ.

Γιατί η Συκιά τα έχει όλα.

Λίγο από Πευκιά, πολύ από άρωμα καλλιτεχνικό και ακόμη περισσότερες επιλογές.

Kαφέ που απλώνονται δίπλα στο κύμα, μεγάλη και πεντακάθαρη ακτογραμμή, γραφικές εικόνες από βαρκάκια και λουόμενους.

Inside tip από τη ντόπια – Τις ημέρες όπου ο αέρας μάς κάνει να νιώθουμε μια «Μυκονιάτικη εσάνς», η παραλία «Οδύσσεια», την οποία θα βρεις κάτω από τη μεγάλη στροφή που οδηγεί στο Μελίσσι, θα σε σώσει από το αναμάλλιασμα! Οπότε, όταν ο καιρός δεν έχει πολλά κέφια, πάρε μια πετσέτα, τύλιξε την ψάθα σου κι έφυγες για «Οδύσσεια».

  • Παραλία Συκιάς

  • Παραλία Συκιάς

Πευκιάς Ξυλοκάστρου – Η πασίγνωστη γαλάζια παραλία με τις αστείρευτες επιλογές

Μπορεί να μη χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αλλά συνεχίζει να αποτελεί μια από τις διαχρονικές επιλογές των επισκεπτών και των ντόπιων. Ο Πευκιάς είναι καταπράσινος, μοναδικός και αγαπημένος όσα χρόνια κι αν περάσουν. Γιατί εδώ η κλεψύδρα του χρόνου έχει σταματήσει και δεν της επιτρέπουμε να κινηθεί, σε ό,τι αφορά τη διατήρηση του φυσικού τοπίου, προστατεύοντας το δάσος και την παραλία του σταθερά και αμετάκλητα.

Εντός του φιλοξενούνται τρία δημοτικά beach bars κι ένα ιδιωτικό. Ένα από αυτά λειτουργεί όλο τον χρόνο, ενώ τα δύο από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, ο χώρος για να απλώσεις την πετσέτα σου και να απολαύσεις το μπάνιο σου χωρίς μουσική και πολυκοσμία είναι απεριόριστος. Το ίδιο και τα δέντρα που σου χαρίζουν σκιά!

Ανεξάρτητα από την εποχή και την ώρα που θα επισκεφθείς στον Πευκιά Ξυλοκάστρου, θα δεις άτομα κάθε ηλικίας να περπατούν, να κάνουν βόλτα τα κατοικίδιά τους, να τρέχουν, να παίζουν τένις ή βόλεϋ στα μικρά γηπεδάκια δίπλα στην παραλία, να κολυμπούν, να ξαπλώνουν στις αιώρες που τοποθετούνται στα δέντρα τα καλοκαίρια, να κάνουν picnic στα παγκάκια και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς.

Don’t miss them: Η ντόπια επανέρχεται με νέο tipΠέρα από τη Βίλα του Σικελιανού, στη οποία σε παραπέμψαμε στην ενότητα της Συκιάς, πρέπει να επισκεφθείς το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας που είναι πανέμορφο και θα βρεις εντός του Πευκιά, κοντά στο τρίτο κατά σειρά μπαράκι (με κατεύθυνση προς τη Συκιά).

Πώς μια ακτή κερδίζει τη γαλάζια σημαία – Λίγα λόγια για τη διαδικασία

Για να δοθεί το «χρίσμα» της βράβευσης, πραγματοποιείται επιτόπια επίσκεψη από τους επιθεωρητές του Προγράμματος «ακτή υποψήφια για βράβευση» κατά την κολυμβητική περίοδο, που ξεκινά από τον Μάιο και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο.

Στη συνέχεια, παρέχονται από τον Εθνικό Χειριστή τεχνικές συμβουλές προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης συμμόρφωση με τα απαραίτητα κριτήρια που ορίζονται από το προαναφερθέν πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή, ο διαχειριστής οφείλει να αναρτά στον πίνακα ανακοινώσεων την ειδική αφίσα στην οποία αναφέρεται η υποψηφιότητα της ακτής για βράβευση με τη «γαλάζια σημαία». 

Θάλασσες γεμάτες κοράλλια, δελφίνια & μοναδική χλωρίδα – Ώρα για μακροβούτια!

Ζωνοδέλφινα, κοράλλια και μοναδικά φυτά μια ανάσα από την Αθήνα; Κι όμως, δεν είναι μύθος. Όλα τα παραπάνω ενδημούν στον Κορινθιακό βυθό και προστατεύονται από τους ετήσιους ελέγχους που διενεργούνται στην περιοχή μας και δίνουν τελικά το πράσινο φως για τη γαλάζια σημαία, που τι σημαίνει με απλές λέξεις;

Ασφάλεια και καθαριότητα!


Τελευταία blogs

Ελληνικό

Συνέχεια ανάγνωσης

«Εις το επανιδείν» - Η εμπειρία του TBEX & των 9 bloggers στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

«Εις το επανιδείν»

Η εμπειρία του TBEX στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

*Γράφει η Ιωάννα Δούρη

Αφηγήσου τη δική σου ιστορία για όποιο μέρος της περιοχής μας θέλεις και δες τo κείμενο και το όνομά σου, δημοσιευμένα στο #blog_of_the_town! Στείλε στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. το κείμενό σου, με θέμα «BLOG».

TBEX - Περιφέρεια Πελοποννήσου

Όλα ξεκίνησαν από μία πρόσκληση που εστάλη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σχετικά με τη διοργάνωση «TBEX». Το TBEX αποτελεί μια διοργάνωση που αφορά στη φιλοξενία ξένων bloggers (δηλαδή δημοσιογράφων που δημιουργούν τουριστικό περιεχόμενο) σε διάφορους Δήμους ανά την Ελλάδα. Ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης για πρώτη φορά άνοιξε τις πόρτες της συμμετοχής στο TBEX, δίνοντας το πράσινο φως γι’ ακόμη μία συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ήταν η αρχή για μια πυρετώδη προετοιμασία που λίγες μέρες μετά πήρε μπρος, με μέλη από τις δύο παραπάνω πλευρές να συνομιλούν καθημερινά (αρκεί να πούμε ότι τα social media και τα τηλέφωνα πήραν φωτιά), ώστε να υλοποιηθεί το προσδοκώμενο. Ένα αξέχαστο ταξίδι.

Ο στόχος ήταν κοινός. Οι bloggers και influencers που θα μας επισκέπτονταν σε λίγες μέρες έπρεπε να έχουν την καλύτερη πιθανή εμπειρία, ένα άρτιο ταξίδι και τον ουρανίσκο τους γεμάτο με μοναδικές γεύσεις από Ελλάδα, Πελοπόννησο και φυσικά, από τον τόπο μας.

Γιατί; Διότι αυτή θα ήταν η αφετηρία, για να γεμίσει το διαδίκτυο με περιεχόμενο που θα εξυμνεί την περιοχή μας. Κάθε πετραδάκι, κάθε γουλιά, κάθε βλέμμα είχε αξία.

bloggers - FAM Trip - Ξυλόκαστρο - Ευρωστίνη

«Παιδιά, οι bloggers. Bloggers, τα παιδιά!» - Μια γνωριμία με τους επισκέπτες μας

Ξεκινήσαμε από την Καλαμάτα. Μαζί με τους 9 δημιουργούς περιεχομένου και τον οδηγό, ήμαστε 11 σε αριθμό.

Στο δυναμικό μας είχαμε την Cassie, τον Jonathan και την Becki (με καταγωγή από Αγγλία), τη Raksha (από την Ινδία), τους Sarah και Nathan (ένα ζευγάρι Αμερικανών), τον Markus (Σουηδός που δημιουργεί περιεχόμενο αποκλειστικά για την Ελλάδα) και τις Inbal και Galit (με καταγωγή από το Ισραήλ).

Πευκιάς Ξυλοκάστρου

Αρκεί να πούμε ότι όλοι οι παραπάνω ταξιδεύουν συνέχεια, μένουν σε διαφορετικό μέρος από τον τόπο προέλευσής τους και είναι ελεύθερα πνεύματα. Καθένας με τον δικό του τρόπο, τις δικές του καταβολές, τη δική του κοσμοθεωρία. Άτομα νεαρά ή μεγαλύτερα, μαμάδες, παντρεμένοι, single, με σταθερή δουλειά ή χωρίς.

Άνθρωποι διαφορετικοί, άνθρωποι μοναδικοί, άνθρωποι που ήθελαν να γνωρίσουν «the unexpected, the hidden gem of Greece», όπως τους περιγράψαμε τον τόπο μας (μετάφραση: το απροσδόκητο, το κρυμμένο διαμάντι της Ελλάδος).

*** Μπορείτε να δείτε το περιεχόμενο που δημοσίευσαν ήδη οι bloggers μας MarkusRaksha και Cassie.

 
Πευκιάς Ξυλοκάστρου
  • bloggers - Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

    Ημέρα 1η – Μια κλεφτή ματιά στην απύθμενη ιστορία και παράδοσή μας

    Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού ξεκινά

    Φτάνουμε στο Ξυλόκαστρο την Παρασκευή, 12 Μαΐου. Η πρώτη επίσκεψη γίνεται στον Πευκιά Ξυλοκάστρου. Εκεί μας περιμένει η Μαρία Γιάννου, που είναι μέλος του Trikala Network, επιχειρηματίας με ξενώνες στα Τρίκαλα και σημαντικός χορηγός, μιας και φιλοξενεί μέλη των εκδρομέων. Η Μαρία γίνεται το νέο μέλος της παρέας που θα συνοδεύσει την εκδρομή μας.

    «Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού έχει ξεκινήσει», τους λέμε. Και κάθε κρυμμένος θησαυρός που σέβεται τον εαυτό του δεν θα μπορούσε να μην έχει έναν χάρτη! Έτσι κι εμείς, μοιράσαμε στους φιλοξενούμενούς μας έναν πάπυρο, γεμάτο από γρίφους και υπαινιγμούς για όσα θα επισκέπτονταν στη συνέχεια. Δίπλα από τα στοιχεία αυτά υπήρχαν QR codes, με κείμενα που έδιναν περισσότερες πληροφορίες για κάθε ένα από τα μέρη.

    Snow
    Forest

    Ο στόχος της πράξης μας αυτής είναι διττός. Αφενός θέλαμε να εντείνουμε την προσδοκία, να βγάλουμε από μέσα τους το κρυμμένο παιδί που αναζητά, που παίζει και ανακαλύπτει κάτι καινούργιο το οποίο αγκαλιάζεται με μια νέα εμπειρία. Αφετέρου, έπρεπε να τους δώσουμε την ασφάλεια ότι έχουν έτοιμο υλικό στο οποίο μπορούν να ανατρέξουν για να δομήσουν τα κείμενά τους, όταν αποφασίσουν να γράψουν το περιεχόμενό τους και να πραγματοποιήσουν τις σημαντικές για την περιοχή μας αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής τους δικτύωσης.

    Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορούσαν να απολαύσουν ανέμελοι το ταξίδι τους!

    Customer experience, λοιπόν, check. ✅

    Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και… η ιστορία μας

    Αφού διανύσαμε όλον τον Πευκιά κουβεντιάζοντας και βγάζοντας φωτογραφίες και βίντεο, καταλήξαμε στη βίλα του Σικελιανού. Τους εξηγήσαμε ποιος ήταν. Τους είπαμε για το έργο, το όραμα, την αγάπη του για την αρχαία Ελλάδα και τους αναλύσαμε πώς ο ίδιος έγινε ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή, τόσο του Πευκιά, όσο και των Τρικάλων.

    Snow
    Forest

    Στο σημείο, μας υποδέχθηκε το προσωπικό του ξενοδοχείου «Sikyon Coast» και μας έκανε μια περιήγηση στα δωμάτια της βίλας που μόλις αυτή ολοκληρώθηκε, καταλήξαμε στο εστιατόριο για ένα γρήγορο σνακ. Ο chef, με τη βοήθεια των σερβιτόρων, μας εξήγησε κάθε γεύση που είχε ετοιμάσει για εμάς και μας κέρασε υπέροχες, μοναδικές δημιουργίες του, τις οποίες απολαύσαμε με θέα τη θάλασσα.

    Snow
    Snow
    Forest
    Snow

    Στη συνέχεια, περνώντας από το Καμάρι, κάναμε μια στάση τόσο στο λαογραφικό μουσείο όπου τους δείξαμε τα αντικείμενα και τους μυήσαμε στην αγροτική και τη σχολική ζωή της Ελλάδας μιας άλλης εποχής. Με μεγάλο ενδιαφέρον μάς άκουσαν και ρώτησαν πληροφορίες σαν να θέλουν να γίνουν ένα με τη δική μας ιστορία, η οποία συμπληρώθηκε από μια πολιτική νότα. Στην τελευταία, ρόλο έπαιξε η στάση στο σπίτι του Π. Τσαλδάρη, λίγα μέτρα πιο κάτω από το μουσείο, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να βγάλουν φωτογραφία το όμορφο νεοκλασικό και να ακούσουν για τον συντοπίτη μας, κάτω από τις βουκαμβίλιες και τα πεύκα.

    Άλλωστε, πόσες φορές έχει κανείς την ευκαιρία να κολυμπήσει δίπλα στο σπίτι ενός σπουδαίου Πρωθυπουργού;

    Snow
    Forest

    Εβροστίνα – Η θρησκευτική περιήγηση και το πικνίκ

    Forest

    Αναχωρούμε για την Εβροστίνα (ή αλλιώς Ζάχολη), όπου κάνουμε δύο στάσεις για θρησκευτική περιήγηση. Η μία γίνεται στην Παναγία των Καταφυγίων (την Καταφυγιώτισσα), ένα από τα πιο «instagramικά» σημεία της περιοχής, με τη μαγευτική θέα, τη σημαντική ιστορία και τις όμορφες γωνιές.

    Snow

    Για τη συνέχεια, σταματάμε στον Άγιο Γεώργιο με τους 17 τρούλους, όπου αναφέρουμε την ιστορία του ναού και αναλύουμε τον συμβολισμό του. Όταν άκουσαν για τις «39 ημέρες» που χρειάστηκαν οι τότε κάτοικοι του χωριού για να χτίσουν την εκκλησία, εξεπλάγησαν. Λίγο τα drones που είχαν πάρει φωτιά, λίγο οι ψίθυροί τους που αφορούσαν στην πληροφορία που προσπαθούσαν να χωνέψουν… υπήρχε μια βοή παραγωγική, σαν αυτή του μελισσιού, με ανταλλαγή εκθειαστικών σχολίων για τον ναό και την ιστορία του.

    Snow
    Forest
    Snow

    Παίρνουμε τη σκάλα πίσω από τον Άγιο Γεώργιο και κατεβαίνουμε στο χωριό, όπου βρίσκουμε τους ιδιοκτήτες των εστιατορίων να μας περιμένουν με γεμάτα χέρια. Το κρέας ψηνόταν στα κάρβουνα στο «Αρχοντικό της Ζάχολης» και μαγειρευτές vegetarian επιλογές ήταν έτοιμες, σε πακέτα από το μαγαζί «Ο Κοραής» για να καταλήξουν στο ρέμα των μύλων όπου ακολουθούσε πικνίκ. Μόλις φθάσαμε, μας περίμενε ο κ. Δημήτρης Κίσσας, τοπικός οινοπαραγωγός και χορηγός της εκδρομής που μας έκανε την τιμή να μας χαρίσει κάποια από τα μυστικά, τα ανομολόγητα και τα μοναδικά στοιχεία της παρασκευής του κρασιού. Άραγε, πόσο μεράκι, πόσος ερωτισμός χωρά σε ένα δημιούργημα που γίνεται με αγάπη και φροντίδα;

    Snow
    Forest

     

    Snow

    Κάναμε μια βόλτα στο ρέμα. Παίξαμε, γελάσαμε, δροσίσαμε χέρια και πόδια στους μικρούς καταρράκτες, βγάλαμε φωτογραφίες, βουτηχτήκαμε στις παπαρούνες που βρίσκαμε παντού και πήραμε τον δρόμο για τους ξενώνες.

    Forest

    Η πρώτη επαφή με τα Τρίκαλα Κορινθίας

    Η πρώτη επαφή με τα Τρίκαλα έγινε το απόγευμα, όταν πλέον γυρίσαμε και αρχίσαμε να αφήνουμε σταδιακά στους ξενώνες τους φιλοξενούμενούς μας, που έμεναν διάσπαρτα, στα Κάτω, τα Μεσαία και τα Άνω Τρίκαλα. Ξεκουράστηκαν για λίγο, έκαναν το μπάνιο τους και λίγες ώρες αργότερα βρεθήκαμε όλοι μαζί, όπου ακολούθησε ελαφρύ γεύμα δίπλα στο τζάκι του καταστήματος «ο Πλάτανος», όπου μας εξυπηρέτησε η γλυκιά Ελένη.

    Τσουγκρίσαμε, κάναμε τον απολογισμό της ημέρας και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη το πρωί.

    Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα καταλύματα που φιλοξένησαν τους bloggers ήταν χορηγίες των: 

  • bloggers - TBEX - Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

    Ημέρα 2η – Δραστηριότητες στη φύση

    Η ιππική εμπειρία στο Ρέθι

    Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει. Όλοι το ξέρουν αυτό! Γι’ αυτό και η μέρα μας ξεκίνησε με ένα καλό πρωινό, που προσφέρθηκε από το Αλφαβητάριο των Κ. Τρικάλων. Καφέδες, χυμοί, μαρμελάδες παραγωγής τους, ειδικά ψωμιά και τοπικές πίτες είχαν την τιμητική τους.

    Έχοντας χορτάσει για τα καλά, ξεκινήσαμε για Ρέθι, όπου μας υποδέχθηκαν ο ευγενικός Ερμής, γιος του ιδιοκτήτη του Κέντρου Ελεύθερης Ιππασίας. Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Οι μεν καβάλησαν τα άλογα και ξεκίνησαν την περιπέτειά τους και οι δε περιηγηθήκαμε στους αμπελώνες και καταλήξαμε στη φάρμα του «Φύση και Όν» όπου μας κέρασαν καφέ της αρεσκείας μας. Ύστερα η δεύτερη ομάδα πήρε τη θέση της πρώτης, ακολούθησε την ίδια διαδρομή με τα άλογα και κάπου εκεί είπαμε αντίο στο Ρέθι και τους οικοδεσπότες.

    Snow
    Snow
    Snow

    Πεζοπορία στον καταρράκτη των Τρικάλων

    Πριν περίπου έναν χρόνο, μια ομάδα Τρικαλιτών εκτελούσε κάποιες κατασκευαστικές εργασίες. Ο αέρας ήταν δυνατός και ένας περίεργος, απροσδιόριστος θόρυβος ακουγόταν από το βάθος. Η περιέργεια των παρευρισκόμενων νίκησε τον φόβο τους και αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον άνεμο. Ύστερα από μια δύσβατη κατάβαση, βρέθηκαν μπροστά σε έναν υπέροχο, επιβλητικό καταρράκτη που έμελλε να αποτελέσει άλλο ένα αξιοθέατο για την περιοχή. Το οποίο φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας…

    Snow
    Snow

    Έτσι κι εμείς ξεκινήσαμε την πεζοπορία μας. Με πρωτοβουλία των ντόπιων, στο σημείο έχουν πλέον μπει ταμπέλες, σχοινιά, μια όμορφη, αυτοσχέδια γέφυρα και έχει δημιουργηθεί μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη. Στην προσπάθειά μας αυτή είχαμε ως συνοδοιπόρους την κ. Ιλιάνα Πιτσιλίδου και τον κ. Θοδωρή Πανταζάκο, επιχειρηματίες της περιοχής που βοήθησαν στην ομαλή έκβαση της εκδρομής κι έκαναν το ταξίδι μας ακόμη πιο ευχάριστο, αλλά και snacks – χορηγία της τοπικής επιχείρησης Thirsty fruits.

    Snow
    Snow

    Βόλτα στο χιονοδρομικό της Ζήρειας με τα snow buggies

    Το χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας κλείνει πάντοτε τον Απρίλιο για σεζόν. Όμως, οι φίλοι και υπεύθυνοι του χώρου, μας έκαναν τη χάρη, άνοιξαν το Χιονοδρομικό για να μας εξυπηρετήσουν και μας υποδέχθηκαν με χαμόγελο. Αμέσως οι φιλοξενούμενοί μας χωρίστηκαν σε δυάδες και μπήκαν στα buggies, χορηγία της Explore Ziria για βόλτα στο βουνό, συνοδεία προσωπικού ασφαλείας και ξενάγησης.

    Snow
    Snow
    Snow
    Snow
    Snow

    Μόλις επέστρεψαν από τη βόλτα, τους περίμενε ένα μπρίκι, βότανα και κούπες. Γιατί βόλτα στη Ζήρεια χωρίς γεύση από τσάι του βουνού και μέντα, δεν γινόταν να υπάρξει! Η Ιλιάνα είχε αναλάβει τον ρόλο της barista κι οι υπόλοιποι ακούγαμε, μυρίζαμε τα αχνιστά αρώματα και… κρατούσαμε σημειώσεις!

    Snow
    Forest

    Μια στάση στο μοναστήρι του Αγίου Βλασίου και φαγητό πέντε αστέρων

    Forest

    Υπάρχει ένα μοναστήρι με υπέροχη αυλή. Ένα μοναστήρι ιστορικό, που αποτελεί σήμα κατατεθέν για την ιστορία των Τρικάλων αλλά και ευρύτερα του Δήμου μας. Είναι αυτό του Αγίου Βλασίου, που βρίσκεται στα Άνω Τρίκαλα, διαθέτει μια μοναχή και αν είσαι τυχερός και την πετύχεις, θα σε κεράσει λουκούμι, καφέ και νερό. Μπορεί εμείς καφέ να μην ήπιαμε, μιας και μας περίμενε γεύμα 5 αστέρων στο Καταφύγιο Γεύσεων, αλλά και φωτογραφίες βγάλαμε και μιλήσαμε για τη σημασία του ιστορικού πλατάνου και λουκουμάκι τσιμπήσαμε. Είχαμε πρόγραμμα! 😉

    Snow

     

    Κάπως έτσι, κάναμε μια πρώτη στάση φαγητού στο Καταφύγιο Γεύσεων, όπου ο ιδιοκτήτης κ. Δημήτρης Λαούδης μάς εξήγησε για την παρασκευή και το περιεχόμενο κάθε πιάτου που ετοίμασε ο ίδιος και η ομάδα του για εμάς. Φάγαμε, επισκεφθήκαμε σύντομα το κατάστημα με τα παραδοσιακά προϊόντα και στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε στα δωμάτιά μας για ξεκούραση μέχρι το βράδυ.

    Snow

    Τρίκαλα by night – Μια όμορφη ιστορία που γράφεται με γεύσεις και ποτάκι

    Το βουνό έχει κρύο, το κρύο ανακουφίζεται από το τζάκι και το τζάκι ανοίγει την όρεξη. Καταλαβαίνετε πού πάει η συζήτηση, πιστεύω. Ακριβώς εκεί που φαντάζεστε. Σε μια εξαιρετική εξυπηρέτηση και στις νόστιμες γεύσεις για όλα τα γούστα που μας πρόσφερε το κατάστημα «Στου Δεκλερή». Βρεθήκαμε κατά τις 21.00. Μπορεί να είχαμε φάει εξίσου εξαιρετικά το μεσημέρι, αλλά το ψητό τραβιέται το βράδυ. Είτε είναι vegan, είτε όχι. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε κι εμείς την ευγνωμοσύνη μας για το όμορφο διήμερο και να δώσουμε στον καθένα τη γεύση και τα αρώματα από τον τόπο μας. Κι ήταν όλες μας οι αναμνήσεις σε ένα κουτί. Κυριολεκτικά.

    Snow
    Snow
    Snow

     

    Σε ένα κουτί χωρέσαμε τσάι του βουνού και ένα μικρό σουρωτήρι, ένα μπουκαλάκι τσίπουρο, μια πλάκα από σαπούνι ελαιολάδου χειροποίητο (100% οργανικό) και Κορινθιακές σταφίδες που μπήκαν σε ένα μικρό βαζάκι. Όλα αυτά συνοδεύθηκαν από ένα ματσάκι λεβάντα. Σαν αυτή που άγγιξαν, σαν αυτήν που μύρισαν στο βουνό. Μια προσωποποιημένη κάρτα με στιγμιότυπα που σηματοδοτούσαν την επίσκεψη του καθενός στον τόπο μας ήταν επιβεβλημένη. Το ίδιο κι ένα δεντράκι ελιάς που μας χαρίστηκε απλόχερα από τον χορηγό μας, κ. Βασίλη Τσιπά, επιχειρηματία του PlantBox. Αφού ολοκληρώσαμε την κουβέντα μας, κατευθυνθήκαμε όλοι μαζί στο Αλφαβητάριο, όπου συζητήσαμε το φλέγον θέμα της βραδιάς. Τη Eurovision, βεβαίως – βεβαίως!

    Forest

    Η ώρα πέρασε, τα χασμουρητά ξεκίνησαν και κάπως έτσι, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Μέχρι να τα ξαναπούμε λίγες ώρες μετά.

  • bloggers - Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

    Ημέρα 3η – Μια στάση στην Καρυά και πρόσω ολοταχώς για Δόξα

    Το αντίο στα Τρίκαλα και το φωτογραφικό αποτύπωμα στην Καρυά

    Το επόμενο πρωί όλοι ήταν έτοιμοι από νωρίς. Μέχρι τις 8.30 είχαμε μαζευτεί στο κατάστημα «Κιβωτός», όπου μας περίμενε η κ. Πέννυ Γιαλκέτση, με πλατύ χαμόγελο κι έτοιμη να μας προσφέρει πρωινό. Συντροφιά της είχε την Ιλιάνα (την εξαιρετική barista – οδηγό βουνού – βοηθό κι επιχειρηματία που λέγαμε πριν; Ε, αυτήν!) η οποία βοήθησε στην παραγγελιοληψία και στο σερβίρισμα, μαζί με το προσωπικό της επιχείρησης.

    Αφού φάγαμε και επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν, κάναμε μια στάση στην καταπράσινη και ιστορική Καρυά, όπου βγάλαμε φωτογραφίες και βίντεο όλοι μαζί, αγκαλιασμένοι και (οριακά) συγκινημένοι.

    Snow

    Η μετάβαση στον Φενεό και στη Λίμνη Δόξα

    Η Λίμνη Δόξα δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ως «μικρή Ελβετία της Κορινθίας». Πρόκειται για έναν πανέμορφο τόπο, που κάνει ακόμα και τους πιο μποέμ να θέλουν να ερωτευθούν! Είναι ένα μέρος γαλήνιο, με άπειρες επιλογές και δραστηριότητες. Εμείς, λοιπόν, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη και περιήγηση στις δύο ιστορικές μονές και φυσικά, μια πολύωρη βόλτα με τα υδροποδήλατα. Μπήκαμε ανά δύο στα ποδήλατα, κάναμε βόλτες στη λίμνη, αποτυπώσαμε τις στιγμές μας, γευθήκαμε γλυκό τριαντάφυλλο και τοπικά καλούδια και δώσαμε στους φιλοξενούμενούς μας ένα lunch box, το οποίο μας είχε ετοιμάσει το Mangiare.

    Snow
    Snow

    Μια υπόσχεση και ένας πανανθρώπινος κώδικας επικοινωνίας
    Κάθε γλώσσα αποτελεί ένα σύστημα από σύμβολα πολιτισμού, κοινωνιολογικών αναφορών και συναισθημάτων. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει με απλά λόγια ότι μπορείς να μεταφράσεις λέξεις ή φράσεις, αλλά δεν μπορείς να αποδώσεις πάντα και στο 100% τι σημαίνει η λέξη ή η φράση αυτή για σένα και το κοινωνικό σύνολο στο οποίο εντάσσεσαι. Όμως, ακόμη κι αν δεν μπορείς να αποδώσεις στο 100% τη φράση «εις το επανιδείν» σε μια άλλη γλώσσα για παράδειγμα, μπορείς πάντοτε να σφίξεις κάποιον στην αγκαλιά σου. Γιατί η αγκαλιά δεν έχει γλώσσα. Δεν έχει θρησκεία ή εθνικότητα. Είναι σαν τη μουσική, σαν τον αθλητισμό. Είναι ανάγκη και υπήρχε μέσα μας από καταβολής κόσμου.

    Snow
    Snow

    Έτσι κι η δική μας αγκαλιά ήταν μια υπόσχεση για σύντομη επάνοδο. Γιατί ακόμη κι αν οι φίλοι σου είναι νεοαποκτηθέντες, παραμένουν φίλοι. Και με τους φίλους, θέλεις πάντα να βρίσκεσαι και να μιλάς. Με τους φίλους θέλεις να αγκαλιάζεσαι.

    Εις το επανιδείν.

     

Τελευταία blogs

Συνέχεια ανάγνωσης

# Διαδρομή 3: Τρίκαλα– Μάννα – Παναρίτι – Στύλια – Ρίζα

  • Χάρτης :

Βρίσκεσαι στα Τρίκαλα; Βγαίνοντας στον κεντρικό δρόμο Ξυλοκάστρου – Τρικάλων θα συναντήσεις μια ταμπέλα, η οποία σε οδηγεί προς το χωριό «Μάννα». Πρόκειται για ακόμη μια must διαδρομή που πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσεις.

Το «Μάννα» είναι όνομα και πράγμα! Πρόκειται για ένα πολύ εύφορο χωριό, που δίνει «ψωμί» σε πολλούς αγρότες που μένουν εδώ και καλλιεργούν τη γη τους. Είναι εξαιρετικά γνωστό για τα πεντανόστιμα, σκληρά και υγιή του μήλα που εμπορεύονται οι καλλιεργητές, ενώ οι πηγές από τις οποίες αναβλύζουν νερά, έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για «στοιχειά» και λοιπά παραμύθια (οι άνθρωποι στα παλιά χρόνια δεν μπορούσαν να εξηγήσουν το φαινόμενο της παλίρροιας κι ως εκ τούτου, η φαντασία τους γεννούσε άλλες εξηγήσεις)! Είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό χωριό με τρία καφενεία, ξενώνες και πανέμορφα μέρη που αξίζει να επισκεφθείς.

Από τη Μάννα, έχοντας πιει το καφεδάκι σου πρώτα, μπορείς να μεταβείς στο Παναρίτι που τη δεκαετία του 1930 είχε δικό του εργοστάσιο σταφίδας. Το κτίσμα παραμένει ακόμη και σήμερα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση. Αρκεί να πούμε ότι το χωριό ήταν τόσο πλούσιο που υπήρχε μια ρήση παλαιότερα, η οποία έλεγε «σαν γαμπρός από το Παναρίτι», αναφερόμενη προφανώς στον πλούτο των ντόπιων. Στον τόπο λειτουργούσε μέχρι και πρόσφατα ακόμη και Γυμνάσιο σχολείο, ενώ αξίζει να πούμε ότι έχουν βρεθεί και απομεινάρια από Κυκλώπεια τείχη σε χωράφια (διάβασε περισσότερα εδώ).

Έχοντας πάρει μια μυρωδιά από το χωριό, σου προτείνουμε να περάσεις στα Στύλια, το χωριό με τη σημαντική θρησκευτική ιστορία. Σήμερα θα βρεις έναν υπέροχο ναό, του οποίου το κατώφλι πρέπει να διαβείς, για να ανάψεις το κεράκι σου, να θαυμάσεις το ξύλινο, χειροποίητο τέμπλο και να κοιτάξεις προς τα πάνω. Στο ταβάνι θα βρεις έναν μαύρο σταυρό, ο οποίος σχηματίστηκε όταν η φωτιά του 2000 έκαψε τα πάντα. Τότε, λοιπόν, πήρε φωτιά και η σκεπή της εκκλησίας. Όμως, έσβησε μόνη της «ως εκ θαύματος», όπως αναφέρουν πολλοί κάτοικοι των Στυλίων και αυτό που έμεινε να τη θυμίζει είναι ο σχηματισμένος σταυρός στην οροφή του ναού (Άγιος Αθανάσιος).